Cikkek

Miskolc és Tamási kiadta az OLAF-levelet, Cegléd, Kecskemét és Keszthely nem

 

Adatigénylésünkre Miskolc és Tamási is kiadta az EU csalás elleni ügynökségétől Elios-ügyben kapott levelet a közvilágítási projektek vizsgálata során feltárt visszásságokról. Kecskemét és Keszthely a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem adta ki a dokumentumot, Cegléd pedig megkérdezi az OLAF-ot.

2010 és 2016 között az Elios Zrt. (korábbi nevén ES Holding Zrt. és E-OS Innovatív Zrt.) több mint 30 magyarországi település közvilágítását korszerűsítette, a legtöbbet az önkormányzatok által elnyert EU-s támogatásból, de volt, ahol bankhitelt vettek fel erre a célra.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) két éve kezdte vizsgálni az uniós forrásból finanszírozott Elios-projekteket, és 2017 januárjában a feltárt visszásságokat tartalmazó jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás gyanújával nyomoz.

Február közepén az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az Elios-botrányban érintett településektől azt a levelet, amelyet az OLAF-tól kaptak a közvilágítási projektek uniós vizsgálata közben feltárt tényekről. Minden megkapott dokumentumot nyilvánosságra hozunk.

Kapcsolódó cikkeink

Gyálon és Siklóson is szabálytalanságokat tárt fel az uniós ellenőrzés, Alsópáhok és Hatvan nem adta ki az OLAF-levelet

Ezt a hét trükköt találta az OLAF Mezőhegyesen – országszerte hasonló módszerekkel csaltak

Kalocsán ugyanaz készítette az uniós pályázat három árajánlatát – itt a következő OLAF-levél

Hódmezővásárhely is kiadta az Átlátszónak az OLAF levelét – referenciák nélkül nyert közbeszerzést az Elios jogelődje a városban

Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

Hajdúböszörmény nem adja ki az OLAF levelét, csak ha az uniós ügynökség ahhoz hozzájárul

Közadatigénylésünkre Miskolc is elküldte az OLAF levelét, amit a polgármester 2017. október 18-án kapott meg az Európai Unió csalás elleni hivatalától. A dokumentumban az OLAF összegezte, hogy mit tárt fel a város közvilágítási projektjének vizsgálata során.

Tamási szintén kiadta az Átlátszónak az OLAF-tól Elios-ügyben kapott levelet, ami 2017. október 16-án érkezett az önkormányzathoz.

Az iratok első részében nincs sok meglepetés: Miskolc és Tamási is ugyanarra a KEOP-programra nyújtott be EU-s pályázatot, mint Mórahalom, Gyál és Siklós, ezért itt is ugyanazok az OLAF megállapításai.

Felülről irányított pályázat

Az uniós támogatások elosztását végző magyar kormányzati szerv 2014. szeptember 22-én tette közzé a KEOP-2014-5.5.0/K számú pályázatot önkormányzatok közvilágítási projektjeire. A települések leghamarabb 2014. október 2-án nyújthatták be a pályázataikat, és beérkezési sorrendben kaptak támogatást.

A pályázati határidő előtt egy nappal, 2014. október 1-jén a kormányszerv módosította az egyik pályázati feltételt, és ezzel lehetővé tette, hogy az önkormányzatok LED-lámpák esetén 100 ezer óra élettartammal számolhassanak.

Miskolc és Tamási a költség-haszon-elemzésben ennek megfelelően 100 ezer óra lámpa-élettartammal számolt, pedig a pályázathoz és az Elios ajánlatához később becsatolt műszaki leírás szerint a lámpák várható élettartama csak 60-80 ezer óra volt.

Viszont az eszközöket gyártó cég (Miskolcon a Hofeka Kft., Tamási esetében nem ismert) “némely kedvezményezett részére” olyan nyilatkozatot adott ki, melynek értelmében a lámpák élettartama 100 ezer óra, és ezzel a miskolci projekt is jogosult lett az EU-s támogatásra.

Emiatt a miskolci és tamási OLAF-levélben is szerepel a korábbiakból ismerős fordulat, miszerint

“Ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt a felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett.”

Gyanús közbeszerzések

Miskolc 2014. október 8-án nyújtotta be a pályázatát, decemberben született meg a támogatási határozat, és 2015. január 30-án írta alá az önkormányzat a támogatási szerződést az uniós támogatások elosztását végző kormányszervvel. Miskolc 451,3 millió forint támogatást kapott a közvilágítása korszerűsítésére, ennek 85 százalékát, 383,6 millió forintot az Európai Unió fizetett.

Az önkormányat a munkára 2015. május 29-én nyílt közbeszerzést írt ki, melyre két ajánlat érkezett. Az egyik az Elios Zrt. és a SAG Hungária Kft. kettősétől (Miskolc Közvilágítás 2015 Konzorcium), a másik a Mezei-Vill Kft.-től, de – akárcsak Gyálon – a Mezei-Vill olcsóbb (308,5 millió forintos) ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, így az Elios-SAG páros nyerte a tendert.

A miskolci önkormányzat 2015. szeptember 22-én írta alá a kivitelezési szerződést a konzorciummal 322,8 millió forint értékben. Az alvállalkozó(k)ra és szállítóra vonatkozóan nem kapott adatokat az OLAF.

2018. január 22-én érkezett meg Miskolcra az Európai Unió csalás elleni hivatalának második levele, amelyben arról tájékoztatták a polgármestert, hogy “ajánlással” zárták le a vizsgálatot, vagyis vádemelési javaslattal küldték meg a magyar ügyészségnek.

 

 

A Tolna megyei Tamási 2014. október 2-án nyújtotta be az EU-s pályázatát, itt is decemberben született meg a támogatási döntés, és 2015. február 2-án írta alá az önkormányzat a támogatási szerződést az uniós támogatások elosztását végző kormányszervvel. Tamási 258,9 millió forint támogatást kapott a közvilágítása korszerűsítésére, és az összeg 85 százalékát, 220 millió forintot fizetett az Európai Unió.

Az önkormányzat 2015. január 30-án a kivitelezésre nyílt közbeszerzést írt ki, amire két cég tett ajánlatot: az Elios Zrt. 193,2 millió forintért, a Mezei-Vill Kft. 144,7 millió forintért vállalta volna a munkát. Azonban a Mezei-Vill Kft. ajánlatát itt is érvénytelennek nyilvánították, így ezt a tendert is az Elios nyerte.

Tamási és az Elios 2015. április 1-jén írta alá a kivitelezési szerződést 193,3 millió forint értékben. Az Elios Zrt. alvállalkozója az SMHV Kft. (korábbi nevén Simó Kft.) volt.

Személyi összefonódások

Miskolc és Tamási EU-s pályázatában a költség-haszon-számítás helyességét – akárcsak Gyálon, Siklóson, Kalocsán és Mezőhegyesen – az INS Kft. igazolta, és ez a cég írta a záró auditot is.

Mancz Ivette, az Elios Zrt. közvilágításért felelős igazgatója volt a Tamási által benyújtott EU-s pályázat egyik mellékletének társszerzője.

Tamási projekt-előkészítési tanácsadója a Hamar Endre tulajdonában lévő Sistrade Kft. volt, ami alvállalkozói szerződést kötött a Simó Kft.-vel a világítási mérésekről is. Az SMHV/Simó Kft. neve már előkerült a mezőhegyesi, kalocsai, és mórahalmi Elios-ügyben is.

A miskolci önkormányzat pályázati tervezését Vári László és a Vári-Bel Kft. készítette, és ez a vállalkozás volt a projektelőkészítési tanácsadó is. A Vári-Bel Kft. most először bukkant fel az Átlátszó által megkapott OLAF-levelekben.

 

 

Cegléd megkérdezi az OLAF-ot

Hajdúböszörmény, Alsópáhok és Hatvan után Cegléd is azt válaszolta az Átlátszó közadatigénylésére, hogy megkérdezi az Európai Unió csalás elleni hivatalától, hogy kiadhatja-e a hivataltól tavaly ősszel kapott levelet.

Az európai uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv honlapja szerint Cegléd két részletben összesen  597,2 millió forint támogatást kapott 2013-ban a közvilágítása korszerűsítésére, ennek 85 százaléka, vagyis 507,6 millió forint volt EU-s pénz.

Egy helyi hírportál korabeli beszámolója szerint a város a támogatás mellé 100 millió forintos önrészt is vállalt, tehát a projekt összköltsége nagyjából 700 millió forint volt.

Az önkormányzat a kivitelezésre nyílt közbeszerzést írt ki, amelyre az Elios Zrt. és az U Light Kft. nyújtott be ajánlatot. A tendert az Elios nyerte, Cegléd 2015. április 10-én írta alá a céggel a szerződést 503,3 millió forint értékben.

Kecskemét és Keszthely a nyomozás miatt nem adja ki az OLAF-levelet

Kecskemét az Átlátszó adatigénylésére megtagadta az OLAF-levél kiadását azzal az indokkal, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda lefoglalt minden iratot.

“2018. február 28. napján a Nemzeti Nyomozó Iroda az Önök által kért iratokat lefoglalta és elszállította. Tekintettel arra, hogy az Önök által megjelölt dokumentumok a polgármesteri hivatal kezelésében nincsenek, így közérdekű adatigénylési kérelmük teljesítésére nincs mód.”

A válasz szerint tehát a kecskeméti önkormányzatnak nincs másolata az iratokról sem papíron, sem elektronikus formában. Emlékezetes, hogy február 27-én a kecskeméti jegyző pont azért nem mutatta meg az ellenzéki képviselőknek az Elios-ügy dokumentumait, mert állítólag épp készítették össze őket a Nemzeti Nyomozó Irodának.

Az európai uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv honlapja szerint Kecskemét 2013-ban két részletben összesen 839,8 millió forint támogatást kapott a város közvilágításának korszerűsítésére. Az összeg 85 százaléka, 713,8 millió forint volt EU-s pénz. A kivitelezésre az önkormányzat nyílt közbeszerzést írt ki, amelyet egyetlen ajánlattevőként az Elios Zrt. nyert 2014 áprilisában 704 millió forintos ajánlattal.

Kecskeméthez hasonlóan Keszthely is a nyomozásra való hivatkozással tagadta meg az OLAF-levél kiadását az Átlátszónak.

“Tájékoztatom, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya Kiemelt Ügyek Osztálya nyomozást folytat, mely eljárás keretében (…) teljes iratanyag lefoglalásra került. (…) Ezen körülményt figyelembe véve, valamint a nyomozás eredményessége érdekében (…) tájékoztatom, hogy az igényelt iratok, adatok kiadása (….) nem áll módomban, azokkal nem rendelkezem.”

Az európai uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv honlapja szerint Keszthely 2013-ban 363,8 millió forint támogatást kapott a közvilágításának korszerűsítésére. Az összeg 85 százaléka, 309 millió forint volt EU-s pénz. A keszthelyi önkormányzat tájékoztatása szerint a közel 364 millió forint mellé a város további 64 millió forint támogatást kapott az EU Önerő Alapból.

Az önkormányzat a kivitelezésre nyílt közbeszerzést írt ki, amit egyetlen indulóként az Elios Zrt. nyert meg 2014 júniusában 318,4 millió forintos ajánlattal.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkeink

Az Elios Zrt. közbeszerzéses bevételeinek 84 százalékát az Európai Unió fizette

Kérjük vissza a nátriumlámpákat! – olvasóink véleménye az Elios-féle közvilágítási fejlesztésekről

Térképre tettük az Elios-ügyben érintett településeket – országszerte szabálytalankodott Tiborcz egykori cége

Hét dolog, amit az Átlátszó tárt fel Tiborcz Istvánról – ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

Az Elios Zrt. tulajdonviszonyai: offshore cégek is feltűntek Tiborcz István mellett

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

Megosztás