Cikkek

Másfélmilliárd uniós forintból fejleszt a Humansoft Mórahalmon – egyelőre rejtély hogy micsodát

A Közgép-utód udvari infrastruktúra-beruházó Duna Aszfalt, végső soron Mészáros Lőrinc, milliárdossá lett felcsúti polgármester közelébe vezetnek a tulajdonosi szálak az uniós pénzszerző és közbeszerzés-mágus Humansoft Kft. informatikai cégnél. A Humansoft (egyik leányával közösen) csak Mórahalmon nyert 1,5 milliárd forintnyi EU-s pénzt – csakhogy a Csongrádi településen nincs jele a gigaberuházásokkal járó sürgölődésnek.

Az Átlátszó szemfüles olvasója fotózta le a mórahalmi ipari park egyik telkén közzétett uniós támogatást közzétevő kommunikációs tábla-sort. E szerint a budapesti Humansoft Kft., illetve a Humansoft-résztulajdonú mórahalmi Mmatt Kft. 2012-2013-ban, alig több mint egy év alatt nyert el összesen 1,5 milliárd forintnyi uniós forrást szoftverfejlesztésekre.

Az Átlátszó tudósítója ottjártakor nem látott mozgást a Humansoft és a Mmatt irodáinál, amelyek a mórahalomi járási tankerület épületének szomszédságában találhatók. A Humansoft 550, 331 és 210 millió forintos, valamint a Mmatt 318 millió forintos uniós támogatásáról szóló táblája mellett nem sok jel mutat arra, hogy nagy munka folyna az irodákban.

A telephelyen egy harmadik cég, a Mensor3D tábláját is megtaláltuk, ez is a Humansoft egyik érdekeltsége, amelyen 4 másik tulajdonossal osztozkodik.

A Humansofttól megpróbáltuk megtudni, hogy pontosan mit csinálnak Mórahalmon a másfél milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználásával, de megkereséseinkre egyelőre nem válaszoltak.

A Humansoft a közbeszerzéseken is jól teljesít: csak az idén tucatnyi tenderen győztek, egyenként néhány tízmilliós munkákat vihettek el (három munkát is rájuk bízott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat), a legnagyobb falatot, a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) 10 milliárdos szoftverbeszerzését ugyanakkor konzorciumban nyerték el.

Néhány közbeszerzés, amelyet a Humansoft egyedül vagy konzorciumban nyert el 2013. január 1-je és 2015. október 1-je között (a teljes lista a Közpénzkereső oldalán található):

Tárgy Ajánlatkérő
Szállítási szerződés – Szerverek beszerzése Úthálózat védelmi szoftverrendszer működéséhez Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Professzionális nagysebességű mozgófilm-digitalizáló és filmrestauráló rendszer szállítása, beüzemelése és használatának betanítása Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Új storage (diszkrendszer) beszerzése Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság
CA SD támogatás/2012 Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
Szállítási szerződés Hardver eszközök és licencek (DR Site) beszerzésére Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság
Rendszer karbantartás 2015. Nemzetbiztonsági Szakszolgálat
1 db redundáns külső adattároló eszköz (storage) szállítása és üzembe helyezése. Diákhitel Központ Zrt.
Symantec NetBackup/2015. Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
Nyomat előállító eszközök szállítása és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése – 2013 Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság
Szállítási szerződés menedzsment szoftver beszerzése az EKOP-1.A.2, A katasztrófavédelem közigazgatási belső folyamatainak elektronizálása és az integrálhatóságának biztosítása a központi és helyi szinteken című projekt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

 

A Humansoft a 4iG-csoport része, a tőzsdei 4iG Nyrt.-é (korábban Freesoft) a 78 százalékos többség. A 4iG meghatározó részvényese Móricz Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdálkodási osztálya helyettes vezetőjéből a kilencvenes évek elején lett tőzsdemágus és magánbefektető, aki az üzleti életben együtt tevékenykedett a mérsékelt jobboldali pénzembernek mondott Nobilis Kristóffal és Schmidt Mára történésszel, a Terror Háza főigazgatójával.

 

 

A 4iG-be tavaly nyáron – vagyis a mórahalmi pályázatipénz-cunami után – jelentősebb pakettet megszerezve érkezett új tulajdonos: a nagykőrösi Tief Terra Kft. A papíron svájci tulajdonú Tief Terra korábban a Simicska-érdekeltség Közgép Zrt. konzorciumi partnere volt (például a nagykőrösi szennyvízkezelő-fejlesztés 4,5 milliárdos munkájában). A jelek szerint azonban megérezték az új idők szelét, s átpártoltak az oligarcha-háború nyertesének tűnő Duna Aszfalt-csoporthoz.

Eközben maguk is szépen szerepelnek a közbeszerzéseken – legutóbb Nagykörösön nyertek útépítést 148,5 millió forintért, de konzorciumban ők vitték el Cegléd 1,9 milliárdos szennyvízberuházását -, ráadásul megszereztek egy értékes telket is a Gellért-hegy oldalában, amin történetesen Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester cége építkezhet.

Az Átlátszó a Tief Terráról:

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Áron alul adta el gellérthegyi telkét a főváros a Tief Terrának

A Duna Aszfaltos kötődésre utal, hogy bár a Tief Terra tíz százalék körüli pakettet jegyzett a 4iG-ben – ebből azóta értékesítettek, de csomagjuk a legutolsó, áprilisi közgyűlési jelenléti ív szerint meghatározó maradt -, nem a Tief Terrából, hanem a Duna Aszfalt köreiből érkeztek új igazgatósági tagok. Ők: Jászberényi Tamás és Polyák József „más munkavállaló” titulussal cégjegyzésre jogosultak a mélyépítő cégben is.

Polyák Józsefnek hívják a Duna Aszfalt székhelyéül szolgáló Tiszakécske fideszes alpolgármesterét is, ráadásul mindketten doktorok. A tiszakécskei polgármesteri hivatalnál rákérdeztünk az érintettségre, hogy ugyanarról a személyről van-e szó, választ azonban egyelőre nem kaptunk. Mindenesetre az alpolgármester feltűnt egy, a Duna Aszfalt által rendezett rajzverseny zsűrijében is.

Talán túlzás állítani, hogy az ismerői szerint régi építőipari motoros, ám korábban környékbeli beruházásokkal megelégedő Szíjj László érdekeltségében álló Duna Aszfalt egyenlő lenne Mészáros Lőrinccel, de azért nem kevés jel utal erős összjátékra. A tiszakécskei cég és Szíjj közös tulajdonában álló – s a Magyar Építő Zrt.-ben nemrégiben érdekeltséget szerzett – Körösaszfalt Zrt.-t például a Mészáros-lány udvarlója vezeti.

„Egyszer csak megjelentek, nem a tőzsdén, nem egy brókernél, hanem az irodában, hogy vennének. Mondtuk, hogy ha ennyit, akkor igazgatósági tagokat is delegálhatnak” – így emlékezett most az Átlátszónak beszámolva az informatikai nyrt ügyeinek egyik ismerője.

Az illető nem biztos azonban benne, hogy „a Duna Aszfaltosok” (ő is így nevezte a formális befektető Tief Terrát) megtalálták a számításukat, erre utal legalábbis, hogy a 4iG következő – október 15.-re összehívott – közgyűlésén tudomásunk szerint jó eséllyel távoznak is az igazgatóságból az embereik, s még az is elképzelhető, hogy a részvényeiket is értékesítik.

Korábbi cikkeink a Duna Aszfaltról

Egyszer barát, egyszer ellenség: az építőipari közbeszerzések cápái

4,7 milliárd forinttal drágábban építhet a Duna Aszfalt

Közbeszerzési versenyben a Közgép és a Duna Aszfalt

Így költöttek el 7-16 milliárd uniós forintot a semmibe vezető utak építésére a magyar-román határon

A miértet csak találgatni lehet, a 4iG ugyanis nem rossz cég, igaz, tavaly nem szavaztak meg osztalékot, a Budapesti Értéktőzsdén standard kategóriába sorolt papírjainak ezer forintos névértékének utolsó ára 1850 forint volt szeptember végén, amikor az utolsó ügyletet kötötték rá. Az is igaz lehet viszont, hogy az építőiparban favorizált vállalkozásokhoz képest kevésbé rentábilis: a 2013-as 133,8 milliós profit például 7 millióra apadt 2014-re.

Ráadásul tőzsén jegyzett, ami fokozott transzparenciával jár a szabályok szerint – nem kizárt, hogy ez okozott csalódást a „svájci” tulajdonosoknak.

tiefterra

Mások a jelek szerint hosszabb távon gondolkodnak. Még a Tief Terra előtt, de nem sokkal tárazott be egy nagyobb csomag 4iG-papírt Fehér István pályázati lobbista. Ő 2012. május 10.-ig volt tagja a Provital Zrt. tanácsadó cég igazgatóságának (2011-ig részvényesként is szerepel a cégjegyzékben), amelyről nemrég írta meg a hvg.hu, hogy ott és a Közgépnél is helyszíni ellenőrzést tartottak az EU csalás elleni hivatala, az OLAF emberei.

Nem biztos, hogy nem azok járnak majd jól, akik kitartanak: a 4iG is szépen szerepel a közbeszerzéseken. Ők is részt kapnak abban a KEF-es, 2018-ig szóló keretszerződésben, amelyet a Humasoftnál már idéztünk. A 4iG egyik konzorciumi partnere történetesen az érdekeltségében álló a Humansoft, illetve a szintén a csoportba tartozó Axis Rendszerház volt a 10 milliárd forintos tenderen. Uniós pénzt 2013-ban nyertek: 292,7 millió forintot halsperma-minősítő komplex rendszer kifejlesztésére.

Rádi Antónia – D. Kovács Ildikó

A céginformációt az Opten és a Céginfo.hu szolgáltatta.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás