Adatigénylések

Aszfaltozás az Orbán-lagzi előtt: Szokásos Eljárás, vagy kátyúmutyi?

Csütörtökön írta meg a hvg.hu, hogy nagyban aszfaltoznak, kátyúznak, bokrot irtanak, sövényt metszenek az Orbán Viktor lányának lagzihelyszínére vezető úton, Csabdi-Tükröspuszta térségében. Véletlen egybeesés? Megrendelésre készül, vagy csak így akarnak a helyiek, vagy a furcsa nevű KKK kedveskedni az ifjú párnak? Megpróbáljuk kideríteni.

„Mivel helyi lakosok használják a mintegy 650 méteres szakaszt, a vagyonkezelő Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) a ténylegesen érintett csabdi önkormányzatnak való átadásáról döntött. Az átadás előtt bizonyos munkákat el szoktak végeztetni, például a balesetveszélyes ütőkátyúk megszüntetését, padka- és rézsűkaszálást, bokorirtást. Ezeket rendelte meg társaságunktól augusztus 30-án a KKK, amelyeket el is végeztek szakembereink, összesen nettó 1,637 millió forint értékben” – írta a KKK a hvg.hu-nak adott válaszában.

A magyar viszonyokon szocializálódottaknak önmagában furcsa lehet az a szuperszonikus ügymenet, hogy augusztus 30-án megrendelnek egy kátyúzást az évtizedek óta elhanyagolt úton, és szeptember 5-én már végzik is a munkát. Ráadásul az állam lemond egy (alsórendű) útszakasz kezelési jogáról az önkormányzat javára, de előtte még gyorsan rendbehozza, ajándék gyanánt? És mindez épp az előtt történik, hogy a miniszterelnök lánya a helyi luxustanya tulajdonosával egybekel, és a teljes násznép ezen az úton vonul végig?

Az adatoknál maradva, megkerestük a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központot, hogy kiderítsük: az utat milyen kezdeményezésre, milyen döntéshozatali eljárás eredményeként (mellékelve a döntéshozatali eljárás megindulásától annak lezárásáig keletkezett valamennyi dokumentumot) adták át Csabdi önkormányzatának. Így talán kiderül, ki áll a döntés hátterében. De szeretnénk megtudni azt is, hogy pontosan milyen javítási, karbantartási munkákat végeztek el és ezek mennyibe kerültek, valamint hogy mikor bízták meg a Magyar Közút Zrt.-t a munkálatok elvégzésével, az mikor kezdte meg, és mikor fejezte be a munkálatokat.

Mindezen adatok persze akkor lesznek igazán beszédesek, ha kiderül: az elmúlt időszakban, mondjuk 2012-ben és 2013. január 1-jétől mostanáig a KKK összesen hány útszakaszt adott át önkormányzati kezelésbe, kinek a kezdeményezésére, és pontosan melyek voltak ezek. Vajon gyakran előfordul, hogy a KKK gondol egyet, és csak úgy az önkormányzatnak ajándékoz egy utat? És vajon minden esetben gondosan fel is újítja előtte? Megkérdeztük hát azt is, hogy az átadott útszakaszokon az átadást közvetlenül megelőzően pontosan milyen javítási, karbantartási munkálatokat végeztek el és milyen értékben, valamint e munkálatokat ki végezte el.

Most már csak az a kérdés: vajon mindig ilyen rohamtempóban dolgoznak? Talán ha megválaszolják azt a kérést, hogy az egyes eljárások, folyamatok pontosan mennyi ideig tartottak, azaz mikor született meg az egyes esetekben a döntés az átadásról, ettől számítva a javítási, karbantartási munka kivitelezőjének kiválasztása, illetve megbízása, a munkálatok megkezdése, azok befejezése, valamint az útszakasz kezelői jogának átadása, ez is kiderül.

Amíg a válasz megérkezik, marad a találgatás, meg a kínos összehasonlítás Oroszországgal. Reméljük, náluk azért jobbak vagyunk.

Asbóth Márton

 

Megosztás