Cikkek

Válasz a Pesti Srácoknak: nyilvánosságra hozzuk a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatot

Tisztelt Huth Gergely, köszönettel megkaptam levelét, amelyben a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatunk után érdeklődik. Csatoltan megküldöm az Asimov Alapítvány által benyújtott pályázatot, amely az atlatszo.hu által felhalmozott tudás és watchdog módszertan elterjesztésére vállalkozik.  Hozzáteszem, büszkék vagyunk arra, hogy az Open Society Foundations, a CEE Trust vagy éppen a Norvég Alap támogatásra érdemesíti a munkánkat, és hálásak vagyunk ezért nekik.

*****

Az atlatszo.hu működésének kezdete óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy működésének anyagi háttere mindenki számára átlátható legyen, így a magyar sajtótermékek közül egyedülálló módon a mikroadományok kivételével a donorok kilétét a honlapunkon nyilvánosságra hozzuk. Munkatársaink kilétét sem titkoljuk, büszkén vállaljuk a becsületes nevünk. Éppen ezért, kérését teljesítve, csatoltan megküldöm az Asimov Alapítvány által benyújtott pályázatot, amely az atlatszo.hu által felhalmozott tudás és watchdog módszertan elterjesztésére vállalkozik. A támogatási szerződést annak megkötése után ugyancsak nyilvánosságra fogjuk hozni.

Hozzáteszem, büszkék vagyunk arra, hogy az Open Society Foundations, a CEE Trust vagy éppen a Norvég Alap támogatásra érdemesíti a munkánkat, és hálásak vagyunk ezért nekik. Ezek a nemzetközi donor szervezetek adományaikkal ugyanis a demokráciát védik Magyarországon, nem pedig belpolitikai célokat szolgálnak, ahogyan azt mostanában a kormánypártok által támogatott sajtótermékek sugallják leleplezőnek szánt írásaikban.

A kimittud rendszerbe folyamatosan, a felhasználói igények szerint töltjük fel az adatgazdák elérhetőségeit, amint azt a felhasználói leírás tartalmazza is (http://kimittud.atlatszo.hu/help/requesting#missing_body) Megkeresése nyomán a Norvég Alapot és – noha nem tartozik az információszabadsági törvény hatálya alá – az atlatszo.hu-t is felvettük az adatgazdák közé. Erre vonatkozó igény esetén szívesen megjelentetjük a Pesti Srácok blogot kiadó Gerilla Press Kft.-t is ugyanott.

A kimittud rendszert azért hoztuk létre, hogy minél többen, minél szélesebb körben éljenek az információszabadsághoz való jogukkal: adatigényléseikkel szorítsák rá a hatalomgyakorlókat az átláthatóság követelményének érvényesítésére. Ez a cél akkor érhető el, ha a kimittud széles körben ismertté és használttá válik budapesti és vidéki öntudatos honpolgárok, valamint civil szervezetek számára. A Norvég Alaphoz benyújtott pályázat éppen ezt célozza: a civil szféra a mindenkori országos és helyi kormányzattal, és a velük összefonódott gazdasági körökkel szemben is lépjen fel aktívan az átláthatóság érdekében. Szerintünk ez kifejezetten hazafias cselekedet.

A norvég adófizetők azért kényszerítették ki, hogy kormányzatuk a világ egyik leginkább átlátható közhatalma legyen, mert tudják, hogy jó politikai döntések akkor születhetnek meg, ha azt nem magánérdekek és piszkos kis mutyizások befolyásolják. A norvég kormány többek között ugyanezen követelmények érvényesítését támogatja az Unióhoz csatlakozott új tagállamokban a Norvég Alapon keresztül, hiszen elemi érdeke, hogy az általa a kevésbé fejlett tagállamok részére nyújtott anyagi támogatás ne tisztázatlan magánvagyonokat gyarapítson.

Őszintén értékelem aggódását az atlatszo.hu politikai függetlenségével kapcsolatban, azonban meg kell nyugtassam: azt semmilyen veszély nem fenyegeti. Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy eddig minden kormányzattal és gazdasági túlhatalommal szemben kritikus újságíróként jártam el: ennek eredményeként voltam közellenség a Matávnál az 1990-es években, így született meg 2006 őszéről a Túlkapások című cikksorozat és könyv, ezért foglalkoztam kiemelten a sávolyi beruházás visszásságaival. A Magyar Villamos Művek korrupciógyanús ügyleteit ugyanúgy pereltem, tényfeltártam és bíráltam a szocialista kormányok alatt, ahogy teszem azt a mostani vezetés visszaéléssgyanús ügyeivel kapcsolatban is. Ezért hoztam létre az atlatszo.hu watchdog NGO-t és oknyomozó portált két évvel ezelőtt.

Mindenkivel együtt dolgozom, aki osztja az információszabadság iránti elkötelezettségemet, és hajlandó tenni is a közélet átláthatóságáért: ügyvédként képviselt már Pelle Andrea, Desics Péter, Baltay Levente, Bodolai László, Schiffer András, Gulyás Gergely, Gáli Csaba, Sepsi Tibor és Tordai Csaba is. A mindenkori hatalom csahos kutyáitól rendre meg szoktam kapni, hogy egy másik politikai erő érdekében tevékenykedem, de már régen túltettem magam azon, hogy fasisztabérencnek vagy bajnaigárdistának tituláljanak.

A Fidesz-közeli Szabadság kör 2009-ben Szabadság-díjjal ismerte el az emberi jogok érvényesülése érdekében végzett tevékenységemet, és Gőbölyös Soma-díjban, Pulitzer-emlékdíjban, Minőségi Újságírás díjakban, az adatvédelmi ombudsman emlékérmében, és Daniel Pearl Award-ben is részesültem az alkotmányos alapjogok védelme érdekében kifejtett tevékenységemért és az oknyomozó újságírói munkám elismeréseképpen. Az atlatszo.hu 2012-ben elnyerte a Global Voices által adományozott és a Google által szponzorált, az online szólásszabadság védelmezéséért járó nemzetközi Breaking Borders Award kitünetést.

Tisztelt Huth Gergely,

régi ismeretségünk azt hiszem, feljogosít arra, hogy megkérjem: ne alkalmazzon kettős mércét az átláthatósággal kapcsolatban. Számos sajtóhír szólt arról, hogy költségvetési forrásokat kapott a pestisracok.hu kiadója, a GerillaPress Kft. Ahogyan Ön is joggal várja el, hogy az atlatszo.hu tegye nyilvánossá teljes egészében a működésének anyai forrásait, arra kérem, hogy személyének és cégeinek a Fidesz-frakcióval, a Nemzeti Együttműködési Alappal vagy bármely más, költségvetési forrásokból működő szervvel kötött szerződéseit hozza teljes körűen nyilvánosságra –  annál is inkább, mert a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 81. § (4) bekezdése kötelezi is erre. Ezzel is tanúbizonyságát adhatja annak, hogy mostani érdeklődése nem csupán a munkáját finanszírozó kormányközeli megrendelők kiszolgálásának igényéből fakad.

Tisztelettel üdvözli,

Bodoky Tamás és az atlatszo.hu szerkesztősége

A Norvég Alaphoz benyújtott pályázatunkat itt lehet letölteni (PDF)

Ha tetszett a válaszunk, szavazz az Átlátszó Blog-ra a Goldenblog közélet kategóriájában!

 

Megosztás