A belső ellenség

Milliárdos sikkasztásgyanú az amerikai kémkedéssel gyanúsított üzletember becsődölt vállalkozásánál

 

Milliárdoknak veszett nyoma a kémkedés gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő Maxin Norbert érdekeltségébe tartozó Polygon Kft-nél. A cég volt ügyvezetője és a felszámoló egymásra mutogatnak az egykor jól menő cég felszámolását célzó eljárásban, és felmerült egy rejtélyes svájci utalás is: százmillió forintnál nagyobb összeg landolt egy olyan svájci cég bankszámláján, amiről a Maxinhoz kötődő cégvezetésnek állítólag nem volt tudomása.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Az IBM fontos, több milliárd forintos évi forgalmat bonyolító magyarországi partnervállalata volt a Polygon Kft., ám a jól menő vállalkozás néhány éve felszámolás alá került, és eltűnt  a cég vagyona is. Ezzel kapcsolatban szeretett volna összefüggő vallomást tenni a kémkedéssel gyanúsított Maxin Norbert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által kémkedés gyanújával folytatott eljárás március 22-én tartott kihallgatásán, de az – mint azt egy héttel ezelőtt megírtuk – nem érdekelte az ügy előadóját. A rendőrtiszt arra hivatkozott, hogy az elmondottak nem tartoznak a gyanúsítás tárgyához.

Ugyanakkor Maxin Norbert védőjétől, Kertész Gusztávtól úgy értesültünk, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya által folytatott vizsgálatban Maxin lehetőséget kapott arra, hogy minderről beszéljen. Érdekes azonban, hogy a rendőrök ötödik éve molyolnak azzal, hogy mi történhetett az egykor több milliárdos vagyonnal rendelkező informatikai vállalkozásnál.

Előzmények

Nem kíváncsi a rendőrség az amerikai kémkedéssel gyanúsított üzletember cégügyeire és fideszes kapcsolataira

Az IMF képviselőjét és egy amerikai katonatisztet is gyanúsítottként hallgatnák meg a kémügyben

Kémkedéssel gyanúsítanak egy több éve eltűnt üzletembert

Az Átlátszó beszélt olyan, a gyanúsítottakat ismerő személlyel, aki úgy vélekedett, hogy a Birodalom fantázianevű, az NNI gyanúja szerint kémkedés céljából létrehozott szervezet információgyűjtésre szolgált Maxin Norbertnek és társainak, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy nem tud arról, hogy tudatosan toboroztak, szerveztek volna be embereket a Birodalomba, őt magát például sohasem agitálták erre. Az illető Maxin Norbertről még azt említette meg, hogy nem tudja miből élt, de nagyon sok pénze volt.

Maxin Norbertnek és társának az előzetes letartóztatását június 2-áig meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság. Ez ellen a gyanúsítottak fellebbezhetnek, de nem tudni, sikerrel járhatnak-e, ugyanis mint már írtunk róla, a rendőri jelentés szerint Maxin Norbert elfogásakor megpróbált megszökni. A bíróság szerint pedig fennáll a veszélye annak, hogy ha szabadlábra kerülnének a terheltek, akkor bizonyítékokat rejtenének el vagy a tanúkat megpróbálnák befolyásolni.

Lenyúlták a Polygon Kft. vagyonát?

Valóban több milliárd forintos értékű volt az utolsó években Maxin Norbert és társai érdekeltségébe tartozó Polygon Kft., amely pénzügyi rendszerek hardvereit és bankkártya-informatikai főrendszerekkel kapcsolatos IBM-technológiákat értékesített, valamint kutatás-fejlesztéssel is foglalkozott. A vállalkozás tulajdonosi körében 2012-ben jelent meg a ma már szintén felszámolás alatt álló, Maxin Norbert által ügyvezetett MaxTeam Információtechnológiai Kft., amelyet a ma már szintén felszámolás alatt álló, ugyancsak Maxin által irányított Polygon Invest Kft-n keresztül az amerikai bejegyzésű Polygon Informatics Corporation tulajdonolt.

 

poligon

Infografika: ceginfo.hu

 

Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján a Polygon Kft-vel szemben több végrehajtás van folyamatban, és a tagok vagyoni részesedésére 2013 májusában rátette a kezét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A vállalkozás tevékenységével kapcsolatban az utolsó pénzügyi adatok 2011-esek. Akkor az értékesítés nettó árbevétele 2,3 milliárd forint volt (2010-ben 3,5 milliárd), az adózott eredmény pedig 111,1 millió. A cég eszközeinek értéke 2,8 milliárd forintra rúgott.

Az egykor értékes kft. tavaly év végén felkerült az adóhatóság 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartózással rendelkezők listájára is.

Maxin Norbert vallomása szerint 2012-ben az amerikai tulajdonban (Polygon Informatics Corp.) lévő Polygon Invest Kft-n keresztül folytatták a Polygon felvásárlását. A cégnek új ügyvezetője lett Osvárth Zoltán személyében, és átvilágították a vállalkozást. Ennek során – mint Maxin Norbert vallomásaiban elmondta – derült ki, hogy a cégből eltűnt ötmillió dollár, és felmerült a nemzetközi pénzmosás gyanúja is, ami miatt feljelentéseket tettek.

 

poligon2

Infografika: ceginfo.hu

 

Az Átlátszó kereste Osvárth Zoltánt és az ő időszaka előtti ügyvezetőt, Gál Györgyöt, de nem kívántak nyilatkozni. Osvárth még csak nem is reagált a hívásainkra és az üzeneteinkre.

A tulajdonosváltáson átesett cég nem húzta sokáig, 2014. január 21-én elrendelték a felszámolását és a több milliárd forintos vagyon eltűnt. Az Átlátszó birtokában lévő dokumentumok alapján az érintettek egymásra mutogatnak: a felszámolóbiztos szerint a Polygon ügyvezetője, Osvárth Zoltán nehezítette az eljárást és nem volt együttműködő, Osvárth viszont ennek éppen az ellenkezőjét állítja bírósági beadványaiban.

Ment az egymásra mutogatás

Osvárth Zoltán több beadványt küldött az eljárást folytató Szegedi Törvényszéknek. Ezekben azt jelezte, hogy a felszámolóbiztos kérésének eleget téve még februárban átadta a cég irodaházának a kulcsait. Ezt követően pedig már egyáltalán nem tudott bemenni a Polygon irodájába, mert a felszámoló nem engedte be oda. Osvárth Zoltán hiányolta, hogy nem készült jegyzőkönyv az átadás-átvételről.

Azt jegyezte még meg, hogy a felszámoló a cég Váci úti irodáját kiürítette és a tudta nélkül minden dokumentumot és ingóságot elvitt onnan, úgy, hogy azokról leltárt sem készített.

Ezzel együtt beszámolt arról, hogy a mérleg elkészítéséhez szükséges dokumentumokat a felszámoló nem bocsátotta a részére, holott tudatában van annak, hogy neki, mint a felszámolás alá került társaság ügyvezetőjének kötelessége többek között éves beszámolót és mérleget készítenie.  Osvárth Zoltán beadványa szerint 1,7 milliárd forint értékű szoftvernek veszett nyoma a dokumentációval, illetve a SAP-kódokkal együtt.

Elvitatkozott Osvárth Zoltán a felszámolóval arról is, hogy a cég informatikai rendszere a felszámolás megindulása előtt meg lett-e semmisítve. A volt cégvezető szerint minden alapot nélkülöző, valótlan és rosszhiszemű az állítás, hogy így járt volna el. Azt írta a bíróságnak, hogy ő maga készített biztonsági mentést a szerverekről, de hogy ezzel mit tett, nem derül ki a beadványából. Felhozta azt is, hogy a felszámoló egy megbeszélésen általa nyilatkozottakat, miszerint a szoftverkészlet nincs meg, nem volt hajlandó jegyzőkönyvbe foglalni.

A nagy értékű SAP rendszerekről is ellentmondóan nyilatkozott a Polygon Kft. utolsó ügyvezetője és felszámolóbiztosa az Átlátszó birtokába került iratanyag szerint. Osvárth Zoltán azt hangoztatta, hogy az a felszámolóhoz került, amit dokumentáció igazol, a felszámolóbiztos viszont azt, hogy meg sem kapta és információt sem kapott róla.

A felszámoló egyebek mellett azt is felhozta, hogy a cég hitelezői, volt dolgozói, tulajdonosai folyamatosan jelentkeztek nála, újabb és újabb infókat adtak neki a cég működéséről és vagyonáról. Számtalan olyan adat és tény jutott a tudomására, amelyek igazolásához szükség lenne az iratokra, ám azokat nem kapta meg.

Egy rejtélyes utalás

A birtokunkba került bírósági beadványok szerint felhánytorgatta Osvárth Zoltán azt is, hogy a felszámoló

„a társaság amerikai partnerétől (Euronet US Inc.) tudja, hogy 440 ezer amerikai dollár egy svájci bankszámlára érkezett. Ez az összeg nem szerepel a társaság könyvelésében, ezért a felszámolónak hivatalból eljárást kellett volna kezdeményeznie költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt… ezt részrehajlás nélkül meg kellett volna tennie… Nem lehetséges a társaság budapesti vezetőit nyilvánosan támadni, a szegedi érintetteket pedig támogatni egy büntetőjogi kategóriába eső ügyben. Itt arról van szó, hogy több mint százmillió forintot meghaladó összeg elkerülte a könyvelést és egy svájci bankszámlára vándorolt.”

A Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft. felszámolására a Horizont Holding Tanácsadó Zrt-t jelölték ki. Ennek felszámolóbiztosa, Munz Károly az Átlátszónak azt mondta, hogy két év után ott tartanak, hogy a közbeeső mérleget elkészítették, és bár folyik még egy per hitelező előnyben részesítése miatt, amennyiben az lezárul, néhány hónap múlva befejeződhet a felszámolási eljárás.

A Polygon Kft. amerikai partnerénél biztosak voltak abban, hogy a svájci Polygon Gmbh. azonos a magyar vállalkozással, ezért utaltak át évente mintegy félmillió dollárt az ottani számlára – tudtuk meg Munz Károlytól. Ez a meggyőződés azon alapult, hogy a céget le is ellenőriztették, sőt a magyar Polygon Kft. akkori vezetőinél is rákérdeztek, hogy valóban oda kell-e küldeniük az aktuális összeget.

A külföldi üzletfelek miatt a magyar rendőrség most jogsegély útján kíván információkat és dokumentumokat beszerezni az érintett országok hatóságaitól.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az Átlátszó megkeresésére, a Polygon Kft-nél történt hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozással kapcsolatban azt válaszolta, hogy a jogsegélyek teljesítésére várnak. Értesülésünk szerint ezt az osztrák, a svájci és az amerikai szervektől már megkapták, így tudták meghallgatni Maxin Norbertet is a sikkasztásgyanús ügyben, ami még a most kémkedéssel gyanúsított üzletember a Polygon Kft-ben történt tulajdonszerzése, illetve Osvárth Zoltán ügyvezető igazgatóvá történt kinevezése előtti időkre nyúlik vissza.

Úgy tudjuk, hogy az előző, a Polygon Kft-t 1990-ben, Szegeden megalapító Gál György nevével fémjelzett cégvezetést is meghallgatták a rendőrség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói. Az eljárás során az egyik lecserélt polygonos vallomásáról az Átlátszó egyik forrása, az anyag ismerője neve elhallgatását kérve azt mondta, hogy „a magyar nyelv szabályai szerint érthetetlen, hogy mit mondott el, nem volt annak se eleje, se vége”. Forrásunk megjegyezte, hogy amikor tudomást szerzett a kémkedési történetről, ismerve annak egy-két szereplőjét, csak nevetni tudott rajta.

Csikász Brigitta

Frissítés (2016. április 6.) – Cikkünk megjelenése után dr. Kertész Gusztáv, Maxin Norbert ügyvédje az alábbi pontosítással jelentkezett:

„Annyit kívánok pontosítani, hogy amikor Maxin úr a Polygon kft felvásárlását megkezdte az általa képviselt céggel, felmerült a gyanú arra, hogy visszaélések történtek a gazdálkodás során. Gál György leváltását követően került megválasztásra dr. Osvárth Zoltan, aki ennek okán elrendelte a cég átvilágítását. Ekkor derül fény arra, hogy létezik egy svájci bejegyzésű Polygon nevű cég is, ahová pár, a magyar Polygonnak utalt pénzösszeg átirányításra került oly módon, hogy a kifizetést teljesítő amerikai cég kapott egy faxot, mely alapján a svájci számlára kérik kifizetni egy rendszeres teljesítés alapján járó összeget. Mivel a cégnév azonos volt, az amerikai cég azt hitte, hogy a jogosultnak teljesít. Ez több éven keresztül így volt, az összes kár kb. 5 millió dollár. Emiatt tett Osvárth feljelentést. És emiatt nyomoz a Csongrád megyei MRFK 2012 óta, de most került csak sor Maxin Norbert tanúként történő kihallgatására ebben az ügyben.”

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás