Adatigényléses perek

Átvilágítjuk a kamupártokat: első fokon nyilvánosak a kampányelszámolások

A tavaszi országgyűlési választásokon induló jelöltek számára a központi költségvetés fejenként egymillió forintos támogatást biztosított, amelyről a jogszabály szerint szigorúan el kellett számolniuk a Magyar Államkincstár felé. Mivel a sajtó a közpénzre utazó kamupártoktól és kamujelöltektől volt hangos, kíváncsiak voltunk az Államkincstárnak benyújtott elszámolásokra: azt akartuk hogy nyilvános legyen melyik jelölt mire költötte a kampányához nyújtott állami támogatást.

A kincstár az adatigénylés teljesítését a Lex Átlátszóra hivatkozva tagadta meg, mivel szerinte az ellenőrzésre csak ő maga és az Állami Számvevőszék jogosult, a nyilvánosság egyébként sem tudná szakszerűen megítélni, hogy a jelöltek elszámolása helyes volt-e.

Mi viszont úgy gondoljuk, hogy az igenis a teljes nyilvánosságra tartozik, mire költötték a jelöltek az adófizetők pénzét. Az ellenőrzés egyébként sem lehet az állami szervek monopóliuma, a társadalomnak joga van ahhoz, hogy a közpénzek felhasználását maga is nyomon kövesse. A kamujelöltek kamuelszámolásait egyébként sem tudja egy hivatalnok a budapesti irodájában ülve teljeskörűen elvégezni, hiszen a papírokból nem mindig ítélhető meg, hogy az országban mindenfelé induló jelöltek tényleges szolgáltatásokat vettek-e igénybe vagy sem.

A Fővárosi Törvényszék a Transparency hasonló pere után nekünk is nagyrészt igazat adott: elsőfokon, nem jogerősen az elszámolások nagy részének kiadására kötelezte az Államkincstárt. Ha jogerőre emelkedik az ítélet és megkapjuk az elszámolásokat, azokat települések szerinti bontásban fogjuk közzétenni, hogy bárki egyszerűen rákereshessen az ő választókerületében induló jelöltek elszámolásaira, kiszúrhassa belőlük a törvénysértő pénzfelhasználásokat. Az esetleges jogsértések feltárásában számítunk majd olvasóink meglátásaira.

A keresetlevelet letöltheti itt. (PDF)

Az Államkincstár ellenkérelmét letöltheti itt. (PDF)

Az elsőfokú ítéletet letöltheti itt. (PDF)

Átvilágítjuk a kamupártokat: első fokon nyilvánosak a kampányelszámolások from atlatszo.hu on Vimeo.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás