A helység kalapácsa

A feleség, a nyomdász és az ügyvezető – önkormányzati cégháló Kazincbarcikán

Talán az összefonódások a helyes kifejezés, de lehet, hogy inkább a pókháló a jó szó arra, ami átszövi a kazincbarcikai önkormányzat tulajdonában lévő cégeket. Az egyikben igazgatóhelyettes az alpolgármester élettársa és dekoratőr a polgármester felesége, a másik pedig évek óta az egyik MSZP-s önkormányzati képviselő nyomdájával készítteti el a helyi újságot.

*****

A városvezetés és köreinek összefonódására egy szép példa  a több környékbeli település tulajdonában lévő, ám Kazincbarcika által „vezetett” Barcika Vízmű Kft., amelynek ügyvezetője 2009.január 1. óta Bátyi Attila, aki Szitka Péter polgármester büntetőügyének másodrendű vádlottja volt. A 2012 elején kezdődött, a jobboldali sajtó által nagy figyelemmel kísért, a helyi fideszesek által Szitka ellen tett feljelentést követő perben az volt a vád, hogy Szitka Péter 3,5 millió forintos kárt okozott az önkormányzatnak azzal, hogy szerződést kötött egy rendezvényszervező céggel, de a kifizetett munkát valójában a helyi művelődési központ végezte.

Az ügy másodrendű vádlottja, a rendezvényszervező KASZA-Feszt Kft. vezetője, Bátyi Attila ezen kívül az ügyészség szerint ötmillió forintot vett fel jogosulatlanul úgy, hogy támogatásokat szerzett az évente megrendezésre kerülő kazincbarcikai Kaszafesztivál megszervezésére, de előfordult, hogy ugyanazt a számlát többször, más-más támogatóknak is bemutatta. A polgármestert első– és másodfokon is felmentették a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól, a Bátyi Attila elleni vádat pedig a másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék csalásról jogosulatlan gazdasági előny megszerzésére enyhítette, és Bátyit 30 nap közérdekű munkára ítélték miatta idén tavasszal. Ennek ellenére Bátyi Attila a mai napig a Barcika Vízmű ügyvezetője havi 450 ezer forintért.

A polgármester és az építési vállalkozó – magánútra költözött a kazincbarcikai elit

Kazincbarcikán hosszú évek óta probléma a magas munkanélküliség és a fiatalok elvándorlása. Az 1994 óta MSZP-s polgármesterek által irányított városban azonban látszólag minden rendben, javarészt EU-s támogatásból szinte mindent felújítottak már, közintézményeket és közterületeket egyaránt. Ám a beruházások elvégzésére kiírt közbeszerzéseket sorra ugyanazok a cégek nyerik, nem egy esetben hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás során; az utóbbi évek egyik leggyakrabban foglalkoztatott építőipari vállalkozásának tulajdonosa a polgármester szomszédja. Tovább az előző cikkre.

Egy másik, a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás egyik alapító, és máig vezető tagjaként is szerepel Kazincbarcika. A társulás létrejöttének célja 2000-ben a régió hulladékkezelési feladatainak megoldása (szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, regionális települési szilárdhulladék-lerakó telephely létrehozása Sajókazán, regionális hulladékátrakó kialakítása Ózd térségében), és ehhez EU-s források igénybevétele volt.  Az Európai Unió infrastrukturális előkészítő alapjából (ISPA) támogatott beruházás költsége 3,2 milliárd forint volt, amely 10% önerővel, 40% állami és 50% uniós támogatással valósult meg.

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulásnak volt még egy fontos célja: a térségben található 78 db elhagyott szemétlerakó rekultivációja. Négy hónappal ezelőtt a kazincbarcikai munkaterületet átadták a kivitelezőnek, ezzel kezdetét vette a hatalmas új projekt. Az önkormányzati társulás még tavasszal szerződött a munkák elvégzésére 4,8 milliárd forint értékben a Zöld Sajó Rekultivációs Konzorciummal, azonban a máskor szokásostól eltérően a megállapodásról szóló közbeszerzési hirdetményben nem tüntették fel a konzorcium tagjait. Mindössze annyit tudni, hogy a konzorcium címeként a MENTO Környezetkultúra Kft. bodrogkeresztúri székhelyét adták meg, és egy arlói jegyzőkönyv a Geohidroterv Kft.-t is a konzorcium tagjaként említi. A tisztánlátás érdekében adatigénylésben kértük ki (egyelőre eredménytelenül) az önkormányzati társulástól a Zöld Sajó Konzorciummal kötött szerződést, ugyanis a kazincbarcikai munkaterület átadásáról készült fotókon az önkormányzat egyik kedvenc cége, a Serol-Bau Kft. tulajdonosa, Sergyán László is szerepel, talán nem véletlenül.

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás egyébként szeptember végén megalapította a Zöld Völgy Nonprofit Kft.-t, a kazincbarcikai képviselőtestület pedig még szeptember elején határozatot hozott arról, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására létrehozandó cég ügyvezetője Sztupák Péter alpolgármester, a felügyelő bizottság elnöke pedig Szitka Péter polgármester lesz, mindketten 5 évig.

Holding élettárssal és feleséggel

A 2006 óta az MSZP-s Szitka Péter által vezetett kazincbarcikai önkormányzat 2011 novemberének végén határozattal döntött arról, hogy hat gazdasági társaságból álló konszernt alakít, melyet a frissen létrehozott Barcika Centrum Kft. fog irányítani. Az új cégcsoport feladatául tűzték ki az addig százszázalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok által végzett feladatok ellátását, továbbá a városi köztemető üzemeltetését, a közétkeztetést, valamint kulturális és sport feladatok ellátását. Ennek érdekében a már meglévő cégekben 2011 végén ötvenszázalékos tulajdonos lett a Barcika Centrum, az Arborétum Nkft.-t átnevezték Barcika Park Nkft.-re, és létrejött a közétkeztetésért felelős Barcika Príma Kft. A Timpanon Vagyonkezelő Kft. végül az önkormányzati határozattal ellentétben nem alakult át Barcika Szolg. Kft.-re, és a Barcika Art Kft. is csak háromnegyed évvel később, 2012. augusztus végén alakult meg a Barcika Ipari Park Kft.-ből, amelyben viszont már a többihez hasonlóan 2011 decemberében tulajdonos lett a Barcika Centrum.

A hat cég természetesen hat ügyvezetői és sok felügyelőbizottsági állást jelent, utóbbiból ugyan jópárat külsős tagok töltenek be, de néhány önkormányzati képviselőnek is jutott belőlük, többeknek kettő is. Ennél a más településeken sem szokatlan gyakorlatnál is érdekesebb, hogy a kommunikációs, kulturális valamint sportfeladatokat ellátó Barcika Art Kft. egyik igazgatóhelyettese Sztupák Péter alpolgármester élettársa, Harnócz Zsuzsa, aki a Kazincbarcikai Városi Tévé (KVTV) műsorvezetője is.

Ugyancsak a Barcika Art-nál dolgozik – dekoratőrként – Szitka Péter polgármester felesége, Kalácska Viola divattervező, aki a városban korábban jelmezkölcsönzőt működtetett, ezt azonban ma már a Barcika Art teszi a kezelésében lévő Egressy Béni Művelődési Központban. A jelmezkölcsönző átvételének részleteiről semmit sem tudni, a kapcsolódó szerződést nem hozták nyilvánosságra.

A megalakulása óta eltelt közel egy év alatt, augusztus végéig a Barcika Art részére 218 milliót fizetett ki az önkormányzat a közművelődési közfeladatok ellátásáért, közszolgálati műsorszolgáltatásért, képviselő-testületi ülések közvetítéséért, városmarketingért, rendezvényekért, valamint a szervezési és marketingfeladatokért. Vagyis a tanácsadás utáni második legnehezebben megfogható területen tevékenykedő önkormányzati cég nem kevés közpénzbe került eddig, nagyjából havi 18 millió forintba.

 

Az ügyvezető

A Barcika Art ügyvezetőjévé 2012.szeptember 1. és 2013. december 31. közötti időtartamra a kazincbarcikai önkormányzat egy 2012. augusztus 3-án tartott rendkívüli ülésén a nagy médiatapasztalattal rendelkező Göndörné Veres Juditot nevezte ki, aki 2010. augusztus elsejétől a város szóvivője volt. Göndörné – vélhetően ügyvezetői kinevezése miatt – 2012. augusztus közepén megszüntette tulajdonrészét a férjével közös egyik vállalkozásában, a GB&GJ Bt.-ben, amit azóta férje, Göndör Béla, az edelényi focicsapat edzője és lánya birtokol.

A betéti társaság építőipari munkákkal, rendezvényszervezéssel, és vagyonvédelemmel foglalkozik, honlapjukon – ahol Göndörné még ma is kapcsolattartóként szerepel – a bemutatkozás rovatban ezt írják magukról: „A rugalmas, korrekt, tisztességes munkavégzés alapelveink közé tartozik, mert inkább legyen egy-egy megbízáson kisebb hasznunk, mint másoknak, de nekünk az elégedett ügyfél és a visszatérő megrendelések jelentik a jelent és a jövőt!”

Visszatérő megrendelésekben pedig nincs hiány, Kazincbarcika önkormányzata egy adatigénylésünkre adott válasza szerint 2012.júniusa óta három szerződést kötött a céggel az üresen álló volt iskolaépületek őrzésére. Szintén a GB&GJ Bt.-t bízta meg a kazincbarcikai önkormányzat tulajdonában lévő Timpanon Vagyonkezelő Kft. a bezárt fedett uszoda és a szintén nem működő műjégpálya őrzésével tavaly május elején. Bár Gulyás Tibor, a Timpanon ügyvezetőjének tájékoztatása szerint ez a szerződés az uszoda újranyitása miatt idén szeptemberben megszűnt, „De ez ne zavarja önt a szerződés megismerésében. Hajrá!”írta válaszul közadatigénylésünkre.

Amire egyébként néhány nappal korábban az első reakciója ez volt: „Kérdezem, jámbor kíváncsisággal ki Ön kedves János, és miért érdeklődik magánjogi szerződések konkrét tartalmát illetően?” Ugyanis kikértük a Timpanon Kft. és Göndörné Veres Judit között létrejött lakásbérleti szerződést is, amelyről az önkormányzat határozott 2012. január 1.-2014. december 31. közti időtartamra. Mivel a Timpanon közpénzből működik, a szerződés távolról sem magánjogi, hanem közérdekű adat. Igénylésünk azonban Göndörnét is érzékenyen érintette, nekünk írt hosszadalmas levelét úgy kezdte, hogy „Megválaszolom eme kérdéseit, bár nem tartoznak a közérdeklődésre számot tartó kategóriába és erősen magánszférát érintenek.”, tehát szemlátomást ő sem ismeri túlzottan az információszabadsági törvényt.

Göndörné elmondása szerint az önkormányzati lakás bérletére férjétől való különélése miatt volt szükség, ám a bérleti szerződés aláírása után 8 hónappal alakult Barcika Art Kft. cégadataiban a kezdetektől máig Göndörné korábbi, férjével közös lakcíme szerepel. A GB&GJ Bt. önkormányzattól kapott megbízásaival kapcsolatban az ügyvezető asszony azt írta, hogy „Hosszú évek után még akkor sikerült pályázati úton szerződést kapnunk a városban, amikor semmilyen más kötődésem nem volt az önkormányzathoz, cégekhez. Ez nyugodtan visszakövethető, s részemről maximálisan vállalható. Számos más városban, más önkormányzatoknak, cégeknek őriztünk, piaci alapon, pályázatokat megnyerve, vagy elbukva, hiszen ilyen is volt szép számmal. Amikor szerepet kaptam a város közéletében, a cégből kivonultam, mert bár nem volt összeférhetetlen, így tartottam korrektnek.”

Tehát az szerinte rendben van, hogy már szóvivősége idején is leszerződött (egykori) cégével az őt foglalkoztató önkormányzat 3,5 millió forint értékben.

Szerencsés képviselők

Nem panaszkodhat Tóth Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő, a korábban az ő, majd 2011 óta gyermekei tulajdonában lévő Litoplan Nyomdaipari Kft. ügyvezetője sem: a cég az elmúlt években négy megbízást kapott Kazincbarcikától a város 55. születésnapjára kiadott könyv, valamint plakátok, oklevelek, és cégtáblák legyártására, összesen közel 3,2 millió Ft értékben. A Litoplan emellett 2010 óta minden évben megnyerte a Kazincbarcikai Mozaik című helyi újság és egyéb nyomdaipari termékek (plakátok, molinók, szórólapok) kivitelezésére a korábban a Timpanon Kft., majd idén már a Barcika Art Kft. által kiírt közbeszerzéseket, melyek nettó összértéke 116,2 millió forint. Mindez egyébként nem meglepő annak fényében, hogy a Litoplan nyomtatta 1994-től az önkormányzat korábbi lapját, a Kazincbarcikai Közéletet, amely 1996-tól egészen 2007-es megszűnéséig a részben Tóth Zoltán tulajdonában lévő Barcikai Közélet Kft. tulajdonába került.

Negrutz Ágoston, a FIDESZ egyik kazincbarcikai képviselője is nyert már helyi tendert: a Timpanon Kft. 2011-ben élelmiszer-beszerzésre kiírt közbeszerzésének sütőipari termékekre vonatkozó részére a Negrutz tulajdonában lévő Vekni Kft. által beadott ajánlatot találták a legjobbnak, így vele  kötött 5,5 millió forintos szerződést a város tulajdonában lévő cég.

Természetesen lehetséges, hogy tényleg a képviselők cégei tették a legkedvezőbb ajánlatot, azonban etikai szempontból már az is kifogásolható, hogy elindulnak az önkormányzat vagy annak bármely cége által kiírt bármilyen pályázaton. Érdekesség ugyanakkor, hogy első cikkünk megjelenése után egy másik kazincbarcikai fideszes képviselő levélben kereste meg az Átlátszót, az építőipari beruházások melletti további furcsaságokat említve, de párttársa Timpanonnal kötött szerződéséről nem tett említést. Megköszöntük neki a már korábban tudomásunkra jutottakról írt levelét, és kértük, hogy amennyiben további információkkal tudja segíteni munkánkat, tegye meg, de sajnos azóta nem jelentkezett.

Nem szeretik a nyilvánosságot

Kazincbarcikán egyébként sem könnyű hozzájutni a közérdekű adatokhoz, ezt első körben a Timpanon Kft.-hez benyújtott adatigénylésünk, és Gulyás Tibor ügyvezető arra írt már-már szürreális válaszai kapcsán tapasztalhattuk meg. De az önkormányzati holding egyik tagja sem az átláthatóság élharcosa: értesüléseink szerint a cégvezetők juttatásait és a közbeszerzésekkel kapcsolatos információkat is csak többszöri kérés után hozták nyilvánosságra honlapjaikon, amelyeken azonban a nettó ötmillió forintot elérő szerződéseik listája – melyet a juttatásokhoz és közbeszerzési adatokhoz hasonlóan kötelező lenne közzétenniük – még mindig nem található meg. Ezért adatigénylésekben kértük ki a cégektől a listáikat, eddig azonban még egyikük sem reagált, holott a válaszadásra az Infotörvényben megszabott 15 napos határidő már letelt.

Mindez persze nem meglepő abban a városban, ahol Klimon István alpolgármester a Facebook-oldalán egy kommentben magyarázza az állampolgári érdeklődésre, hogy a képviselőtestületi ülések előterjesztéseit azért nem hozzák előzetesen nyilvánosságra az önkormányzat honlapján, mert a testület mindig az adott ülésen dönti el, hogy az éppen nyílt vagy zárt lesz-e. Klimon úr ugyanitt azt is elmondta, hogy az ülések jegyzőkönyvei azért nincsenek fent a honlapon, mert nagy megterhelést jelentenének a régi rendszernek, viszont a könyvtárban évek, évtizedek óta elérhetők.

Erdélyi Katalin – Mosoni Kovács János

Folytatjuk. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

 

Megosztás