Cikkek

Kubatovtól a kommunistákig: a Putyin-párti tüntetők kapcsolatrendszere

Nagy a ködösítés a Putyin orosz elnök látogatásához időzített oroszbarát rokonszenvtüntetés szervezőiről és finanszírozásáról. Magyarországi kapcsolataik között mindenesetre a szélsőjobb éppúgy képviselteti magát, mint a szélsőbal. Kulcsfigurának tűnik Kassab Adonis volt jobbikos önkormányzati képviselő és Magyar Gárda tag, a Szabad Nemzet Egyesület aktivistája, aki a botrányos bajai időközi választási kampányban is feltűnt 2013-ban, méghozzá Kubatov Gábor fideszes pártigazgató jobb kezének környezetében.

„A Vlagyimir Putyin vezette Oroszország kiállása lehet biztosítéka annak, hogy a világ nemzetei megőrizhessék szuverenitásukat a nyugati, Észak-amerikai, atlantista elnyomással szemben”

Egyebek mellett így buzdítanak részvételre a Megmozdulás a magyar-orosz barátság mellett/Anti-Majdan Budapest elnevezésű, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatására, február 17.-re időzített, a budapesti orosz nagykövetség elé meghirdetett esemény Facebook-oldalán.

A 8,8 ezer meghívottból vasárnapig ezren jelezték részvételüket. A szervező az oldal közlése szerint az Orientalista.hu, tavaly októberben „a Kelet hangja” alcímmel alapított hírportál.

Az elsősorban Közel-keleti ügyekre fókuszáló, de néhány Putyin-barát írást is megjelentető híroldal magát blogként határozza meg – alighanem ezért is hiányzik a sajtótermékeknél törvényben előírt, a kiadót és a felelős szerkesztőket megnevező impresszum – Facebook-oldalán az Orientalista meghatározása „magazin”.

A domaint Kassab Adonis jegyeztette be 2013 szeptemberében. Az Átlátszónak küldött szűkszavú válaszaiból az derül ki, hogy ennek ellenére nem tartja magát alapítónak, a blogot pedig „többen” állítják össze társadalmi munkában.

Korábbi cikkeink az oroszbarát szélsőjobboldalról

„Oroszország szövetségeseket keres Székelyföldön” – Csibi Barna, a Székely Gárda alapítója

Nemzeti radikális hírportálok: Oroszország magyar hangjai

A kétlaki életet élő szír-magyar állampolgár Kassab Adonis Habib István 35 éves újságíró a Jobbik IX. kerületi önkormányzati képviselője volt. A kerületi tévének adott interjújából kiderül: a 2006-os választások után döntött az aktívabb politikai szerepvállalás mellett, s a Jobbik állt a legközelebb az értékrendjéhez, a Magyar Gárdába is belépett, a párt külpolitikai kabinetjében dolgozott, s egy ideig budapesti alelnökként is tevékenykedett.

2012-ben azonban kilépett a Jobbikból, mivel úgy észlelte, hogy az összefogás helyett rivalizálás lett jellemző a pártban. Jobbikos informátoraink Kassabot a párt Közel-keleti politikáját meghatározó Jahroumi Ali üzletember, a Shiraz perzsa étterem tulajdonosa (aki magát korábban az iráni nagykövetség tanácsosaként mutatta be) köreihez sorolta – a vendéglátóst máig bennfentes támogatóként tartják számon a pártban.

Kassab alelnökként jegyezte a 2012-ben létrehozott Fórum Szíriáért Egyesületet, s ugyanebben az időben felbukkant az egy évvel korábban létrehozott Szabad Nemzet Egyesületben (SZNE) is. A Fórum Szíriáért magát társadalmi-kulturális-tudományos kapcsolaterősítő szervezetként írja le, Facebook-oldaluk ugyanakkor, legalábbis ami arab nyelvismeret nélkül is megérthető a posztokból, keményen politizál.

A jelek szerint nem csak Közel-keleti ügyekben érdekeltek: 2013-ban képviselőjük – legalábbis a Balrad szélsőbalos honlapon közzétett meghívó szerint – felszólalt a Venezuela budapesti nagykövetsége előtt tartott rokonszenvtüntetésen, amelyet a magát antifasiszta balosként jellemző Magyar Ifjúsági Közösség Szervezete (Miksz) trombitált össze.

A Miksz egyébként orosz-ukrán ügyekben is aktív, részt vesznek és részvételre buzdítanak a Putyin-barát megmozduláson is, s osztotta a meghívót a Balrad honlap is, méghozzá e szavakkal: „a sok pesti liberális álságos és dezinformáló EU-NATO-párti hőbörgést követően rajtunk a sor”. A Balrad egyéb módon is akciózik a krími válság kapcsán: meghirdette, hogy szimpatizánsaik fiktív lakcímet biztosítanak a sorozás elől bujkáló kárpátlajai magyaroknak.

A konkurens – a Munkáspárthoz kötődő – Kommunista.net több topikban is fasisztázza a Balradot (talán nem véletlenül: utóbbi  egyik kommentelője szerint például „valószínűleg a biboldók provokációra készülnek” a Putyin-tüntetésen). A Kommunista.net-en is népszerűsített Latin-Amerika Társaságot (a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság utódát) ugyanakkor, hasonlóan a Miksz-hez kedveli a Kiállunk Oroszország mellett oldal is, amely szintén a 17.-i esemény egyik fő népszerűsítője.

E-mail interjú Kassab Adonis-szal

Mutassa be az Orientalista.hu-t!

A kelet hangja. Külpolitikai hírblog. Keleti orientációval.

Önnek a formális titulusa alapító?

Nem.

Mennyien dolgoznak a szerkesztőség csapatában?

Többen. Társadalmi munkában.

Ki a formális kiadó?

Orientalista.hu.

Az orosz-magyar barátság melletti szimpátiatüntetés szervezőjeként az esemény Facebook-oldala az Orientalistát jelöli meg szervezőnek. Pontos ez így?

Nem egészen.

Ki jelentette be az eseményt a rendőrségnek?

Egy magánszemély, magyar állampolgár.

Kik lesznek a rendezvény felszólalói?

Nem lesznek felszólalók.

Mi az az érték, amit a leginkább rokonszenvesnek gondolnak a jelenlegi Oroszországban?

A földgáz például fontos érték.

Az Ön nevéhez kötődő szervezetek (Szabad Nemzet Egyesület, Fórum Szíriáért Egyesület) milyen tevékenységet fejtenek ki jelenleg?

Kulturális és politikai.

A Fórum Szíriáért Egyesületnek nem találtam honlapját – segítsen ki, ha mégis van, kérem.

Nincs.

A FB-oldaluk a vállalt kulturális tartalomtól némiképp eltérő, erős politikai aktivitást mutat, ha jól értelmezem. A SZNE honlapja, FB-oldala régóta nem frissül. Vajon miért?

Szerintem azért mert nem töltött fel rá senki új hírt.

Ön részt vett a tavalyi bajai időközi választások kampányában Bajnai Gordon elleni tüntetésen, egy fényképfelvétel szerint Kubatov Gáborral együttműködve. Honnan a kapcsolatuk? Esetleg a Ferencvárosból? Tart még a mai napig?

Soha életemben nem találkoztam, nem beszéltem Kubatov Gáborral. Bajnai Gordon ellen tüntettem, a Szabad Nemzet Egyesület keretében. Mások is, más keretek között.

Kapcsolatuk csak személyes, vagy esetleg a Fidesz és a SZNE közötti kapcsolat is? (ami azért volna érdekes, mert korábban az SZNE bírálta a kormányt Safarov kiadása miatt).

A Szabad Nemzet Egyesület pártfüggetlen, ahogy Ön is megerősítette. Az SZN bírálta a kormányt Safarov kiadása, de egyébként többek között a Szíriával megszakított diplomáciai kapcsolat, a menekülttáborok kapcsolatban és a földtörvény miatt is. Segítőkész vagyok. „Magyarország nem menekülttábor” – című közleményünk elérhetősége: http://goo.gl/4a28w0

Az SZNE-vel kapcsolatban szélősbaloldali rendezvényeken való részvételre is utalnak az interneten fellelhető dokumentumok (kapcsolat a MIKSZ-szel, ronokszenv Venezuela mellett) – ez balos irányultságot mutat?

Nem mutat balos irányultságot. Nem alakított ki Venezuelával kapcsolatban semmilyen állásfoglalást az SZN.

Eddig Önöket az úgynevezett radikális jobboldalhoz kötötték. Feloldaná az ellentmondást?

Nincs ellentmondás. A földgázt sokan szeretik, télen ezzel fűt a lakosság jelentős része.

Annak idején miért távolodott el a Jobbiktól?

Igazság szerint azért, mert kiléptem.

Az oroszbarát tüntetés oldalán szervezőként posztoló, a közösségi oldalra tavaly nyáron regisztrált Kovács Károly ismerősei között szerepel Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke és Kovács Máté Miksz-főtitkár is. A tüntetésszervező Kovács Károlyról ugyanakkor keveset tudni: profilképe egy kölyökkutya, az ELTÉ-n tanult és Budapesten él bonyolult kapcsolatban. Ismerősei közül a tüntetéshez kötődik Kassab, illetve a Sydney-ben szerkesztett Külföldi Munka oldal, amely a rendezvény egyik első lájkolója és egyik legaktívabb kommentelője.

Az oroszpárti rokonszenvtüntetéshez február 4.-én csatlakozott az SZNE is. Az egyesületet Elszászer Tibor Csörsz, az FTC ismert szurkolója vezeti. Elszászer az érdi Jobbik elnöke, s jobbik-delegált külső bizottsági tag volt az érdi és a zuglói önkormányzatokban.

A hagyományőrzőként nyilvántartott SZNE Bajnai Gordon ellen demonstrált a botrányokkal terhelt 2013-as bajai időközi önkormányzati kampányban. Kassab az Átlátszó érdeklődésére azt közölte, hogy nem működtek együtt senkivel Baján, csakhogy a közösségi médiát akkoriban bejárta egy, a helyszínen készült fénykép, amin ő és Elszászer szerepel Kindlovits Máté, Kubatov Gábor (Fidesz) bizalmi embere társaságában.

Elszászer korábban is dolgozott Kubatovnak: ő is szerepel például az emlékezetes videón, amit a 2009-es pécsi időközi önkormányzati választási kampányban a Kubatov-csapat „listázási” szokásait mutatta be. Amennyiben – ahogy a látszat mutatja – Baján is együttműködtek, nem ez volt az első alkalom, hogy az FTC-elnök Kubatov olyan gyanúba keveredett, hogy fociultrákat vet be politikai célokra. Szerencséjére az FTC biztonsági cégének „szurkolói koordinátora”, a korábban emberölés miatt ült Szabó „Szőke” Ferenc magára vállalta, hogy úgymond hazafias felajánlásból rángatta odébb a Fidesz székháznál tüntető diákokat 2013 márciusában.

Az SZNE mindazonáltal bírálta a Fidesz-kormányok egyes döntéseit is, közleményben tiltakoztak például a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Szafarov kiadatása ellen.

Azt ugyanakkor csak találgatni lehet, hogy honnan a pénz minderre az aktivitásra. A SZNE és a Fórum Szíriáért beszámolója nem lelhető fel a bíróság honlapján, Kassab frissen alapított családi cége árbevétel nélkül működött 2013-ban, az Orientalista kiadóját nem jelzik. Ha Kassab jól tudja, és a munkatársak valóban önkéntesek, a megjelentetés-működtetés akkor is milliós költség évente, s tetemes egyszeri kiadás lehet az oroszpárti rokonszenvtüntetés is.

Rádi Antónia

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás