Cikkek

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

2005 óta látogatható a neoreneszánsz stílusú, romos állapotában is impozáns Schossberger-kastély és parkja a Pest megyei Turán. Legutoljára akkor kapta fel az épületet a világsajtó, amikor Angelina Jolie itt forgatta a filmjét, most Orbán Viktor vejét sejtik a kastélyt megvásárló cégcsoport hátterében. A rendszerváltás után több tulajdonosa volt az ingatlannak, mindegyiküknél a felújítás tetemes, egy évtizede hatmilliárd forintosra becsült költsége akadályozta meg, hogy hasznosítsák szerzeményüket.

Két traktort lehetett látni a Schossberger-kastély bejárata környékén kedden kora délután, amikor az Átlátszó munkatársai a helyszínen jártak. Egy megkérdezett helybéli úgy tudta, most rendezik a parkot és tavasszal végeznek a munkálatokkal. Elmondta, beszélik, hogy állítólag a miniszterelnök veje szerezte meg az épületet, de mint megjegyezte, amikor Angelina Jolie itt forgatott, akkor az terjedt, hogy ő az ingatlan új tulajdonosa.

Hozzátette, a turaiak örülnek, ha rendbehozzák a kastélyt, de hogy egy család lakhelye legyen, a férfi szerint kizárt, mert nem csak túl költséges a felújítása, hanem a fenntartása sem olcsó, például mert a nagy terek miatt nem is lehet rendesen kifűteni hideg időben.

 

Már tíz éve is hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Nagyon költséges lenne felújítani

A felújítással az új gazda nagy fába vágta a fejszét, mert eddig egyik tulajdonos sem tudta fedezni annak több milliárd forintos költségét. Ez volt az oka annak, hogy évek óta befektetőre várt a turai kastély. Ennek fényében érthető, hogy egy cégcsoport most mindössze kétszázmillió forintért meg tudta szerezni az ingatlant.

Az ügylet hátterében Orbán Viktor miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt lehet sejteni, mert korábbi üzlettársa, Hamar István több szálon is érintett az adásvételben.

Korábbi cikkeink Tiborcz Istvánról

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt? Mutatjuk a trükköt.

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

Aszfaltozás az Orbán-lagzi előtt: Szokásos Eljárás, vagy kátyúmutyi?

Talpalatnyi föld VI.: Tiborcz most nem panaszkodhat

A turai kastélyt 1883-ban építtette Schossberger Zsigmond, aki terménykereskedéssel szerezte vagyonát. Miután az üzletember bárói címet nyert, megfelelő nyári lakot akart magának, ezért húzatta fel az Esterházyaktól vásárolt turai uradalom központjában a neoreneszánsz stílusú épületet, amely a II. világháború végéig volt a család birtokában.

A tervezője Bukovics Gyula volt, akinek a tervei alapján Budapesten, a Köröndön két épület, a Kossuth Lajos téren pedig a Földművelésügyi Minisztérium is megépült.

Miután Schossberger Viktor 1938-ban munkaszolgálatosként meghalt, testvére, Klára pedig 1945-ben Angliában kezdett új életet, a kastély szovjet katonák szálláshelye lett, majd az államosítás után az épületben kórház és később, egészen 1973-ig iskola működött.

Egy indiai milliárdos

Ekkor az ingatlan kezelője a Lapkiadó Vállalat lett. A tulajdonjogot a cég nem szerezte meg, ennek ellenére a Lapkiadó jogutódja, a Pallas 1991-ben eladta a kastélyt, ami miatt Tura pert indított és végül a vételárból részesedett is.

Az akkori vevő egy gazdag indiai milliárdos volt. Sachidananda Sukumar a 125 millió forintért megszerzett ingatlant szállodának akarta felújítani, aminek megvalósítására létrehozta a Turai Kastély Ingatlankezelő Kft-t.

A társaság neve 2007. november elsejéig Sura Vállalkozási és Befektetési Kft. volt. Hogy már az adásvétel után nem sokkal gondok támadtak, jelzi az a cégnyilvántartási adat, hogy a vállalkozás 1995. és 1998. között végelszámolás alatt állt.

Információink szerint ez abból adódhatott, hogy az indiai üzletember sem számított arra, hogy több milliárd forintot kellene az ingatlan rendbe tételére fordítania.

Jó ideig nem is történt semmi. A Népszabadság néhány éve írt arról, hogy örökségvédelmi bírságot szabtak ki a cégre, majd azt mégsem kellett megfizetnie a vállalkozásnak, mert egy új vasbeton födémet mégis felhúztak a tető megvédésére.

A cégnyilvántartásból kiderül, hogy a Tura Kastély Kft-ben, 2006-ban a Tura Invest Kft. ötven százalékot meghaladó szavazati jogot szerzett. A cég azonban nem volt hosszú életű; négy évvel később felszámolás alá került, majd annak lefolytatása után 2013-ben törölték is.

Tíz éve lett volna hatmilliárd

Mindenesetre a terv továbbra is a kastély régi fényének visszahozása volt és még mindig szállodát akartak benne kialakítani, amihez a tulajdonosok banki forrásokat, pályázati pénzeket és saját tőkét vettek volna igénybe. A felújítás és a bővítés összköltségét – mint a Népszabadság beszámolt róla – hatmilliárd forintra becsülték.

Az indiai üzletember a tető védelméért tett és állagmegóvást végzett, a Tura Invest Kft. idején pedig az óratornyot és a pálmaházat újították fel. A cég mellé 2009-ben négy hónapra bekerült a tagok mellé a Kastélyokért Érdekvédő Alapítvány.

A kastélyt és tízhektáros parkját kedvelik a filmesek is. A Turai Kastély Kft. honlapja szerint 2005 óta 12 filmforgatásnak adott helyet a kastély és tízhektáros parkja, valamint hat klippet, egy tévéműsort és két reklámfilmet vettek fel itt.

A legemlékezetesebb mind közül – a sajtóvisszhangja miatt –  az Angeline Jolie rendezte, a délszláv háború idején játszódó szerelmi történet, a Vér és méz című film volt. De forgatott a kastélyban Agatha Christie nyomozójaként, Poirot-ként ismertté vált David Suchet is.

Utoljára filmes stáb 2012-ben szállta meg az épületet: akkor a Borgiák és a spanyol Zip&Zap filmek jeleneteit vették fel.

Ezen túlmenően tavaly év végéig nem történt nagy változás. Decemberben viszont az önkormányzat bejelentette, hogy a TRA Real Estates Kft. kétszázmillióért megvette a kastélyt.

Az Andrássy úti székhellyel rendelkező céget az adásvétel előtt nem sokkal, tavaly szeptemberben alapították. Tulajdonosa a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., amely szintén nem tekint vissza hosszú múltra, 2015 augusztusában jegyezték be a cégnyilvántartásba.

Mindkét társaság ügyvezetője ugyanaz a személy.

A vevőt elég hamar összekapcsolták Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal, mert az ügyletben korábbi üzlettársa, Hamar Endre ügyvédi irodája járt el. Majd kibukott az is, hogy a vevői cégcsoport egyik társaságának százezer forintos bejegyzési illetékét maga Tiborcz István tette le.

Az Átlátszó megkereste a TRA Real Estates Kft. ügyvezetőjét a cégnyilvántartásban található e-mail címen. Érdeklődtünk arról, hogy milyen terveik vannak a kastéllyal kapcsolatban, de levelünkre nem érkezett válasz.

Tiborcz Istvánról korábban egyebek mellett a fideszes vezetésű önkormányzatok közvilágítás-korszerűsítései tenderein feltűnően sikeres Elios Zrt.-ben birtokolt résztulajdona miatt cikkeztünk, amelytől tavaly, amikor már az OLAF is vizsgálódni kezdett az ügyben, megvált a miniszterelnök veje.

 

IMG_0521

 

Sárga cetlivel jelzik a lakók névtábláján az Andrássy út 41. szám alatt, hogy a TRA Real Estates Kft. székhelye a negyedik emeleten található, és ugyanitt lelhető fel a társaság tulajdonosa, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. Mindenesetre a kapunál beljebb nem jutottunk, mert többszöri csengetés ellenére sem érdeklődött senki sem a kaputelefonon arról, hogy kit keresünk.

A lakásban, a névtábla és az Opten céginformációs rendszer adatainak összevetése alapján a BDPST egyik tulajdonosa, Dr. Szabó Lóránd édesanyja lakhat. A tulajdoni lapról pedig kiderül, hogy az ingatlan Szabó testvérének a nevén van.

Csikász Brigitta

Videó: Baranya Ákos

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás