Kormánypropaganda

Feleannyit költöttünk üldözött keresztények megsegítésére, mint Soros lejáratására

Közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől, hogy a Hungary Helps program keretében milyen projektekre mennyit költött eddig a magyar állam. A válaszul kapott táblázat szerint Libanonba 1 milliárd, Irakba és Szíriába 2-2 milliárd, Jordániába, Kongóba és Nigériába körülbelül 300-300 millió forint támogatást küldtünk. Ez összesen 6,1 milliárd forint: a 2017-es Soros-ellenes kampányra kétszer ennyi közpénzt szánt a kormány, az épülő Puskás-stadion pedig 26-szor ennyibe kerül.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A 2015-ös menekültválság óta a magyar kormány folyamatosan arról beszél, hogy a muszlim bevándorlók óriási fenyegetést jelentenek a keresztény Európa számára. Ennek ellenére a Szerbia felől illegálisan érkezőket egy darabig hagyták önként nyugat felé távozni, de volt, hogy buszokkal szállították őket a magyar hatóságok, hogy minél hamarabb Nyugat-Európába érjenek. Majd a déli határ mentén kerítés épült, ahol a börtönként működő tranzitzónákban gyakran éheztetik a menedékkérőket.

Bár már nagyon kevesen próbálnak illegálisan bejutni Magyarországra, a kormány továbbra is fenntartja a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, amit 2016 márciusában vezettek be. 2017-ben 155 milliárd forintot, 2018-ban pedig 99 milliárd forintot költöttek az ezzel kapcsolatos rendészeti feladatokra, és az évek során több tízmilliárd ment el a migránsok elleni és bevándorlásellenes plakátkampányokra.

Közben 2016-ban megalakult az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárság Azbej Tristan vezetésével. A kormány onnantól kezdve a migrációs kérdések kapcsán mindig arról beszélt, hogy nem a menekültek befogadása a megoldás, hanem a hazai életkörülményeik javítása, hogy ne akarjanak idejönni.

“A magyar kormány humanitárius politikájának alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.” (forrás: kormany.hu)

Időnként jöttek hírek arról, hogy a Hungary Helps program keretében milyen projekteket mekkora összeggel támogatnak a cél érdekében, de átfogó és átlátható összesítés sokáig nem volt.

2019 április közepén megalakult a Hungary Helps ügynökség, és az erről szóló sajtótájékoztatón Azbej Tristan bejelentette, hogy eddig több mint 8 milliárd forintot fordítottak a programra. Május elején a 24.hu kikérte a Miniszterelnökségtől a projektek listáját, és a válasz szerint összesen 8,6 milliárd forintot költött el a Hungary Helps keretében a magyar kormány külföldi projektekre és egy ösztöndíjprogramra. Június elején az Index kikérte a program szerződéseit, melyeknek értéke 420 millió forint. Ebben az összegben is volt ösztöndíjprogram, illetve konferenciák, könyvek, kiállítások, filmek, kutatások, honlapok készültek, hogy a keresztényüldözés problémájáról, és a magyar kormány segítő szándékáról informálják az embereket.

Május közepén az Átlátszó is kikérte közadatigénylésben a Hungary Helps program keretében támogatott projektek listáját, de csak egy hónappal később, június közepén kaptuk meg az adatokat.

A Miniszterelnökség válasza szerint a támogatott projektek értéke összesen 6,1 milliárd forint. 

Irakba és Szíriába 2-2 milliárd, Libanonba 1 milliárd, Jordániába 372 millió, Kongóba 321 millió, Nigériába pedig 310 millió forint segélyt adott a magyar kormány. Az egyes projektek részletes leírása ebben a háromoldalas szkennelt pdf-ben olvasható. Főként iskolák, lakóépületek, kórházak és templomok (újjá)építésére ment a támogatás mindenhol.

A velünk közölt 6,1 milliárdos összeg 2,5 milliárddal kevesebb annál, amit a 24.hu írt meg a Miniszterelnökségtől kapott adatokra hivatkozva. Ennek számításaink szerint az az oka, hogy a nekünk küldött listáról lehagyta a Miniszterelnökség az 1,3 milliárd forintos ösztöndíjprogramot, valamint két szíriai projektet, melyeknek összértéke bő 1 milliárd forint.

Ezek a 24.hu szerint az alábbiak:

  • A damaszkuszi Riaya Iskola épületének helyreállítása, felszerelése és egyéves működési költségeinek biztosítása: 794 millió forint
  • Homszban lakóépületek helyreállítása, kárt szenvedett városrészek lakhatóvá tétele, a hazaköltöző keresztény családok számára szociális programok felállítása: 318 millió forint

Nehéz eldönteni, hogy most akkor 6,1 vagy 8,6 milliárd forintot költött eddig a magyar kormány a Hungary Helps programra, hiszen mindkét összeget a Miniszterelnökség közölte, méghozzá közadatigénylésre adott hivatalos, pecsétes válaszban, amiben a törvények szerint igazat kell mondaniuk. Mivel az Átlátszónak 6,1 milliárdot mondtak, mi azzal számolunk.

Ahhoz ugyanis, hogy kontextusba tudjuk helyezni a Fidesz által migrációgátló csodafegyverként és hatalmas jócselekedetként kommunikált Hungary Helps program keretében elköltött összegeket, érdemes összehasonlítani őket néhány más dologgal, amikre szintén szívesen ad pénzt a magyar kormány. A számokból látszik, hogy mit tartanak igazán égető problémának: az épülő Puskás-stadionra közel 26-szor annyi pénz (160 milliárd forint) megy el, mint az üldözött keresztények megsegítésére.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkával (j3) és kíséretével Budapesten, a Karmelita kolostor erkélyén 2019. február 26-án. (fotó: Kaiser Ákos/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: nincsenek pénzéhes tulajdonosaink és befolyásos hirdetőink, nem politikusok fizetik a számláinkat. Olvasóink hozzájárulása teszi lehetővé, hogy bármilyen témáról cikket írhassunk. Ha fontosnak tartod a hatalomellenőrző újságírást, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás