2016

Kiadók, hotelek, focicsapat – ezeket zsákolták be Mészáros Lőrinc rokonai, barátai és üzletfelei 2016-ban

 

A média és a szállodaipar az a két ágazat, amelyekben Mészáros Lőrinc új belépőként próbált szerencsét az elmúlt évben. Nem aprózta el a terjeszkedést egyik szektorban sem: a vidéki napilappiacon súlyos erőfölényben lévő, s egyéb kiadványokkal is büszkélkedő Mediaworks, illetve az ezoterikus-jobbos Echo TV a fő zsákmány. Frissen megszerzett kastélyai, hotelei pedig egyenként is milliárdos értékűek.

 

Hirdetés

 

Néhány éve vagyontalan falusi elöjáróként ismerhettük meg Mészáros Lőrincet. Aki ráadásul vigaszágon került Felcsút élére: személyre szabott törvénnyel vadászták le elődjét, a független, később LMP-s Varga Györgyöt 2011-ben.

Mészáros Lőrinc vagyonát 2014 márciusában még „csak” 2,5 milliárd forintra becsülte a HVG. Jelezve ugyanakkor, hogy a növekedés ütemét tekintve Mészáros áll a legígéretesebb jövő előtt az akkor átvilágított oligarchák közül: a hetilap számításai szerint Felcsút polgármestere 2010-2014-ben megötszörözte a vagyonát. A Napi.hu 2015-ben már 15,4 milliárdra, az idén pedig 23,8 milliárdra becsülte Mészáros javainak értékét.

Az idei halmozás alapján megjósolható, 2016-ra még a korábbiaknál is szerencsésebb évként emlékezhetnek majd a Mészáros-famíliában.

Íme a főbb szerzemények.

 

Mediaworks kiadóvállalat

Az Ausztriában sikkasztással vádolt Heinrich Pecina egykori médiabirodalmának nem erőssége a honlapfrissítés. Cikkünk írásakor, december közepén még a Népszabadság volt a Mediaworks kiadó zászlóshajója a közéleti média portfolióban. Holott a Népszabadságot 60 év megjelenés után október elején botrányos körülmények között bezárták. A balhét még Pecina vitte el, aki a hónap végén túladott a teljes kiadón, benne egyebek mellett 12 megyei napilappal, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, nyomdával és magazinokkal.

A pár hónappal korábbi PLT-Mediaworks fúzió eredményeképp 25 milliárd forintos árbevételű, több mint ezer főt foglalkoztató kiadó jött létre. Ez a számos szegmensben, elsősorban a vidéki lappiacon erőfölényes helyzetű médiabirodalom került október végén a márciusi alapítású Opimus Press Zrt. tulajdonába. Az új tulajdonos anyacége, a tőzsdén jegyzett Opimus Group Nyrt. gyakorlatilag a becsődölt Buda Cash-es vagyon kezelője, s bonyolult személyes szálakkal lehet Mészároshoz kötni.

A Mediaworks igazgatóságában október 26-én megjelent Liszkay Gábor, aki korábban évtizedekig Simicska Lajos médiabirodalmát irányította. Az Orbán-Simicska háború kitörése után azonban a miniszterelnökkel tartott, és az új kormányszócső Magyar Idők kiadóját vette a nevére.

Kapcsolódó cikkeink

Viharsarki nagygazdaságok Mészáros-közelben

Még 36 évig bérelhet állami földet a Mészáros-közelbe került Hidasháti Zrt.

Mészáros Lőrinc hatalmas médiabirodalomra tenyerelhet

Megy a bruszt a Népszabi kiadójáért, de még nem ütötték nyélbe az üzletet

A Buda-Cash-csődtől a Népszabadság likvidálásáig

Oligarcha-alkuk, zsarolások és gyáva arrogancia – ezért zárták be a Népszabit

nepszab

 

Echo TV

„Nagyon fontos volt, hogy a leendő tulajdonossal politikailag is félszavakból értsük egymást. Mészáros Lőrinc ilyen ember” – ezt Széles Gábor ufó- és Orbán-hívő milliárdos nyilatkozta saját újságjának, a Magyar Hírlapnak, amikor nemrégiben bejelentette: eladta az érdekeltségében álló Echo TV-t Mészárosnak.

Itt tisztább a tulajdonosi kép, mint a Mediaworks esetében: nem kell lámpással keresni Mészárost, Széles maga tolta rá a reflektorfényt. A cégbíróságra benyújtott alapítóokirat-frissítés december 2-i dátumú: az új részvényes a Mészárosék érdekeltségében lévő hergechalmi Talentis Group Zrt., amelynek a nevében Csík Zoltán írta alá a dokumentumot. Az egykori gyilkosságis rendőrnyomozó, akit újabban Mészáros intézőjeként emlegetnek, maga is bekerült az Echo Tv igazgatóságába.

Az is kiolvasható a cégadatokból, hogy ebben az esetben Mészáros inkább szívességet tett, mintsem nagy üzletet kötött a kormánypárti tévé átvételével: a csatorna üzemeltetője folyamatosan súlyos veszteséggel működött, 2015-ben már több mint 180 millió volt a mínusz, a kötelezettségek pedig százmilliós tételt tettek ki.

 

echo-tv

 

A Buda-Cash-vagyon gyöngyszemei

2016 tavaszára szorultak ki az egykori Buda-Cash-es főnökök az Opimus Group Nyrt.-ből, s kerültek birtokon belülre a Mészároshoz köthető figurák. Papíron az nyrt. fő tulajdonosai egy-egy nigériai és seychelles-i offshore cég, illetve egy fidesz-közeli magyar vállalkozás.

A valahai Buda-Cash-vagyonból került apportként a céghez egy négycsillagos ausztriai szálloda, a keischbergi Hotel Relax Resort, két viharsarki mezőgazdasági vállalkozás (Hidashát és Csabatáj), és a Wamsler SE kandallógyár. Ebben az időben szerzett közvetett tulajdont az Opimus a Révay utca 10. szám alatti budapesti irodaházban is. Még a Buda-Cash-apportot megelőzően érkezett az Opimus jogelőde, a Phylaxia 1912 Holding a győri magasépítő Euro Generál Zrt.-be, amelyben március óta megintcsak Csík Zoltán erősíti az igazgatóságot.

 

relax

 

Hunguest Hotels

15 saját és 8 franchise-üzemeltetésű, zömében 3-4 csillagos szálloda tartozik a Hunguest Hotels szállodaláncba. Az idegenforgalomban járatosak már hónapokkal korábban azt suttogták, hogy Mészáros rátenyerelhet a középkategóriás hotelekre, a Heti Válasz pedig ki is szúrta az erre utaló céges változásokat december elején.

A szállodalánc sztorija kormányokon és oligarchákon átívelő történet. Az ügyészség az első és a második Orbán-kormány idején megpróbálta kideríteni, volt-e bűncselekmény annak hátterében, ahogy annak idején összefonódott az egykori állami-szakszervezeti Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, illetve Leisztinger Tamás akkor még balosnak mondott oligarcha vagyona. A nyomozások elhaltak, Leisztinger pedig nemrégiben túladott a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.-n.

Jászai Gellért, a felszámolásba dőlt SCD-csoport egykori frontembere azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy az ő érdekeltségébe tartozó Konzum-csoport a vevő a 18-ból 14 hotelre, a márkanévre és a franchise-jogokra. Alig akad azonban a gazdasági szakértők között, aki Jászait ne tartaná strómannak: szeptember elején a Jászai érdekeltségébe tartozó, Hunguest-vevő KZBF Invest Kft.-re három bank, köztük az állami Eximbank és MKB jelzálogjoga került. Október közepén pedig bekerült a Hunguest felügyelőbizottságába Malasics András, a Mediaworks-tulajdonos Opimus Group igazgatótanácsi tagja.

Szintén Leisztinger vagyonába tartozott az az öt Fejér megyei agrárcég, amelyeket Garancsi István szerzett meg. Az agrárcégek ügyvezetője az Orbán- és a Mészáros-klánnal egyaránt bizalmas viszonyt ápoló felcsúti Flier-család tagja, Flier Nikoletta lett.

 

hunguest

 

Talentis: üzleti park és kísérleti gazdaság

Az egykori gázszerelő cégcsoportja februárban megszerezte a Talentis Group Zrt.-t – erről elsőként az Átlátszó adott hírt. Június végén pedig a Talentis-csoportba tartozó TBP Ingatlanhasznosító Zrt. is Mészárosé Lőrincé lett. Az időközben szintén Mészáros-közelben landolt Világgazdaság napilap beszámolt arról, hogy a cég nem gondolkodik fejlesztésben; azt az irodaházat akarja működtetni, amely az M1-es autópálya mellett található, és amely a vállalkozás vagyonát jelenti. Értékét körülbelül 2,4 milliárd forintra teszik, a cég tartozása 1,7 milliárd forint körüli.

 

761_offices_pano_front_sotet_plan_uj

 

Egy értékes budaörsi telek

Még márciusban írta meg az Átlátszó, hogy Csík Zoltán sertepertél egy értékes budaörsi telken, amellyel kapcsolatban azt rebesgették, hogy az állam ott menekültszállást nyitna. A két hektár nagyságú és több százmillió forint értékű terület tulajdonosa a delaware-i érdekeltségű APD Hungary Kft., amely felszámolás alatt áll. Az Erste Bank 2008-ban 4,7 millió euró hitelt adott az ingatlantömbre, de mivel az adós cég elmaradt a törlesztéssel és felszámolásba dőlt, az Erste eladta a követelést egy faktorcégnek.

 

budaors

 

Alcsútdobozi házak

A Magyar Narancs munkatársai figyeltek fel arra, hogy Mészáros Lőrinc az alcsúti arborétumtól nem messze két mutatós házat építtetett, az egyik az ő, a másik a felesége nevén van. Utóbbihoz tartozik egy udvar is, ahol bográcsozásra és ökörsütésre alkalmas eszközök, egy kinti kemence, és egy jókora, fából készült, fedett asztalsor is található. A munkálatokban részt vett a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Fejér B.Á.L. Zrt. építőcég is.

 

narancs

 

Az alcsúti Habsburg-rom

Az arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabja, a kiemelt műemléki védettségű Mosóház kakukktojás az ingatlanok sorában, ugyanis a klasszicista épületet nem Mészáros vagy valamelyik cége szerezte meg, hanem a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. A Mészáros által elnökölt szervezet 70 millió forintot fizetett a műemlékért az Artemis Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft.-nek. Az alapítvány a cégből nonprofit kft.-t csinált, a székhelyét pedig Budapestről áttette Felcsútra.

 

Habsburg kastély

 

A bicskei Batthyány-kastély

November elején számolt be a Bors arról, hogy a bicskei gyermekotthont év végén kiköltöztetik az épületéből, a 250 éves Batthyány-kastélyból. A lap értesülését az Ember Erőforrások Minisztériuma is megerősítette. A helyiek úgy tudják, hogy az ingatlan új gazdája Mészáros Lőrinc lehet.

 

bicske

 

Az egerszalóki Saliris Hotel

A 2015 augusztusában még felszámolás alatt álló négycsillagos, 200 szobás egerszalóki Saliris Hotel szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe került. Eredetileg ukrán befektető érdeklődésére számítottak, de helyette a felcsúti milliárdos tehette rá a kezét az ingatlanra. A hírrel kapcsolatban csak annyit ismert el a Szalók Holding Zrt. felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., hogy személyi cseréket hajtott végre az igazgatói posztokon.

Az üzemeltető Szalók Holding fő hitelezője, az állami tulajdonú MFB pedig mintha lemondott volna tetemes, 16,5 milliárdos követelése teljes visszaszerzéséről: tavaly tavasszal az MFB-tulajdonú Magyar Követelés Kezelő lett az ingatlan hitelezője, az idén februártól pedig egy budapesti faktorcég, bizonyos Hórusz Zrt. A Hóruszról annyit tudni, hogy egy szerződés-tervezet elkészítéséig biztosan eljutottak a Mészáros és Mészáros Kft.-vel. Az együttműködés célja az Átlátszó birtokában lévő dokumentum szerint az, hogy a Hórusz felszámolási javakból mazsolázzon a Mészáros-cég javára.

Kapcsolódó cikkünk:

Mészárosközelivé válhat az egerszalóki fürdőkomplexum – itt a bizonyíték

 

saliris

 

A mátraházai Life-Style Hotel

Idén áprilisban üzemeltetőt váltott a hotel: mint a 24.hu megírta, a Quaestor által tulajdonolt Bérc Hotel Kft.-t az Event-Immo Kft.-re cserélték le. A Quaestor károsultjai arra számítottak, hogy az üzletileg jól működő szálloda eladásával valamennyit viszontlátnak a pénzükből, de ez nem így lett. Az új üzemeltető cég Schmidl Péteré és a Scnetrum Kft.-é, amelynek egyik tulajdonosa ismét Csík Zoltán, aki több Mészáros-cégben tölt be vezető tisztségviselői posztokat.

 

matrahaza

 

A balatonalmádi Ramada Aurora Hotel and Resort

A Life-style-hoz vagy az egerszalóki Saliris Hotelhez képest konkrétabb Mészáros Lőrinc kötődése a balatonalmádi négycsillagos Ramada Hotel and Resorthoz. Ugyanis míg az Event-Immo Kft. idén nyáron átvette annak üzemeltetését az Aurora Hotels Kft.-től, addig a milliárdos tulajdonában levő R-Kord Kft. megvásárolta a hotel épületét is.

 

ramada

 

A visontai búzafeldolgozó

A mélyépítésekre kiírt közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt és a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly hozta létre a Visonta Projekt Kft.-t, amely búzafeldolgozót tervez építeni. A 110 millió eurósra becsült beruházást kiemeltté minősítette a kormány. Ez a gyakorlatban jelentősen meggyorsított hatósági eljárást jelent.

 

visonta

 

NK Osijek focicsapat

Februárban jelentette be a horvátországi Eszék (Osijek) polgármestere Ivica Vrkic a horvátországi város labdarúgócsapatának értékesítését Mészáros Lőrincnek. Az ünnepélyes bejelentés fényét emelte a világklasszis Davor Suker, a klub korábbi játékosa, aki egyenesen Orbán Viktornak köszönte meg a foci támogatását. Mészáros a horvát bajnokság kieső helyén álló csapat bennmaradását, illetve stadionrekonstrukciót ígért.

 

meszar

 

700 milliós villa és luxusjacht az Adrián

Az NK Osijek átvételekor Mészáros horvátul köszöntette a hallgatóságot. Volt módja gyakorolni a nyelvet: nyáron derült ki a Zadarski.hr horvát lap jóvoltából, hogy Ivan Rakitic, a Barcelona focistája „az NK Osijek tulajdonosának” tengerparti házában nyaralt. A tulaj valójában egy olyan cég, amelyben Mészáros Lőrincnek is tulajdonrésze van. A Villa Maria építőjének elmondása szerint a milliárdos 2015-ben 2,2 millió euróért szerezte meg az ingatlant.

 

artemy

 

A horvát lap megemlített egy luxusjachtot is, a Magyar Narancsnak pedig sikerült levideóznia is, ahogy a fedélzetén uraskodik Mészáros. A máltai érdekeltségű, Artemy nevű hajó 12 vendég és 6 fős legénység elszállásolására alkalmas, 5 kabinja fürdőszobával felszerelt, ezen kívül fitnessz-terem, jakuzzi, napozófedélzet szolgálja az utasok kényelmét. Utóbb az is kiderült,  hogy az Artemy Mészáros nyaralásának idején Gaith Pharaon Interpol-körözés alatt álló szaúdi üzletember jachtjának szomszédjában horgonyzott a spliti kikötőben.

Csikász BrigittaRádi Antónia

Már megint itt van az év vége. Az Átlátszó idén is keményen dolgozott azért, hogy átláthatóbb és szabadabb legyen Magyarország. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás