Cikkek

„A mobilgát jó találmány, de nem a Rómaira való” – civilek az árvízvédelemről

Ténylegesen hány fa kivágása árán épül majd a mobilgát? Mit mond az Unió Víz Keretirányelve az ilyen létesítményekről? Hová lett a fővédvonal? Miért nem ad klórmeszet az ÁNTSZ? Új videónkban civilek és szakértők beszélnek a mobilgát és a meg nem oldott árvízvédelem problémáiról.

Egyre nehezebben követhető a fővárosi vezetés, legfőképp Tarlós István főpolgármester álláspontja a Rómaira építendő mobilgát ügyében. Néhány hete, nem sokkal a nagy árvíz előtt, még úgy tűnt, van esély rá, hogy a főváros óvatosan elengedi a partélre tervezett mobilgát-koncepciót. Ebben vélhetőleg szerepet játszott, hogy az Átlátszó nyilvánosságra hozta a súlyos problémákat és kockázatokat felvető ún. Havária tervet. Nemrég megszületetett az MTA ad hoc-bizottságának értékelése is, ami azt ugyan nem állítja, hogy a tervezett mű a jelenlegi tervek alapján műszakilag nem valósítható meg, de komoly kockázatokra és hiányosságokra is figyelmeztet – a főpolgármester olvasatában ez azt jelenti, hogy az MTA támogatja a koncepciót.

A múlt héten Szabó Marcell „zöldombudsman” hivatalában civil szervezetek és a főváros képviselői közt zártkörű megbeszélés zajlott. A tárgyaláson információink szerint egyértelművé vált, hogy a tervezést az időközben felmerült problémák miatt szinte elölről kell kezdeni. A megbeszélésen forrásaink szerint a főváros képviselője is elismerte, hogy nincsenek megbízható adatok például a talajvizek mozgásáról – ezt az MTA-jelentés is említi -, így a tervezésnél jelentős a bizonytalanság. Ezzel egybevág az az információnk, hogy a tervező – számos módosítás után – a vízjogi engedélyeztetési eljárás felfüggesztését kérte.

Tovább fokozta a bizonytalanságot, hogy a miniszterelnök két héttel ezelőtt szokásos rádiónyilatkozatában arról beszélt, hogy az államnak nem dolga megvédeni a hullámtérben élők ingatlanait. Nem sokkal később viszont Varga Mihály miniszter pontosította, hogy mindez nem vonatkozik a Rómain megépítendő mobilgátra. A főváros vezetőinek tényleges, szakmai érveit nem ismerjük a civil szakértők, illetve az MTA kritikus észrevételeivel kapcsolatban. Filmünk a válasz nélkül hagyott problémákból mutat be néhányat.

„A mobilgát jó találmány, de nem a Rómaira való” – civilek az árvízvédelemről from atlatszo.hu on Vimeo.

Korábbi cikkeink a Római-partról:

Káosz a koncepcióban: árvízvédelmi tervek a Római-parton

Újabb jegyzőkönyv a római-parti csónakházak eladásáról

Katasztrófát okozhat a Római-parti mobilgát – figyelmeztetésre sem lesz idő

Frissen alapított pályázó, összetákolt előterjesztés – így adták el a római-parti csónakházakat

Római-parti mobilgát: Szállodák, házak és lakóparkok a hullámtérben

Római-parti mobilgát: kinek áll érdekében?

 

 

Megosztás