Cikkek

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

A 2000-es évek végétől Molnár Krisztián változatos módszerekkel próbálta kiterjeszteni befolyását a ferencvárosi szurkolók között, célpontjai közé tartozott, tartozik a klub biztonsági szolgálata is. Ezeket az éveket fenyegetések, lelátói balhék, megfélemlített szurkolók fémjelzik. Tevékenysége még mindig jó ürügy arra, hogy a klubvezetés egybemossa személyével a vénaszkenner ellen ágáló és az új stadiont bojkottáló ultrákat.

A ferencvárosi klubvezetés és az ultrák közötti, több éve elmérgesedett viszony bemutatásakor utaltunk arra, hogy mindkét oldalon vannak olyanok, akik nehezen illeszthetőek be az ideális futballközegről alkotott elképzeléseinkbe. Előző cikkünkben bemutattuk Molnár Krisztián, alias SRK, a Fradi egyik vezérszurkolójának korábbi viselt ügyeit.

Cikksorozatunk előző részei

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

Míg Molnár a beszámolók szerint korábban nagylelkűen bánt a Fradi-táborral, a börtönévek során ez megváltozni látszik: sokaknak úgy tűnik, irányítani szeretné a fradistákat, ráadásul gazdasági érdekek is megjelentek tevékenysége körül. Forrásaink szerint a 2000-es évek végén a Fradi-tábor vezetői, ismertebb szereplői közül többen rendszeresen jártak nála a börtönben. Többek szerint Molnár ebben az időszakban kezdett kísérletet tenni ara, hogy kiterjessze befolyását a ferencvárosi szurkolók csoportjaira, a klubtól független médiafelületekre.

Egy furcsa biztonsági cég

Fontos hangsúlyozni, hogy nem nyert bizonyítást az elmúlt években egyszer sem az, hogy maga Molnár fizikai erőszakot alkalmazott volna, azonban teljesen ártalmatlan szurkolókat a sarokba tudott szorítani néhány keményebb megjegyzéssel. Forrásaink szerint Molnár az ilyen esetekben ellentmondást nem tűrő hangon azt kérte, utasításai szerint lépjen az adott egyesület, csoport, médium. Egy, a szurkolói körökben jól ismert történet szerint a tábor egyik vezetőjét azzal fenyegette meg egy üzenetben Molnár, hogy „berakja a gyerekeit a mikróba”.

Több szervezett szurkolói csoport mellett az ultracsoportosulásnak nem nevezhető FTC Pártolói Egyesület is a feloszlás mellett döntött, még 2008-ban. AZ FTC PE egyéves működése során azzal várt ismertté, hogy kiperelte az MLSZ-ből azok névsorát, akik 2006-ban a klublicenceljárásban lényegében a Ferencváros kizárása mellett döntöttek az NB I.-ből.

Szintén még a börtönévekre tehető Molnár nem egészen egyértelmű kapcsolata az FTC biztonsági szolgálatával. 2008 márciusától, az akkor az angol befektető, Kevin McCabe irányította klub a Safe Control Security Kft.-vel kötött szerződést. A cégnek négy tulajdonosa volt, a kft.-t irányító Pöndör Gyula mellett még Lintner Zsolt, Rácz Gábor és Gelénesi Nándor. (Utóbbi tehetséges birkózó volt, 1992-ben ifjúsági vb-t nyert, később azonban a bűnügyi rovatokat is megjárta a neve, amikor az ún. kecskeméti maffiaperben IX. rendű vádlott volt. Végül mindkét fokon felmentették az emberölés előkészülete és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vád alól.)

Molnár nem bukkan fel ebben a cégben, azonban az egykor rendőrként dolgozó Pöndör Gyulával 2009-ben céget alapított FTC Brand néven. Az azóta megszűnt FTC Brand székhelye pedig a budapesti XIII. kerületi Klapka utcában volt, ugyanott, ahová 2010-ben a Safe Controlnak telephelyet jegyeztek be. A Safe Control nevében többször is Pöndör nyilatkozott, Molnár neve nyilvánosan nem merült fel egy helyen sem. Azonban kettejük üzleti viszonyáról egy forrásunk azt állította: SRK egyértelműen utasításokkal látta el Pöndör Gyulát.

A nagy visszatérés

A Safe Controllal 2009. júliusában szerződést bontottak az Üllői úton, egy héttel később pedig botrány tört ki az FTC-Hertha felkészülési meccsen. Mindenki értetlenül állt a történtek előtt, hogy hogyan eshet meg, hogy egy barátságos meccs előtt és alatt huligánok megtámadják a Berlinből érkezett szurkolókat és Hitlert éltetik. Az eset után teret kapott az az értelmezés, miszerint ez nem volt más, mint a leváltott biztonsági cég akciója. Ezt forrásaink most is megerősítették, és ez a forgatókönyv akkor sem tűnik lehetetlennek, ha tudjuk, a Hertha-meccset nem az újonnan alapított Fradi Security kft. biztosította, hanem egy erre az alkalomra fogadott biztonsági cég.

Annyi biztos, a lelátói zavarkeltés jelensége egy időre ismét megjelent az Üllői úton. A Safe Control nem került vissza az Üllői útra többé, Pöndör neve azonban három villamosmegállóval arrébb, az MTK kapcsán merül fel: több rendőrségi határozat az MTK biztonsági igazgatójaként nevezi meg. A Hertha-meccs botránya után nem sokkal, 2009 decemberében szabadul a börtönből Molnár Krisztián, és felgyorsulnak az események a szurkolótábor és SRK körül egyaránt.

Az FTC akkori vezetése – ekkor Kubatov Gábor még nem bukkant fel a klub háza táján – épp ebben az időben vezette be az „első” szurkolói kártyát, amelyhez biometrikus adatok még nem kellettek, csak fotózkodni kellett hozzá. A mostani beléptetés okozta viták miatt már talán kevesen emlékeznek rá, de ez az intézkedés is heves ellenkezésbe ütközött.

Molnár egyértelművé tette, aki rá hallgat, ellenzi a szurkolói kártyát és nem megy be a stadionba. Ő maga nem váltotta ki a kártyát, de ez nem volt akadály abban, hogy 2010. április 10-én, az MTK elleni idegenbeli meccs után, a Hidegkuti-stadionnál előállítsa a rendőrség. Úgy tudjuk, a tömegből random módon emelték ki a rendőrök, nem tett semmi törvénybe ütközőt. Előállították, sőt, valamennyi ideig bent is tartották, így meglepő volt, hogy néhány héttel később, április 30-án már ott volt a Fradi-Újpest rangadón. Ami egyrészt a rá irányuló rendőri figyelem miatt volt érdekes, valamint amiatt is, mert Molnár nem rendelkezett a bejutáshoz szükséges szurkolói kártyával. A meccs alatt a lelátón és a meccs után is balhé történt.

A hírek elsősorban arról szóltak, hogy a fradisták a kezdés előtt és után is meg akarták találni a vendégdrukkereket, mindeközben azonban a régi Albert-stadion kapu mögötti lelátóján fradisták mentek fradistáknak. Az események mögött egyértelműen Molnárt sejtetik nemcsak forrásaink, hanem a ferencvárosi szurkolói fórumok, internetes megszólalások is. Szemtanúk szerint maga Molnár nem vett részt a belharcban, de hozzá köthető személyek igen. A rendbontás a lefújás után, a stadionon kívül is folytatódott, egy fradistát olyan súlyos támadás ért, hogy fejsérülést szenvedett és vérömleny keletkezett az agyában.

Atyai pofon

Molnárt megint előállították a rendőrök, egy kamera felvétele alapján ugyanis azonosították a stadionon kívül, hogy verekszik. Nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki másnap. SRK azt vallotta, valóban elcsattant egy pofon a részéről, de ennek címzettje a saját öccse, Molnár Balázs „Kalán” volt (aki ekkor már az emlegetett XVI-os szektor vezetője). Egy „atyai pofon” volt ez, mert a testvére nem értette meg azokat a dolgokat, amiket mondott neki.

Molnár egyértelműen tagadta, hogy részt vett volna a lelátói botrányban, sőt, azt állította, hogy maga próbálta csitítani a kedélyeket, nemhogy bíztatta volna őket. Ezután ismét több hétre előzetesbe került, majd házi őrizet következett Molnár számára. Úgy tudjuk, az ügyben a mai napig nem hoztak jogerős ítéletet.

Az őt ismerők szerint Molnár tevékenysége egyértelműen két dologra irányult ebben az időben. Az egyik az volt, hogy a tábor felett egyértelmű irányítást szerezzen. Erre az időszakra, még februárra esik, hogy feloszlott a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz). A laza ernyőszervezetként működő FSzSz akkori közleménye szerint

„A Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSzSz) vezetősége kezdeményezésére az FSzSz mögött álló szervezett szurkolói csoportok (Cannibals, Green Monsters, Seven Side, Stormy Scamps) és az FSzSz elnöksége – az évek óta tartó fenyegetések, kívülről jövő megosztásra való törekvések következtében – a mai nappal egyidejűleg kilépett a Szövetségből, ezzel a Ferencváros Szurkolók Szövetsége de facto megszűnt.”

A ferencvárosi szurkolói fórumokon rendszeresen elhangzó vélemény, hogy miden idők legmegosztottabb Fradi-tábora alakult ki 2010 után, amiért egyértelműen Molnárt tették felelőssé. Ezt erősítették meg a forrásaink is.

Molnár másik törekvése az volt, hogy befolyást szerezzen a klub biztonsági szolgálata felett, mutattak rá informátoraink. Ehhez jól jött a lelátói zavarkeltés, amely a Ferencváros korábbi történetében is jelezte már, hogy különböző érdekcsoportok a biztosítás jogaiért küzdenek. Emellett, úgy tudjuk, folyamatosan kereste a kapcsolatot a klubvezetőkkel, a döntésekre hatást gyakorlókkal – eredménytelenül.

Revolver-újságírás

Az eseményekkel teli 2010 után kevesebb utalást találunk Molnár mozgására. Azt nem állíthatjuk, hogy eltűnt volna, de úgy tűnik, máshogyan próbál hatást gyakorolni a közegre, amely felett befolyást szeretne szerezni. Ennek fő eszköze a 2010 májusában általa bejegyzett és nem sokkal később online újságként elindult fradimob.hu. Ez a weboldal az elmúlt években a ferencvárosi ultrák legfőbb hírforrásává nőtte ki magát. A Fradimob szerkesztését nem egyedül Molnár látja el, de mindenképp meghatározója az oldal hangvételének.

A honlap stílusa militáns, módszereiben leginkább a kurucinfót idézi. A fradimob célpontja egyértelműen a klubvezetés, illetve a klub biztonsági szolgálata, a Fradi Security, annak is legismertebb „arca”, Szabó „Szőke” Ferenc. A Fradimob írásai a szurkolókat, a tábort érintő vélt vagy valós sérelmeket vesézik rendszeresen, valamint a klub vezetőinek jelenlegi, vagy régmúltbeli állítólagos ügyeit teregetik ki. Kubatov Gábor mellett még kedvelt célpontja az oldalnak Nyíri Zoltán, a Ferencváros operatív igazgatója, a Fidesz-pártigazgató régi harcostársa, korábbi kabinetfőnöke.

A Fradimob terjengős, és érzelmileg meglehetősen túlfűtött írásai meggyőzően adják elő a célpontok korábbi vélelmezett ügyeit. Nem véletlen, hogy Molnár és környezete sokat tudhatnak a másik oldal főszereplőinek korábbi életéről, hiszen nemcsak SRK, hanem Kubatov és Szabó is a Fradi-lelátók ismert szereplői voltak a 90-es években. A múlthoz kötődő vádaskodásoknál hajlamos azonban tovább menni a Fradimob.

Kubatov Gábor családfája

A Ferencváros mostani vezetésével kifejezetten jó kapcsolatot ápoló Blikk számolt be arról idén januárban, hogy

„A vénaszkenneres beléptetés ellen tüntető ferencvárosi szurkolók többször halálosan megfenyegették a zöld-fehér klub elnökét (a Fidesz pártigazgatóját), Kubatov Gábort (48) és inzultálták a családját is”

A cikkben bemutatták, hogy a Soroksáron élő klubelnök házával szemben egy drapériát függesztettek ki „A mi lelkünk a lelátókon a te lelked a halálsoron!” felirattal. De előkerültek más fotók is, amelyekre Kubatovot és Nyíri Zoltánt terroristák által elfogott, kivégzésre váró túszokként, vagy éppen akasztás előtt álló emberként fotosoppolták rá. A legerősebb mindenképp az az illusztráció volt, amelyen egy férfi, egy nő és egy gyerek sziluettje látható egy fára felakasztva, a felirata pedig: Kubatov családfa.

A Blikk és a cikkben idézett Kubatov sem nevezte nevén a Fradimobot, de az oldalról most is elérhető a Soroksáron elhelyezett felirat fényképe, míg a Fradimob facebook-oldalán most is látható egy pólóról készült kép, amelyen a „családfa” díszeleg.

FTC: Kubatov és az ultrák from atlatszo.hu on Vimeo.

A fenyegetésekből végül feljelentés és házkutatás lett, erről részletesen számolt be a honlap.

„Ma hajnalban a rendőrség csúcsszerve, a kiemelt ügyekkel foglalkozó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) összehangolt akcióban csapott le a Tábor vezetőségének több tagjára és a FradiMob domainnév tulajdonosára. Akció során házkutatást is tartottak, adathordozókat foglaltak le. A FradiMob domainnév tulajdonosát meggyanúsították „zaklatás vétsége”miatt. A feljelentő Kubatov Gábor volt.”

Azt írják, a rendőrség szerint a zaklatás többféleképp valósult meg: egyrészt az oldal egyik cikkében „egyik anonim szerkesztőnk az következőket írta le mint a saját kívánságát: >>Kubatov, halljon meg a családod<<”, másrészt a Fradimob, illetve az Ultras Liberi facebook-oldalán megjelent három képpel. „Ezenkívül a Kubatov Gábor vagy inkább hívjuk >>bolgár csaucseszkunak<<, házával szemben kirakott kiírást, üzenetet is a FradiMob domain név tulajdonosára fogták” – írták.

Az oldal beszámolója nem tagadta le a fent felsorolt alkotásokat, igaz nem is büszkélkedett el velük ismétlésképpen. Ezzel szemben azt sorolták fel, milyen, a Fradi vezetésének, illetve a biztonsági szolgálatnak tulajdonított visszaélésekről nem kérdezték az előállítottakat.

A feljelentés és a meggyanúsítás sorsáról pontosat nem tudni, de forrásaink szerint Molnár ellen továbbra is folyamatban van az eljárás. A Fradimobon azóta megjelent cikkekből kiderül, nem ez az egyetlen eset, amikor a klubvezetés feljelentette a domaint bejegyző Molnárt. A Fradimob májusi híre szerint öt eljárás van folyamatban, míg kettőt megszüntettek.

Már a létezése is talány

A Fradimob elleni feljelentésekről kérdeztük a Ferencvárost is, de kérdéseinkre nem kaptunk választ a cikk megjelenéséig. Pedig az oldal fennmaradása, illetve facebookos jelenléte is talányos. A klub gyakorlata ugyanis, hogy leszedeti a Ferencváros, FTC, Fradi neveket használó oldalakat.

„Ha valaki a Ferencváros nevével visszaél és kárt okoz a klubnak, akkor levetetjük azt az oldalt. A szurkolói oldalakat nem, de engedélyt kell kérniük, és akkor működhetnek” – nyilatkozta Kubatov Gábor erről a gyakorlatról. A klubelnök szavaival ellentétben az FTC nagy elánnal tüntetett el szurkolói oldalakat is az elmúlt időben. A fradimob.hu mégis működhet.

A Fradimob nemcsak a klub vezetőit támadja rendszeresen és hevesen, hanem a szurkolótáborban is talál célpontokat. Az így kipécézetteknek elsősorban az a bűnük, hogy a feltételezés szerint együttműködnek Kubatovékkal. Más esetben olyanokról írtak, akik állításuk szerint a rendőrségen vallottak egy-egy balhé után szurkolótársaikra. Ők megkapják az áruló bélyeget és képpel, fb-profillal, esetleg további elérhetőségeikkel szerepeltetik őket az oldalon.

Arra is van példa, hogy valakit a klubvezetés bérencének bélyegeznek, majd később mártírként mutatják be, ha az illetőnek gondja akad Kubatovékkal. A Fradimob egyébként készséggel véd meg cikkeivel bárkit, akit valamiért a klub ellenségének gondol – még akkor is, ha az illető nem kérte ezt.

Rendőrségi kapcsolatok

A Fradimob fennmaradásánál is talányosabb kérdés Molnár és a rendőrség állítólagos kapcsolata. A rendőrséghez – gyanúsítottként, majd elítéltként – évtizedes kapcsolat fűzi SRK-t, forrásaink azonban más típusú kapcsolatról is beszéltek.

Több internetes fórumon és a Facebookon is felmerült a kérdés, hogy a többszörösen büntetett előéletű és visszaesőként számontartott férfi hogyan lehet még mindig szabadlábon annak ellenére, hogy folyamatosan összeütközésbe kerül a törvénnyel. Ki-be jár a börtönből, mégis csak egy-két hónapos ítéletek születnek ellene, vagy meg is szűnnek az ellene folyamatban lévő eljárások. Míg a Fradimob külön cikksorozatot indított a „tábor árulóinak” fényképes ismertetésére, néhányan éppen Molnár Krisztinán vélt vagy valós rendőrségi kapcsolatait emlegetik.

Ugyancsak ellentmondásos Molnár viszonyulása a Magyar Labdarúgó-szövetséghez (MLSZ). A magyar futballultrák „szabadságharca” éppen az MLSZ-szel szemben zajlik, a Molnár szócsövének tekinthető Fradimob azonban mintha ellőné a puskaport a Fradi-vezetésre. Ennél az erősen szubjektív állításnál meglepőbb az a tény, hogy Molnár maga állította tavaly bíróság előtt azt, hogy az MLSZ-nél dolgozik és ezért fizetést is kap. A futballszövetség megkeresésünkre alapos válaszban cáfolta Molnár állítását.

„Molnár Krisztián soha nem állt, és most sem áll a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alkalmazásában” – írta a kommunikációs osztály.

SRK azonban 2014-ben is az úgynevezett Szurkolói Iroda (SZI) ferencvárosi képviselőjeként jelent meg egy rendezvényen. A szurkolói csoportok képviseletére az MLSZ felé vállalkozó informális szerveződést a 2010-es évek elején egy ideig a futballszövetség is alapszabályában említette, mint együttműködő felet. De az együttműködés rögzítése 2012-ben kikerült onnan, mert az SZI semmilyen formában (pl. egyesületi bejegyzés) nem szerzett jogi státuszt.

Ha nem dolgozik az MLSZ-nél, akkor milyen bevételi forrásai lehetnek Molnárnak, merül fel a kérdés. Forrásaink felhívták a figyelmet az azóta nevet váltott, és Molnár nélkül működő FTC Produkt Kft.-re, amely 2010-ben rövid időre a Fradi csokival jelentkezett. Jelenleg nincs működő cég Molnár nevén, de egyértelműen hozzá kötődik több kisebb vállalkozás is.

Az egyik ezek közül a Hooligan1899 webshop, valamint a szurkoloivonat.hu. Előbbi szurkolói ruházatot árusít, utóbbin keresztül pedig a magyar drukkereket a válogatott bukaresti Eb-selejtezőjére szállító vonat szervezése zajlott. Molnár Krisztián nevét egyik oldalnál sem találjuk meg, ellenben mindkettőnél Molnár-Tóth Marianna szerepel a domain bejegyzőjeként, illetve kapcsolatartóként. A névazonosság csak véletlen, de SRK öccsének élettársáról van szó, és olyan székhelyekről, levelezési címekről, amelyek Molnár Krisztiánhoz kötődnek.

Molnár viszonya az FTC-vel, mint klubbal és közeggel szerteágazó és viharos, de megoszlanak a vélemények arról, mekkora a befolyása a táborra.

Úgy tudjuk, a személyes részvételben ismét akadályoztatva van, mert jelenleg újabb egyhónapos börtönbüntetését tölti. A Fradi-táborban elterjedt hírek szerint megint zaklatásért kell ülnie, ezúttal azonban nem a klubvezetőket, hanem egy szurkolótársát fenyegette meg.

(Folytatjuk)

Csepregi Botond

Frissítés (2015. június 16.) Cikkünk megjelenése után Molnár-Tóth Marianna a következő nyilatkozat közzétételét kérte szerkesztőségünktől: „Molnár Krisztiánnak sem a Hooligan1899 Webshophoz, sem a szurkoloivonat.hu-hoz nincs kötődése. Mindkettő oldal az én kizárólagos tulajdonom, és az én egyéni vállalkozásom alatt működnek. A Hooligan1899 Webshopon megjelent termékek kezdetekkor, azaz 2012-13-ban marketing célból lettek a Fradimob.hu oldalra kirakva, illetve a szurkoloivonat.hu oldal hirdetései szintén marketing célt szolgáltak. Molnár Krisztiánnal nincs semmilyen kapcsolatom, közel 1 éve nem vagyunk beszélő viszonyban. A lakcíme ugyanarra a címre szól, mint a bejelentett vállalkozásom telephelye, és melyben Molnár Balázzsal élünk. Molnár Krisztián nem lakik velük egy címen, csak a lakcím kártyája szól ide.”

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: ha Magyarországra jössz, vasárnap úgyse költheted el másra. Tudnivalók itt.

Megosztás