Nemzeti Együttműködés Rendszere

Tavaly mintegy 34 millió forintból gazdálkodott a Felház – állami vagy uniós támogatást nem kaptak

Összesen 34,3 millió forint adományt gyűjtöttek 2017-ben az Orbán Gáspár nevével fémjelzett Felház keresztény ifjúsági mozgalom számára – árulta el a Felháznak gazdasági hátteret biztosító KUL Alapítvány az Átlátszó megkeresésére. Állami vagy uniós támogatásokat nem kaptak, a magánszemélyektől és cégektől származó adományokat rendezvények megtartására fordították.

A Felház keresztény ifjúsági mozgalom egyik alapítója Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár. Ez pedig egyes vélekedések szerint hozzájárulhatott ahhoz, hogy a mozgalom anyagilag is annyira megerősödött, hogy olyan milliós bérleti díjú helyszíneken tartson rendezvényeket, mint például a Tüskecsarnok, a Várkert Bazár, vagy a MOM Sportközpont.

A Független Hírügynökség internetes oldalán július végén megjelent interjúban Mihalik Angelika ügyvéd, közbeszerzési szakértő nyilatkozott a gyülekezettel kapcsolatos meglátásairól, miután a lánya is a tagja volt a csoportnak. Mihalik arra hívta fel a figyelmet, hogy a Felház 2015-ös színrelépése után kisvártatva jelentős céges támogatók jelentek meg a KUL Alapítvány (teljes nevén a Kelet-Európai Utógondozottakért és Lakóotthonokban Lakókért Alapítvány) mögött, és a Felháznál ebből fedezhetik a Millenáris vagy a Syma csarnok bérleti díját, ami alkalmanként akár milliós tétel is lehet.

Az interjú megjelenését követően eltűntek a támogató cégek nevei és logói a KUL Alapítvány honlapjáról, de az internetes keresők továbbra is megtalálják az alapítvány „pénzügyi partnereként”a CIB Bankot, a Hídépítő Zrt.-t, továbbá az OVIT Zrt.-t, a Strabag Zrt.-t, a Swietelsky Zrt.-t és a T-Mobile-t is. A Hídépítő egyébként a saját honlapján is megemlítette a KUL Alapítvánnyal kapcsolatos szerepvállalását:

„Mecénásként évek óta hozzájárulunk az állami gondozásban felnövő gyermekek támogatását, integrációját segítő KUL Alapítvány munkájához. Emellett eseti jelleggel számos, az alapelveinkkel harmonizáló kezdeményezést is felkaroltunk az elmúlt évek során.”

A Hídépítő Zrt. Apáthy Endre érdekeltsége, a Híd-csoport tagja. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy az építőipari konszern legnagyobb referenciamunkái közé tartozik például a Köröshegyi völgyhíd és a Megyeri híd építése, de részt vettek a 4-es metró építésében is. Apáthy Endre lánya, Bihari-Apáthy Judit nem csak a Híd-csoportnál érdekelt, hanem az OVIT Zrt. sajtósa is volt és a KUL Alapítvány koordinátoraként is dolgozott, ma pedig az Élj Tudatosan Egyesületet működteti.

Úgy tudjuk, hogy az építőipari cégek Bihari-Apáthy Judit és édesapja révén ismerték meg és kezdték el támogatni a KUL Alapítvány munkáját, méghozzá régebben, mint amikor a KUL és a Felház együttműködésbe kezdett volna 2016-ban. A Hídépítő és a Hídtransz szponzorként már 2011-ben is szerepel az alapítványi beszámolóban. Rendszeres támogató volt a Szerencsejáték Zrt. is, amely 2011-ben és 2012-ben évi 1 millió, 2013-ban 2 millió, 2014-ben pedig 3,5 millió forintot adott a szervezetnek.

A KUL Alapítvány fő tevékenysége az, hogy hátrányos helyzetű családokban és állami gondozásban élő fiataloknak szervez életvezetési programokat, klubokat, táborokat, hogy „a változó társadalom olyan teljes jogú tagjaivá váljanak, akik képesek, mernek és akarnak változtatni saját életükön.”

Utánanéztünk, hogy a 2007 óta működő alapítvány miből gazdálkodik. A szervezet által leadott, a birosag.hu-n nyilvánosan hozzáférhető éves beszámolókból kiderül, hogy a KUL Alapítvány 2016-ban 21,8, 2017-ben pedig 36,6 millió forintból gazdálkodott, ebből 2017-ben nagyjából 30 millió forint volt a magánadomány. A közhasznúsági mellékletben egyéb tevékenységeik mellett a Felházzal kapcsolatos szerepvállalást is megemlítik:

„Ifjúsági hitéleti programok ’Felház’ címmel: A tavalyi évben valami egészen új irányba is belevágott alapítványunk, amihez lelkes egyetemista önkéntesek hada sorakozott fel. Ez az irány ebben az évben jobban elmélyült, több programot szerveztünk. Hitéleti zenés esteket szerveztünk az Akvárium Klubban rendszeresen, illetve egy-egy nagyobb összejövetelt pl. a MOM Sportközpontban, Várkert Bazárban. Ezekre az összejövetelekre kb. 800-2000 fő jött alkalmanként. Ezen kívül az állami gondozott gyerekeinknek is hatalmas élményt adtak a profi zenei estek. Az összejövetelek célja, hogy az ifjúságnak lelki tartalmat, hitbeli megújulási lehetőséget biztosítson az ökumené jegyében. Az összejövetelek a szorgalmi időszakban kétheti rendszerességgel kerültek megvalósításra, vizsgaidőszakban és nyáron pedig kis szünetek következtek. Az anyagi erőforrások magánszemélyek és vállalatok adományaiból kerültek finanszírozásra.”

Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy kik és mennyi pénzzel támogatták a Felházat, ezért megkerestük a mozgalomnak bankszámlát biztosító KUL Alapítványt. A szervezet részéről azt közölték, hogy

„állami/önkormányzati cégektől, szervezetektől nem érkezett támogatás, eu-s vagy egyéb pályázati forrásban nem részesült sem a Felház, sem a KUL Alapítvány”

Azt is elárulták, hogy a Felháznak biztosított számlára 2017-ben befolyt bruttó 34,3 millió forintos adományból a magánszemélyektől érkező támogatás 13,7 millió forint volt, a jogi személyektől kapott támogatás 4 millió forintot tett ki. Ezeken kívül a rendezvényeken tartott gyűjtésekből (adománydoboz és nyugtás bevétel a rendezvényen értékesített termékek, például víz és póló) 16,5 millió forint jött össze.

A válaszban hangsúlyozták, hogy  „a Felházra adott adományok hitéleti ifjúsági események szervezésére kerültek felhasználásra.” Az alapítvány 2017. évi beszámolója alapján a teljes bevétel – mintegy 36,7 millió forint – legnagyobb részét a Felháznak befolyt adományok tették ki. A 24.hu értesülései szerint a KUL Alapítvány vezetője, Németh Bálint a Cross Sound keresztény zenei fesztivál egyik szellemi atyja, mentorként és kapcsolataival is segíti a Felház alapítóit.

Csikász Brigitta

Fotó: Facebook – Felház 2018. július 27. Erdély

Megosztás