A belső ellenség

A bolgár főügyész célba vette a tényfeltárókat, akik korrupt minisztereket buktattak

Ismeretlenek július közepén 5 millió ember személyes adatait lopták el a bolgár adóhatóság honlapjáról. A tettes még nincs meg, és nem is mondott le senki a botrány miatt, de az ügyészség nevetséges indokkal célba vette az ország egyik leghíresebb oknyomozó oldalát, a Bivolt, amely számos magas rangú, korrupt politikust – idén eddig két minisztert – buktatott meg az elmúlt években a balkáni országban. Atanas Tchobanov főszerkesztőt egyebek mellett azzal vádolják, hogy titkos csetelést folytatott hekkerekkel, akik a parlamenti öntözőrendszer feltörését tervezték, hogy ezzel destabilizálják Bulgáriát.

Július közepén valaki feltörte a bolgár adóhivatal honlapját, majd ellopta és feltöltötte az internetre 5,1 millió ember (Bulgária teljes lakossága 7 millió fő) személyes adatait, amiket elküldött több helyi lapnak is. A felelős még nincs meg: a hatóságok először arra célozgattak, hogy Oroszország áll a támadás mögött, mert a lapok egy orosz email-címról kapták a levelet; majd lecsuktak egy 20 éves programozót, de nagyon hamar szabadon is engedték. Most egy tényfeltáró újságíró és egy magáncég ellen nyomoznak.

Augusztus elején az IPI (International Press Institut / Nemzetközi Sajtóintézet) adta hírül, hogy a bolgár főügyész európai nyomozási végzést adott ki a leghíresebb bulgáriai oknyomozó portál, a Bivol főszerkesztője, Atanas Tchobanov ellen, akit vissza akar vitetni Bulgáriába lakhelyéről, Franciaországból.

A főügyész tanúként akarja meghallgatni Tchobanovot a hekkelési ügyben, mert a nyomozás során rábukkantak egy titkos csetre az oknyomozó és a “kiberterroristák” között, akik adatsértéseket követtek el,

és a parlament öntözőrendszerének meghekkelését tervezték.

A Bivol főszerkesztője azt nyilatkozta az IPI-nek, hogy nem tud semmit a hekkelésről és az állítólagos beszélgetéséről az állítólagos elkövetőkkel. Tchobanov közölte, hogy együttműködik a francia rendőrökkel a nyomozásban, de nem megy vissza Szófiába.

Locsolókalózoktól félti az államot az ügyészség

A bolgár hírügynökség lapszemléje szerint a képtelen vád az öntözőrendszerről nem vicc.

A Sega nevű lap arról írt, hogy a pénzügyminisztériumban vagy az adóhivatalban senki nem mondott le a botrány miatt, amelyben 5 millió ember személyes adatai szivárogtak ki, csak az adóhivatal két IT-osztályának vezetőjét rúgták ki. A pénzügyminiszter azt hangsúlyozza, hogy az adóhivatal vezetője egy sikeres igazgató, és a hivatal csak áldozat a hekkelési ügyben.

Az ügyészség pedig a TAD Group nevű kiberbiztonsági céget vádolja azzal, hogy destabilizálni akarta az országot, és ennek része lett volna a parlamenti locsolók összezavarása is.

A Douma nevű újság arról számolt be, hogy Evgenia Stankova ügyész szerint a TAD emberei feltörték az öntözőrendszer szerverét azzal a céllal, hogy fontos látogatások alatt elindíthassák a locsolókat – ez pedig Bulgária egész politikai rendszerének destabilizálásához vezethet, és tönkreteheti az államot.

A Troud nevű lap megírta, hogy az ügyész szerint a Bivol két héttel a botrány kitörése előtt megkapta az adóhivataltól ellopott adatokat, és a főszerkesztő, Atanas Tchobanov titkos csetben beszélgetett a TAD három dolgozójával.

A Telegraf szerint az ügyész azt közölte, hogy a Bivol lemásolta magas beosztású emberek és egy (meg nem nevezett) népszerű szerencsejáték adatait. Hozzátette továbbá, hogy a BBC és Reuters is megkapta az ellopott adatokat, vagyis azok elhagyták az ország területét, ami lehetőséget nyújt Bulgária nemzetbiztonságának befolyásolására. Az ügyész kijelentette, hogy az adatok ellopásának és a sajtóhoz való továbbításának célja a politikai helyzet és a kormány destabilizálása volt.

A ZDNet júliusi cikke szerint valóban több bolgár média megkapta a hekkertől az adóhivataltól ellopott adatok egy részét: példaként a Capital, a Monitor, a Dnevnik, a News, és a BtvNovinite cikkeit említik. A Bivol nincs köztük, és a lap a saját honlapján sem írt az adóhatósági botrányról.

Július 30-án egy szintén adatszivárgásról szóló, de teljesen más jellegű cikk jelent meg a Bivolon. Eszerint az újságírók észrevették, hogy az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó nyilvántartóhivatal honlapjának hibája miatt 60 ezernél is több ember személyes adatai egy egyszerű Google-kereséssel megtalálhatók az interneten.

A Bivol jelezte a hibát a bolgár adatvédelmi hatóságnak és a nemzeti információbiztonsági központnak, akik ezután megszüntették a problémát. A cikkben külön kiemelik az újságírók, hogy ez az ügy nincs összefüggésben a adóhatóságtól kiszivárgott adatokkal, de akkor is aggályos, és nem tudni, mióta voltak hozzáférhetők az adatok.

Tchobanovék felidéztek egy korábbi esetet is: egy etikus hekker 2016-ban jelezte az adatvédelmi hatóságnak, hogy a honlapja sebezhető és hozzáférést biztosít 14 ezer ember személyes adataihoz. A hatóság csak 3 évvel később, idén július közepén (pár nappal az adóhatósági botrány kitörése előtt), a Bivol jelzésére szüntette meg a biztonsági rést, és megköszönte az újságíróknak a figyelmeztetést.

A Bivol sorra buktatja le a korrupt politikusokat

Atanas Tchobanov főszerkesztő és Assen Yordanov társalapító-tulajdonos oknyomozó munkája régóta szúrja Bulgária politikai elitjének szemét.

Az országban 2013 elején napokig tüntettek az emberek a szegénység és a korrupció miatt. Ekkor a Bivol (bolgárul bivalyt jelent) nevű lap olyan dokumentumokat publikált, amelyek bizonyítják, hogy az ország miniszterelnöke, Bojko Boriszov 1997-ben a hírszerzés beépített embere volt. Boriszov a botrány miatt lemondott – bár később újraválasztották, és jelenleg is ő a bolgár miniszterelnök.

„Ez egy ügy, nem egy szakma” – Bivaly újságírók Bulgáriából, akik megbuktatták Boriszovot

Már több mint egy hónapja tüntetnek a bolgárok az intézményesült korrupció és a maffiózó politikusok ellen. Pár hete Budapesten járt a bolgár Bivol oknyomozó újságíró portál két munkatársa.

De a Bivol azóta is számos más vezető politikust buktatott le, akik EU-s pénzekkel trükköztek, vagy gyanúsan gazdagodtak.

2019 márciusában lemondott Tsetska Tsacheva igazságügyi miniszter, miután kiderült, hogy ő és a kormánypárt több másik tagja (például Vezhdi Rashidov korábbi kultúrminiszter, és Tsvetan Tsvetanov frakcióvezető-helyettes, valamint egy képviselő rokonai, továbbá Krassimir Parvanov energiaügyi miniszterhelyettes) is feltűnően olcsón vásárolt ingatlanokat Szófiában ugyanattól a cégtől. Az Apartman-ügyként elhíresült botrány még le sem csengett, már jött a következő, a Vendégház-ügy.

Apartmentgate by Bivol

Idén májusban uniós forrásokkal való visszaélés gyanúja miatt lemondott Rumen Porodzsanov bolgár mezőgazdasági miniszter. Bulgáriában ugyanis a hivatalos adatok szerint 2007 és 2013 között 746 vendégház épült részben egy EU-s vidékfejlesztési program támogatásával, de több ingatlant (akárcsak Magyarországon) magáncélokra használtak, és a kérdéses időszakban Porodzsanov vezette az EU-s források elosztásáért felelős hivatalt.

Az ügyet a Bivol robbantotta ki április közepén, amikor megírták, hogy Alexander Manolev gazdasági miniszterhelyettes még turisztikai miniszterhelyettesként uniós támogatásból épített magának nyaralót. Az ügyészség nyomozást indított, Manolev pedig a cikk után 5 nappal lemondott.

A Bivol ezután szép sorban megírta, hogy a kormánypárt és a muszlim kisebbséget képviselő párt több polgármestere, valamint a rokonaik, továbbá egy ügyész, de még a korábbi belügyminiszter is EU-s pénz segítségével jutott nyaralóhoz. Az állami szervek nyomozása még folyamatban van, hogy kiderüljön, pontosan mennyi uniós támogatást csaltak el magánházakra.

Guesthouses by Bivol

Nem ez az első támadás a Bivol ellen

2018 szeptemberében Dimitar Stoyanov, a Bivol egyik munkatársa, és Bíró Attila, a romániai oknyomozó portál, a Rise Project munkatársa kaptak egy fülest arról, hogy az Egalnitsa nevű falu külterületén valakik épp EU-s pénzekkel való visszaélések bizonyítékait semmisítik meg.

Az újságírók a helyszínre siettek, és ott iratmegsemmisítővel feldarabolt, valamint felgyújtott dokumentumokat találtak. Elkezdték fényképezni a papírokat, amikor megjelent a rendőrség, és őrizetbe vette őket. Később a bíróság első- és másodfokon is kimondta, hogy az oknyomozók őrizetbevétele jogellenes volt, és ezt nemrég a bolgár legfelsőbb bíróság is megerősítette.

A papírok egyébként az úgynevezett GP-ügyhöz kapcsolódtak, amely a Bivol szeptember 10-i cikkével indult, és az a lényege, hogy a bolgár kormánytól nagyrészt EU-s forrásokból finanszírozott közbeszerzéseket nyertek a GP-csoporthoz tartozó vagy ahhoz köthető cégek, amelyek aztán jelentősen túlárazták a beruházásokat. A botrányról részletesen beszámoltunk korábban a meggyilkolt bolgár újságírónő, Viktorija Marinova halála kapcsán, az OCCRP cikke nyomán.

Ellopott uniós pénzek után nyomozott két újságíró Szófiában, amikor őrizetbe vette őket a rendőrség

Két újságírót őrizetbe vett és egy éjszakán át bezárva tartott a bolgár rendőrség. A két riporter uniós pénzekkel történt csalások után nyomozott, amikor letartóztatták őket – adta hírül az Associated Press (AP).

2019. május végén a Bivol megírta, hogy az Apartman-ügyet vizsgáló bolgár főügyész maga is érintett lehet a botrányban, ugyanis Sotir Tsatsarov és felesége 2018-ban 30 ezer euróért vásárolt meg egy legalább 60-70 ezer euró értékű villát.

Június közepén a rendőrség értesítette Atanas Tchobanovot és Assen Yordanovot, hogy egy civil egyesület panasza nyomán vizsgálódnak ellenük egy június elején megjelent névtelen cikkre hivatkozva. A lejáratóanyagban az szerepelt, hogy Tchobanov 2001-ben ingyen szerzett meg egy házat egy ezer négyzetméteres telekkel, Yordanov pedig 2015-ben a Bivol nevében ezer négyzetméter erdőt vett 100 bolgár leváért, miközben akkoriban ezer négyzetméter erdő átlagára 8000 leva volt; továbbá Yordanov vett két telket is 2500 leváért.

A Capital nevű lap megkérdezte a bivolosokat a dologról, ők pedig dokumentumokkal bizonyították, hogy a lejáratóanyag merő hazugság. Az “erdő” valójában egy ötödosztályú mezőgazdasági terület, egy szabályozáson kívüli elhagyott rét a török határ közelében víz és villany nélkül. Tchobanov pedig a Facebook-oldalára is kitette, hogy nem 0, hanem 8000 leváért vette meg a házat, és 1800 leva adót fizetett utána annak idején.

2015-ben már lezajlott egy lejáratókampány a Bivol ellen különböző gyanús bolgár médiumokban, de az mindenképpen új szint, hogy a bolgár legfőbb ügyészség egy olyan képtelen váddal támadja őket, mint a parlamenti öntözőrendszer meghekkelésére irányuló konspiráció.

Disclaimer: A Bivol az Átlátszó régi ismerőse és bulgáriai partnere.

Atanas Tchobanov és Bodoky Tamás 2016-ban a Tilos Rádió és az Átlátszó karácsonyi ételosztásán az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai hajléktalanszállásán destabilizálnak valamit

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Atanas Tchobanov (balra) és Assen Yordanov (fotó: Bivol)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás