Adatigénylések

Plasztikai sebészetre is járnak az állami vezetők közpénzből

Az állami vezetőknek járó kiemelt egészségügyi ellátásokról eddig semmilyen konkrét információt nem lehetett tudni, az Átlátszó azonban egy közel 3 hónapon át tartó adatigénylés-sorozattal kiderítette, hogy 2009-től 2013. augusztus végéig a jogosultak közül hányan, milyen, és mennyi ellátást vettek igénybe a Honvédkórházban. Plasztikai sebészet, pszichiátria, és andrológia is van a listán a sok fogászati kezelés mellett.

*****

Figyelmünket a Blikk augusztusi cikke keltette fel, miszerint az Orbán-kormány alatt jelentősen megemelkedett a soron kívüli és kiemelt egészségügyi ellátásra jogosult állami vezetők száma. 2009 januárjában, az akkor érvényes jogszabály alapján, még 175-en tartoztak ebbe a körbe, idén július derekán már 311-en, ám a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nem tudta pontosan megmondani, hogy ez éves szinten mennyi kiadást jelent a társadalombiztosítási rendszerben. – írta a Blikk.

A drasztikus létszámnövekedés oka egész egyszerűen az, hogy nőtt az állami vezetői juttatásra jogosult személyek száma: lett miniszterelnöki biztos, lett sok új államtitkár, szintén nem kevés miniszteri biztos és kormánymegbízott. Úgy gondoltuk, hogy majd mi kiderítjük ezt a fontos közérdekű adatot (hisz minden az, ami közpénzek elköltésével kapcsolatos, márpedig a TB-rendszer közpénzből működik), hogy mennyiért gyógyulnak ők, ezért először beadtunk egy adatigénylést a KIM-nek, amiben kikértük, hogy 2009.01.01 és 2013.08.10. között évente hányan vették igénybe a jogosultak közül az állami vezetőknek járó kiemelt egészségügyi ellátást, és kértük, hogy tüntessék fel a szolgáltatás/kezelés/ellátás pontos nevét is.

Válaszában a minisztérium közölte, hogy az egészségügyi ellátásra az állami vezető (a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 6.§ (1) bekezdése szerint): miniszterelnök, miniszterek, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár; a jogszabály alapján állami vezetői juttatásra jogosult személy (többek között: a köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és igazgatói, az Országgyűlés elnöke, alelnökei, háznagya, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója és igazgatói, a Kúria elnöke és helyettese, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság elnöke, főtitkára, tagja, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, önálló szabályozó szervek elnökei és helyettesei, kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszteri biztos, kormányhivatal vezetője, központi hivatal vezetője, kormánymegbízott), továbbá a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnök jogosult.

A KIM egészségügyi ellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásában 2013. augusztus 8.-án 321 fő kinevezett vezető szerepelt, melyből az állami vezetők száma 135 fő, a jogszabály alapján állami vezetői juttatásra jogosultak száma 179 fő, a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnökök száma 7 fő.

A minisztérium tájékoztatott arról is, hogy ők az ellátás körülményeit javító szolgáltatást fizetik – 10 millió forint/év -, nem magát az egészségügyi ellátást, így az igénybevételről nem rendelkeznek információkkal.

Azt, hogy a Honvédkórházban milyen extrák várják az állami jogosultakat, a 444.hu derítette ki még szintén augusztusban: járóbetegeknek VIP-rendelő munkanapokon, soron kívüli vizsgálatok és szakorvosi kezelések szükség szerint, fekvőbetegeknek kiemelt komfortfokozatú ellátás és elhelyezés (egyágyas, tévés, egyedi vécés/zuhanyzós szobák), évi 36 szűrővizsgálat.

Augusztus végén adatigénylést nyújtottunk be a Honvédkórháznak, melyben ugyanazt kérdeztük, mint a KIM-től: 2009.01.01 és 2013.08.10. között éves bontásban hány jogosult vette igénybe a kiemelt egészségügyi ellátást, és pontosan milyen kezeléseket. Az adatgazda a nagyszámú adat miatti 15 nap hosszabbítás után, szeptember 30-án megküldte az első összesítést, melyből kiderül, hogy a kérdéses időszakban hány fő mennyi ellátást vett igénybe. Érdemes megfigyelni az arányokat: a fekvőbetegellátásnál minden évben megegyezik az igénybevevők száma az ellátásokéval; a járóbetegellátásnál azonban jól látszik, hogy a jogosultak számához képest kevés igénybevevő évi 3-4 alkalommal kereste fel a Honvédkórházat, de 2012-ben konkrétan 5,3 volt a szorzó. Vagyis vannak, akik egyszer se mennek, és vannak, akik többször is egy évben.

 

Tisztáztuk a Honvédkórházzal, hogy a kezeléseket igénybevevők nevét nem kérjük – hisz az nem közérdekből nyilvános, hanem kimondottan személyes adat, ha egy miniszternek például gerincbántalmai vannak – , de jeleztük, hogy továbbra is szeretnénk megkapni a konkrét ellátások nevét. Ezt ők érdekes módon új adatigénylésnek vették, és 15 nappal meghosszabbították a válaszadási határidőt, majd végül október 31-én érkezett meg a válasz, amire oly régóta vártunk. Illetve nem egészen az, mert „Az igénybevett egészségügyi ellátások tipizálása – azok nagy számát és változatos megnevezését tekintve – nehezen kivitelezhető közérthető formában.” – írta a Honvédkórház, és csak az ellátottak által látogatott osztályok szerinti bontást küldtek. Vagyis nem tudtuk forintosítani az adatokat, viszont azok korábban soha sehol nem kerültek nyilvánosságra, így végülis bőven megérte a kitartóan küldözgetett adatigénylés-sorozat.

A táblázatok eredetiben itt megtekinthetők, grafikonon viszont sokkal szebben mutatnak.

A fekvőbetegellátások között nincs igazán érdekesség a plasztikai sebészet 2012-es 2 darab igénybevételén kívül, a járóbetegellátás azonban már sokkal változatosabb. A „legnépszerűbb” osztály az állami vezetői juttatásra jogosultak körében minden évben a fogászat volt, de sokszor látogatták a labort, a füll-orr-gégészetet, a sürgősségit, a sebészetet, a röntgent, a belgyógyászatot és a szájsebészeti szakambulanciát is.  2009-ben 5, azóta minden évben 4 ellátás volt a plasztikai sebészeti szakambulancián, 3-3 a pszichiátriai szakrendelőben, és 2012 kivételével (akkor 9) évi 5 a klinikai pszichológia szakambulancián. Kiemelném még, hogy 2009-ben 9, majd 5-5, tavaly 4, idén augusztusig pedig 3 ellátás volt az andrológia – férfigyógyászat – osztályon, amely elsősorban a férfimeddőséggel és a férfiak szexuális problémáival (libidógondok, merevedési zavarok) foglalkozik.

 

Erdélyi Katalin

Megosztás