A belső ellenség

A kémügy margójára: blogokon üzengetö titkosszolgálatok

A Szilvásy-féle kémügy és az Eclipse-ügy most nyilvánossá vált összefüggése visszamenőleg még érdekesebbé tesz egy 2009-ben kezdődött internetes rejtélyt, a titokzatos Eastcasablanca és Dryen blogokat, amelyek nyilvános hírforrások és titkosnak tűnő dokumentumok kombinációjával operálva irányították rá a figyelmet a pártpolitika kulisszái mögött zajló, a legvadabb összeesküvés-elméleteket túlszárnyaló titkos folyamatokra.

A titkozatos blogger először 2009. március 4-én jelentkezett több blogszolgáltatóra egyszerre feltöltött dolgozattal Eastcasablanca néven. Az első elemzés Gyurcsány és a Gazprom vélelmezett együttműködéséről szólt, különös tekintettel a titkosszolgálati szálakra. Azt állította, hogy Gyurcsány az OTP és a Mol megszerzésére hajt (ezért kellett az UD-botrány is), és Hagyó Miklósnak fogja átjátszani a szocialista pártot. Hagyót a Stasi embereként jellemezte, mert egykor vezetője volt több olyan vállalkozásnak is, amelyet a svájci Zeno Meier üzemeltetett Magyarországon.

Gyurcsány egy hónap elteltével, 2009. április 14-én távozni kényszerült a miniszterelnöki székből, a 2009. nyarán kitört korrupciós botránysorozat pedig Hagyó Miklós bukásához és meggyanúsításához vezetett.

Eastcasablanca 2009. májusában új bejegyzéssel jelentkezett, amelyben ismét „oroszbarát hintapolitikával” vádolta a Gyurcsány-kormányt, és úgy vélte, hogy a Déli Áramlatról szóló szerződés aláírása után Putyinék ejtették Gyurcsányt, „aki nem egy személy, hanem egy entitás része, mely minden tekintetben egy letűnt viszonyrendszert képvisel”. A blogger szerint a volt miniszterelnök Indonéziába menekítette vagyonát, ahol „a mögötte álló Apró-Dobrev család régi szocialista kapcsolatai vannak a segítségére”. A titkos dokumentumokkal ismét bőven illusztrált anyag konklúziója az volt, hogy a miniszterelnökként megbukott Gyurcsány további célja „a háttérhatalom megőrzése és az érinthetetlen további működés az MSZP-ben és Magyarországon”.

2009. november 20-án az Omninvest-ügy került terítékre az Eastcasablanca blogon, azzal a felütéssel, hogy „érdemes rávilágítani, hogy egy igazi betegség hogyan válik a politika betegségévé”. Az anyag dokumentumokkal és számításokkal alátámasztva vádolta a kormányt, hogy adóforintok milliárdjait juttatja egy gazdasági-politikai érdekcsoportnak az offshore hátterű vakcinagyáron keresztül.

Eastcasablanca ezután jó ideig nem hallatott magáról, de a 2010-es országgyűlési választások után, május 17-én megjelent egy újabb blogbejegyzés, amely az ismeretlen mester stílusjegyeit hordozza, ezúttal már Dryen néven. A blogpost az Eclipse-üggyel foglakozott, Pintér Sándor belügyminiszter és az adócsalási és pénzmosási botrányba keveredett cég kapcsolatáról értekezett, és egy lehallgatási jegyzőkönyvnek látszó dokumentumot is feltöltött, amelyben Pintér Hajnalka, a belügyminiszter az Eclipse-nél dolgozó lánya is szerepel. Az anyag konklúziója az volt, hogy „néhány év múlva ugyanolyan oligarcha-problémák léphetnek fel, mint Oroszországban 1198 előtt”.

A most kirobbant Szilvásy-féle kémügyben a negyedrendű vádlott nem más, mint az Eclipse-ügyben szereplő egyik cég tulajdonosa. Mindebből nehéz lenne más következtetésre jutni, mint hogy a furcsa blogpostok valamelyik ellenérdekelt titkosszolgálat zavarórepülésének tekinthetők. Kíváncsian várjuk, hozzászól-e a témához valahol Eastcasablanca-Dryen?

 

Megosztás