A belső ellenség

Egy MSZP-s képviselő megpróbált kihúzni 14 milliót a terézvárosi önkormányzat zsebéből

Bálint György szocialista VI. kerületi önkormányzati képviselő javára egy kölcsönszerződésre hivatkozva – 14 millió forintos jelzálogjog került párttársa, Hatvani Csaba házára. Hatvani az Andrássy úti ingatlanpanama idején képviselő volt a kerületben, és jogerősen elítélte a bíróság az ügy miatt. Társaival együtt 123 millió forint kártérítést kéne fizetnie Terézvárosnak, ami emiatt végrehajtást is kértek Hatvani házára. Bálint György ebbe az eljárásba próbált bekapcsolódni, hogy megkapja a 14 milliót – annyival kevesebb jutott volna a kerületnek. A cél érdekében az MSZP-s politikus beperelte a önkormányzatot (ahol képviselő), de a bíróság elutasította a keresetét. Az ítélet szerint a Bálint és Hatvani közötti jelzálogszerződés kimondottan fedezetelvonó céllal született, a Hatvani elleni jogerős büntetőítélet után. Soproni Tamás momentumos polgármester szerint Bálintnak nincs helye az ellenzéki összefogásban, a Hatvani Csaba által vezetett helyi MSZP viszont Sopronit szidja.

Társadalmi célú hirdetés

A 2004-es hírhedt Andrássy úti ingatlanmutyi miatt a VI. kerület akkori önkormányzati képviselőjét, az MSZP-s Hatvani Csabát társaival együtt bűnösnek találta a bíróság. A büntetőeljárás 2006-ban kezdődött, az elsőfokú ítélet 2017-ben, a másodfokú pedig 2018-ban született.

Hatvaninak és képviselőtársainak (köztük a fővádlott Fürst György volt szocialista alpolgármesternek) az Andrássy út 3. és 47. pályáztatás nélküli és áron aluli eladása miatt 123 millió forint kártérítést kellene fizetniük az önkormányzatnak, amit az próbál is behajtani, de egyelőre sikertelenül. Ahogy arról a Telex márciusban beszámolt, az egyetlen vagyontárgy, amiből Terézváros pénzt láthatna, Hatvani Csaba szigetszentmiklósi (a becslések szerint 50 millióért árverezhető) háza.

Párttársa bejelentkezett 14 millióért

Arra azonban 2018-ban Hatvani párttársa, Bálint György MSZP-s képviselő javára jelzálogjogot jegyeztek be egy 14 milliós kölcsön erejéig. Ez azért rossz az önkormányzatnak, mert hiába kért végrehajtást az ingatlanra, annak árából először Bálint kapná meg a 14 milliót, vagyis ennyivel kevesebb jutna az önkormányzatnak.

Bálint György 2020 augusztusában próbált is bekapcsolódni a végrehajtási eljárásba, hogy hozzájusson a pénzhez, ám a VI. kerület ezt gyanúsnak találta, ezért megtámadta a bíróságon Bálint becsatlakozási kérelmét. Soproni Tamás (Momentum), a VI. kerület jelenlegi polgármestere márciusban számolt be arról, hogy januárban a bíróság az önkormányzat javára döntött:

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntését januárban kaptuk meg, melyben kimondta: a Hatvani Csaba ellen folyó végrehajtásba Bálint György, az MSZP jelenlegi terézvárosi képviselője valószínűsíthetően egy, a Hatvani Csabával kötött fiktív kölcsönszerződésre hivatkozással, jogellenesen akart bekapcsolódni. A valószínűsíthetően jogellenes bekapcsolódás Bálint György részéről több mint 14 millió forintos kárt okozhatott volna az önkormányzatnak írta Soproni.

Beperelte a saját önkormányzatát

Bálint György azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, keresetet nyújtott be a bíróságon a VI. kerület ellen ahol ő maga is önkormányzati képviselő. Az ügyben július végén született elsőfokú ítélet, amelyet Soproni Tamás polgármester kérésünkre eljuttatott az Átlátszónak.

A dokumentum szerint Bálint György és Hatvani Csaba 2008-2009 óta ismerik egymást és szoros baráti kapcsolatban állnak. Bálint 2016. május 16-án adott kölcsön 14 millió forintot Hatvaninak, aki (és társai) ellen akkor már javában zajlott az Andrássy úti ingatlanok ügyében a büntetőeljárás. Ahogy a cikk elején írtuk, az elsőfokú ítélet 2017. január 24.-én, a másodfokú, jogerős döntés pedig 2018. február 28-án született: annak alapján Hatvaniéknak 123 millió forint kártérítést kell fizetniük a VI. kerületi önkományzatnak.

A jelenleg felújítás alatt álló Andrássy út 47. a Google 2021 márciusi felvételén

Bálint és Hatvani a 14 milliós kölcsönről szerződést írtak két tanúval, akik előtt Bálint készpénzben adta át az összeget Hatvaninak. A felek a szerződésben a visszafizetés határidejének 2017. december 31-ét jelölték meg, a késedelmi kamatot pedig 5%-ban határozták meg.

Hatvani azonban nem fizetett a határidőig és utána sem, viszont az őt (is) bűnösnek találó másodfokú ítélet után, 2018. május 2-án módosították a kölcsönszerződést Bálint Györggyel. A módosításban a fizetési határidőt a felek meghosszabbították 2019. június 30-ig, és Bálint javára jelzálogjogot alapítottak Hatvani házára, amit 2018. július 30-án jegyzett be a földhivatal.

Néhány hónappal később, 2018. november 23-án elindult a végrehajtási eljárás a terézvárosi önkormányzat kérésére, ami szeretett volna hozzájutni a bíróság által neki megítélt 123 millió forintos kártérítéshez, vagy legalábbis annak egy részéhez.

A végrehajtási eljárás során 2019 februárjában lefoglalták Hatvani Csaba szigetszentmiklósi házát, amire addigra már jelzálogjoga volt Bálint Györgynek. Emiatt szeretett volna bekapcsolódni a képviselő a VI. kerület által indított végrehajtásba, és ha sikerül neki, akkor az ingatlan elárverezése után megkapta volna a 14 milliót, az önkormányzatnak pedig annyival kevesebb jutott volna.

Vesztett a bíróságon

A VI. kerületi önkormányzat a bíróságnak Bálint keresetére benyújtott ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy a Bálint György és Hatvani Csaba közötti kölcsönszerződés színlelt és semmis, mert a két szocialista politikus szándéka az volt, hogy a 14 milliót elvonják a végrehajtási eljárás alól. Terézváros arra is hivatkozott, hogy a szerződés fedezetelvonónak minősül, Bálint és Hatvani rosszhiszeműek voltak a megkötésekor.

Az ítéletben a Pesti Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy a kölcsönszerződés nem színlelt, a pénzátadás megtörtént Bálint és Hatvani között 2016-ban. Viszont a Hatvani elleni másodfokú ítélet után született 2018-as szerződés(módosítás) fedezetelvonó a bíróság szerint, mert

Bálint György tudott a Hatvani elleni ítéletről és a terézvárosi önkormányzatnak fizetendő 123 milliós kártérítésről, ezért tudnia kellett, hogy a saját javára bejegyezett 14 milliós jelzálogjoggal a VI. kerület kielégítésének alapját részben vagy egészben elvonja.

Erre hivatkozva a bíróság hatálytalannak nyilvánította a Bálint és Hatvani közötti jelzálogszerződést, és a saját önkormányzatát beperlő szocialista politikust arra kötelezte, hogy fizessen 400 ezer forint perköltséget a terézvárosi önkormányzatnak.

Részlet a bírósági ítéletből a Bálint György felperes és Terézváros alperes közti ügyben

A helyi MSZP a momentumos polgármestert szidja

A VI. kerületet 2019 ősze óta vezető Soproni Tamás (Momentum) polgármester márciusban arról írt a Facebook-oldalán, hogy Bálint Györgynek azonnali hatállyal le kell(ene) mondania pozícióiról, így a Tulajdonosi Bizottság elnökségéről és a Vagyonkezelő Felügyelőbizottsági elnökségéről, de az is szóba került a koalíciós pártokkal tartott megbeszélésen, hogy Bálint Györgynek vissza kell(ene) adnia a mandátumát.

