Jóhiszemű befektetők

Busás hasznot hoznak az államtól megszerzett értékes budapesti ingatlanok

Értékes rózsadombi és Andrássy úti ingatlanokat szerzett meg jó áron a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től egy üzleti kör, amelynek Vajna Tímeáig és fideszes politikusokig terjed az üzleti kapcsolatrendszere. Az MNV részéről érdeklődésünkre azt hangsúlyozták, hogy árverés eredményeként, licitálás útján, a legmagasabb vételi ajánlatot benyújtó árverezővel kötötték meg a szerződést mindkét esetben.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Mára igencsak magasra szöktek az ingatlanárak, és aki Budapest egyik legdrágább részén, a Rózsadombon szeretne lakást vásárolni, annak a négyzetméterenkénti 1,6 millió forintos árral is számolnia kell. Persze ebben az árban már benne van a minőség, és esetleg a panoráma is. A jelenleg elérhető hirdetések között akad például új építésű, négylakásos ház, amely egyben vagy lakrészenként is eladó. Ha egyben vinné valaki a 927 négyzetméter alapterületű épületet, azért közel 1,5 milliárd forintot kellene kifizetnie. Mindezért cserében a tulajdonos nagy élettereket, hatalmas üvegfelületeket és rengeteg napfényt kap.

Aki ennél is nagyobb luxusra vágyik a főváros központi, de csendes részén, kezdhet gyűjtögetni: a Szemlőhegy utcában ugyanis már hirdetik egy új építésű társasház hét lakását potom 2 millió forint per négyzetméteres áron.

A tulajdoni lap tanúsága szerint az egykori Országos Mérésügyi Hivatalnak helyet adó épületet a hozzá tartozó 1 447 négyzetméteres telekkel három éve adta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Lead In Plan Kft.-nek. Hogy megtudjuk, mennyiért jutott a Lead In Plan az értékes ingatlanhoz, az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be a vagyonkezelőhöz.

A megkapott tájékoztatásból, illetve szerződésből a következők derültek ki: Az MNV azért vált meg az ingatlantól, hogy a központi költségvetés bevételeit növelje. A később lebontásra ítélt villát a telekkel együtt a vagyonkezelő Elektronikus Aukciós Rendszerén keresztül 220,9 millió forintért hirdették meg, és az ingatlant végül 210 millió forintért vette meg a Lead In Plan Kft.

Az árverés után mintegy fél évvel jelzálogjogot jegyeztek be a Szemlőhegy utcai ingatlanra a svájci Terra Holding Europe AG javára 150 millió, majd 240 millió forint erejéig. A Terra Holding Europe 2017 decemberében projektcéget alapított az ingatlan hasznosítására Szemlőhegy 37. Projekt Kft. néven. A projekttársaság székhelye és ügyvezetője is azonos a Lead In Plan Kft.-vel., tulajdonosa pedig a kérdéses ingatlanon jelzálogjoggal rendelkező Terra Holding Europe AG.

A Lead In Plan Kft. ügyvezetője Szász Dániel, aki tulajdonos is Kaló Gáborral együtt. A Szemlőhegy utcai ingatlant megvásárló és azon építkezésbe kezdő Szemlőhegy 37. Projekt Kft.-t Szász Dániel előtt Markovics Annabell irányította. Az Opten szerint mindketten ugyanarra a lakcímre vannak bejelentve, és egy ideig ezen a címen volt a Lead In Plan Kft. székhelye is.

Markovics Annabell jelenleg az Universe Management Kft. ügyvezetője, ezen a poszton Vajna Tímeát váltotta 2017. augusztus 31-én. Ő vette át Vajna Tímeától a Miss Universe Hungary megszervezését, de kapcsolatban áll a TV2-vel is, és casting director volt a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült produkciókban.

A svájci bejegyzésű Terra Holding Europe AG igazgatója Muszély Péter, őt nem sikerült elérnünk, de Kaló Gábor korábban ügyvezetője volt egy Terra Group Fővállalkozó Kft. nevű magyar cégnek is, amely végelszámolás alá került. Kaló Gábor a Branko Consulting Bt.-ben üzlettársa volt továbbá Serfőző Péternek, aki Giró-Szász András, a Miniszterelnökség egykori kommunikációs államtitkárának sógora, és korábban az övé volt az a svábhegyi lakás, amit Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszterként a tízéves fia nevére vásárolt meg egy pénzintézettől.

Az Andrássy úton is vásároltak

Szász Dániel egy másik cégével is vásárolt az MNV-től ingatlant: tulajdonos-ügyvezetője annak a Jasmond Kft.-nek, amely egy az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél található társasház egyik emeletének a felét szerezte meg. Az újabb közérdekű adatigénylésünkre megkapott válaszból az derül ki, hogy a vagyonkezelő a főváros szívében, az Andrássy út 1. szám alatti társasház első emeletén található négy lakást 2018. májusában adta el a Jasmond Kft.-nek.

Az MNV részéről érdeklődésünkre itt is hangsúlyozták, hogy árverés eredményeként, licitálás útján, a legmagasabb vételi ajánlatot benyújtó árverezővel kötötték meg a szerződést. A négy, összesen 339 négyzetméter alapterületű lakásért a Jasmond 242 millió forintot fizetett. A vagyonkezelő eredetileg mintegy 305 millió forintért hirdette meg az ingatlanokat. Az Átlátszó értesülése szerint a Jasmond később változatlan állapotban, 400 millió forintért kínálta eladásra a szerzeményt.

Nemrégiben a Jasmond az ingatlanra megalapította az Andrássy One Residence Kft.-t, amelyben idén februárban történtek jelentős változások. Miután az MNV-nek adatigényléseket küldtünk az ügyben, Szász Dániel helyett Kikozashvili Samanta lett a projektcég vezetője, és a vállalkozás székhelyet váltott, továbbá új tulajdonosokként jegyezték be a Kikoza Holding Kft.-t és Levy Yochanant.

Levy Yochanant telefonon értük el. A külföldön tartózkodó üzletember nem árulta el, hogy mennyiért jutott hozzá az Andrássy úti ingatlanhoz, de azt elmondta, hogy elképzeléseik között hotel vagy lakások kialakítása szerepel. A céghálóban érintett személyek közül Markovics Annabellt tudtuk még elérni, aki érezhetően nem örült a hívásnak, hangsúlyozta, hogy szabályosan, online árveréseken jutottak az ingatlanokhoz az állami vagyonkezelőtől, továbbá hogy az Andrássy úti ingatlant már eladták.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: Google Earth

Megosztás