Adatigényléses perek

Itt vannak az MVM-vezér 43 milliós tanulmányai

2011 augusztusában írtunk először arról, hogy a Magyar Villamos Művek jelenlegi vezérét, Baji Csabát az előző kormányzati ciklusban tanácsadóként foglalkoztatta a cég vezetése. Mivel akkor az MVM Zrt. sem a megbízási díjat, sem a teljesítési dokumentációt nem adta ki, bírósághoz fordultunk. Tudni szerettük volna: mennyiért és milyen tanácsokat adott a jelenlegi vezérigazgató az akkori menedzsmentnek, akik közül néhányan most bíróság előtt állnak, mert az ügyészség vádirata szerint bűnszervezetet keretében fiktív szerződések sokaságát kötötték meg. Az adatigényléses pert megnyertük, azóta pedig az MVM Zrt.-től megkaptuk és most közreadjuk a szerződést és a bíróság által kiadandónak minősített tanulmányokat, amelyekért Baji cége nettó 43 millió forintot kasszírozott.

A megbízási díj összege eddig sem volt titok, mert valaki még 2011-ben eljuttatta hozzánk Baji cége, a B.CS. Kontroll Zrt. szerződéseit: a tanácsaiért 2006 októbere és 2010 áprilisa között havi egymillió forint plusz áfát, összesen tehát nettó 43 millió forintot kasszírozott az állami tulajdonú áramszolgáltatótól a szocialista kormányok idején, Kocsis István, majd Mártha Imre MVM-vezérigazgatósága alatt a fideszes kötődésű üzletember. Arról is hírt adtunk, hogy Szász András, a Kocsis által vezetett MVM egyik másik akkori tanácsadója egy bírósági tárgyaláson tanúként azt vallotta, hogy a tanácsadás keretében a jelenlegi vezérigazgató támogatta az egyik olyan MVM-projektet is, ami miatt az ügyészség később vádat emelt.

Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy az MVM panamagyanús offshore ügyeiben ma már vádlott státuszú Szász Andráshoz köthető spanyol céggel is szerződésben állt a kérdéses időszakban Baji Csaba. A birtokunkba került dokumentumok szerint a B.CS. Kontroll nagyjából ugyanebben az időszakban, 2007 – 2010 között havonta négyezer eurót (tehát nagyjából további havi egymillió forintot) számlázhatott a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore ügyekben több szálon is érintett ibizai Puerto 2006 s.l. nevű cégnek. A teljesítésigazolásokat egy bécsi címre állították ki, ami azonos az MVM offshore ügyeiben szintén több szálon érintett Meinl Bank AG címével. A vizsgált időszakban a két megbízásból (MVM Zrt., Puerto 2006 s.l.) összesen tehát nagyjából 80 millió forint bevételre tett szert Baji Csaba vállalkozása.

Baji Csaba támogatta az MVM offshore projektjeit

“Baji Csaba 2006-2007-ben személyes tanácsadói szerződéssel tanácsadója volt a Puerto 2006 SL-nek, egyébként ugyanígy tanácsadója volt Kocsis Istvánnak. A tanácsadói szerződés alapján a teljesítésigazolások ellenében komoly összegeket is felvett. Ezt követően, vagy ennek során ő ismerte a nádprojektet illetőleg a Puerto 2006 ügyeit is és folyamatosan támogatta is” – tovább a teljes cikkre.

A B.CS. Kontroll és az MVM Zrt. közötti szerződés nyilvánosságának ügyében 2012. októberében megszületett a bírósági ítélet: a Fővárosi Törvényszék döntésének értelmében az állami cég nem titkolhatja el a megbízási díj összegét, a teljesítésigazolásokat, illetve a B.Cs. Kontroll által készített elemzések többségét sem. Az állami áramszolgáltató nem fellebbezett, és azóta kiadta számunkra a szerződést, a szerződésmódosításokat és a tanulmányokat, amelyeket innen lehet letölteni (Google Drive). A most közreadott tanulmányok értékéről szerettünk volna szakvéleményt készíttetni, ám az általunk felkért szakemberek vagy elzárkóztak a megkereséstől, vagy csak komoly ellenszolgáltatás fejében vállalták volna az értékbecslést, ezért olvasóinkra bízzuk annak megítélését, hogy megért-e az adófizetőknek nettó 43 millió forintot a most közreadott szellemi termék.

Eközben a Kaposvári Törvényszék bírája januárban márciusra halasztotta a Kocsis István volt vezérigazgató, és öt társa ellen indított MVM-per megkezdését. A bíró azért napolta el a tárgyalást, mert az első-, a harmad- és a negyedrendű vádlott nem jelent meg, a másodrendű vádlott pedig későn kapta meg az iratokat. Az OBH által Kaposvárra kihelyezett MVM-perben Kocsis Istvánt, a cég korábbi vezérigazgatóját, Szász András és Kapolyi László üzletembereket, valamint további három társukat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja az ügyészség. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egy ehhez kapcsolódó másik perben Kocsis István elhunyt helyettesével takarózott a bíróság előtt.

Adatigénylésünket innen letöltheti (PDF)

A bíróság ítéletét innen letöltheti (PDF)

A B.Cs. Kontroll Zrt. és az MVM Zrt. szerződéseit, az alvállalkozó tanulmányait és teljesítésigazolásait innen letöltheti (Google Drive)

Bodoky Tamás

(Fotó: innen.)

 

Megosztás