Utóbbi nem történt meg, Bálint még mindig képviselő a kerületben, viszont a pozícióit elvették tőle. Erről május végén számolt be a Facebook-oldalán azzal, hogy Soproni döntését a sértettség és a felelősségteljes vagyongazdálkodás megszüntetése motiválta.

Azzal, hogy polgármester úr a Momentummal és a Fidesszel közösen megszavazta a Terézváros vagyonát kezelő társaság felügyelő bizottsági elnöki, és az önkormányzat Tulajdonosi Bizottságának elnöki pozícióm visszavonását, egyértelművé vált, hogy a döntésük motivációja a transzparens és felelősségteljes vagyonkezelés megszűntetése volt. (…) A közpénzzel nem szabad felelőtlenül gazdálkodni, hiszen az nem saját tulajdon, hanem az adófizetők pénze. Sajnos ezzel úgy látszik, nem mindenki ért egyet írta Bálint György.

Ebben a hosszú bejegyzésben Bálint röviden említette a januárban általa elvesztett pert a kölcsönszerződési ügyben, de kiemelte, hogy a polgári eljárás még folyamatban van. Viszont ugye július végén elsőfokon azt is elvesztette Terézváros ellen, és azóta nem posztolt a témáról. Csak egy június eleji, pedagógusnapi köszöntés és egy június 10-i, Oláh Lajossal, Kunhalmi Ágnessel és Hatvani Csabával közös kampányszelfi szerepel a hivatalos Facebook-oldalán.

Soproni Tamás polgármester az ügyről beszámoló július végi Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy:

Az ítélet után nem lehet kérdéses: Bálint Györgynek nincs helye az ellenzéki összefogásban, sem Terézváros vezetésében. Bízom benne, hogy ezt az MSZP is belátja, és kizárja soraiból az egészen unikális módon saját önkormányzatát beperelő képviselőt.

Erről azonban úgy tűnik, nincs szó: a párt VI. kerületi szervezetének Facebook-oldalán a polgármester posztjának másnapján született hosszú bejegyzés azzal a mondattal indul, hogy Soproni Tamás folytatja tisztességtelen támadását szocialista képviselőnk ellen, és hasonló hangvételben folytatódik.

Nevesítik Soproni kommunikációs munkatársait, és szerintük őrületes gyűlölet van a polgármesterben, aki emiatt lelkesebben támadja koalíciós partnereit, mint a Fideszt, aminek helyi ügyeiről Bálint György több visszásságot feltárt, és lépéseket kértek miattuk Soproni Tamástól, de azok elmaradtak.

Helyette, a Fidesszel vállvetve, Soproni leváltotta az átláthatóságért és az »ügyek« kivizsgálásért küzdő képviselőnket minden olyan tisztségéből, amelyek lehetővé tették számára az adatokhoz való egyszerű hozzáférést írja a kerületi MSZP-oldal, ami még Hadházy Ákosra is hivatkozik, és az önkormányzati lapkiadás költségeit is felemlegeti, de a Bálint György és Hatvani közötti fedezetelvonó szerződésről nem ejt szót.

Ez persze nem meglepő, hiszen a VI. kerületi MSZP-elnök maga Hatvani Csaba.

A bejegyzés azzal zárul, hogy „az MSZP minden tagja elkötelezett az ellenzéki összefogás mellett, és a tiszta, átláthatóan működő önkormányzati működésért, ami kissé ironikus a Hatvani elleni büntetőítélet és Bálint saját önkormányzata ellen indított pere fényében.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: balról jobbra Erzsébetváros és Terézváros országgyűlési képviselője, Oláh Lajos (DK), Kunhalmi Ágnes MSZP-alelnök, Bálint György és Hatvani Csaba 2021. június 9-én egy Oláhot támogató előválasztási kampányeseményen (fotó forrása: Bálint György Facebook-oldala)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás