Cikkek

Orbán-dácsa, rengeteg szántó, és sok marha kell a jó focihoz

Alcsútdoboz-Göböljáráson épül a fociakadémia tangazdasága, Alcsútdoboz Hatvan pusztán pedig Orbán Viktor dácsájává alakulhat az az egykori József főhercegi műemléki major, amelyet tavaly vásárolt meg a miniszterelnök édesapjának ingatlanforgalmazó cége – tudta meg lapunk. A 13 hektáros, 5 műemléki épületből álló ingatlan együttes egyik épületének felújítása-átépítése folyamatban van. A majort a CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-től saját állítása szerint bérlő felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc portálunknak úgy nyilatkozott: ott nem épül semmi, legfeljebb műemléki helyreállítási kötelezettségek vannak.

A mintegy 300 négyzetméteres, egykori uradalmi épület műemléki helyreállítási kötelezettségei között a jelek szerint tetőtér beépítési kötelezettség is szerepel – az épület második szintjén új ablaksor áll. A tetősíkból kiemelt tizenhat nyílászáró az újólag tetőfedett épület fölső szintjén nem mezőgazdasági hasznosítási tervekre utal. Értesüléseink szerint Orbán Viktor és felesége személyes tárgyai is megérkeztek a majorba.

Sok marha és rengeteg szántó kell a jó focihoz – ez a kép rajzolódik ki oknyomozó portálunk kutatásából. A Hatvan pusztai majorságot körülölelő, a Búzakalász 66 Kft. által elnyert állami földbérletek szomszédságában, Alcsútdoboz-Göböljáráson lesz a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ősszel induló szakiskolájának mezőgazdasági tangazdasága – erősítette meg értesülésünket a futballakadémia szóvivője. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Búzakalász 66 Kft.-je gazdálkodik itt a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től tavaly áprilisban megvásárolt 11 hektáros majorban, s a közvetlen környezetében elnyert sokszáz hektár állami földön.

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Orbán Viktor feleségének földtulajdonostársa családtagjaival együtt 377 hektár földet nyert el a Nemzeti Földalap Kezelő pályázatán földbérletre. A bicskei szántót Lévai Anikóval közösen birtokló Flier János családtagjaival együtt a Felcsúton megszerezhető földek tekintetében az abszolút győztes.  A helyiek szerint ő műveli Lévai helyi földjeit. Tovább cikksorozatunk előző részeire.

A tavaly a göböljárási lakóközösség közvetlen közelében megépített karámokat újabb és újabb szarvasmarha szállítmányokkal népesítették be, így már több száz állat szomszédságában élnek a helyiek. Elképzelhető, hogy Mészáros Lőrinc csupán a cége és családtagjai által 20 éves bérletre elnyert 1377 hektárnyi területhez egy év alatt kötelezően beállítandó nagyállatállomány gyors feltöltését végzi. A pályázat két hektáronként egy nagyállat tartását írta elő, vagyis a gazdaság és a családtagok által elnyert földek után ez összesen közel 700 marhát jelentene. Az érintettet nem tudjuk megkérdezni, az atlatszo.hu-nak adott interjúját követően elzárkózott a további válaszadástól.

A napokban váratlan fordulat történt: Mészáros Lőrinc Alcsútdoboz-Göböljáráson fekvő majorsága területéről gyors tempóban átköltöztették a több száz marhából álló állomány jelentős részét a Hatvan pusztai majorság közelében nemrég  rohamtempóban kialakított karámba. Az ottani marhatelephez szükséges feltételeket azt követően alakították ki, hogy a helyi lakóközösség tagjaival készített videofilmünk nyilvánosságra került (Új földesúr Göbölpusztán: „Itt minden Mészáros Lőrincé”). Ebben a lakóközösség tagjai arról számoltak be, hogy a nagyszabású vállalkozásba őket senki sem avatta be, nem tudták, hogy rövidesen egy hatalmas marhatelep szoros szomszédságában élhetnek.

Az állam nem csupán a bőkezű földbérletekkel kedvezményezett Orbán bizalmasának, akit a helyiek a miniszterelnök vagyonkezelőjének hisznek. A 11 hektáros majorsága szélét U alakban ölelő 21 ezer négyzetméteres erdőt is ő használja. (Felső képünkön sárga színnel határoltuk körül a területet és kis sárga körrel azokat a lakóházakat és a mögötte lévő Csokigyárat, amelyek e területből nem a Búzakalász Kft. tulajdonában állnak). Ez az erdő nem szerepelt a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) pályázatán, mivel erdő haszonbérbe nem adható (2010. évi LXXXVII. törvény). Ezért az NFA „a földrészlet természetbeni állapotának megfelelő időleges művelése céljából megbízást adott a VADEX Zrt.-nek, aki azt a természetbeni állapotnak megfelelő legeltetési tevékenységgel hasznosítja” – válaszolta Sebestyén Róbert NFA-elnök a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek küldött kérdéseinkre. A miniszter a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet útján gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalap felett a Magyar Állam nevében.

A székesfehérvári VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Rt.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonából a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonába került a második Orbán-kormány színre lépése után, 2010. június 17-én. Felügyelőbizottságába 2010 júliusában került be a szolnoki Nyerges Attila, a Közgép vezérigazgatójának, Nyerges Zsoltnak a testvére, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter jobbkeze. „A nevezett földrészlet használata jogszerű, végleges hasznosításáról az NFA külön eljárásban intézkedik az NFA törvény előírásai szerint” – tette hozzá Sebestyén Róbert, amiből nem nehéz megjósolni, a végleges hasznosítás mekkora liciten dől majd el.

Hogy a „természetbeni állapotnak megfelelő legeltetési tevékenységnek” egészben vagy csak részben felel meg az erdő részbeni kiirtása, lebetonozása, nem tudni. Csupán az látszik, hogy részben erre a területre épült a betonozott istálló és a karámrendszer, és hogy egy hete még itt álldogáltak a Búzakalász 66 Kft. szarvasmarhái. A göbölpusztaiak egybehangzóan állítják, hogy az ő szomszédságukban már tavaly elkészültek azok a karámok és félig nyitott istállók, amelyekhez a hatóság összességében közel 1200 négyzetméternyi méretben ez év márciusában adta meg a Búzakalász 66 Kft.-nek az engedélyt. A kérelem elbírálása érdekében tartott januári helyszíni szemlén a hatóság megállapította, hogy az építtető az építkezést a helyszíni szemle időpontjában még nem kezdte meg – áll a bicskei jegyző engedélyt megadó határozatában. A közösséget márciusban értesítette a jegyző a márciusi keltezésű döntésről. Göböljárás lakói sutba dobták a levelet.

Ferenczi Krisztina

(Folytatjuk. Fotó: atlatszo.hu. A Talpalatnyi föld sorozat korábbi cikkei itt olvashatók.)

 

Megosztás