A helység kalapácsa

Kaposvár az önkormányzati választások után: minden a régiben

Kormányok jönnek, kormányok mennek, de hosszú évek óta egy valami biztos: az, hogy Szita Károlynak hívják Kaposvár polgármesterét.

Kedves kis ünnepséggel lepték meg Szita Károlyt a 2014. december 10-i közgyűlés után annak alkalmából, hogy másnap ünnepelte kaposvári polgármesterré választásának 20. évfordulóját. A régi motoros Fidesz-tag Szitát a szintén veteránnak számító Kéki Zoltán jegyző köszöntötte szép szavakkal -Kéki 25 éve dolgozik ezen a poszton, érezhetően összeszokott páros az övék. A Facebookra feltöltött videó szerint egy ponton kitértek arra is, hogy Szita regnálása alatt több mint 330 milliárd forintnyi költségvetés felett döntött a városi közgyűlés. Kéki viccesen megjegyezte, hogy most nehogy aztán az ellenzék megkérdezze, hova tűnt ez a pénz. A teremben jelen lévők jót derültek ezen, pedig Kaposvár, a gazdasági mutatókat elnézve, nem áll valami fényesen, a munkanélküliségi ráta például 8,6 százalék, a húsz megyeszékhely közül a város Szolnokot, Nyíregyházát, Debrecent, Miskolcot és Salgótarjánt megelőzve a 15. helyen áll.

Meglepetések nélkül

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 65 ezer fős lakosságú Kaposváron majdnem 54 ezren voltak választásra jogosultak 2014. októberben, ám alig több mint 18 ezren mentek el szavazni, az érvénytelen szavazatok száma 166 volt. Szita Károly esélyeit senki sem vitatta a választások előtt, és az eredmény nem is hozott meglepetést: a szavazatok 65,57 százalékát szerezte meg, fölényesen megelőzve a második legtöbb szavazatot (20,54 %) szerző Kováts Imrét (DK-EGYÜTT-MSZP). A Jobbik polgármesterjelöltje, Kiss Tamás (9,85 %) és az LMP-s Felder Frigyes (4,05 %) képviselte a futottak még-kategóriát.

Korábbi cikkeink az önkormányzatokról

Telekspekulációval vette kezdetét a gyöngyöshalászi gumigyár építése, a földtulajdonosok nevetséges kártalanítást kapnak

Kormányzati atyafiság: a Tisza-tónál terjeszkedik a Kékessy-Lipcsey família

Fót hátán: tűzszünet a botrányvárosban?

Cápa a kismedencében: így tett szert a tiszakanyári polgármester 338 millió forint munkahelyteremtő támogatásra

A szegények voksa – közmunka és a választás tisztaságának kockázatai

A közgyűlés összetétele sem különbözik alapvetően más, fideszes többségű településekétől: a képviselőtestület 17 tagjából tizenketten a Fidesz-KDNP színeiben indultak, két DK-EGYÜTT-MSZP-s és két jobbikos képviselő mellett egy LMP-s került be a testületbe. Szita Károly munkáját a település élén a korábbi kettő helyett három alpolgármester segíti, Dér Tamás, Oláh Lajosné, és az egykori világbajnok kajakos, Borhi Zsombor. Mivel a képviselőtestület összetétele némileg megváltozott, ezért az önkormányzati cégekben is változott valamelyest a felügyelőbizottságban ülő képviselők személye a korábbi állapothoz képest. Ugyanakkor abban nincs változás, hogy továbbra is a Fidesz-frakció van túlsúlyban Torma János, Gelencsér Ferencné, Szép Tamás, Borhi Zsombor, Oláh Lajosné, Czimmermanné Németh Andrea, Dér Tamás, Pintér Rómeó, illetve Mihalecz András személyében. Igaz, egy hely jutott az MSZP-s Pintér Attilának is.

Cég neve Képviselők a felügyelőbizottságban
Kapos Holding Közszolgáltató Zrt. Kiss Tamás, Torma János
Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. Gelencsér Ferencné, Szép Tamás, Borhi Zsombor
Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. Dér Tamás, Pintér Attila, Csutor Ferenc
Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. Mihalecz András, Czimmermanné Németh Andrea
Kaposvári Hulladékgazdálkodási Kft. Gelencsér Ferencné, Dér Tamás
Kaposvári Élmény- és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. Gelencsér Ferencné, Pintér Rómeó
Kaposvár Jégcsarnok Kft. Borhi Zsombor, Oláh Lajosné
Kaposvári Nagypiac Kft. Szép Tamás, Borhi Zsombor
Deseda Kemping Kft. Dér Tamás, Torma János
Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft. Czimmermanné Németh Andrea, Mihalecz András
Kaposvári Környezetvédelmi Kft. Czimmermanné Németh Andrea, Mihalecz András
Kaposvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Mihalecz András

 

A média ereje

Szita sikerét elkönyvelhetnénk népszerűsége bizonyítékaként, hogy évek óta jól lobbizik a város ügyeiért, vagy a sikeres választási kampány jutalmaként, de ennél kicsit árnyaltabb a kép. (Tegyük hozzá, a választásra jogosult kaposváriak alig több mint egyötöde szavazott Szitára, ez azért nem egy robusztus tömegbázis.) A polgármester egyrészt nagy showman, rendszeresen járja a várost, beszélget az emberekkel, és ezt fényképekkel, videókkal dokumentálja. Másrészt pedig, ahogy azt már egy korábbi cikkünkben tárgyaltuk, a kaposvári helyi média jól láthatóan a polgármester körül összpontosul.

Médium Tulajdonos
Kapos Extra Zselici Forrás Kft.
Kaposvármost.hu Zselici Forrás Kft.
Kapos Tv Kapos Tv és Rádió Nonprofit Kft. (tulajdonosa: Kapos Holding)
Somogy Tv Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Fejlesztési, Kommunikációs, Oktatási Nonprofit Kft.; korábban: Somogy Televízió Nonprofit Kft. (tulajdonosa: Somogy Megyei Közgyűlés)
Rádió Most Zselici Forrás Kft.

 

A helyi média egyik központi vállalkozása a Zselici Forrás Kft., amely most már három médiummal képviselteti magát a kaposvári piacon, ezzel gyakorlatilag fölényt élvez. Legrégebbi termékük a Kapos Extra, amely jellegében a helyi lapot ötvözi a hirdetési újsággal. A Kapos Extra már jó ideje mondható Szita Károly és az önkormányzat szócsövének, 2006-ban például az újság hasábjain ígérte be a polgármester a 20 százalékos béremelést – ez aztán nem valósult meg. A Kapos Extra írta meg azt is, hogy „a kaposvári modell egyenesbe hozta a várost és új lendületet adott a fejlődésnek”, és hogy akkor még az ország legeladósodottabb települései közé tartozó város fegyelmezett gazdálkodást folytat. A város 5 milliárd forintos adóssága azóta eltűnt – igaz, ez sokkal inkább az állami intézkedésnek, mintsem a város prudens gazdálkodásának következménye.

A Kapos Extra mellett a Zselici Forrás Kft. működteti a Kaposvár Most-honlapot is, amely szintén a városvezetés házi lapjának tekinthető: Szita Károly a Facebook-oldalán szinte kizárólag az innen származó híreket osztja meg. A portfólió része ma már a Rádió Most is, amely a város egyetlen helyi rádiója – korábban négy is volt, ám kaposvári közvélekedés által a többinél függetlenebb hangvételűnek tartott Kapos Rádió 17 évnyi működés után, 2012-ben kénytelen volt abbahagyni a sugárzást, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elutasította a pályázatát. Az indok: a pályázó nem írta alá a pályázati anyagok üres hátoldalát.

Helyi hungarikum

Korábbi cikkünk óta egy újabb ponton forrt össze az önkormányzat és a Zselici Forrás Kft. munkássága. A Kaposvár Kincse elnevezésű program keretében helyi élelmiszereket forgalmazó üzleteket alakítanának ki a város piacterén, a beszállítók a városban működő élelmiszer-feldolgozó vállalatok és a helyi őstermelők lennének. A projektre 105 millió forintot nyert az önkormányzat, amelyből 100 millió forint az uniós támogatás.

A pályázaton a kaposvári önkormányzat a Kaposvári Nagypiac Kft-vel és a Zselici Forrás Kft-vel indult konzorciumban – ez utóbbinak jutott a program kommunikációs ügyeinek intézése. Ennek megfelelően a cég megrendelőként – a szoros kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező Pro-Vital Kft. által lebonyolított közbeszerzési eljárás után – megállapodott a Mahir Kiállítási és Rendezvény Kft.-vel kommunikációs és piackutatási feladatok ellátására. A szerződés értelmében közel 37 millió forint járt a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Mahir Kiállítási Kft-nek a 2014. január 30. és 2014. december 15. között elvégzett munkáért. Ennek keretében hirdettek meg fotópályázatot és termelői versenyt, valamint rendeztek egy gasztrofesztivált is a kaposvári piacon.

D. Kovács Ildikó

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás