Cikkek

Hiába szkenneltek, a C-Közép szurkolóit is szekusokkal és perekkel fenyegették Kubatovék

Nem vállalnak felelősséget, kárt okoznak a klubnak, átverik a vezetőket – állítja Kubatov Gábor a Fradi ultráiról, akikkel nem kíván többé tárgyalni. Nehéz lenne ugyanezt mondani a szurkolók egy jóval mérsékeltebb csoportjáról, akik az elmúlt egy évben annak ellenére kerültek többször is konfliktusba a klubvezetéssel, hogy vidáman szkenneltek és bérletet váltottak a Groupamába. Eltüntetett Facebook-oldal, köpködés, szekus emberkedés övezik a történetet.

Az elmúlt hónapokban részletesen beszámoltunk az FTC-vezetés és a leghangosabb szurkolók, az ultrák különmeccséről. Úgy tűnhetett, a klubvezetés nemrég tett egy gesztusnak is értékelhető lépést az ultrák felé, amikor megvált a biztonsági szolgálat nagyon sokat támadott tagjától, Szabó „Szőke” Ferenctől.

Előzmények

Pert nyertünk a Fradival szemben – semmit nem kell helyreigazítanunk

Elküldték a Fraditól a börtönviselt “szurkolói koordinátort”

Tízmillió forint kártéritést követel a Fradi egy blogposzt miatt

Kubatov Gábor helyett a felesége csapott össze a Fradi-ultrákkal

Jogvégzett szurkolója miatt bukhatja a vénaszkennert a Fradi

Kétséges indokkal tiltotta ki a stadionból Kubatov a Fradibusz főszervezőjét

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

A szeptember eleji magyar-román meccs előtt, alatt és után történtek fényében (a magyar ultrák többször összecsaptak a rendőrökkel, autókat borogattak) a fenti párharcban a Fidesz-pártigazgató áll nyerésre: a keményvonalas drukkerek egy része megint a legkevésbé vállalható arcát mutatta.

Vagyis Kubatov elnökön megint kisebb a nyomás, hogy a hangulatát veszített Groupama Arénába valahogy becsábítsa a sok kockázatot hordozó ultrákat. Ráadásul a futballcsapat remekel, még csak októbert írunk, de máris szinte biztos a 29. bajnoki cím az NB I.-ben.

Nem csak az ultrákkal sikerült tengelyt akasztani

Az ultrák miatt nem kell hát annyira fájjon a Fradi-vezetés feje, de a Kubatov vs. ultrák séma egy kicsit leegyszerűsítő. Hosszasan beszélgettünk a ferencvárosi szurkolók egy csoportjával, akikről sok mindent el lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy széljobb huligánok lennének.

Olyan fradistákról van szó, akik az új stadion megnyitásával nemcsak, hogy vállalták a vénaszkenneres regisztrációt, hanem az oldallelátón (a legdrágább nem VIP-helyeken) ülnek. Mégis hasonló problémákról számoltak be, mint az ultrák.

Ezeknek a szurkolóknak a tapasztalataiból úgy tűnik, hogy a Fradi vezetésének nemcsak az ultrákkal van baja, hanem mindenkivel, aki nem fogadja el a klub által képviselt diskurzust a kialakult helyzetről, és kritikát fogalmaz meg a vezetőséggel kapcsolatban.

Ennek a csoportnak, nevezzük nevén, a Ferenczvárosi C-középnek a története azzal kezdődött, hogy a klubvezetés úgy döntött, érvényes jegy birtokában is csak azok mehetnek be a csapat idegenbeli meccseire, akik nem egyénileg, hanem a Fradi szervezte buszokkal utaznak a helyszínre.

Ez illeszkedett az ultrákkal folytatott küzdelembe, de az idegenbeli buszoztatás a többi klubnál is előfordul.

Ez a rendszer 2014 nyarának utolsó napján, az MTK elleni bajnokival debütált. A Bozsik-stadionban (itt játszotta az előző szezonban az MTK a meccseit) azonban kikerült egy molinó a vendégszektorban „B-Közép 1928” – felirattal. Ezt kifogásolta a szintén a vendégszektorban álló, magát Veteránoknak nevező csoport, akiket szintén nem lehet még túlzással sem ultráknak hívni. Az ultracsoportosulások ekkor már idegenbeli meccseken sem szurkoltak a helyszínen a Fradinak.

Hogy miért szúrta a Veteránok szemét egy ilyen, teljesen ártatlannak tűnő felirat? A B-Közép ugyanis nem más, mint hagyományosan a szurkolók kemény magja: 1928-ban éppen ezen a néven alapította meg Radványi Pál a fradisták első szervezett csoportját.

Az ultrák (vagy, ahogy összességében szeretik hívni ezeket a ferencvárosi csoportokat, a Tábor) távolmaradása fényében azonban a molinó egyértelmű utalás volt arra, hogy valaki a Tábor helyére akar lépni. Az csak egy sejtés, hogy ezeket a próbálkozásokat a Fradi-vezetés nem ellenzi.

Csetepaté és közeledés

A Veteránok rossz néven vették ezt a kísérletet, és nekiestek a szerintük botrányos molinónak: dulakodás alakult ki a két csoport között. Ugyanakkor szemtanúk szerint a vendégszektorban biztosító Fradi Security (a klub biztonsági cége) emberei bevédték a molinót kifeszítő, magukat Halhatatlanoknak hívó csoportot.

A Veteránok két dolgot szűrtek le az esetből. Az egyik, hogy a klub biztonsági szolgálatának jóindulatát élvezik a „B-közepes” szurkolók, másrészt, hogy keresni kell a klubvezetéssel a kapcsolatot. Ennek nyomán két találkozó is létrejött Kubatov Gáborral. Egy körben a Veteránok, másikban az egykori, híres-hírhedt 2-es szektor tagjainak egy része ült le az elnökkel.

Összeraktak egy listát, hogy mik lennének az alapvető dolgok, amelyekkel a szkennelő szurkolók hangulatát lehetne javítani: a B-Középet hirdető drapi tűnjön el; a szurkolói kártyából legyen kedvezménykártya; és legfőképp szűnjön meg az idegenbeli buszoztatás.

Jó hangulatú megbeszélések voltak ezek, többeket meg is győztek arról, hogy jó irányban halad a klubvezetés, az elhangzott javaslatokból pedig idővel több is megvalósult. Azonbanaz is egyértelművé vált ezen a találkozón, hogy van a polcon egy „póttábor” a kint maradók helyett, és a klub részéről legalábbis megpróbálják a kapun belüli szurkolókat újjászervezni.

Akcióban a szkenneres szurkolói csoport

A megbeszélésnek lett még egy hozadéka, létrehoztak egy Facebook-csoportot Fradi C-közép néven, majd elindult a C-közép fb-oldala is. A név onnan jött, hogy szinte mindenki C szektoros, azaz oldallelátós, tehát a Groupama Arénába regisztrált, szkenneres szurkoló.

A C-Közép-esek nem tétlenkedtek, és két héttel az MTK-meccs után össze is hozták az első akciójukat: a szeptember 14-i, Felcsút elleni bajnoki előtt felhívást tettek közzé. „Fújd meg a sípot a 0. percben, ha békét akarsz!” – írták. Az volt a céljuk, hogy a stadionból, bentről is nyomás alá helyezzék a klubvezetést, hogy üljenek le egymással, és egyezzenek ki az ultrák vezetőivel – az oldallelátós, mérsékeltebb drukkerek is úgy látják, hogy a Tábor nélkül nem az igazi egy Fradi-meccs hangulata.

Négyszáz sípot szereztek be és kezdtek osztogatni a meccs előtt a C-Közép tagjai az aluljárós Ági presszónál, de már itt komoly meglepetésben volt részük. A biztonságiak egyik ismert alakja, Fölgye Pál nekitámadt az egyiküknek („Mi a faszt csinálsz?”), majd le is köpte a megszólítottat.

A szekus a belépő után elmagyarázta, hogy a sípokat úgyis elveszik a bejáratnál. És valóban, a bejáratoknál keresték a sípokat, de így is sokan be tudták vinni, és sípoltak is a kezdéskor.

Az incidenst újabb retorzió követte: a rövid idő alatt 2200 követőt összeszedett Facebook-oldal egy éjszaka, miközben éppen szerkeszteni akarták, egyik pillanatról a másikra eltűnt. Mint kiderült, a Facebook Berzeviczi Attilától, az FTC jogászától, az FTC Zrt. igazgatótanácsi elnökétől felszólítást kapott a letiltásra a klub becenevének jogtalan használata miatt.

Riasztó ismerkedés

Ez azonban nem szegte a csoport kedvét, és Ferenczvárosi C-Közép néven újraindították a Facebook-oldalt. A C-Középhez, mint szurkolói csoporthoz 30-40-en tartoznak, jelenleg több mint 7000 Facebook-követőjük van.

A facebookos közösségépítés, a békés lelátói akciózgatás mellett olyan ügyeket is felvállaltak, mint a fradisták közötti online kérdőívezés. (Közvélemény-kutatásokat a klub is végeztet, mégpedig a Nézőpont Intézettel, de ezeket fenntartásokkal kezelik. Ráadásul az eredményeket egy ideje nem publikálja az FTC.) Olyan kényes dolgokra is rákérdeztek, mint a szkenner, a biztonsági szolgálat ténykedése, valamint a buszoztatás.

Az eredményeket először a klubnak küldték el, de semmilyen reakció nem érkezett. Az Index azonban lehozta: az anyagból többek között kiderült, hogy a válaszolók 63 százaléka azért nem jár meccsre, mert nincs hangulat, nincs ott a B-közép, míg csak 20 százalékuk említette a magas jegy- és bérletárakat.

Ezzel összhangban az ultrák távolmaradását firtató kérdésre adott válaszok 78 százaléka az volt, hogy „nagyon hiányzik a tábor”, csak 3 százalék írta azt, hogy egyáltalán nem.  A vénaszkennert a válaszadók 56 százaléka utasította el teljesen, és 13 százalék tartotta szükségesnek.

Elutasított elképzelések

A C-Közép azt a sok helyen bevett modellt látná szívesen, hogy nagy, tagsági díjat fizető tagsága legyen az FTC-nek, akik szavazati joggal is rendelkeznek a közgyűléseken, és hogy ezt a jogot azzal is meg lehessen szerezni, ha valaki legalább két éve tagja az FTC Baráti Körnek – ezzel az elképzeléssel keresték meg a Baráti Kört. Az FTC BK eleinte nyitott volt, aztán vezetőik feltehetően megkapták a „háttérinfókat”, és elzárkóztak az együttműködéstől.

Ezzel nagyjából egy időben, a májusi éves rendes közgyűlésre az egyik C-Közép tag, aki a korábbi szabályzatnak megfelelően szerzett tagságot, napirendi javaslattal állt elő. Azt indítványozta, hogy a nem sportolók ne csak a Baráti Kör-tagsággal válhassanak Fradi-taggá, hanem azok is, akik bérlettel rendelkeznek.

A közgyűlésen éppen a Baráti Kör elnökére jutott a feladat, hogy érveljen a javaslat ellen, de megszólalt Nyíri operatív igazgató is, aki szerint nem megengedhető, hogy jöttmentek diszponálhassanak 40 milliárdos vagyon felett.

A facebookos letiltás után ismét keresték a kapcsolatot a klubvezetéssel, és sikerült összehozni két megbeszélést is. Az elsőn Nyíri Zoltánnal, az FTC operatív igazgatójával beszéltek; az arrogáns hangnemet megütő operatív igazgató a kérdőívüket nettó hazugságnak nevezte, és azt mondta, a C-Közép-et a szélsőségesek mozgatják.

A két C-Közép-es a hangnem, a stílus és a vádak miatt kiszállt a tárgyalásból. A második találkozón már két újabb tag képviselte a csoportot – a végén abban maradtak, hogy legyen kapcsolat a vezetéssel, de a folytatás egészen máshogyan alakult.

Újabb akció, újabb incidens

A szeptember 28-i, Haladás elleni bajnokin újabb akciót hoztak össze, ekkor fehér papírtörlőket osztogattak, és arra kérték a szurkolókat, hogy a béke jegyében lengessék meg a kezdéskor.

De ezt az ötletet sem tudták zavartalanul kivitelezni: mikor a csoport tagjai az aluljáróban kifeszítettek egy feliratot, hogy azon is elmagyarázzák akciójukat, a feketeruhás biztonságiak körbeállták őket, és egy „magas, szakállas hipszter” ordítozva letépte a plakátot. Róla ekkor még nem tudták, pontosan kicsoda.

A szakállas fiatalemberről később kiderült, hogy nem más, mint Kindlovits Máté, Kubatov Gábor titkára, „jobb keze”. Róla azonban nem sikerült megtudnunk, pontosan mi is a Fradinál betöltött pozíciója. Pedig a C-Közép-tagok szerint minden meccs előtt ott van a stadionnál, és intézkedik, irányít – sőt, a magyar-román Eb-selejtező előtt is ő volt az, aki a vendégek beengedését koordinálta.

„A Máté egy egyetemet végzett, hetvenkilós fiú. Hát kit fenyegetne? – kérdezett vissza Kubatov Gábor egy, az incidensben érintett szurkoló telefonhívására 2015. április 8-án Fiala János reggeli műsorában. A Fradi-elnököt nem sikerült kizökkenteni. – Ez konkrétan nem igaz. Ezek mendemondák. Én tudom, hogy nem igaz, mert a Máté nem ilyen ember.”

Az aluljárós csetepaték és a klubvezetés barátságtalan ellenlépései után a C-Közép tagjai visszatértek a hagyományos módszerek legismertebbjéhez, a szurkolói transzparensekhez. A Paks elleni, november 1-i meccsre két feliratot szerettek volna bevinni: „Legyen újra egyetértés” és „Hol van a tábor?”

A biztonsági szolgálat azonban az utóbbit nem engedte be, ezek után a másikra ők mondták, hogy így, magában nem teszik ki.

Ezek után még kevesebb lett a kapcsolatuk a klubbal: mindössze Rung „BKV” Balázzsal tudtak egyeztetni. Rung a Halhatatlanok előénekese, azé a csoporté, amelyik többek szerint Kubatovék támogatását élvezi, és amelyik elfoglalta a „Tábor” helyét a kapu mögötti részen.

A beszélgetésnek két érdekes mozzanata volt: az egyik, hogy nem volt nehéz észrevenni a látótávolságon belül figyelő Fradi szekusokat; a másik pedig, hogy Rung felajánlotta, bármikor el tudja intézni, hogy bejussanak Nyíri operatív igazgatóhoz.

Feljebb kapcsoltak

Novemberben a C-Közép egy facebook-posztban idézte Julian Jenner egy közösségi médiás megnyilvánulását, amelyet az nso.hu-ról vettek át. A Fradi volt játékosa, Leonardo a Facebookon egy Fradi-mezes képre cserélte borítóképét – többen rákérdeztek, hogy miért nem tér vissza az Üllői útra.

A választ a szintén ex-fradista, Julian Jenner adta meg. „Doll [a Ferencváros labdarúgócsapatának edzője] nem szerette őt, és azt akarta, távozzon – ugyanúgy, ahogy tette ezt többünk esetében. A Fradi arra kényszerítette Leonardót, hogy aláírjon egy megállapodást, melyben megígéri, a következő négy évben nem szerződik Magyarországra.” – írta Jenner.

Ezután nem sokkal feljelentés érkezett az oldal két szerkesztője, valamint Julian Jenner ellen, rágalmazás miatt magánvádas eljárást kezdeményezett ellenük a klub. A november 27-én keltezett feljelentés szerint „a bejegyzés azt a valótlan rágalmazó vádat fogalmazza meg a klubbal (…) szemben, hogy az kényszerítést követett volna el egy volt munkavállaló labdarúgójával szemben, amely természetesen nem igaz.”

A feljelentésben van néhány meglepő elem: a Jenner-véleményt a C-Közép fb-oldala az nso.hu-ról vette át – a Nemzeti Sport Online ellen mégsem tett feljelentést az FTC nevében Kubatov Gábor és a Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál. Sőt, a hivatkozott átvétel tényét nem is említi a feljelentés.

A másik a feljelentettek személye volt: a két alperes a kereset állításával szemben nem szerkesztette az oldalt a poszt megjelenésekor. Ellenben ők voltak azok, akik a C-Közép nevében a Nyíri operatív igazgatóval folytatott második megbeszélésen részt vettek.

Első fokon a bíróság már december 12-én megszüntette a büntetőeljárást. Indoklásában kifejtette, hogy a „bírálat, a kritika, a véleménynyilvánítás ténybeli valóságtartalma a büntetőeljárásban nem esik a „tényállítás” fogalma alá, ezért az ezt tartalmazó nyilatkozat sem a rágalmazás, sem a becsületsértés megállapítására nem alkalmas.”

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt is kimondta, hogy „a feljelentettek a kényszerítés szót – a feljelentő álláspontjával szemben – nem annak büntetőjogi értelmében használták, hanem véleménynyilvánítási szabadságukkal élve, egy, a köznyelvben elterjedt kifejezést használtak a feljelentő eljárásával kapcsolatos, kétségkívül negatív véleményük kifejezésére”.

Azt FTC fellebbezett a végzés ellen – a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék január 28-án helyben hagyta az elsőfokú végzést, és jogerősen megszüntette a három alperes ellen a büntetőeljárást.

A jogerős ítélet után nem sokkal, februárban a csoport tagjainak összejött egy „majdnem megbeszélés” Kubatov Gáborral, igaz, nem az Üllői úton vagy a Népligetben, hanem a II. Nemzetközi Sportmenedzsment konferencián.

A Fradi-elnök ekkor gyakorlatilag elrohant a vele beszélni próbáló drukkerek elől, akik előadták neki, hogy az általa vezetett klub szkenneres bérleteseket jelent fel. A vele tartó Volly kommunikációs igazgató azt ígérte, utánanéznek az ügynek. Nem néztek utána, vagy nem derült ki, hogy utánanéztek volna.

Sértődékeny klubvezetés

A C-Közép mint szurkolói hírforrás azonban nem maradt visszafogott, és továbbra is kritikusan fogalmaz a Fradi ügyeivel kapcsolatban. A facebookos letiltás és újraindulás után néhány hónappal honlapot is indítottak, ckozep.hu néven. A nyár közepén lehozták azt a számítást, miszerint július közepéig, az idei bajnoki rajtig tavalyi bérletesei felét elveszítette a Fradi. (Ezt az infót átvette az Átlátszó is, és ez vezetett a klub részéről tízmillió forintos sérelmidíj-igényhez.)

Ezért a posztért a C-Középet nem perelte a Ferencváros, de hamarosan ők is milliós sérelmidíjigénnyel találták magukat szemben. A klub annak nyomán követel ötmilliót az oldaltól, hogy lehozták az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) határozatát az FTC a máltai Sliema Wanderers elleni Európa-liga-meccsen begyűjtött büntetéséről.

A cikkükben kiemelték, hogy nem felel meg a valóságnak az FTC vezetésének azon érvelése, hogy az UEFA náci karlendítésnek értékeli a fradisták jellegzetes – néha itthon is félreértett – kézlendítős szurkolását.

A Fradi helyreigazítási kérelmében azzal cáfolta az állításokat, hogy beidézett egy másik ügyben hozott másodfokú határozatot. Ebben az európai futballszövetség fegyelmi testülete kimondta, hogy náci karlendítésnek tekinthető („a gesture can be a Nazi salute”) a fradisták mozdulata.

A cikk „valótlan, ellenséges hangulatkeltő és jó hírnevet sértő” állításai miatt a klub ötmillió forint sérelmi díjat kér. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a C-Közép hónapokig hiába kérte a klubtól és az UEFA-tól a vonatkozó határozatokat.

A C-Közép részletes válaszban tagadta meg a helyreigazítás leközlését és a sérelmi díj kifizetését – az FTC azóta nem jelentkezett újabb lépéssel az ügyben.

Kussolj és fogyassz!

A C-Közép története azt mutatja, hogy azok sem számíthatnak feltétlen jóindulatra a klub részéről, akik a megbékélés, a párbeszéd igényével lépnek fel. Arról, hogy mi ennek az oka, a szurkolók így vélekednek:

„A koncepció elég egyszerűnek tűnik: kussolj és fogyassz. Úgy élik meg, hogy ha valaki belekérdez a dolgok menetébe, az már bele is szól az ő kis bizniszükbe. Mindent ellenőrizni szeretnének, ami viszont nehezen fér össze ezzel a közeggel. Velünk is az a bajuk, hogy hiába szkenneltünk be, mégsem értünk egyet mindennel és kritikát fogalmazunk meg.”

A csoport tagjai továbbra is kijárnak a Ferencváros meccseire, de a hangulatát vesztett stadion és a klub lépéseinek hatására úgy döntöttek, erre a szezonra már nem újítják meg a bérletüket.

Cikkünk állításaival kapcsolatban megkerestük a Ferencvárost is, de írásunk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Csepregi Botond

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás