Cikkek

Fészket rakott és üzletelni kezdett a svéd szélsőjobb Budapesten

Orbán-rajongó svéd szélsőjobbos expolitikusok tették át székhelyüket Budapestre az utóbbi években. Erik Almqvist és Patrik Brinkmann bevándorlásellenes pártok kulcsemberei voltak, egymással jelenleg is üzleti kapcsolatban állnak Svédországban, miközben magyarországi cégecskéik alig pislákolnak. A társasághoz tartozik Daniel Friberg, aki tradicionalista ultrakonzervatív propagandakönyvet ír.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Nagyra értékeli Orbán Viktor és kormánya erőfeszítéseit a politikai szabadságharcban, ő maga azonban nem tervez politikai tevékenységet folytatni Magyarországon – ezt Jan Patrik Vilhelm Brinkmann von Druffel-Egloffstein még 2014-ben nyilatkozta a HVG-nek, miután a hetilap kiszúrta: feleségével, Svetlana Brinkmannal fémkereskedelmi és ingatlanos vállalkozásokat alapítottak Budapesten (a feleség a tulajdonos, Brinkmann az ügyvezető).

A nemrégiben szintén Budapestre átcuccolt egykori svéd szélsőjobbos parlamenti képviselő, Erik Almqvist egészen hasonlókat mondott most az Átlátszónak.

Ha viszont Brinkmann valóban nem politizál, rejtély, mit is csinál voltaképpen. Magyarországi családi vállalkozásai ugyanis épphogy pislákolnak. Brinkmannék ingatlancége, az Uniqum Property Development & Management Kft. működésének fél éve alatt 2014-ben nulla árbevétel mellett 23,8 millió forint veszteséget hozott; a fém- és ércnagykereskedő Crown Natural Resources International Zrt.-nek hasonlóképp egyetlen forint bevétele sem volt, csupán 2,5 millió kiadása.

A család fiatalabb generációját képviselő 22 éves Jan Bernhard Philip Brinkmann 2014 októberében létrehozott brókercége, a Turul Capital Zrt. a működés első két hónapjában nulla árbevételt termelt, s 107 ezres mínuszt hozott össze.

A Der Tagesspiegel ugyanakkor – igaz még egy 2011-es cikkében – 8 millió euróra taksálta a család vagyonát. A Spiegel 2008-as cikkéből pedig szintén nagyban utazó politikus-politikai mecénás képe rajzolódik ki: a hazájában bányavállalatairól híres Brinkmann ekkor tette át Berlinbe főhadiszállását, megvásárolva egy 3,3 millió eurós luxusvillát a német fővárosban. A német hetilap aggodalmának adott hangot, miszerint a skandináv jobbszél rak fészket fővárosukban.

Brinkmann még 2004-ben Svédországban hozta létre az Európai Kontinens Alapítványt (EKA) a kontinentális szélsőjobb összefogására. Az EKA 2008-as mecklenburg-elő-pomerániai konferenciáját az akkori német újnáci párt, az NPD tartományi parlamenti frakcióvezetője védnökölte. A német sajtó szerint az NPD kapott is némi kölcsönt Brinkmanntól, de hamar megszakadt közöttük a kapcsolat, a svéd üzletember szerint ugyanis az NPD túlságosan kötődik a náci múlthoz.

Brinkmann ugyanis annyiban valóban klasszikus szélsőjobbos, amennyiben megvédené a „fehér, keresztény Európát” a bevándorlóktól, a zsidósággal, illetve Izrael állammal ugyanakkor nincsenek fenntartásai. Sőt, 2011-ben állítólag azért vált meg akkori formációjától, a Pro-Deutschland mozgalomtól, mert az egyik képviselőjelöltjük antiszemita nézeteket vallott. Brinkmann nem sokkal korábban járt is Izraelben, s kereste a kapcsolatot a jobboldali Likud tömörüléssel.

Magyarországon állítása szerint nem politizál – több újságírói kérdésre erre hivatkozva nem is kíván válaszolni, tette egyértelművé még 2014-ben. Önszántából írt ugyanakkor nagyon is politikus olvasói levelet a .com tartományban futó, angol nyelvű, de magyar szerkesztés alatt álló Daily News Hungary oldalon. Az írás voltaképpen a magyar NER úgynevezett szabadságharcának és a miniszterelnök személyének a dicsérete. A portál domainjét a főszerkesztő, a Vas megyei Egyházasrádócon élő Kató Márta jegyeztette be. Kató Márta fia, Kató Alpár a Jobbik erzsébetvárosi elnöke volt.

Úgy fest, a Facebookon 22 ezer követővel büszkélkedő Daily News Hungary – alapvetően pozitív Magyarország-képet közvetítő – portál népszerű a svéd migránsok körében. A honlap cikkét posztolta a napokban egy másik Budapestre származott svéd szélsőjobbos a Twitteren. Az Erik Almqvist által megosztott, amúgy MTI-alapú írás megint csak a Fidesznek lehet kedves, amennyiben a Jobbik és a többi (balos) magyar ellenzéki párt állítólagos közeledése is kikövetkeztethető belőle.

Almqvist szintén azt állítja, hogy szakított a politikával, csupán üzletel Magyarországon. Véleménye ugyanakkor van, amit például a Demokratának fejtett ki meglehetős terjedelemben. A lényeg: 2013-ban azért költözött Budapestre, mert Magyarországon „nincs olyan baloldali diktatórikus szellemi terror”, nem uralkodnak a multikulti és a genderizmus dogmái. Magát egyébként, mint az Átlátszónak írt válaszából kitűnik „liberál-konzervatív cionistaként” jellemzi, aki hálás a magyar kormány erőfeszítéseiért.

Almqvist a nacionalista Svéd Demokraták párt országgyűlési képviselője és meghatározó politikusa volt. Egykori pártja erősen ügyel, hogy megkülönböztesse magát a radikális-újfasiszta formációktól, éppen ezért lehetett kínos, amikor az Expressen svéd napilap videót közölt Almqvistról, amint rasszista kijelentések közepette utcai verekedésbe keveredik egy ázsiai származású, helyben közismert művésszel. A sajtó elemzései szerint ez a konfliktus vezetett ahhoz, hogy elhagyja a pártját.

Immár nem tartja magát közszereplőnek, ezért nem kívánt érdeklődésünkre az üzleti tevékenységéről részletesen beszámolni. A magyar cégjegyzék szerint mindenesetre sikeresebbnek tűnik, mint a Brinkmann-család. DEAP Operations Kft. nevű ingatlancége 19 millió forint árbevétel mellett 9,7 milliós eredményt ért el 2014-ben. Az idén új vállalkozást hozott létre Almqvist, szintén ingatlanügyletekre, a Nordic Real Estate Kft.-t.

Almqvist tavaly 600 ezer svéd korona értékben beszállt Brinkmannék svéd bányacégébe, az egyébként 2014-ben veszteséges Wiking Mineralba.

Almqvist az Átlátszónak állította, nincsen kapcsolata honfitársával, A jobboldal visszatér szerzőjével, a jelenleg történetesen szintén Budapesten élő Daniel Friberggel.

Az Új Jobboldal ideológiája, ahogy Daniel Friberg definiálja

Idén jelent meg magyarul Daniel Friberg svéd ultrajobboldali menedzser-ideológus kötete, A jobboldal visszatér. A kötethez előszót Joakim Andersen, a Friberg által kiadóként jegyzett Motpol portál társszerkesztője, utószót Björn Herstad üzletember írt. Herstad, Friberg és Andersen ugyanazon svéd politikai közösség aktív ideológusai illetve szponzorai. E körhöz tartozik Patrik Brinkmann, aki Friberg munkaadója is volt a Wiking Mineral svéd bányavállalat tulajdonosaként.

De mi is az Új Jobboldal, melyre a kötet példaként hivatkozik?

„Az Új Jobboldal (…) akarata ellenére kapta a nevét az 1970-es években a francia mainstream médiától.” A magát a jobboldaliság autentikus képviselőjének tekintő Új Jobboldal persze élesen elhatárolódik a fősodratú politikai jobboldaltól: „Ma a jobboldali jelzőt tulajdonképpen egy csaló viseli. (…) [A mainstream jobboldal]retorikájának középpontjában a „piac” áll, ragaszkodik az „individualizmushoz” és a „szabadsághoz”, atlantista, hűséges Brüsszelhez és a Fehér Házhoz, ezenkívül közönyös, sőt ellenséges mindenfajta európai identitás, érték, hagyomány iránt.” – fogalmaznak.

Élesen abortuszellenesek, ahogyan elítélik a fogamzásgátlást és a női emancipációt is. „Az olyan eszmék, mint születésszabályozáshoz való jog vagy a radikális feminizmus ideálisak arra, hogy kiteljesítsék mindkét nem önzését és jóval a reprodukciós szint alá csökkentsék a születések számát.”

Gondolkodásmódjuk nemcsak az iszlám fundamentalizmussal, de a marxizmussal is mutat párhuzamokat. És nemcsak a fontos példaképnek tekintett radikális marxista filozófus Antonio Gramsci eszméi, de – különös módon – nagytőkeellenességük révén is. „Elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet, amelyben nagyvállalatok, szervezetek, netán komoly hatalomra vagy vagyonra szert tett magánszemélyek szabadon befolyásolhatják, hogy mi történjen a társadalom bármely szegletében.” – írja Friberg.

Az Új Jobboldal „ideológiai mérnökei” megnyilatkozásaikban ugyanakkor elítélik az erőszakot, a mozgalom nőképe azonban leginkább Khomeini Iránját idézi. „Viszonyulj egészségesen a politikai köreinkben megtalálható nőkhöz. Ismerd fel, hogy alapvetően ők valóban a „gyengébbik nemet” alkotják…”

Papp László Tamás

Daniel Friberg A jobboldal visszatér című kötetéről írott recenziónk teljes terjedelmében a Szakirodalom blogon olvasható.

Friberg nem burkolja mikrobizniszekkel politikai aktivitását. A Magyar Nemzetnek adott interjújából kiderül, jelenleg is tagja a Motpol nevű pánskandináv jobbos politikai think-tanknek. „Számomra mind a Fidesz, mind a Jobbik szimpatikus a konzervatív értékrendje miatt” – árulta el a minap megjelent beszélgetésben.

Valamivel korábban szintén a Magyar Nemzet tudósított arról, hogy Friberg fölháborodott Orbánra, amiért a magyar Belügyminisztérium állítólag beutazási tilalmakkal lehetetlenítette el a National Policy Institute (NPI) Budapestre tervezett konferenciáját. Az USA-beli szélsőjobb-kötődésű NPI európai – a BM közleménye szerint orosz radikálisokkal közös – rendezvényét a Friberg-könyv londoni székhelyű kiadója, az Arktos Media Ltd. szponzorálta volna.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás