A helység kalapácsa

Pozíciókkal kényezteti ellenzékét a fővárosi Fidesz

A harcias politikai nyilatkozatokat némileg árnyalja a tény, hogy tucatnyi ellenzéki politikus kapott pozíciót a fővárosi önkormányzat különböző cégeiben. A kinevezéseket a főpolgármester terjesztette elő, és a kormánypárti többségű közgyűlés hagyta jóvá.

A tavalyi önkormányzati választásokkor a baloldal minden várakozása ellenére sikerült a Fidesznek megőriznie a többségét a fővárosi közgyűlésben; sőt, a korábbi (mindössze egyfős többséget biztosító) tizenhét képviselőjükhöz is hozzászámolhattak még egyet. A budapesti Fidesz és holdudvara tehát fellélegezhetett: nem kellett a hatalomátvételből kényszerűen következő személycserékkel, pozícióvesztésekkel számolniuk.

2014. december harmadikán Budapest főváros közgyűlése mégis az önkormányzat tulajdonában álló cégek több tucat igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagját hívta vissza, hogy újakat nevezzen ki a helyükre.

Ebből akár arra is gondolhatnánk, hogy a korábbi kinevezettek katasztrofálisan végezték a munkájukat. Az egy Vitézy Dávid kivételével azonban semelyik korábbi tisztségviselői szakmai munkája nem kapott komoly, nyilvános kritikát. Sőt, a korábbi BKK-vezér leváltásával kapcsolatban is arról írtak az újságok, hogy Vitézy esetében a szakmai kritika valójában politikai indokok álcázására szolgált.

Pénz, paripa

Valószínűleg közelebb járunk az igazsághoz, ha azt feltételezzük, az önkormányzati politikában ezeknek a pozícióknak nem a velük járó felelősség, hanem az utánuk húzható, néhány tíz- vagy százezres javadalmazás miatt tulajdonítanak jelentőséget. Ebből az következik, hogy a régiek nem rontottak el semmit; csak arról volna szó, hogy az új felállású önkormányzatban ezt a területet és ezt a pénzt is újraosztották.

Ezért nem meglepő, ha az új kinevezettek listáját végigböngészve fideszes politikusokra vagy holdudvarbeli személyekre is bukkanunk.

Az viszont már érdekesebb, hogy a szóban az Orbán-rendszer legvéresszájúbb ellenzéki pártjainak politikusai közül is sokan ültek be ilyen helyekre – noha a fideszes többséget semmi sem kötelezte arra, hogy az ellenzéknek is leejtsen néhány morzsát.

Így készült

A kinevezések listáját tartalmazó önkormányzati rendeletek nyilvánosak, ezeket néztük át. A kinevezésről szóló rendeletek azonban mindössze neveket tartalmaznak, pusztán ezek alapján pedig nem lehet biztosan beazonosítani egyik vagy másik embert. Ezért nem dolgoztuk fel az összes új kinevezettet, de újságírói eszközökkel több tucat ilyen pozíciószerző személyazonosságának utánajártunk, a cikkben emlegetett szereplők személyazonosságáról kivétel nélkül meg vagyunk győződve.

Talán Tüttő Katáé a legérdekesebb név az új ellenzéki pozíciószerzők közül. Leisztinger Tamás oligarcha élettársa havi bruttó kétszázötvenezer forintért ülhetett be a Budapesti Közlekedési Zrt. – magyarán a BKV – igazgatóságába, ami azért érdekes, mert a XII. kerületben szocialista képviselőként is dolgozó Tüttő korábban annak a Hagyó Miklósnak egyengette az útját, akinek a későbbi bukásához jelentős mértékben hozzájárultak a budapesti tömegközlekedéssel kapcsolatos korrupciós botrányok. Tüttő egyébként nemrég arról panaszkodott, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a fideszes férfiak megalázóan, szexista módon bántak vele.

Hagyó másik egykori hegyvidéki szövetségese is kapott egy széket: a ma a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagjaként ismert Élő Norbert a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. felügyelőbizottsági tagja, havi bruttó kétszáztízezer forintért.

No pasarán

A DK egyébként is jól teljesített a székfoglalós játékban. Két fővárosi közgyűlési képviselőjük, Gy. Németh Erzsébet és Hajdu László is felügyelőbizottsági (fb) tag lett – előbbi a Kolibri Színházat működtető cégben havi nyolcvanezerért, utóbbi a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft-ben hetvenezer forintért.

De Kerék-Bárczy Szabolcs – szintén DK-elnökségi tag – is felügyel önkormányzati vállalatot, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. fb-tagságáért havi százhúszezer forintot kap. Párttársa, Kóródi Istvánné – a DK belvárosi elnöke – a BFVT Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.-t felügyeli, havi mintegy százezerért.

A DK azonban nem áll egyedül az önkormányzati cégek felügyelete iránti különös affinitásával a baloldalon. Katona Tamás a Magyar Szocialista Párt (MSZP) pártigazgatója egyenesen a BKV felügyelőbizottságába ülhetett be kétszázezerét, a párt egyik óbudai képviselője Simonka Csaba pedig az Enviroduna Kft.-t felügyeli havi százötvenezres javadalmazás fejében.

Értelmes működés

Tanulságos történet a szintén szocialista Szenteczky Jánosé. A csepeli politikust a BKK fb-tagjává nevezték ki decemberben kétszáztízezres fizetéssel, nemrég azonban visszahívta az önkormányzat, mondván: méltatlanná vált a tisztség betöltésére. Szenteczky ellen hűtlen kezelés miatt emeltek vádat – az ügyről egyébként korábban is lehetett tudni. A sértett politikus a honlapján méltatlankodott:

„Szerintem ez a politizálás hányingerkeltő, az adófizetők megkárosítása és az ország egészét tönkreteszi. Ellehetetleníti az értelmes működést, a normális, nyitott értékképviselet helyett gyanút, gyűlöletet, paranoiát generál pártok és politikusok, illetve az őket megválasztók között. „

A Pesti Srácok egyébként Szenteczky ügyében megkereste Tarlós Istvánt is, a polgármester válaszából pedig a felügyelőbizottsági helyek elosztásával kapcsolatban is praktikus tanulságokat vonhatunk le:

„A Szenteczky a Felügyelő Bizottság tagja. Az ilyen pozíciókban változatlanul a politikai pártok állapodnak meg. Egész pontosan, politikai egyeztetésen elosztják a helyeket, s hogy melyik párt melyik helyre kit jelöl, abba a többiek nem szólnak bele. Így van ez a Parlamentben is (…) [Szenteczkyt] tehát az Ön vádaskodásával ellentétben nem én jelöltem, pláne nem én kezdeményeztem ezt, hanem az MSZP, a nekik jutó helyre.”

A baloldali összefogók harmadik tagja sem maradhatott ki szórásból: noha mostanra eldőlt, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom  és az Együtt – A Korszakváltók Pártja külön utakon haladnak tovább, akkor még nagyon is közel voltak egymáshoz, amikor Bódi Beáta Ágnest a Szolidaritás elnökségi tagját százhúszezerért a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. fb-tagjává nevezték ki.

A sorban találunk jobbikos és LMP-s politikust is. Losonczy Pál belvárosi jobbikos képviselő a BKK fb-tagja (kétszáztízezerért), Gál József, aki a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben indult az óbudai polgármesteri címért, Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt.-nél tölti be ugyanezt a pozíciót ugyanennyiért.

Jog és szokás

Az érintett pártokat e-mailben kerestük meg; arra lettünk volna kíváncsiak, hogy mi az álláspontjuk az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba beülő politikusaikkal, valamint az illetők javadalmazásával kapcsolatban. Választ cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk.
Ezzel szemben tanulságos telefonhívás érkezett az LMP egyik budapesti sajtós munkatársától: ő arról beszélt nekünk, hogy az ilyen pozíciók politikai elosztását jogszöveg szabályozza és alapozza meg. Mi erről nem tudunk.

Gál – akit telefonon megkerestünk – arról beszélt nekünk, hogy ő az fb-tagságát kifejezetten felelős tisztségként és a fideszes kinevezettek feletti kontroll lehetőségeként éli meg. Természetesen elképzelhetőnek tartjuk, hogy a cikkünkben szereplő bármelyik politikai kinevezettet becsületes okok motiválták a helyek elfoglalására.

Arra viszont nagyon kíváncsiak lennénk, hogy választóik felé hogyan számolnak el ezzel például azok a DK-s politikusok, akiknek a pártelnöke  Orbán Viktor rendszerének legádázabb ellenfeleként állította be a pártját, vagy azok a szocialisták, akinek a korábbi vezetője beszélt arról régebben, hogy „az MSZP feladata az Orbán-rendszer lebontása”.

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

A címlapképen a fővárosi közgyűlés egyik ülése látható, forrása a budapest.hu, a fotós Majtényi Mihály.

Sarkadi Nagy Márton

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás