A helység kalapácsa

„Csak nem akar már nekem rosszat” – újabb károsultak a kistarcsai ingatlanmaffia-ügyben

Bár úgy tűnik, hosszú évek után végre érdemben halad előre a kistarcsai és gödöllői ingatlanmaffia ügyében indított nyomozás, közben az Átlátszónál újabb károsultak jelentkeztek, akiknek a pénzén és ingatlanán kívül két autója bánta a befektetés reményében megkezdett üzletet.

Először 2014. decemberi riportunkban mutattuk be a kistarcsai ingatlanmaffia több áldozatát. Egy több éve tartó csalássorozat miatt kerestek meg minket, mert úgy érezték, hogy a hatóságok nem foglalkoznak kellő alapossággal az ügyükkel. A károsultak az olajügyek révén elhíresült egykori főnyomozóhoz, Sándor István „Papához” fordultak segítségért, aki most magánnyomozóként dolgozik.

Vitték a pénzt, vitték a házat – ingatlanmaffia Kistarcsán

Hosszú évek óta várja több Kistarcsa- és Gödöllő-környéki lakos, hogy végre bíróság elé kerüljenek azok, akik több tízmilliós értékben csaltak ki tőlük pénzt és ingatlant. A károsultak összefogtak, bizonyítékokat gyűjtöttek, de a nyomozás nagyon lassan halad. Tovább a teljes cikkre.

Akkor ketten mondták el nekünk a történetüket. Nagy Attila keresztlánya révén ismerkedett meg a csalás gyanúsítottjaival, akik korábban már egy közeli cukrászda tulajdonosait is megkárosították. I. története korábbról indult: őt és férjét is ingatlanbefektetésre akarta rávenni T. János, aki akkor már a család bizalmába férkőzött. Arra is rávette őket, hogy az egyik telket átírják a nevére, hogy aztán itt felhúzhassanak egy társasházat.

I. tudomása szerint a férfi Nagykátán vett fel kölcsönöket szocpol házak felhúzására – sem a társasházak, sem ez utóbbiak nem készültek el sohasem. I. fia 2006-ban elhunyt – ekkor derült ki, hogy a fiú tulajdonában álló egyik telket is átírták T. János nevére, valamint a kedvezményezettje lett a fiú nevére kötött életbiztosításnak is.

Mivel a károsultak mind Gödöllő és Kistarcsa környékén élnek, egy idő után tudomást szereztek egymásról és elhatározták, hogy közös erővel próbálnak segítséget kérni a rendőrségtől. Nagyjából ebben az időben, 2011. elején tudta meg Gácsi Béla is, hogy nem ő az egyetlen, akit a 4-5 tagú banda átvert: a károsultak listáján ő és felesége lett a 16-17. a sorban. Náluk a csoport egy másik tagja, „Gábor” volt a főszereplő.

Jó ötletnek tűnt

A gödöllői rendőrkapitányságra elküldött és az Átlátszóhoz is eljuttatott feljelentés részletesen taglalja az esetet. Gácsiék 2012. január elején ismerkedtek meg Gáborral, akit egy rokonuk mutatott be nekik, gyorsan összebarátkoztak. Gábor azt mondta, hogy tud egy eladó telket Isaszegen, amelyet összközművesítés után 1-2 hónappal jelentós hozammal el lehetne adni, és ő tud is rá vevőt.

Gácsiéknak éppen akkor volt félretett pénze, megvették a telket, papíron 2,1 (ténylegesen 2,3) millió forintért és Gácsi Béláné nevére került. Az csak később derült ki, hogy az eladó vezetékneve és annak a férfinak, A.P.-nek az édesanyjának a vezetékneve, akinek később Gácsiék eladták a telket, ugyanaz.

Gábornak 1,3 millió forintot fizettek, hogy intézze el az összközművesítést, aki 2012. februárban jelezte, hogy talált vevőt az ingatlanra, aki 6,2 millió forintot adna érte. De csak akkor ha van rá építési engedély. Gábor vállalta, hogy elintézi ezeket a papírokat is, erre 250 ezer forintot kért – a papírok valójában 70-170 ezer forintba kerültek.

Ezután az állítólagos vevő egyik napról a másikra eltűnt. Gábor nem csüggedt el: kitalálta, hogy húzzanak fel egy házat a telken, ő ismer is egy olyan magánszemélyt, aki hajlandó lenne 18,5 millió forintot egy ügyvédnél letétbe helyezni építtetőként, és majd ebből fedezik az építés költségeit.

 

 

Se ház, se autó

Az ingatlanprojekt egyre növekvő költségei miatt Gácsiék pénze elfogyott, 200 ezer forint hitelt vettek fel egy ismerős autókereskedőnél, fedezetként pedig átadták a Ford Mondeójukat és aláírtak egy biankó szerződést, hogy eladják az autót. Hamarosan újra megjelentek a kereskedőnél: a munkaautóként használt autójukat totálkárosra törték, így szükségük lett egy másikra, kaptak egy Mercedes Vitót, fedezete a Ford Mondeo volt.

A Mondeo és a Vitó egy szövevényes ügyletsorozat nyomán aztán sosem lett Gácsiéké: a Mondeót egy másik autókereskedő vette meg, Gábor pedig a Vitót adta el úgy, hogy annak a tulajdonjoga akkor már Gácsiéké volt és elvileg csak „két órára” kérte volna kölcsön.

Gácsiéknak hamarosan újabb kölcsönre volt szükségük, mert az építtetőtől nem jött semmilyen pénz. Szerencsére Gábor megint ismert valakit. Egy bagi lakos, A.P. 1,8 millió forint kölcsönt adott Gácsiéknak, a fedezet egy adásvételi szerződés volt az isaszegi ingatlanról. Az ügyletről kötött szerződés szerint a kölcsön rendezése után az ingatlan tulajdonjoga visszakerül Gácsiékhoz.

A vevővel ők sosem találkoztak, a szerződést készítő és azt ellenjegyző ügyvéd irodájában a kész dokumentumot írták alá. Gácsiék mindössze 400 ezer forintot kaptak meg az 1,8 millióból, a többit Gábor tette el, állítása szerint építőanyagra.

2011. márciusban Gábornak hitelre volt szüksége az építkezés befejezéséhez, ehhez azonban Tibi nevére kellett íratni az isaszegi ingatlant – fedezetként egy valkói teleket ajánlottak fel Gácsiéknak, akik ekkor még nem tudták, hogy az a bizonyos másik autókereskedő, az építtető és Tibi ugyanaz a személy. Mivel az isaszegi ingatlan még A.P. nevén volt, ezért fel kellett bontani adásvételi szerződést a visszavásárlási jog gyakorlása miatt.

Amikor Gácsi Béláné elment a gödöllői ügyvédhez, a papírok már készen álltak, már csak az ő aláírása hiányzott. A vevővel most sem találkozott, csak az ügyvéd és Gábor volt jelen. A szerződés szerinti vételárat Gácsiék nem kapták meg, állítólag ez volt a tartozás A.P. felé.

Kávé a rendőrrel

A 2011. február és május között eltelt időben autókkal, ingatlannal, különféle egyéb költségekkel együtt olyan 6 millió forint értékben keletkezett káruk és ehhez jönnek még a kamatok. A többi károsulthoz hasonlóan Gácsiék ügye is Gödöllőről Pest megyéhez került, ahol aztán a rendőri nyomozás során egy elég érdekes tényező is felbukkant. A rendőrség hiába kereste Gábort a bejelentett lakcímén, nem találták.

Gácsiék értesítették a rendőröket, hogy tudnak egy másik címet, nem messze a Teve utcai rendőrszékháztól, próbálkozzanak ott. Az egyik rendőr felajánlotta, hogy megnézi ő, mert ott úgyis lakik a közelben. Ekkor derült ki, hogy a rendőr és Gábor nem csak, hogy ugyanannak a kávézónak a törzsvendégei, de még beszélgetni is szoktak. A rendőr az esetet jelentette a feletteseinek. Gábor egyébként azt mondta Gácsiéknak, hogy nyugodtan jelentsék fel, neki nem gond sem a rendőrség, sem az ügyészség; jelenleg gyanúsított.

D. Kovács Ildikó

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás