Adatigénylések

Harmincmillió forint a miskolci rektor főtanácsadójának

A Hexagon Family Bt. 2006 júliusa óta havi nettó 290 ezer forintot és költségtérítést kap az állítólag rossz anyagi helyzetben lévő Miskolci Egyetemtől, de szerződéses feladatait többször külön is megrendelték, így összesen több mint 30 millió forintot keresett a rektor főtanácsadójának családi vállalkozása, derül ki az atlatszo.hu birtokába került szerződésekből.

Január 31-én jelent meg az Egyetemigazsag nevű, névtelen szerző által vezetett blogon egy írás, mely azt írja, hogy az évek óta tartó megszorítások, valamint az Arcadom-hoz és Gropius-hoz kötödő befejezetlen építkezés miatt sínylődő Miskolci Egyetem Rektori Hivatala nem éppen spórolósan működött az utóbbi években. Mi több, Patkó Gyula korábbi rektor főtanácsadója, Molnár László Hexagon Family Bt nevű cége „a Miskolci Egyetem működésével kapcsolatos programkoordinációs, beruházásokkal kapcsolatos tanácsadói, műszaki elemzői, oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával lett megbízva.”

A blog szerint olyan egyetemi feladatokat is ehhez a céghez szerveztek ki, mint a diplomaosztók, vagy karácsonyi koncertek szervezése, de fizettek tanácsadásért, fordításért is a bt-nek – 2006 óta összesen 30.644.850 forintot. A történet február elején lépett magasabb szintre, mikor Prof. Dr. Patkó Gyula rektor rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, melyen kiállt Molnár László mellett és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az írás miatt.

Szerettük volna megtudni az egyetem igazságát, így közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, melyet az intézmény nem sietett teljesíteni. Először arra hivatkozva kértek haladékot, hogy későn érkezett meg hozzájuk az elektronikus formában elküldött igénylés. Utána személyes betekintést ajánlottak, mire az egyetemen megjelenő meghatalmazottunk számára nem voltak hajlandóak megengedni, hogy a dokumentumokról bármilyen másolatot, fotót készítsen. Már a peren gondolkodtunk, mikor egy leak-en keresztül megkaptuk a szerződések egy részét, majd rá pár napra KiMiTud-on keresztül egy sokkal bővebb anyagot.

Az egyetemtől április közepén megkapott 24 darab szerződés alátámasztani látszik a feljelentett blog szerzőjének állítását. Dr. Molnár László cégét 2006. július 1-én kötött határozatlan idejű szerződésben bízta meg az egyetem a „működése körében előálló programkoordinációs; beruházásokhoz kapcsolódó tanácsadói, műszaki elemzői; oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával”, hozzátéve, hogy ezek a tevékenységek „a megbízó tevékenységi körén belül nem szakmai feladatnak minősülnek.” A Hexagon Family Bt. mindezért a feladatért havi nettó 290000 forintot, ezen felül költségtérítést kap, ami viszont még érdekesebb, hogy a felsorolásba illeszkedő tevékenységekre rendszeresen újabb megbízásokat kapott a cég az utóbbi években.

Gépészek

A gépészmérnökök által vezetett egyeteme szenátusától 2006-ban a szintén gépész végzettségű Molnár „A Miskolci Egyetemért Érdemérem” kitüntetésben részesült. A szerződéseinek nagy részét szignáló Patkó Gyula 2006. július 1-én került a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékáni székéből rektori pozícióba, így Molnár megbízása volt az egyik első papír, amit ebben a titulusában aláírhatott. A gépészdominancia pedig továbbra sem látszik megingathatónak: idén március 6-án a kar jelenlegi dékánját, Dr. Illés Bélát választotta meg a jelentős gépész túlsúllyal rendelkező Szenátus új rektornak.

Illés július 1-én válthatja Patkót a rektori székben, amennyiben erre Balog Zoltán erőforrás miniszter is rábólint. A háromfős mérkőzésből Prof. Dr. Barkai László egy plágiumügy miatt kiesni látszik, így ha a debreceni példát követve Balog szembemenne a szenátusi szavazatokkal, akkor csak Palotás Árpádra, a Műszaki- és Anyagtudományi Kar dékánhelyettesére eshet a választása.

Patkó professzor és Molnár rektori főtanácsadó között információink szerint nagyon régi kapcsolat áll fenn. Úgy tudjuk, az utóbbi években nem történhetett olyan személyi döntés az egyetemen, melyre Molnár ne bólintott volna rá. Molnár Lászlóval feltehetően Dr. Mang Béla korábbi stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, 2002-2006 közötti felsőoktatási helyettes államtitkár is kapcsolatban lehetett, legalábbis erre enged következtetni, hogy Molnár 2006-os határozatlan idejű szerződése mellett 5-6 évvel ezelőtti, többszázezres szerződéseken is a megbízók képviselői között szerepel a neve. Mang Béla jelenleg az Illés Béla által vezetett Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék docense.

30 millió forint nem egyetemi feladatokra

Összeadva a Hexagon Family Bt-nek kiutalt pénzeket, nagyjából 30 és fél millió forintot kapunk, melynek kicsit több, mint kétharmada a 2006 júliusi szerződés alapján kiszámolt összeg. A szolgáltatási szerződések jellemzően rendezvényszervezéssel, azok pr- és szaktanácsadásával, fordítással, szakértői munkával kapcsolatosak, vagyis olyasmivel, amire Molnár egyszer már leszerződött. A Hexagon Bt megbízásai diplomaosztók, tanévnyitók, karácsonyi és állami ünnepségek, konferenciák esetében feltűnőek leginkább, a munka kiszervezésének okául pedig szinte minden esetben azt írják, hogy az nem szakmai feladat, az egyetemnek nincs rá megfelelő kapacitása, vagy személyzete. Lássuk, melyek voltak azok a feladatok, amelyek nem az egyetem szakmai munkájához kapcsolódnak és amiért nem volt elég egyszer leszerződni a Hexagonnal.

Rendezvények, diplomaosztók

2011-ben 5 diplomaosztó során felmerülő, egyenként 100000 forintos költségre szerződött le a főtanácsadó cége. A június 3-án aláírt szerződés szerint az egyetemnek nincs kapacitása megszervezni az eseményeket, ráadásul „az idő rövidsége, a feladat sürgőssége” is közrejátszott a külső cég megbízásában. Furcsa, hogy ennyire meglepte az egyetemet, hogy a tanév végén diplomaosztók lesznek, hiszen korábban is szerződött már ilyen feladatra, természetesen a Hexagonnal. 2010. január 16-án 70000 forintot, 2009 júniusában (Kerti Partival együtt) 185000 forintot, 2007 azonos hónapjában 5 db. azonos rendezvény pr- és szaktanácsadói feladataiért 500000 forintot számlázott ki Molnár.

A 2010-es tanévzáró rendezvények előkészítésének felügyelete, a rendezvények szervezése közben folyamatos egyeztetés a rektori hivatallal 150000 forintba került, a 2009. január 24-i diplomaosztó a Kutatók Éjszakájának helyi szervezésével, illetve a március 15-i ünnepség szervezésével és lebonyolításával viszont már 800000 forintot kóstált. Szintén jól fizető, 950000 forintos megbízás volt az egyetem 60 éves jubileumi rendezvénysorozat programjának kidolgozása és előkészítése, valamint a lebonyolításhoz szükséges pr- és szaktanácsadói feladatok ellátása.

A 2009-es jubileumi tanévnyitó ünnepségekkel kapcsolatban 50000 forintot kapott a cég, ugyanebben az évben a pótdiploma-átadó ünnepségért és a karácsonyi koncertért közösen 215000-ret. 2008-ban az október 23-i és gyermekvárosi ünnepséget, valamint a november végi pót-diplomaosztót magába foglaló szerződés 300000 forintról szólt, az éves rendes diplomaosztók és a tanévnyitók pedig együtt 250000-be kerültek az egyetemnek. 2007-ben is dolgozott tanévnyitón és egyetemi nyílt napon Molnár László, előbbit 200000-ért, utóbbit 400000-ért vállalta el. A 2007-es SEFI-IGIP mérnökképzési konferencia megszervezése 50000-ot hozott a Hexagon konyhájára.

Pályázatok nyomán szerzett megbízások

A Hexagon Family Bt kapta 2007 márciusában a „K+F+I Szolgáltató Centrum a Miskolci Egyetem tudás és infrastruktúra bázisán c. kiemelt projekt megvalósíthatósági tanulmányának” elkészítését, amely a megbízó megrendelési körén belül nem szakmai feladat – írja a szerződés. A 300000-es paktum Mang Béla nevét is magán viseli, a beadott munka végül nem nyert. A szintén nem az egyetem szakmai feladatának számító TÁMOP 4.2.3. „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja” pályázat keretében a disszeminációk megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó részek összeállításában való közreműködés, vagyis egy 20 oldalas szakmai anyag összeállítása 300000 forintot kóstált. Teljesítésigazolásra jogosult személyként Patkó Gyula megbízó neve mellett szintén Mang Bélát találjuk.

Szakértői munkák

2011 elején az egyetem jövőbeni együttműködési lehetőségeinek feltárásáról szóló konferencián való tolmácsolásért 250000 forintot és egy 77 diás prezentáció lefordításáért 231000 forintot számlázott ki Molnár. Ugyanezen év tavaszán Dr. Kamondi László, a gépészkar idén kitüntetett dékán helyettesének megbízására a Szerszámgépek Tanszéke, Forgácsoló szerszámgépek című tananyagának lektorálását végezte el 78400-ért.

666600 forintba került az egyetemnek, hogy Molnár cége kidolgozza a mesterképzési szint Ph.D. képzésére felkészítő tehetséggondozását, illetve megszervezze az ehhez kapcsolódó workshopokat és elkészítse a támogatási szerződésben meghatározott feladatok alapján „a doktori fokozatot szerzettek karrierlehetőségei a versenyszférában” c. tanulmányrészt. Mang rektorhelyettes a megbízással a JR Consultant Bt-t cserélte le a Hexagonra 2008. március 1-én.

Dr. Sárközi László igazgató 2007 szeptemberében 100000 forintért bízta meg Molnárt műszaki szöveg fordításával, ugyanő, ugyanennyiért egy évvel korábban műszaki tanácsadásért fizetett neki ugyanennyit. A szintén igazgatói tisztségben lévő dr. Csáki Tibor elektronikus szabadvezetékek kutatásáért, majd a következmények levonásáért rendelte meg Molnár munkáját 2006 szeptemberében 75000, illetve 100000 forint értékben. Utóbbiak esetében a szerződés kimondja, hogy ez a megbízó feladata.

A többi megbízás esetében azzal indokolja a külsős cég megbízását az egyetem vezetése, hogy azok nem tartoznak az egyetemi szakmai feladatai közé, illetve nincs rá kapacitásuk. Molnár Lászlónak volt, keresett is 30 milliót az állítólag rossz anyagi helyzetben lévő Miskolci Egyetemen.

Átlátszó oktatás: Adatigénylő blogot indít a Hallgatói Hálózat

Átlátszó oktatás” címen egyetemi gazdálkodást vizsgáló közérdekű-adat igényléseket gyűjtő blogot indítottak a Hallgatói Hálózat aktivistái. A projekt célja, hogy a KiMitTud közadatigénylő rendszerünkhasználatával átláthatóvá tegyék az egyetemek és főiskolák működését és kiderüljön, igaz-e a sok pletyka, amely az egyetemi karok és a hallgatói önkormányzataik közpénzeket érintő hanyag gazdálkodásáról terjeng. G. Szabó Dániel, a blog egyik szerzője kezdeményezte azt az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzatát érintő pert, mely egy megtagadott adatigénylés nyomán indult és amiről korábban mi is beszámoltunk. A bloggerek nemrég kaptak választ arra az igénylésre is, mely a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának gazdálkodását vizsgálta. A megkapott adatokból kiderült, hogy a HÖOK 50 millió forint állami bevétellel és 28 millió forint “egyéb” forrással gazdálkodott, melyből több millió ment karrierprogramokra, belső továbbképzésekre és az EFOTT rendezvénysátorra. A szervezet a 28 millió nem állami forrásról nem árult el adatot. A felsőoktatás korábbi pénzügyi botrányainak összegyűjtését is célul tűző blog szerzői szeretnék, ha minél többen adnának be közérdekű-adat igényléseket és ezzel nyomon követhetővé válnának az egyetemeken és főiskolákon elköltött adóforintok.

Az adatigénylést és a szerződéseket megtekintheti itt.

Igényeljen Ön is közérdekű adatot!

Halász Áron

Megosztás