A helység kalapácsa

2010 óta közel 4,7 milliárd forintot keresett egy építőipari cég Angyalföldön

Ha van bebetonozott szocialista polgármester, akkor az a főváros XIII. kerületét vezető Tóth József, aki 1994-ben a Budapesti Párttanács ex-tagjaként lett Angyalföld első embere az MSZP színeiben, és tavaly kezdte meg hatodik ciklusát. Egyeduralma meglátszik a kerületen: következmények nélküli ingatlanügyek, rokoni kinevezések, és a kivitelezéseket sorozatban nyerő cég.

Tóth József XIII. kerületi polgármester politikai karrierje 1989-ben kezdődött: életrajza szerint “1989 októberétől az MSZP egyik szervezője a XIII. kerületben, 1990-től elnökségi tag. 1994-ig a Budapesti Párttanács tagja volt. 1994 decemberében az MSZP színeiben a XIII. kerület polgármesterévé választották.”

Tavaly ismételten, sorozatban hatodik alkalommal is Angyalföld vezetőjévé választotta a lakosság. Ráadásul úgy nyert toronymagasan, 69,86% – 22,59% (28.140 db – 9.098 db) arányban a fideszes ellenjelölt, Bagdy Gábor ellen, hogy nem fogott össze a többi baloldali párttal. A helyi jobbikos jelölt a szavazatok 4,35%-át, az LMP-s pedig 3,2%-ot kapott, vagyis Tóth és pártja gyakorlatilag érdemi ellenfél nélkül uralja a kerületet. Bár a névjegyzékben szereplő 94.667 választópolgárnak kevesebb, mint a fele, mindössze 40.808 fő jelent meg az urnáknál, ők közel 70%-al választották újra a régi, megszokott polgármestert és csapatát, vagyis vélhetően elégedettek voltak Tóth eddigi, 20 évnyi teljesítményével.

A kerület folyamatosan épül-szépül-fejlődik, és egy 2009-es ingatlaneladási ügyön kívül más XIII. kerületi botrányról nem lehetett hallani egészen idén márciusig, amikoris nyilvánosságra került a Pannónia utcai egykori eladásával kapcsolatos szövevényes történet, melynek főszereplője az a testvérpár, akivel már 2009-ben is üzletelt Angyalföld, de a Tocsik-ügyben és a Belvárosban is feltűnt a nevük.

A Tocsik-ügytől a Belvároson át Újlipótvárosig: a Lovas testvérek üzletei

Az önkormányzati üvegzsebet átnézve azonban egy nagyon érdekes dologra lehet figyelmes az, akinek van türelme a 2010.01.01. óta kötött, nettó 5 millió forintot elérő szerződések listáját tartalmazó mintegy 60 db, többoldalas pdf-et átnyálazni: az elmúlt öt évben a kerület szinte összes építési megbízását egyetlen cég kapta, amely így összesen 4,673 milliárd forint bevételhez jutott az angyalföldi önkormányzattól 176 db projekt kivitelezéséért.

Az évek során építettek/bontottak/felújítottak, vízvezetéket, óvodát, tanuszodát, sporttelepet, orvosi rendelőt és még sok minden mást is. A sok szép megújuló középület és közterület nyilvánvalóan hozzájárul a lakosság elégedettségéhez és Tóth József iránti lojalitásához, ám egy sorozatban tendereket nyerő cég sikerének háttere mindig gyanús, gondoljunk csak Mészáros Lőrinc és a Jóisten kapcsolatára.

Az évenként 18-56 angyalföldi megbízást kapó szerencsés cég a szentendrei székhelyű, 2002-ben bejegyzett Nimród-Bau Beruházó és Kivitelező Kft. (2012. szeptembere előtt Construm Beruházó és Kiivtelező Kft.),  melynek tulajdonosai Agárdi László és gyermekei. Szentendrei forrásaink szerint a cég ott csendben, már-már csak névlegesen működik, egyetlen városi beruházás vagy pláne botrány kapcsán sem merült fel a vállalkozás neve.

Azonban a tulajdonos Agárdi László, és másik cége, az 1991-ben alapított Construm Építőipari Fővállalkozó Kft. már többször bekerült az országos sajtóba:

– 2004-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatban állapította meg, hogy a Construm 2002-ben kartellezett egy másik céggel, a Royal Bau Kft.-vel egy VI. kerületi közbeszerzés során: szerződésbe foglalták, hogy kettejük közül a Construm ad be kedvezőbb ajánlatot, és ha nyer, a másik céget is bevonja a munkába, egy 22 lakásos társasház építésébe. A Royal Bau megúszta a büntetést, mert információkkal segítette a nyomozást, a Construm viszont 16,5 millió forintra bírságolta a GVH.

– 2007-ben a Heti Válasz cikkezett arról, hogy az idén elhunyt SZDSZ-es Molnár Lajos, aki 2006-2007 között egészségügyi miniszter volt, még 2003-ban a budapesti Szent István Kórház főigazgatójaként kétszer akarta kifizetni a Construm Kft.-nek egy gyermekeknek szánt váróterem megépítését – a második, 12 milliós kifizetés nem sikerült, Molnárt leváltották a kórház éléről a botrány miatt.

– 2012-ben pedig az Index írt arról, hogy a Ferencváros női kézilabdacsapatát (még ma is) szponzoráló Construm egyike lett annak a 6 szerencsés cégnek, amelyek – a korábbi többszáz cég helyett – a 400 millió forintnál nagyobb értékű panelfelújításokat végezhetik.

A XIII. kerületi önkormányzat üvegzsebében csak 2010. január elsejétől találhatók meg a nettó 5 millió forintot elérő szerződések, így nem tudni, hogy azt megelőzően mennyi megbízást kapott a Construm Kft. Angyalföldtől, de az elmúlt 5 évnyi teljesítmény mindenképp figyelemre méltó, és 2015 is sikeresnek látszik az eddigi adatokból.

A prominensek rokonai sem panaszkodhatnak a kerületben: mint arról a Népszabadság is írt, Tóth József polgármester fia a kerületi közszolgáltatócégnél divízióvezető; a Közterület-felügyelet vezetője Csiga Gergely MSZP-s képviselő édesanyja, Fábián-Brocskó Márta (előtte a férje, Fábián Gyula volt a felügyelet élén); aljegyzőnek pedig nemrégiben egy másik szocialista képviselő, Karácsonyi Zoltán feleségét, Karácsonyi Magdolnát nevezték ki.

Az önkormányzat szerint azonban természetesen ezekben az esetekben jogi összeférhetetlenség nem áll fenn, és mindenki a szakmai tudása alapján kapta meg az adott pozíciót.

Angyalföldön tehát Tóth József egy nagyon okosan kitalált rendszert működtet: folyamatosan látványos beruházásokkal jár az őt már 20 éve polgármesterüknek tekintő lakosok kedvében, akik kényelmükben még véletlenül sem firtatják, hogy melyik beruházás mennyi pénzbe került, és az milyen cég zsebébe vándorolt – ők valószínűleg akkor is Tóthra szavaznának, ha egy MSZP-s pólóba bújtatott csimpánzt nevezne ki helyettesének.

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás