adatvizualizáció

Trianon 100: térképeken mutatjuk be a határon túli településekről elnevezett közterületeinket

A Trianoni Békeszerződés 100. évfordulójára interaktív térképeken ábrázoltuk azokat a magyar közterületeket, amelyek az egykori Magyar Királyságtól elcsatolt területeken lévő településekről kapták nevüket.  Ezeknek a közterületeknek egy kisebbik részét természetesen már Trianon előtt is ezekről a településekről nevezték el, ám többségüket a két világháború között, vagy a rendszerváltás után nevezték át róluk, illetve a települések bővülésekor kapták a nevüket.

Az Átlóra készült teljes anyag két térkép körül összpontosul.  Az első interaktív, belenagyítható térképen egyben láthatja a köztereket és a határon túli településeket. A közterek és a települések országonként vannak színezve. A települések körnagysága azt mutatja, hogy hány közterület van róla elnevezve Magyarországon.

Az Átló interaktív térképe

Azokról a városrészekről, ahol látványosan sok határon túli településről elnevezett közterület található külön térképrészleteket is készítettünk. Ide tartozik Székesfehérvár, ahol az Öreghegy és a Maroshegy kertváros-részek utcáinak mind ilyen nevük van, vagy Budapest külkerületei, a pestszentlőrinci Szemeretelep, Kispesten a Havanna lakótelep melletti kertvárosi rész, Pesterzsébeten pedig Kossuthfalva kertvárosának utcái, melyek az 1920-as évek közepétől kapták a nevüket az elcsatolt részek településeiről.

Térképrészletek Székesfehérvár és Budapest egyes városrészeiről

A második térképen országonként színezett vonalakkal kötöttük össze a határon túli településeket azokkal a magyarországi településekkel, ahol az adott közterületek találhatók.

Az Átló interaktív térképe

Ennek a térképnek kisebb elemeit, a legtöbb magyarországi utcanévvel rendelkező határon túli településeket külön vizualizáción is ábrázoltuk:

Magyar és határon túli településeket összekötő egyenesek

Négyszázötvenkét határon túli településről neveztek el magyarországi közterületet. A legtöbb utcát, teret Aradról (128) és Kolozsvárról (121) nevezték el, utánuk Pozsony (98) és Kassa (93) következik. Szerbiából Szabadka (44), Ukrajnából Ungvár (26), Horvátországból Fiume (25), Ausztriából pedig Kismarton (12) adta a legtöbb közterület-nevet.

Az Átló teljes anyaga az alábbi linken érhető el:

Határon túli utcanevek Magyarországon

Magyarországon jelenleg több mint 2100 közterület (út, utca, tér, sétány, köz, stb.) viseli határon túli, egykor a Magyar Királysághoz tartozó település nevét. Ezeknek a közterületeknek egy kisebbik részét természetesen már Trianon előtt is ezekről a településekről nevezték el, ám többségüket a két világháború között, vagy a rendszerváltás után nevezték át róluk, illetve a települések bővülésekor, új lakóövezetek, telepek építésekor kapták a nevüket. Ebben az anyagban azt mutatjuk be interaktív térképeken és adatvizualizációkon, hogy mely határon túli településekről elnevezett köztereink hol vannak és milyen mintázatot rajzolnak ki.


Nézze meg további, a témához kapcsolódó munkáinkat is:

Menekültek Trianon után

Nemrég tették közzé Dékány István Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan-hova menekültek. „Az első világháborús összeomlás után az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai és a szomszédos országok megkezdték a területfoglalást.

Magyarország anyanyelvi-etnikai összetétele 1910-ben – ATLO verzió

A 2011-es népszámlálás adatai alapján eddig elkészítettünk Magyarország nemzetiségi és vallási térképét. Ezúttal pedig a trianoni békediktátum előtti utolsó, 1910-es népszámlálás szerinti anyanyelvi-nemzetiségi térképet mutatjuk be interaktív formában. A térképet kiszolgáló területhatárokat és az adatokat a GISta Hungarorum projekt honlapjáról töltöttük le.

Magyar nevű települések a Kárpát-medencében

Az anyag elkészítéséhez a határon túli települések magyar neveit Sebők László Határon túli magyar helységnévszótárából vettük. A települések pontos helymeghatározását a Google geolokációs API-jával végeztük, majd a települések nevében egyszerű szűréseket végeztünk. Ezek a térképek csak a jelenlegi magyar neveket mutatják és csak a konkrét településeket, így településrészeket, földrajzi neveket, egykori, de a mára megszűnt településeket nem.

Szabó Krisztián

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás