A helység kalapácsa

Fót hátán: tűzszünet a botrányvárosban?

Felemás eredményt hozott a Fidesz új üdvöskéje, a befolyásos pártközeli ügyvédből frakciószóvivővé emelt Tuzson Bence rendteremtési kísérlete a Pest megye északi részén lévő választókörzetben. A térség botrányvárosa, Fót ezúttal jegyzőcserével borzolja a lakosság idegeit. Emiatt is érezhetik úgy a helyiek, hogy jelentősebb ingatlanügyletek lehetnek készülőben.

Sokakat meglepett, amikor a tavaly őszi önkormányzati választások éjszakáján Tuzson Bence (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és pártjának választókerületi elnöke nem a biztos Fidesz-győzelemre vett Dunakeszin, hanem a szomszédos Fóton, a templom előtti téren felállított kampánysátorban várta az eredményeket. A Budapesttől északra fekvő, közel húszezres agglomerációs kisvárosban korántsem lehetett előre kibontani a pezsgőt. Bár végül a nagyobbik kormánypárt jelöltje, Bartos Sándor nyert ugyan, de a választások utáni hosszas huzavona az alpolgármesteri tisztségekről, bizottságokról, a városka évek óta tartó közéleti kálváriájának meghosszabbítását sejteti.

Már a jelöltállítás sem ment zökkenőmentesen. A helyi Fidesz szervezet két részre szakadt, akadtak, akik az akkori városi pártelnököt, korábbi alpolgármestert, Pozderka Gábort támogatták, mások a mérsékelt jobbos szimpatizánsként emlegetett Németh Józsefet látták volna szívesen a poszton. A korábban családja trafikkoncessziói miatt is emlegetett Pozderka végül ki is lépett a Fideszből, s függetlenként indulva vitt el 6 százalékot a jobboldalon. Szintén függetlenként indult Földi Pál, aki az alig egy évvel korábban még a Fidesz támogatott (Bartos és Németh ekkor szintén függetlenként szállt ringbe) – ezt a választást Takács István (MSZP) a baloldal közös jelölt nyerte; az időközi megmérettetést az akkori polgármester, Cselőtei Erzsébet (Fidesz) lemondása miatt kellett kiírni.

Csakhogy Takács győzelmét a bíróság megsemmisítette, mivel úgy látta: meg nem határozható személyek fuvarozták a választókat, ezért 2014 márciusában – az országgyűlési választási ciklus utolsó időközijeként – megismételték a választást, amit már Bartos nyert Fidesz-színekben. Ezzel együtt kevesen gondolták a kisvárosban, hogy a Fidesz őt akarja majd egy teljes ciklusra is, mondván, támadható, egyebek mellett azzal, hogy korábban az önkormányzat jogi tanácsadásra szerződött a lánya, Bartos Erzsébet ügyvédi irodájával.

Bonyolult? Csak azoknak, akik még sosem hallottak Fótról.

Ez volt az a város, ahol ítéltek már el jogerősen polgármestert: Szent-Iványi Géza (Fidesz) csalás miatt kapott pénzbüntetést (egyebek mellett fiktív szerződések voltak a bűnlajstromon), tisztségét pedig a bíróság szüntette meg sorozatos eljárásjogi törvénysértések miatt 2008-ban. Szent-Iványi jelenleg a városi tulajdonú Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hívei akkoriban azt hangoztatták, a polgármester karaktergyilkosság áldozata lett, az ellene indult procedúrák mögött egy sajátos helyi szivárványkoalíció: a Fideszt akkoriban meghatározó Móczár-házaspár, illetve a velük jó viszonyt ápoló városi MSZP-elnök, Fekete Zoltán áll.

Fekete a térségben – Gödtől Dunakeszin át Fótig – lezajlott párttaglétszám-duzzasztási botrány kulcsszereplőjeként került a hírekbe, a kommendálására belépett új párttagok nagyágyúkat is kiszorítottak, így került partvonalra mások mellett Tóth András volt titkosszolgálati politikai államtitkár is. Fekete később, az MSZP pártviszályai során Mesterházy Attila támogatójaként emelkedett ki a szürkeségből. A volt pártelnök bukásával befolyása csökkent ugyan, de ma is ő például a Népi Platform vezetője, s a jelenlegi két MSZP-s városi képviselő közül az egykori polgármester-jelölt Takács – F. Takács István néven egykori bulvárújságíró – az ő feltétlen bizalmasa.

Hogy valóban benne volt-e Fekete és csapata Szent-Iványi megbuktatásában, máig nem tudni bizonyosan, az információt MSZP-s körökben mindenesetre cáfolják. Az a totális káosz ellenben, ami ezután következett, nekik sem állhatott érdekükben. Ekkor került a város élére Fidesz-színekben az egykori kisgazda kötődésű Mádl Zsolt, aki hamar kétes bulvárkarriert futott: a testületi ülésen kamerák előtt dulakodott Fábry Béla (MSZP) akkori alpolgármesterrel, majd a Blikk riportere kapta azon, hogy egy budapesti taxissal viaskodik a TV2 székháza előtt, emiatt utóbb rabosították is Mádlt. Őt követte Cselőtei, aki szintén ciklus közben dobta be a törülközőt 2013-ban.

Fóti polcelebek

Madaras Ádám (Fidesz), 48 éves önkormányzati képviselő, 1991 (váltó) és 1997 (csapat) öttusa-világbajnoka, egyéni Európa-bajnok, párbajtőrözőként magyar bajnok. 2002-től a sportminisztérium sajtómunkatársa volt, kaszkadőrként filmekben szerepelt. A kaotikus helyi közéletben nyugodt, biztos pontként emlegetik a fótiak.

Seszták Szabolcs szinkronszínész, a képviselőtestület Fidesz-delegált külsős bizottsági tagja. A Facebookon korábban maga is elismerte, hogy ő Seszták Miklós fejlesztési miniszter unokaöccse. Más alkalmakkor Kádár János képével kampányolt, ennek híre lett az országos médiában is.

Nógrádi Zsolt, az „olajtanú”. A kétezres évek elején a parlament olajszőkítés-ügyi vizsgálóbizottsága előtt tett nagy vihart kiváltó, számos bűnüldözőt, köztük Pintér Sándor akkori és jelenlegi belügyminisztert az olajszőkítésben való részességgel vádoló tanúvallomást néhai Pallag László (FKGP) bizottsági elnök hívására. Akkoriban azzal érvelt, hogy édesapja, Nógrádi József gyilkosát – az ekként megnevezett Flaisz Ferenc keceli vállalkozót – kívánta kiugrasztani a bokorból, utóbb azonban testvérét, Nógrádi Ádámot ítélték el az emberölésért. Nógrádi Zsolt évek óta Fóton él, igen aktív a közéletben, részt vesz a képviselőtestületi üléseken, jegyzetel, de az Átlátszónak azt mondta, nem tudósít semmilyen médiát. Mások a Fekete Zoltán féle helyi MSZP-vel hozták kapcsolatba, ezt azonban az egykori olajtanú cáfolta.

Miután a Fidesz egyszerűen kifogyott a jelöltekből, a Fóti Hírhatár elemzése szerint alighanem a pártközpontból elrendelten jelent meg a szervezetben a korábban a budapesti Simon Tamás, akit Fóton Tuzson küldötteként ismernek. Simon a XII. kerületi MDF-ben Tuzsonnal együtt kezdett politizálni, a kilencvenes évek elején a kerület tulajdonában lévő Buda-Hegyvidék Ingatlanforgalmazási Kft.-t is vezette, kerületi képviselő és polgármester-jelölt is volt (az önkormányzati kft körüli ingatlanügyekről a Beszélő írt riportot 1991-ben), később, 2012-ben a Fővárosi Közterület-fenntartónál dolgozott. Ha valóban őrajta múlik a helyi Fidesz megkomolyodása, van még hová fejlődnie. Munkatársunkat – aki az egyik testületi tag közvetítésével kereste – visszahívta ugyan, de csak azért, hogy közölje: „nem vagyok politikus, engem ne tessék kérdezgetni”, majd lecsapta a telefont.

A saját értelmezése szerint „nem politikus” Simon elindult egyéni képviselőként is tavaly ősszel, csakhogy abba a kisebbségbe tartozik, akik Fidesz-színekben sem hozták a körzetet: ha hajszállal is, de Koncz János (MSZP) lett a befutó. Tuzson ennek ellenére minden követ megmozgatott, hogy megtegye alpolgármesternek – Bartos azonban ellenállt. Így történt, hogy a képviselő-testület csak karácsony előtt tette le az esküt.

Ingatlanügylet a háttérben?

Máig csak találgatják a fótiak, hogy mi vezetett a kiegyezéshez, látszólag ugyanis Bartosék, ahogy helyben mondják, a „törzsgyökeres” fótiak nyertek, Simonnak be kell érnie egy külsős bizottsági tagsággal. Fóton tulajdonképpen nem jobb-bal, sokkal inkább „népi-urbánus”, vagyis városias és földtulajdonos helyiek között feszülnek az ellentétek – legalábbis így láttatja a település közéletét a „törzsgyökeresek” közé sorolt forrásunk. Márpedig a földtulajdonos-lobbi – s közéjük sorolható a Fóti Gazdakör Egyesületben elnökhelyettes Bartos is – tagjai közül többen érezhetik úgy, lassan eljött az ő idejük: a szomszédos Dunakeszi, amely Újpesttől Gödig tart, megtelt, fejlesztési célú ingatlanterületük nincsen.

A kampányban is jelentős hangsúly volt az ingatlanokkal kapcsolatos ügyeken: valamennyi helyi politikus elismeri például, hogy a fótiak megérdemelnének egy igazi „városi” főteret, aminek kézenfekvő helye a templom-önkormányzat-művelődési ház háromszöge. Csakhogy a kiszemelt területet átlósan keresztbe szeli a Mogyoródra vezető főút, vagyis a beruházáshoz elkerülő utat kell építeni, márpedig ekkor felértékelődnek a határban fekvő ingatlanok is.

A grandiózus tervekkel összefüggésben-e vagy másért, de a nagy vajúdások közepette felálló új városvezetés egyik első terve a jegyző, Chrobák Zoltánné menesztése (egyebek mellett a jegyzőváltás indokairól kérdeztük a polgármestert, aki egyelőre nem válaszolt, ahogyan nem kívánt nyilatkozni a betegállományban lévő jegyző sem, mondván, tárgyalások folynak a közös megegyezésről), a kiszemelt utód, Finta Béla korábban már dolgozott a városnak. Miközben Chrobákné sem tűnik kispályásnak: 2012-ig a Sólyom Airways-t alapító Lucsik Jánossal volt közös kommunikációs vállalkozása.

A „Fót az új Dunakeszi” ábránd a jelek szerint ideiglenesen alkalmas lehet arra, hogy összekovácsolja az ellenérdekű városi elit tagjait: a marginalizálódó MSZP-t éppúgy, mint feltörekvő balos versenytársait – hivatalosan ki nem mondva, de a Fekete-féle politikai stílustól viszolyogva az Együtt a Liberálisokkal fogott össze az ősszel a városban -, vagy akár a Jobbikot, de főképp a szétzilált állapotú Fideszt.

Csakhogy a fő gondnak az tűnik, hogy maga a rendteremtő Tuzson is keveset tud felmutatni az ambícióin túl. „Kettesével veszi a lépcsőfokokat” – jellemezték a helyi közélet ismerői. Ugyanakkor már Dunakeszin sem fogadta osztatlan siker, noha a szomszédvárba évek óta bejáratos: az általa alapított Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda dolgozott az önkormányzatnak, ahogyan egyébként más fideszes településnek, köztük a budapesti V. kerületnek is. Mégis jobbára a „pesti” ejtőernyőst, a frakcióvezető – és volt belvárosi polgármester, ekként a Tuzson-irda korábbi megbízója – Rogán Antal emberét látják benne sokan, még a helyi Fidesz-szervezetekben is – más kérdés, hogy ezek a fenntartások a 2006 óta töretlenül narancsszínű Dunakesziben jottányit sem rontottak a párt esélyein.

Csakhogy két bevallatlan, ám gyanítható terv sem jött össze az ősszel a választókörzetében: bevenni a környékbeli független fellegvárakat, a két módos, ám nem fideszes vezetésű települést, Veresegyházat, amelyet 1965 óta irányít a polgármesterek doyen-je, Pásztor Béla, illetve Csömört.

Utóbbi településen egy trójai faló civil kezdeményezéssel, a Facebookon Tuzson által is népszerűsített Szeretlek Csömörrel próbálták megtörni a Csömörért Civil Egyesület színeiben politizáló Fábri István uralmát, de hiába; a helyiek az akció mögött a Fideszt sejtették. Ha pedig e kudarcokra a közeljövőben ráterhel, hogy netán kiújul a fóti pártviszály, az zökkenőket eredményezhet a szépen startolt karrierben, különösen, hogy a fő szövetségesnek mondott Rogán is nehéz napokat él a belvárosi ingatlanügyek miatt.

Rádi Antónia

A céginformációt az Opten és a Céginfo.hu szolgáltatta. Fotó: innen.

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás