Kis Oligarchatározó: Bajnai Gordon

bajnaig

Bajnai Gordon az ország legjobban álcázott oligarchája. Egy törékeny alkatú “kedves srác” a nagyok között, egy “halk szavú úriember” (copyright Wachsler Tamás), egy kisfiús mosoly az ádáz vigyorok árnyékában, aki joggal mondja, hogy vagyona nem mérhető az első százhoz és úgy tesz, mintha nem lenne az, ami. Gyarapodása azonban – kicsiben  – éppen úgy a rendszerváltás utáni átmenet zavaros évtizedéhez köthető, mint  oligarcha-társaié. Az egykori ifjúpolitikus üzletember lett, vagyont halmozott fel, majd megint politikusi pályára lépett – mi ez, ha nem kelet-európai oligarcha-sors?

Az első millió itt is homályba vész. 1994-ig például együtt dolgozott Gyurcsány Ferenccel az Eurocorp és  Creditum tanácsadó cégeknél, amelyek az átalakulás hajnalán a privatizációs üzletek környékén mozogtak. 1995-től a legendás CA IB Értékpapír Rt.-nél előbb ügyvezető igazgatóként, majd a jelenlegi jegybankelnök, akkor vezérigazgató Simor András helyetteseként tevékenykedett, így a magyar állami vagyon jelentős része futott át a kezén: olyan nagy cégek magánosítását és tőzsdei bevezetését irányította, mint az OTP, a Matáv, a Mol, vagy a Richter. 2000-2005-ig aztán a Wallis vezérigazgatója: a cégek átszervezésével, vagyongazdálkodással foglalkozó furcsa csoport üzleteinek csak egy kisebb része köthető ugyan az államhoz, de a csúcson 110 vállalkozást és több mint 80 milliárdos éves forgalmat bonyolító holding ezer szálon kapcsolódott a politikához.

A politikai és gazdaság “wallisos” összefonódását mi sem jelzi jobban, mint a Wallis csoport személyi állománya: a cég jogi vezetője az indulástól fogva Gál Zoltánné, az egykori szocialista házelnök felesége volt, Bajnai helyettese egy időben a Fidesz korábbi gazdasági tanácsadója, az Orbán-kormány alatt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója, Gansperger Gyula volt, de ott találjuk a névsorban a fideszes Fürjes Balázst, vagy a “vörös sarokban” Zelles Sándort, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság későbbi vezetőjét. “Aki jó szakember és tisztességes ember, azzal együtt kívánok dolgozni” – mondta a minden oldalra nyitott káderpolitikájáról Bajnai, akit nem mellesleg még Schmitt Anteportas Mária is személyes barátjának tekint.

Mi ez a Kis Oligarchatározó?

Tudjuk persze, hogy az oligarcha fogalma kicsit homályos, kultúránként, országonként és koronként mást és mást lehet rajta érteni. Alapesetben mi kicsit leegyszerűsítő módon olyan üzletembert értünk majd a fogalmon, akinek vagyona az állammal folytatott vitatott üzleteknek hála gyarapodott és/vagy a vagyonát politikai befolyás kiépítésére is felhasználja, akár a további meggazdagodás, akár a hatalom irányítása céljából. Tovább a részletes definíciókra.

A 2000-es évek közepére jelentős vagyonra szert tett Bajnai ismét belecsapott a politikába, miután a rendszerváltás előtt egyszer már belekóstolt a közéletbe. Az 1987-ben még egyetemi menzabojkottot szervező fiatalember ugyanis egy ideig Gyurcsánnyal nem csak sörözött, hanem a nemzedéki politizálás megújításáról is álmodozott, majd a most LMP-és Schiffer Andrással szociáldemokrata ifjúsági szervezet gründolásába kezdett, de – mint erről egy interjúban vallott – “a Fidesz nagyságrendekkel jobb volt, ezért bezártuk a boltot.”

Másfél évtizeddel később előbb a Budapest Airport elnökeként tért vissza a közéletbe, pont azután, hogy a vállalatot vitatott körülmények között privatizálták, majd elfogadta egykori üzlettársa, Gyurcsány Ferenc felkérését, és a 8 ezer milliárd eurós uniós pénz elköltését (vagyis, mint egyik interjújában maga is elnézést kért a nyelvbotlásért, befektetését) felügyelő, újonnan létrejött Nemzeti Fejlesztési Ügynökség első emberének nevezték ki.

(Mellesleg milyen szép is az, ahogyan a jelenlegi kormányfő, Orbán Viktor nyilatkozott az őt emiatt be is perlő Bajnairól és az akkori NFÜ-ről: “Nyugodtan mondhatjuk, Magyarországon ma az emberek személyes tapasztalata az, hogy az ország nyakig úszik a korrupcióban, és központilag szervezett módszerekkel tüntetik el a köz- és európai uniós pénzeket. Nem arról van szó, hogy egyedi esetek történnek valahol a periférián, az a boldog országok privilégiuma. A mi országunkban a kormány, annak feje és minisztériumai szervezik a pénzek eltűntetését.” Mondta ezt Orbán 2006-ban.)

2007-ben Bajnai aztán különösebb skrupulus nélkül ment be miniszternek az őszödi beszéd után megrendült második Gyurcsány-kormányba, ahol előbb az önkormányzati és területfejlesztési, majd a gazdasági tárcát vezette, 2009-ben pedig emlékezetes módon még a kommunisták himnuszát, az Internacionálét is hajlandó volt elénekelni, hogy a szocialisták elfogadják miniszterelnöknek.

Bajnai az ország legjobban pr-menedzselt oligarchája is egyben: nagy ugrásait politikából, a gazdaságba majd ismét a politikába ugyanis szinte észrevétlenül tette meg. Egyedül  a libás Hajdú-Bét ügy okozott neki kellemetlen perceket, pont az, amiben talán a legkevesebb kemény kérdést lehet nekiszegezni. Gyurcsánnyal vagy Simorral ellentétben őt nem vonta senki kérdőre, senki sem késztette átláthatóságra amiatt, hogy kire bízta, hogyan, milyen elvek mentén kezeltette és egyáltalán miben tartotta állami vezetőként vagyonát, hogy milyen kapcsolatban van évtizedek óta külföldön élő szüleinek ciprusi cégével, amelynek ügyeit saját bevallása szerint is élettársa intézi, hogy milyen szerepe volt a sávolyi motorpálya beruházás támogatásában, és főleg, hogy mi történt pontosan a messziről büdös  Dataplex-botrányban, amelyben továbbra is csak csordogál a magyar rendőrség nyomozása, és amelyben a vádakat az ügyészség és a rendőrség kormányváltás utáni helyzete miatt immár végképp könnyű azzal leverni, hogy politikailag motivált nyomozásról van szó.

(A Dataplex-ügy lényege, hogy a döglődő informatikai vállalkozást 2005-ben offshore-nak látszó ciprusi társaságok vették meg, amelyek közül az egyik a Wallishoz volt köthető. Szeptemberben 2,2 milliárdért kelt el a cég, decemberben pedig hirtelen már az államhoz ezer szálon kötődő Magyar Telekom látott benne óriási fantáziát és fizetett érte 5,1 milliárd forintot a “ciprusiaknak”. )

Ahogyan Bajnai álcázott oligarcha, ugyanúgy álcázott politikus is. Bár politikai hatalomra tör, mégsem hívatja magát politikusnak: először csak egyszerű “technokrata” volt, mellesleg az uniós pénzek elosztásának főnöke (politikai megbízás) és miniszter (méginkább politikai megbízás). Majd miniszterelnök lett (legfőbb politikai megbízatás) egy nem szakértői, hanem szocialista párti támogatással működő kormányban úgy, hogy első kormányfői beszédében azt ígérte, nem lesz politikai vetélytársa senkinek.

Még az utolsó miniszterelnöki interjújában is így határozta meg a szerepét: “nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa. Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat. Nem vagyok párttag. A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét”. Távozása óta az álca még tökéletesebb lett: egy blog és egy alapítvány élén a legkevésbé sem elszámoltatható, még vagyonnyilatkozatot sem kell tennie.

A politikus-minioligarcha Bajnai eddigi legnagyobb sikere október 23-án lesz, amikor mindezek után egy olyan mozgalom tömegtüntetésén készül bejelentkezni az ellenzék vezetői posztjára, egyben a 2014-es választások miniszterelnök-jelöltségére, amely nem csak az orbánizmussal, de az elmúlt húsz évvel szemben is szakítást ígért.

Oligarchafok: 2,3

– vagyonfok: 2

– politikai befolyás: 3

– médiabefolyás: 2

Jele: focikapu

Legjobb oligarchabarátja: Gyurcsány Ferenc

Legjobb mondata: “Egy év múlva sem leszek politikai vetélytársa senkinek

>>> Tovább a Kis Oligarchatározóra

(Címlapkép: innen.)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • papulimapuli

  jelen helyzetben érdekesebb lenne még egy-két fideszes hátterű oligarcha bemutatása, gondolom neveket nem kell felsorolni…

 • John Sanders

  Az atlatszo.hu eddig tényeket közölt, ez a cikk pedig a legjobb bulvársajtós csúsztatásokkal és sejttetésekkel van tele. Méltatlan a szájt eddigi tevékenységéhez.

 • Zsanett Török

  Kell ez a Bajnainak, megfejelve a millával?

 • Zsanett Török

  Az előbb szóltam hozzá, mint Zsanett.

 • papulimapuli
  ahhoz bátorság kellene. Ez a Bajnais cikk meg egy csomó feltételezést tartalmaz.. Karaktergyilkosság ON.

 • djhambi

  Azt kifelejtette a cikkíró, hogy 2010 áprilisától az amerikai Columbiai Egyetem vendégelőadója, amely sikeres válságkezelésének tudható be. Vagyis: nem az számít, hogy ki oligarcha, és ki nem, hanem az, hogy hatalom közelében arra használja fel tudását és befolyását, hogy saját vagyonát gyarapítsa a köz kárára (Közgép, Fideszes médiabirodalom, stb.), vagy arra használja fel szakértelmét, hogy saját vagyonát gyarapítsa a köz javára (sikeres válságkezelés).

 • djhambi

  Azt kifelejtette a cikkíró, hogy 2010 áprilisától az amerikai Columbiai Egyetem vendégelőadója, amely sikeres válságkezelésének tudható be. Vagyis: nem az számít, hogy ki oligarcha, és ki nem, hanem az, hogy hatalom közelében arra használja fel tudását és befolyását, hogy saját vagyonát gyarapítsa a köz kárára (Közgép, Fideszes médiabirodalom, stb.), vagy arra használja fel szakértelmét, hogy saját vagyonát gyarapítsa a köz javára (sikeres válságkezelés).

 • Kérdésem, hogy kiben bízzon, aki változást akar? Azaz ki fog minket megváltani 2014-ben? Honnan akasztunk le valakit, aki nem exponálta magát semmilyen már közéletben lévő ember társaságában, de ennek ellenére képes támogatókat szerezni magának, hogy politikai pályára lépjen? Honnan akasztunk le valakit, akinek másmilyen előélete sincs (nem dolgozott se gonosz multinál, se magyar tulajdonú cégnél (ami ugye megint csak összefonódhat vmlyen régi oligarchával?) Ill. ha nincs előélete, miből gondoljuk, hogy képes nem egy öt fős céget, de egy országot menedzselni? Honnan akasztunk le valakit, aki eddig nem is vágyott politikai karrierre, hatalomra, arra, hogy többet tegyen annál, mint hogy a barátaival egy sör mellett pampog arról, hogy “ez így nem jó”, de most mégis hajlandó magát, családját, barátait élve boncoltatni (különös tekintettel arra, hogy ez a köv. 2 évben csak még durvább lesz, mint volt az elmúlt 15 évben) Tényleg értékelhetőbbé válnának a Bajnain fanyalgós posztok, ha azon kívül, hogy őt NEM, megmondanák, hogy kit IGEN (és nem úgy általában, hanem személy szerint: de fontos, hogy az illető is akarja ám, mert másképp Mariska nénit is akarhatjuk a fsz. 2-ből)
  Mert ha a válasz az, hogy az ellenzéki oldalon senki nincs, aki megfelel a magas erkölcsi elvárásoknak, akkor  azzal az illető amellett teszi le a voksát, hogy minden menjen tovább úgy, ahogy 2010 óta megy. Ha ez valakinek tetszik, akkor azt persze megértem, csak azokat nem, akik nap mint nap arról posztolnak, hogy ez így nem mehet tovább, de kiderül, hogy tkp. a szentlélek eljövetelét vagy a Mikulást vagy a sült galambot várják.
  Sajnos abból kell főzni, ami van, ha valakinek nem kell Bajnai, akkor marad Orbán. (mondom, ha valaki azt akarja, hogy Orbán maradjon, azt megértem, csak nem lehet dugni meg szűznek maradni is egyszerre….)

 • Tamás Retz

  Ezért szeretem az átlátszót, és BodokiT is, mert ebben a helyzetben hiába lenne érdekesebb egy két fideszes hátterű oligarcha bemutatása (by papulimapuli), ők mégis Bajnait mutatják be nekünk.
  A fideszesek meg majd sorra kerülnek.

  • papulimapuli

   sokat nem tett hozzá az eddig tudott tényekhez, ellenben ha pár (ismert, vagy nem annyira ismert) fideszesről írt volna, megjegyzem, az időzítés is tökéletes, mondhatni, átlátszó

 • Szakértői kormány kell, elegem van abból hogy ha mutatnak egy agrármérnököt, automatikusan hozzáírják a párthovatartozását is.
  Egy független gazdasági szakember tudná mit kell csinálni a gazdasággal, ha a politika nem pampogna bele. Ugyanígy a gazdaságirányítás, oktatás, mezőgazdaság, vízügy, jog és törvényhozás összes területéről is el lehetne ezt mondani.
  Az ország legnagyobb baja hogy nem  ráció, hanem a pártérdekek menték kormányoznak, irányítanak, döntenek.

  •  Minden egyszerű ember álma lenne egy szakértői kormány, kérdés az, hogy található-e olyan szakértő, aki bevállalja az élve boncolást. Bevállalja, hogy előszedik róla a húsz éves tilos parkolását, hogy gimnazista korában KISZ tag volt vagy, hogy egy nov. 7-i ünnepélyen elénekelte az Internacionálét (nota bene, ha valaki megnézi a videón Bajnai arcán az Internacionálé alatt, kizárt, hogy nem az jut eszébe, azon gondolkodik-e, hogy jó ötlet volt-e ezekkel összeállnia, akármilyen bajban van az ország), hogy aztán ha eltakarította a romokat (jobb esetben) majd egy másik kormány alatt utána nyúljanak és ne legyen munkája vagy csak rájárjon az APEH…. Ráadásul bármennyire is szakértői lenne, tuti nincs egyetlen olyan terület sem, ahol csak egyféle módon lehetne valamit megcsinálni, ergó, ha ő A-t akarna csinálni, biztos jönnének az ellenzéki szakértők, akik bebizonyítanák, hogy az hülyeség, ide B kell. És csak jobb esetben látszana az eredmény még a munkája alatt, hogy az bizonyítsa: igaza volt.
   Ráadásul nincs sehol olyan titkos rejtekhely, szekrény, kiképzőközpont, ahol eddig sehol fel nem lépett mentőangyalok v. szuperherók várnak bevetésre, hogy csak úgy füttyszóra előjöjjenek: azon szakértők, akik mindezeket mégis bevállalnák, már régen odaálltak már egyik vagy másik oldal mellé, egy két év múlvai választáson nem nagyon tudnának úgy dolgozni, hogy valahonnan ne vádolnák meg őket azzal, hogy nem a szakértelem, hanem a pártérdek miatt teszik, amit tesznek… Talán egy 15-20 év múlvai választáson majd… de most???

 • Kedves Mong Attila!
  Ezt már olvastuk az “elfogulatlan” sajtó hírekben.
  Mi a helyzet a Fidesz oligarchákkal?
  A “véleményvezérnek” mi is a véleménye?

 • ha belepiszkálok egy cv-be, és bemásolom egy “kritikus.pdf”  keretbe, az már oknyomozás?

 • Nem értem, hogy ez az “egy év múlva sem leszek politikai vetélytársa senkinek” miért van hazugságként, problémaként beállítva. Tényleg nem lett/volt az senkinek 2 évvel ezelőtt, bár már nagyon sokan akkor is őt akarták volna miniszterelnöknek. A Fidesz kormányzása (höhö) alatt csak nőtt az “igény” Bajnai iránt. Mint a tisztségre alkalmas ember szinte kötelessége legalább megpróbálni, ha már a zemberek ilyen jelentős része szeretné.

 • Eddig komolyan vettem az Átlátszó-t, de lassan egyes cikkei nem ütik meg a Blikk színvonalát sem, talán a Magyar Hírlapba való. “offshore-nak látszó ciprusi cégek”,”az államhoz ezer szálon kötődő Magyar Telekom”, stb. csupa pletykaszintű megjegyzés. Ha Bajnai oligarcha, akkor igen sok emberre ráhúzható ez a meghatározás. Miközben azt sem tudja Mong Attila, mit fog mondani Bajnai, már prejudikál.

 • Ferenczi Krisztián

   Azt elfelejtette megemlíteni a cikk szerzője, hogy Bajnai 1 Ft-ért vállalta a munkát, végkielégítését pedig eladományozta, és a legutóbbi megmérettetésen bizonyított. Csontvázak az átadás/átvétel során nem kerültek elő, az ellene felhozott vádakat nem amolyan “törvényesen jártam el, az erkölcs más kérdés” alapon verte vissza a bíróságokon, hanem ennél azért szilárdabb lábakon állt.

  •  Sőt, mindemellett még az MSzP frakciót is valamennyire távol tudta magától tartani… Nyilván vállalhatónak tartotta az MSzP égisze alatt való kormányzást anno (ezt fel lehet neki róni, ha valaki a kákán keresi a csomót), de ettől még speciel tényleg kár tagadni, hogy a lentebb óhajtott szakértői módon igyekezett kezelni a válságot és kicsit segíteni az országon. Akik most vannak hatalmon, azok tutira tehetségtelenebbek és oligarchábbak nála…. ez jutott Magyarországnak.
   Attól még álmodni lehet (ha holnap jön egy feddhetetlen szakértő, én is boldogan fogom támogatni)… csak ez tényleg olyan magyaros: ahelyett, hogy az ellenzék és támogatóik megpróbálnák megkeresni a legkisebb közös többszöröst maguk közt, kígyót békét kiabálnak egymásra is…

 • Bence Peter Marosan

  Igaz is, jó lesz nekünk a Fidesz, a Közgép, Simicska meg Orbán viktor még

 • Igen, nagyon jó lesz nekünk még a Fidesz körülbelül 2040-ig, maximálisan egyetértek a szerzővel, nem is érdemlünk mi jobbat. Sem a szerző, sem az a társadalom, amely úgy véli, hogy ha a Fideszt csak úgy lehet leváltani, hogy visszahozzuk Bajnait, akkor inkább ne is váltsuk le a Fideszt. Nos, egy ilyen társadalom a Fidesz-uralom utolsó cseppjét is megérdemli.
   
  Ps: és az, hogy azt se tudhatni, hogy hogyan szerezte Bajnai az első millióját – nos, hogy ezt a kérdést hogy nevezik, megmondom: inszinuáció. Ez az inszinuáció. Mert biztosan lopta. Vagy legalábbis a politikai tőkéjét konvertálta pénzügyi tőkére. Mert biztosan tolvaj. Mert pénze van. Hogy dögölne meg.  Bajnai helyében perelnék. Ennyi.

  És bocsánat, hogy ilyen éles szavakat használok, de mindig a sírógörcs kerülget, amikor látom, hogy a magamagát ellenzéknek ámító állítólagos ellenzék hogyan rombolja le szisztematikusan saját esélyeit, hogy ebből az országból valaha is normális országot faragjon. Kész, pont.

  • Sajmos amai Magyarországon egy milliomos vagy politikus sem tudna becsülettel elszámolni a vagyonával. És smmi köze a politikai hovatartozásnak.

 • zsobal

  Gyalázatos és sunyi ez a cikk.  Sejtetések, csúsztatások. Ez lett az Átlátszó? Ez egy alpári, bulvár termék, amelyet nem lehet a továbbiakban mértékadónak tekinteni. Ez a HírTV színvonala.

 • zsobal

  T. Mong Úr!
  Önnek nemigen van fogalma az oligarcha szó jelentéséről, ha Bajnaira is alkalmazni képes. Az oligarcha olyan kiskirály, vagy uralkodó, aki pozícióját nem a képességének, hanem kizárólag a vagyonának köszönheti.
  Gyalázat ez a cikke. Csúsztatások sejtetések, inszinuáció, akár a HírTv-ben is elmenne. Nem oknyomozó újságírás, csak lejáratás, jópofáskodás. Innentől az Átlátszót nem tekintem mértékadó forrásnak, csak egy szennylapnak.

 • dsfoppeciru

  Szánalmas, Echo TV-be való inszinuáció.
  A szerző figyelmébe ajánlom, hogy a (fideszes) lincseléshez utólag is csatlakozni nemcsak nem elegáns, de megbocsáthatatlan.
  Sokat mond az is, hogy a “tényfeltáró” cikkben a tények feltűnően válogatottak.
  Ez így, ebben a formában a Fidesz agit-prop osztályának keze munkáját viseli magán.

 • Ezt nevezem, így kell ezt csinálni!

  Nagyon ügyes pr-anyag, látszik, hogy nem kezdő munkája.
  Első olvasásra csak a  szokásos,  laposan megírt sárdobálás, teli homályos sejtetéssel, csúsztatással. Aztán a végére érve az olvasó is felfogja a valódi üzenetet: akiről csak ennyit lehetett  összeszedni, az valószínűleg egy szent.

  Még egyszer gratulálok.

 • pmihalyi

  Kedves Szerkesztők!  Kedves Attila!

  Nem tisztem Bajnai Gordon védelme, üzleti és politikai pályafutásának értékelése, illetve a fentebb bemutatott portré részleteinek ellenőrzése.    Csakhogy, a fenti szövegből az tűnik ki, hogy mindezekben a tranzakciókban Bajnai alkalmazotti minőségben járt el.  Nem a saját vagyonát gyarapította, hanem a másét.  Persze, a munkájáért bizonyára kapott fizetést, jutalmat, akár még részvényopciót is.  

  Ilyen alapon azonban mindenki “leoligarcházható”. Mondjuk a német Siemens, az amerikai Boeing bármely magasrangú menedzsere.  Hiszen ezek a cégek is abból élnek, hogy a saját államukkal üzletelnek.  

  Ez az egész oligarcházás így nem vezet sehova.  Csak arra jó, hogy a közbizalmat rombolja (tovább).  

  Szomorú üdvözlettel:

  Mihályi Péter   

 • Nem meggyőző, semmi konkrétum, rengeteg feltételezés, ugyanannyira lehet igaz mint nem.  Bajnairól köztudott, hogy nem szegény és sikeres üzletember, de még egyetlen vizsgálatot nem utasított el labancozással.
  Mint ahogy az október 23-i szerepését sem fair addig áztatni amíg nem tudjuk, hogy mit fog mondani.
  Az ő helyében szerepet vállalni ebben a kilátástalan, politikai fertőben mazochizmusnak tűnik és remélem nem enged a hatalmas nyomásnak és nem vállal el olyan szerepet ami nagyon távol áll tőle. Meglátjuk, én ebből a cikkből Mong Attiláról tudtam meg nagyon sokat.

 • Nem énekelte az internacionálét, pont ezért köpködtek rá a szocik és egy év után valóban nem volt ellenfele senkinek, ergo tartotta a szavát. Az összefüggések elferdítése jelesre sikerült, ugyanis a lényeget nem látod, pedig leírtad: ,, (…) milyen kapcsolatban van évtizedek óta külföldön élő szüleinek ciprusi cégével (…)”
  Ez pont olyan, hogy a cikk írójának a szüleiről is kiderülhetne ez-az, de egyenlőre nem fontos, hogy eme csodálatos blog készítője milyen megbizatást teljesít és kinek!

 • =))

  Bajnaié után szíves-örömest látnám már végre Simicska Lajos és Orbán Viktor kiértékelését és oligarchakártyáit is.

  Már csak azért is, hogy összehasonlíthassuk, vajon ő üti-e a jelenlegi párost?

 • Tudom, hogy Magyarországon minden előfordulhat. Szt tiszt miniszterelnők, évekig regnálhat egy kétes jellemü Kisz vezér, aki elvett egy bolgár titkosszolgálat emberének lányát/KGB-vel együtt müködö/ egy pufajkás multu  aki részt vett 56 leverésében. Most meg egy olyan ember akarnak bevinni akinek lelkén 9 ember halála szárad. Ha arra gondolok, hogy Orbánnak még mindig fejére olvassák  Kaya Ibrahim, és Josef Tóth ügyét, de gondolkodjanak már
  meghalt emiatt valaki? Hazaárulást követtek el? Leverték  56-t, fillérekért elprivatizálták az ország vagyonát? Rendszeresen jelentett társairól PM-ben? Ezek merik kritizálni Antall Józsefet. A kardigános megmondoember kigyót békát fujt rá annak idején. Létrehozták a Demokratikus Chartát, szintiszta komcsikból. Ezek a hiteles emberek? Most meg  Millánál Juhász Péter ha hataomra kerül engedélyezni fogja a fü árusitását, használatát. Ezt akarjátok? Ez is egy hiteles szilárdjellemü  kikezhetetlen egyéniség.? Karizmatikuságáról nem is beszélve. Gyerekeitek majd szivják lépten nyomon a marihuánát. Belegondolni is szörnyü. Egri Marika

  • ” aki elvett egy bolgár titkosszolgálat emberének lányát”

   A mondóka szerint:  nézd meg az anyját, vedd el a lányát. Apósról szó sincs.
   Szép, önálló hozzászólás, mindkettő.

  •  Ezt valamelyik magyarnemzet cikkből másoltad ide?

 • Tudom, hogy Magyarországon minden előfordulhat.Megválasztják a 56 leverésében szereplő pufajkást hithü MSZMP tagot, Szt tisztet, kétes jellemü  Kisz vezért aki elvette a bolgár titkos szolgálattagjának lányát. Vagyonát meg isten tudja honnan szerezte. A Bajnai aki most mennybe fog menni, 9 ember halála terheli a lelkiismeretét. Vajon  Kaja Ibrahim  ügyben meghalt valaki kár érte a országot, mint a visszabérlések  miatt, vagy Sukoró miatt. Jelentettek munkatársaikról mint szt tiszt a PM-ben? Ugy tünik Bajnai beleszeretett a hatalomban miután  jobbhiján az MSZP  öt választotta meg miniszterelnőknek. Ha belegondolok a kardigános megmondóember mennyit bántotta  Antall Józsefet, aki nem volt milliomos, nem volt Mszmp-s,jellemes  ember volt, de ezt kár is már mondani.
  Vajon az Orbánt bántók és leváltók ugy gondolják, hogy guzsbakötve táncolni  népszerütlen intézkedéséket hozni
  kifejezetten ez a célja?  Meghalt valaki Orbán miatt? Sunyi módon megszedte magát az ország kárára.? Bajnai mit fogcsinálni  a multikkal amikor Amerikából támogatják? Vagy továbbra is megy ki a haszon az anyacégekhez nekünk meg nem marad semmi.A Milla vezér is tiszta jellemes marihuánás ember. Netán ha ő kerül hatalomra akkor a gyerekeink bárhol bármikor szivhatják a füvet? Mi lesz az egészséges jövönkkel.?  Belegondolni is szörnyü. Azt gondolják Orbán után csak jobb jöhet? Mint az szt tiszt, vagy a Kisz vezér, vagy a libás ? Gondolkodnak ezek az emberek?

  • Meghalt valaki Orbán miatt? Csak néhány rokkantnyugdíjas, akiknek visszamenőleg elvette a nyugdíját. Amivel aztán Marika Mészáros-t támogatta, mondjuk az egykulcsos adón keresztül. Amiért Marika láthatóan hálás.
   Ha “ő kerül hatalomra, akkor gyermekeink bármikor szívhatják a füvet” – Hogy hasonló színvonalon válaszoljak: inkább, minthogy az legyen mint most, Orbán hatalma idején: papok szivárognak az iskolába és megrontják a gyerekeinket.

  • Olga Mindegyis

   Szegény, szegény Marika…

 • ati69

  Nagyobb oligarchafokot kapott, mint Gyurcsány? Hááát… A cikkíró nem kedveli Gordont.

  • vágtázó halottkém

    Igen ez valóban érdekes, mert Gyurcsány és Kóka János körei sokkal nagyobb disznóságokat műveltek, Bajnai csak kishal ezekben az ügyekben.
   Aki szerintem az igazi rejtőzködő szirtcápa az Kóka és a holdudvara. Gyurcsány is csak másodhegedűs mellette.

 • Eléggé felületes az írás, az első mondatot ráadásul egy olyan oligarcha szájával mondatja ki, aki benne volt a Fidesz olajügyeiben és akinek az apja a börtönt is megjárta. Másrészt nem megy bele a Bajnait hatalomra jutató háttérhatalom felvázolásába,  a Demján(és a kanadai Peter Munk?) által pénzelt  neoliberális Reformszövetség  dolgaiba, amelyet Orbán, Gyurcsány és Fodor Gábor is támogatott 2008ban.
  Bajnai ennek a senki által nem választott szövetségnek a programjának megvalósításába kezdett, ezt folytatta 2010től Orbán Viktor.Ez az írás így és ebben a formában legfeljebb lejáratásra jó, tényközlésnek, feltáró írásműnek kevés.

  • Egyetértek Pap Zsolttal, ilyen “oknyomozó” írást minden újságot olvasó tudna írni. Csak a felületet kapirgálja. Hagyják vagy csinálják rendesen!

 • Ja, és kicsit bővebb kifejtést megért volna a Fidesz és Bajnai első közös oligarcha kapcsolódási pontja a cikkíró által is “legendásnak” minősített CA-IB Értékpapír Rt., főleg, hogy Schmitt Mária oligarchát is Bajnai barátai közt említi és már csak azért is, mert ez a kör ma is aktív,  kb. 1000 milliárdos budapesti ingatlanprivatizáció kierőszakolásában és államtitkárt is delegált a gazdasági tárcába, Cséfalvay Zoltán személyében.

  De hát ehhez megint csak mersz és valódi oknyomozás kellett volna, nem beállni az iszapbírkozásba :o))))

 •  Mind a Fidesz, mint az MSZP vezetése minimum eltűrte, vagy éppen aktívan támogatta, hogy kifosszanak minket pici kis közembereket, a maguk és egyéb tettestársaik gazdagodására- ránk hivatkozva. Ez egyértelműen látszik az elmúlt több mint két évtizedből. Egy ilyen rendszerben, aki ilyen bizalmi politikai, és gazdasági posztokon dolgozik, az minimum bűntársa az elkövetőknek. Akinek ez nem világos, vagy csak egyik irányba az, az arra ítél minket is, hogy ez a dráma folytatódjon.

  Másrészt attól hogy nem jogsértő valami, attól még embertelen alávaló tett lehet az emberekkel szemben. Ilyen szándékos direkt mulasztásból, elhallgatásból, nagy vagyoni hátrányt okozó közigazgatási, és gazdasági machinációból kap(t)unk épp eleget. Arról már nem is beszélve, hogy az ügyészség, a rendőrség, és a bíróság mennyi ügyet fektetett el, így vagy úgy. Néha még büszkék is rá.

  Végül megemlíteném, hogy sok politikusba szerelmesedtek bele az elmúlt években. Szerelmesek Orbánba, Gyurcsányba, Morvai Krisztibe, most úgy néz ki Bajnaiba is többen. Nem kéne inkább valamilyen Führer helyett egy mellettünk lévő hús vér emberbe szerelmesnek lenni?!

  • “Arról már nem is beszélve, hogy az ügyészség, a rendőrség, és a bíróság mennyi ügyet fektetett el, így vagy úgy. Néha még büszkék is rá.”

   Mondok jobbat, bizonyos nagyságú összeg elsinkófálása felett nálunk magas kormánykitüntetést osztogatnak az oligarchák bohócai, a miniszterelnökök,  köztársasági elnökök :o))))

  • vágtázó halottkém

   “Nem kéne inkább valamilyen Führer helyett egy mellettünk lévő hús vér emberbe szerelmesnek lenni?! ”
   Talán Vona Gáborra gondol?

 • lajos komment

  Írtál valami terhelőt, Attila, gratulálok, a Bajnai a legjobban piárolt oligarcha, tehát olyan oligarcha, aki nem látszik oligarchának, szóval már Neked is az kezd gyanús lenni, ami nem( látszik) gyanús(nak).
   
  wikiről, Neked:
  Az oligarchia ókori görög szerzők szerint kevesek zsarnoki uralmát jelenti. Az oligarcha (vagy tartományúr) ógörög eredetű szó, amelynek jelentése egy nagyobb országrészen önhatalmúlag uralkodó főnemes, hatalmaskodó főúr, kiskirály. Rendszerint királyi privilégiumokat is használ, függetlenül a király jóváhagyásától. Arisztotelész szerint az oligarchia azon kevesek uralma, aki nem kiválóságuk, hanem vagyonuk alapján kerültek a vezető rétegbe.
   
  Attila, azért mert viktorkáék,s  őket követve leheték is rákezdtek oligarcházni, merő politikai kommunikációból, aljasságból és haszonlesésből,  azért neked nem kellene,  főleg, ha már olyan kényes vagy a szakmaiságodra.  Tárgyilagosságodra, Attila, ez a fos, ez egy elbaszott kormánypárti és elempés szar. (jancsó után szabadon).
   
   
  Attila, emlékszel, Balóval milyen Fidesz seggnyaló rádióműsort csináltatok abban a rohadtul oligarchikus 2010 előtti világban, reggelenként az MR1-en?