Nemzeti Együttműködés Rendszere

A választások óta már három cégben tett szert tulajdonrészre Gelencsér Attila fideszes képviselő

Tévedés lenne azt hinni, hogy hazánkban csak Mészáros Lőrinc szellemi képességei múlják felül Mark Zuckerbergét, a szelíd somogyi lankák is teremnek zseniket. Az illető vagyonnyilatkozatát böngészve három, szépen termő vállalkozást és egy siófoki társas nyaraló haszonélvezetét kihozni figyelemre méltó teljesítmény. Mélyüljön el Gelencsér Attila, az Országgyűlés fideszes jegyzője cégügyeiben.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Úgy tűnik, Gelencsér Attila rendkívüli büszke arra, hogy a „randalírozó ellenzéki képviselők büntetéseit” nemrég hivatalból, nyilvánosan felolvashatta, mert az erről szóló videót még Facebook-oldalán is fontosnak tartotta közzétenni.

Az Átlátszó tavaly októberben számolt be Kaposvár országgyűlési képviselőjének cégszerzéséről, miután a vételár gyanúsan alacsony volt a Maza Tészta Kft. vélelmezhető értékéhez képest. Az írás megjelenése után egy helyi, neve titokban tartását kérő könyvvizsgáló jelezte, hogy szerinte erősen alulbecsültük a részesedés értékét. Általában a cég EBITDA mutatójának (adózás előtti eredmény plusz amortizáció) nyolc-tizenötszörösével szokás számolni, ami a jelen esetben a megszerzett harminc százalékra vetítve 31 és 59 millió forint közé tehető.

Ötödáron vett tésztagyári részesedést Kaposvár országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila

Nem lesz könnyű dolga a krónikásnak, akinek egyszer majd az Azori-szigeteki kaland hősének, a kaposvári Fidesz helyi erős emberének elmúlt nyolc évi eredményeit kell számba vennie. Az idén harmadik ciklusát kezdő politikus nevéhez inkább kínos szituációk kapcsolhatók, semmint sikerek.

Ez a „papíron” kifizetett 900 ezer forint sokszorosa, ami akár egy vagyonosodási vizsgálat alapjául is szolgálhatott volna, ha ezt bármelyik ellenzéki képviselő kezdeményezi, például a helyi szervezet jelzése alapján. Erre azonban eddig nem került sor.

Ha feltesszük ugyanis, hogy a derék kaposvári képviselő nem valami jedi-trükkel kápráztatta el a jóhiszemű eladókat, akár arra sem az ördögtől való gyanakodni, hogy Gelencsér hivatalos vagyoni viszonyai nem nyújtottak volna fedezetet a vagyonszerzésre.

Ráadásul, bár csak pár nappal, de a vagyonnyilatkozat-tételi határidő előtt szerezte meg az új céget, így a tavalyi, választások utáni vagyonleltárban már szerepeltetnie kellett volna. Ám csak a következőbe, a 2019. január 31-én esedékesbe „fért be”.

Itt viszont ma már nem egyedül árválkodik a Maza Tészta Kft.: Gelencsér képviselő úr 2018 novemberében a cégháló másik két tagjába, a BB Kapos és a Pannon Füszért kft.-kbe is bevásárolta magát. Az előző cikkünkben említett két fő tulajdonos, dr. Fekete János és Fekete László a BB Kaposban is jelen van, egyharmad-egyharmad arányban Gelencsérrel.

Forrás: Bisnode

A Pannon Füszértet Gelencsér dr. Fekete Jánossal és Szánky Sándorral birtokolja, utóbbi pedig a hálózat egyik, négy trafikot üzemeltető bt.-jében, a Zselic Marketben beltag és ügyvezető (lásd ábránkat). Feketéék ugyanitt kültagok, akárcsak a szintén dohányforgalmazó Figyel-M Bt.-ben.

Vagyis a jegyző ugyan nem, de üzlettársai a környék trafikkirályai: összesen 1,4 milliárdos árbevételű dohánybirodalomban résztulajdonosok.

A Maza Tészta a megyében korábbról jól ismert, homokszentgyörgyi székhelyű kft., korábban nevéhez méltóan száraztészta-készítéssel foglalkozott, ma már csak forgalmaz. A tésztagyártás átkerült a BB Kaposhoz, egy másik somogyi községbe, Osztopánba. A BB Kapos 2017-es árbevétele is közelíti a százmillió forintot, ám a cég 8 milliós veszteséget mutatott ki ebben az évben.

A bolti élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó Pannon Füszért 2017 elején alapított cég, amely korábban a „Zselic Pont Kft.” nevet viselte, egyelőre „nullás” forgalmú, nem sok vizet zavart a piacon.

A politikus választás utáni, 2018. májusi nyilatkozatában még egyetlen cégtulajdon sincs, viszont szerepel 22 millió 815 ezer 274 forint bankszámlakövetelés. Januárra ez ugyan lecsökkent 3 millió 815 ezer 383 forintra, ám a majdnem pontosan tizenkilenc milliós fogyatkozás sem ad maradéktalan magyarázatot a három cégrészesedés megszerzésének fedezetére vonatkozó esetleges kérdésekre.

Úgy pedig különösen nem, hogy a vagyonnyilatkozatban 2018-hoz képest megjelenik egy siófoki, 72 m2-es társas nyaraló haszonélvezete is, vásárlás jogcímen, anélkül, hogy bármilyen egyéb változásra, pl. újabb hitelfelvételre utalás volna a dokumentumban (a 12,5 millió forintos “családi magánkölcsön” már korábban is terhelte a politikust).

Az aktuális ingatlanpiaci információk szerint Siófokon nagyjából ötszázötvenezer forintnál kezdődnek a négyzetméterárak, az érték tehát közelíti a negyvenmilliót, de akár jelentősen felül is múlhatja. Márpedig ha az ingatlan nem is az övé, a teljes rendelkezést nyújtó vagyoni értékű jog az.

Vagyongyarapodásával kapcsolatos kérdéseinket már közel másfél hónapja feltettük a képviselő úrnak, de választ egyelőre nem kaptunk.

Huszka Imre

Címlapfotó: Gelencsér Attila, a Fidesz képviselõje interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. május 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megosztás