A helység kalapácsa

Fidesz-MSZP nagykoalíció Zuglóban

Bár a Karácsony Gergely által vezetett zuglói képviselőtestület az alakuló ülésén elsőként és egyhangúlag szavazta meg a közérdekű adatok szélesebb nyilvánosságára vonatkozó rendeletet, más ügyekben egyáltalán nincs ekkora összhang a képviselők között. Hatalmi harcok, és a frontvonalak között egyensúlyozó polgármester: ez a XIV. kerület az önkormányzati választás óta.

Korábbi cikkeink az új önkormányzatokról

Szentendre a Dietz-éra után: leléptetett polgármester, félmilliárdos tartozás

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Egy mintaszerű környezetvédelmi projekt – csődben az észak-magyarországi hulladékgazdálkodási program

Pozíciókkal kényezteti ellenzékét a fővárosi Fidesz

Nyíregyházi ingatlanmutyi, a bankbotrányban előzetesbe került üzletemberrel a háttérben

Offshore hátterű cégnek adta el az egykori óvodát a XIII. kerület, 60 fát is kivághatnak

Telekspekulációval vette kezdetét a gyöngyöshalászi gumigyár építése, a földtulajdonosok nevetséges kártalanítást kapnak

Cápa a kismedencében: így tett szert a tiszakanyári polgármester 338 millió forint munkahelyteremtő támogatásra

Papcsák Ferenc egykori elszámoltatási kormánybiztos 2010-2014 között volt a főváros XIV. kerületének polgármestere, tavaly azonban a parlamentet választotta a kerületi trón helyett, ezért Rozgonyi Zoltán indult helyette Zuglóban.

A kerületi kampány meglehetősen kiélezetten zajlott a baloldali ellenzék megosztottsága miatt: az egykori LMP-s Várnai László vezette Civil Zugló Egyesület kevesellte a neki felajánlott egyetlen egy képviselőtestületi helyet, ezért nem voltak hajlandók visszalépni a MSZP-Együtt PM-DK alkotta koalíció javára, emiatt a zuglói szocialisták többször látogatták meg a polgármesteri székért induló Várnai standját erős emberekkel és monoklis guminővel, hogy az állítólagos nőverési ügyére utalva lejárassák őt a választók előtt.

A baloldali pártok később megválasztott polgámesterjelöltje, az Együtt-PM-es Karácsony Gergely az Átlátszónak adott nyilatkozatában ugyan elítélte a Várnai megfélemlítésére és lejáratására irányuló baloldali kampányfogásokat, de ettől azok egyáltalán nem szűntek meg.

Rekordmagas fizetések antikorrupciós indokkal

A választás után sem nyugodtak le a kedélyek a kerületvezetésben, de azért történtek pozitívumok is. Bár az egykori NAV-os Horváth András a hamarosan megtörténő kinevezéséről szállingózó hírek ellenére sem lett a XIV. kerület átláthatósági munkatársa, a fiatal és kezdő polgármester vezetésével felálló képviselőtestület rögtön az alakuló ülésén, 2014 novemberében egyhangúlag megszavazta Karácsony előterjesztését, így az önkormányzat rendeletbe foglalta a közérdekű adatok addigiaknál szélesebb nyilvánosságát, s ezzel az országban elsőként teljesítette a Transparency International Magyarország, a K-Monitor Egyesület és az Atlatszo.hu által indított „Ez a minimum a korrupció ellen” kezdeményezésnek az önkormányzati működés átláthatóságával kapcsolatos vállalásait.

Kapcsolódó cikkeink

Zugló önkormányzati rendeletbe foglalta az antikorrupciós minimumprogramot

Papcsák Ferenc bukása előtt két nappal kötött 400 millió forintos szerződést

Durvul a zuglói kampány: guminőt is bevetettek a szocialisták a civil jelölt ellen

Legyőztük a Rezsit: rezsifórum Zuglóban

Az MSZP-Zugló oldalán üzentek a ki nem fizetett honlapszerkesztők

A tündérmesei kezdet után azonban jött a feketeleves és a dallasi folytatás, ami tart a mai napig a képviselőtestület összetétele miatt: Karácsony Gergelynek 9 fideszes, 9 baloldali (MSZP- Együtt-PM- DK- PM Összefogás), és 1-1-1 LMP-s, jobbikos, és civil (CivilZugló Egyesület) képviselőt kell közös döntésekre rávennie, ami nem megy kisebb-nagyobb alkuk nélkül.

Ez a libikókázás elsőként egy nagyon fontos kérdésben, a piszkos anyagiakban manifesztálódott: a testület az átláthatósági rendelet elfogadásának napján, szintén az alakuló ülésen döntött a képviselői tiszteletdíjakról, amiket a XIV. kerület debütáló vezetésének sikerült rekormagasra belőnie. Az Index írta meg akkor, hogy

“A Várnai Lászlótól kapott információk szerint Zuglóban a pénteki ülés előtt váratlanul új előterjesztést osztottak ki majd szavaztak meg tiszteletdíjügyben, és ez felülírta a megszokott számítási rendszert. Itt minden egyes bizottsági tagságért, alelnökségért és elnökségért külön pénz jár. Ez a számítási mód egy csapásra megsokszorozza a képviselői pénzeket. Az alapdíj ugyan meglehetősen alacsony Zuglóban, 38 650 forint, de minden egyes bizottsági tagságért ennek a kétszerese, 77 300 forint jár. Az alelnökséggel az alapdíj négyszeresét, 154 600 forintot lehet pluszban hazavinni, a bizottsági elnökségnél pedig ötszörös a szorzó, ami 193 250 forintot jelent. Bizottsági pozíciókból pedig nincs hiány az új zuglói önkormányzatnál. Várnai megírta, hogy míg a kerületben az előző ciklusban 4 bizottság működött 40 bizottsági poszttal, most Karácsony Gergely polgármester szóbeli előterjesztése alapján 8 bizottságot szavaztak meg 63 bizottsági poszttal.”

A friss polgármester egyáltalán nem jött zavarba a szokatlanul nagy politikusi fizetésekért kapott kritikáktól: Karácsony Gergely azt mondta az Indexnek, hogy

“Lehet, hogy Zuglóban fognak a legtöbbet keresni a képviselők, de itt is fognak a legkevesebbet lopni.”

Sokan a kiugróan magas fizetések megszavazásában is a Fidesz-MSZP nagykoalíció megvalósulását látják, hisz nem csak a szekfűs, hanem a narancssárga képviselőknek is jutott bizottsági tisztség, s így többszázezres havi fizetés. A két nagy párt által kötött alkuban hívők számára bizonyíték lehet az, hogy bár Karácsony az országos botrány miatt pár nappal a magabiztos nyilatkozat után megígérte, hogy “korrigálja” a képviselői tiszteletdíjakat, ez a mai napig nem történt meg.

Az Origo írta meg néhány napja, hogy mindössze az MSZP-s Sápi Attila hat bizottsági helyéből vettek el egyet, így ő már “csak” bruttó 425.150 forintot keres egy hónapban, míg öt másik képviselő egyenként 463.800 forintot kap, de a két legkevesebbet kereső képviselő is havi 231.900 forintot vihet haza – ezekben az összegekben nincsenek benne a kerületi vagy fővárosi cégek felügyelőbizottságában betöltött pozíciók után járó fizetések.

Enyém, tied

Karácsony kötéltánca a jobb- és baloldal között leginkább a személyi döntésekben érhető tetten: a kormánypárti ügyek feltárásában nem igazán jeleskedő PestiSrácok érezhető élvezettel írt a pozícióosztások minden egyes momemtumáról.

Az első az volt, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. igazgatói posztjára az MSZP-sek ifj. Feigli Frencet jelölték, akinek 2011-ben egy több százmilliós kárt okozó közbeszerzés miatt kellett távoznia az FKF Zrt.-től. Karácsony polgármester gyomra ifj. Feigli kétes múltját nem vette be, megvétózta a kinevezését, ám a szocialistákon nem tudott kifogni: ők ijf.Feigli helyett Baracskai Gábort jelölték a kerületi vagyonkezelő élére. Baracskai egyik első húzása az volt, hogy ifj. Feigli Ferencet nevezte ki helyettésének, és nem mellesleg az is kiderült róla időközben, hogy Zugló MSZP-s gazdasági alpolgármesterének, Hajdu Flóriánnak a sógora.

Ifj. Feigli mellett több baloldalhoz köthető személy (pl. Mesterházy Attila korábbi sajtótitkára, Csernyánszky Judit,  és Vágó István volt menye, Makadán Szófia), de a KDNP-frakcióvezető Harrach Péter fia is munkát kapott a XIV. kerületi önkormányzattól.

A leghíresebb vadonatúj zuglói önkormányzati munkatárs azonban vitathatatlanul Török Zsolt, az MSZP ex-szóvivője lett, aki – két nappal azután, hogy a Facebookon panaszolta el, hogy csak 66 ezer forintot keres havonta – a zuglói önkormányzat tulajdonában álló Zuglói Cserepes Kulturális Nonprofit Kft.-nél kapott állást rendezvényszervezőként, havi nettó 206 ezer forintért.

Fidesz-MSZP nagykoalíció

Karácsony Gergely polgármester a helyi MSZP-vel való feszült viszonya (melyhez nagyban hozzájárult, hogy nem bólintott rá ifj. Feigli kinevezésére) ellensúlyozására alpolgármesterévé javasolta az ősszel még ellene induló fideszes Rozgonyi Zoltánt, akit a testület egy január végi testületi ülésen meg is választott a szocialisták “nem” szavazatai ellenére.

Az Átlátszó munkatársai részt vettek ezen a testületi ülésen, amely kimérten udvarias légkörben telt, érezhető volt a levegőben az egymással ellentétes érdekek keltette feszültség.

A pulpituson helyet foglaló polgármester és helyettesei, valamint a velük szemben U-alakba rendezett asztaloknál helyet foglaló képviselők között, a terem szélén egy külön, névre szóló asztalnál követte figyelemmel az ülést az embereivel Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője – a dolognak kissé pórázjellege volt, de Tóth és Karácsony szerint is teljesen normális és megszokott, a törvény és a helyi SZMSZ is lehetőséget ad rá, hogy a parlamenti képviselő részt vegyen az őt megválasztó körzet önkormányzati ülésein, de egyikük sem tudott még egy olyan települést vagy kerületet mondani, ahol ez megtörténik Zuglón kívül.

A testületi ülés után Karácsony Gergely polgármester interjút adott az Átlátszónak, ennek során pedig a kerület működéséhez szükséges nagykoalíció részeként említette a kinevezése előtti percekben a rendkívül erős “számomra, számunkra soha nem a tisztség volt a fontos, hanem a tisztesség” mondatot elejtő fideszes Rozgonyi alpolgármesteri jelölését.

Karácsony kameránk előtt elismerte továbbá, hogy Török Zsoltnak az MSZP felkérésére adott munkát Zuglóban, de a PM-s polgármester szerint nem a Töröknek fizetett havi 206 ezer forinton múlik a XIV. kerület jövője.

Szintén a Fidesz-MSZP helyi nagykoalíciójának tekinthető az is, hogy március közepén, a Fidesz által kezdeményezett méltatlansági eljárás végén a 9 fideszes tagú testület 12-10 arányban megszavazta, hogy a Civil Egyesület képviselője egy korábbi, 43 ezer forintos adótartozása miatt “méltatlan a képviselői posztra”, és ezzel Várnai László gyakorlatilag elvesztette a mandátumát.

Karácsony Gergely jogkörével élve megvétózta a döntést, mert mint mondta: “a látszatát is el kívánja kerülni annak, hogy a képviselők politikai vitáikat jogi eszközökkel rendezzék vagy így akarják megtorolni a politikai vitáikból származó sérelmeiket.”

A polgármester vétója nyomán a zuglói képviselőtestület április elsején tárgyalta újra Várnai ügyét, és ez alkalommal már nem találták méltatlannak a képviselői tisztségre, azonban a vélhetően évek óta hibásan leadott vagyonnyilatkozatai miatt elmarasztalták, és emiatt visszavonták környetvédelmi tanácsnoki megbízatását – amelyet az egyetlen bizottságba sem beválasztott Várnai ugyanazon a napon kapott, amikor a fideszes Rozgonyi alpolgármester lett.

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás