A helység kalapácsa

A helység kalapácsa – helyi oligarchia és vazallusmédia Kaposváron

Szita Károly kaposvári polgármester, akire egykor sokan leendő kormánytagként tekintettek, 2002-től fokozatosan kiszorult az országos politikából – ettől kezdve a helyi ügyekre összpontosított. 2006 óta a választókerületi elnöki tisztséget is Bánki Erik tölti be Somogyban, helyi források szerint az alsóbb szinteken felmerülő kérdésekben is ő dönt. Korábban a helyi Fidesz-hatalmasságok között komoly ellentétek alakultak ki: Szita Károly Gelencsér Attilával, megyei közgyűlési elnökével és Mátrai Mártával, a párt egyik helyi erős emberével is konfliktusba keveredett, mostanra viszont fegyverszünet alakult ki Somogyban. Forrásaink ugyanakkor azt is hozzátették, hogy Szitának lényegében nincsenek barátai.

A polgármester erőssége a hátországa: a városi közgyűlésben az abszolút többségben lévő Fidesz-frakció minden tagja több szálon kötődik hozzá. Két alpolgármestere, Oláh Lajosné és Tóth István arctalanok, a sajtóban soha nem szólalnak meg – mindemellett Tóth immár felszámolás alatt álló cége, a TóthBau Kft. korábban üzleti kapcsolatban állt az önkormányzattal, Oláhné pedig jelenleg is a város egyik iskolájában tanít. Giber Vilmos az egyik helyi kollégium igazgatója, Dér Tamás pedig a városi sportcsarnokot irányítja. Szép Tamás képviselő ügyvédként a város megbízásából parkolási bírságokat hajt be. Czimermanné Németh Andrea, Gelencsér Ferencné, Borhi Zsombor, Csutor Ferenc, Csató László, Torma János és Mihalecz András képviselők a városi cégekben betöltött igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagságuk révén szorosabb kapcsolatban állnak az erős kezű polgármesterrel. Szita ugyanakkor az ellenzékkel sem szűkmarkú: a jobbikos Kiss Tamás és az MSZP-s Pintér Attila is tagja egy-egy városi cég igazgatóságának, amiért havi 100 ezer forintos tiszteletdíjat kapnak. A megyei kormányhivatal vezetője, Juhász Tibor több mint egy évtizedig volt Szita Károly alpolgármestere, jelenleg a helyi erőviszonyokat ismerő forrásaink szerint Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök és Szita Károly között egyensúlyoz.

Az ügynök élete

A környezetvédelmi szakmérnöki képesítést szerző Szita Károly 1981 és 1988 között a kaposvári Növényvédő és Agrokémiai Állomás vezetőjeként dolgozott, ahol a munkahelyi KISZ-alapszervezetnek vezetőségi tagja volt. Ugyanebben az időszakban, pontosabban 1980-tól 9 éven keresztül, Krakus Péter néven III/II-es ügynökként is tevékenykedett. Ebben az időszakban ismerkedett meg Lamperth Mónikával és Gyenesei Istvánnal is. A KISZ-t követően a Magyarországi Zöld Párt társelnöke lett, aztán rövid „függetlenség” után, 1990-től a Fidesz színeiben folytatta a politizálást. Ekkor még csak alpolgármesternek választották meg, de 1994-ben Kaposvár első embere lett – azóta négyszer választották újra. 1995-től 2003-ig a Fidesz országos választmányának alelnöke volt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének korábban elnöke, jelenleg társelnöke. 1998-tól 2002-ig országgyűlési képviselő – az egyéni indulásokat korábban elbukta, de listáról bekerült a parlamentbe, listás helyéről 2002 év végén lemondott. Az önkormányzatok adósságának kormány általi átvállalását az elsők között szorgalmazta 2012-ben.

A közelmúltbeli nagyobb önkormányzati beruházások többségét a polgármester, illetve a Fidesz által favorizált fővállalkozó cégek nyerték el – nyilatkozták az atlatszo.hu-nak névtelenséget kérő kaposvári források. A polgármester kedvenceiként elsősorban két céget emlegetnek: a zalaegerszegi Záév Zrt.-t és a budapesti Hoffmann Zrt.-t. Ez utóbbi a 2006-os tulajdonosváltás óta a Colas Hungária Zrt. leányvállalataként, Colas Dunántúli Út- és Vasútépítő Zrt. néven fut. A Colas Szijjártó Péter édesapjának cégével, a Vasútépítők Kft.-vel együtt tagja volt annak a vasútépítési kartellcsoportnak, amelyet 2010-ben 7 milliárd forintra büntetett a GVH.

A város favoritjai között vannak más ismert nevek is: 2010 februárjában például a Mahir-MonDay Konzorcium nyerte el azt a 90 millió forint értékű pályázatot (pdf), amelynek keretében a „kaposvári modell” részeként, uniós forrásból épülő helyi élményfürdővel és a városi művelődési központ felújításával kapcsolatos kommunikációs feladatokat kellett elvégezni. (A városnak van saját kommunikációs cége is, de az eddig nemigen rúgott labdába.) Simicska Lajos cégét, a Mahir-t nem kell bemutatni – a MonDay Consulting Kft. kevésbé ismert, de nem kevésbé érdekes. A cég tulajdonosa Monostori Katalin, Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatójának, a Sukoró-per első rendű vádlottjának felesége. Monostori Katalin édesanyja pedig az a Monostori Lajosné (a cégadatokban leánykori nevén, Laskai Katalinként szerepel), aki 2003-tól a kormányváltásig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnöke volt. A MAHIR a kaposvári 90 milliós üzlet előtt már többször pályázott sikeresen a MonDay-jel közösen különböző uniós finanszírozású projektekre. Az uniós források felhasználásának ellenőrzése pedig a 2010-es kormányváltásig épp a Monostori Lajosné vezette KEHI-nek volt kiemelt feladata.

(Monostori Lajosnét üldözi a balszerencse: munkaköri leírása időről-időre arra kényszeríti, hogy legközelebbi hozzátartozóinak vállalkozásait ellenőrizze. 1991-től kezdődően például, a nagy olajszőkítések idején előbb az APEH ellenőrzési főosztályvezetőjeként, majd elnökhelyetteseként az olajimporttal foglalkozó cégek adóügyeit felügyelte – így a férje tulajdonában lévő olajos vállalkozásokét, például a jelenleg felszámolás alatt álló Technoil Kft-ét is.)

A hatalom egy kézben tartásának érdekes vetülete az is, ahogy a kaposvári városvezetés a nagy hipermarket-láncok beruházásait kezeli: a 70 ezer lakosú városban jelenleg a Tescón kívül nincs másik, hasonló méretű hipermarket, mert a további beruházásokat évekig sikeresen lassították – egészen addig, amíg a fővállalkozó Gropius Zrt. tönkrement. Azt a telket amin később a Tesco épült, először a Fodor Rt. vette meg 26 millió forintért, majd tízszeres áron eladta a Tescónak, amely 2000-ben nyitotta meg a maga áruházát. A város egyik legértékesebb ingatlanát, a volt kaposvári füredi II. laktanya területét 2006-ban 1,267 milliárd forintért a Corum Consulting Kft. vehette meg. A Corum, akárcsak a Fodor Rt., jelenleg felszámolás alatt áll – a volt laktanya területén pedig azóta sem épült semmi. A két cég vezetőit nem csak kaposvári érdekeltségek kötik össze: Fodor János (Fodor Rt.) és Pataki Adrienn (Corum Consulting Kft.) a Siófok Kézilabda Club Kft. vezetőségi tagjai.

Somogyi hódoltság

Kaposvári forrásaink arról is beszéltek, hogy a városi vállalkozásokra gyakran nyomás nehezedik az önkormányzat részéről, például amikor megpróbáltak kiállni a jogaikért: 2011-ben a nyakig eladósodott önkormányzat a duplájára emelte az építmény- és telekadót, közel 1 milliárd forinttal kívánták növelni a városi bevételeket. A drasztikusan megemelt ingatlanadó elleni tiltakozás hívta életre a Kaposvári Cégszövetséget – mire a kaposvári és pécsi médiumokban olyan cikkek jelentek meg, amelyek azt sugallták, hogy a vállalkozók tiltakozása mögött az ellenzéki pártok állnak. Helyben pedig beindult az ellenkampány: öt városi nagyadózó a városházán keresztül juttatta el az adóemelést támogató közleményét a Sonline-hoz, majd  létrehoztak egy ellenszövetséget, a Vállalkozók Kaposvárért Közösséget. Ez utóbbinak alapító tagja Szabó Ferenc, a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője is. Ebben a kiállásban persze több lehet, mint lokálpatrióta buzgalom: az ugyanerre a címre bejegyzett Zselici Forrás Kft.-nek kiemelt üzleti partnere a kaposvári önkormányzat, és a Zselic által kiadott újság fontos szerepet játszik a városi nyilvánosságban.

A kaposvári önkormányzat tulajdonában álló Kapos Holding Közszolgáltató Zrt. gyakorlatilag minden fontos városi céget magába foglal: a helyi buszközlekedést biztosító Kaposvári Tömegközlekedési Zrt.-t, a városi vagyonkezelőt, a városgazdálkodási céget, a hulladékgazdálkodási céget, az élményfürdőt, a víz- és csatornaműveket, a jégcsarnokot, a nagypiacot, a város melletti Deseda-tónál található kempinget, továbbá a Kapos Tv és Rádió Közhasznú Nonprofit Kft-t, amely a város és a megye egyik legnézettebb televízióját, a Kapos Tv-t működteti. A holding jelenlegi vezetőjét, Gombos Attilát gyakorlatilag pályáztatás nélkül, a polgármester előterjesztésére nevezték ki 2010-ben. És bár a holding már tavaly is veszteséges volt, Gombos 2012-ben több mint 5 millió forint prémiumot vett fel. Igaz, idén semmit.

A Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Püspök Rudolfot 2007-ben  sikkasztás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – ennek ellenére a városi közgyűlés fideszes többsége nem tartotta indokoltnak a menesztését, és stratégiai igazgatóként továbbra is alkalmazta. Bennfentesek szerint egészen addig, míg ki nem derült, hogy Püspök egy konkurens romániai magáncégben tulajdonos. Az ekkor menesztett igazgatót nem sokkal később „jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés” gyanúja miatt ismét vád alá helyezték, és tavaly novemberben jogerősen egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Cég neve Képviselő neve, betöltött tisztség
Kapos Holding Közszolgáltató Zrt. Csató László (fb-tag), Torma János (fb-tag), Kiss Tamás (fb-tag)
Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. Szép Tamás (elnök), Borhi Zsombor (fb-tag), Gelencsér Ferencné (fb-tag)
Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. Csutor Ferenc (elnök), Dér Tamás (fb-tag), Pintér Attila (fb-tag)
Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. Czimermanné Németh Andrea (fb-tag), Mihalecz András (fb-tag)
Kaposvári Hulladékgazdálkodási Kft. Gelencsér Ferencné (fb-tag)
Kaposvári Élmény- és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. Gelencsér Ferencné (fb-tag), Giber Vilmos (fb-tag), Gyenesei Istvánné (fb-tag)
Kaposvár Jégcsarnok Kft. Oláh Lajosné (elnök), Borhi Zsombor (fb-tag), Csató László (fb-tag)
Kaposvári Nagypiac Kft. Borhi Zsombor (fb-tag), Szép Tamás (fb-tag), Tóth István (fb-tag)
Deseda Kemping Kft. Dér Tamás (fb-tag), Tóth István (fb-tag), Torma János (fb-tag)

 

Nem leszünk gyarmat

„A Kapos Extra Kaposvári Közérdekű és Kereskedelmi Hetilap meg szeretné őrizni függetlenségét a kampány időszakában is, ezért nem kíván a pártok csatározásainak színterévé válni” – írta 2010. február 8-i közleményében a kaposvári ingyenes hetilap szerkesztőségvezetője, M. Schenk Tünde a helyi pártszervezeteknek címezve. Történt ugyanis, hogy Lamperth Mónika az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjeként politikai hirdetést kívánt megjelentetni a lapban, ám megkeresésére – közleménye szerint – azt a választ kapta, hogy a Kapos Extrában politikai hirdetést csak a Fidesz adhat fel. Lamperth állítását a lap azóta sem próbálta cáfolni, fent idézett közleményükben viszont kissé árnyalták a visszautasítás okát.

A Kapos Extra függetlenségének emlegetése önmagában is furcsán hat, hiszen az újság évek óta nyíltan és egyértelműen a polgármesteri PR szolgálatában működik: 2006-ban például e lap hasábjain ígért Szita 20 százalékos béremelést a városnak. A béremelés ugyan végül elmaradt, ám Szitát újraválasztották. Nem hiába, hiszen 2012 októberére „a kaposvári modell egyenesbe hozta a várost és új lendületet adott a fejlődésnek” – olvashatjuk a pártoktól független Kapos Extrában. További optimista hírek szólnak arról, hogy az ország legeladósodottabb települései közé tartozó város fegyelmezett gazdálkodást folytat, hogy új jegyvásárlási akciókat vezetnek be a kaposvári buszokon, vagy arról, hogy fejlesztik a város távhőhálózatát.

A helység kalapácsa – miről szól ez a cikksorozat?

A többé-kevésbé egyformán szervilis önkormányzati újságok, honlapok, rádió- és tévécsatornák azt demonstrálják, milyen az, amikor közvetlenül a „politika” a médiatulajdonos. Cikksorozatunk vidéki városokat mutat be: a helyi nyilvánosság állapotát, illetve a helyi politikai-gazdasági erőcsoportokhoz való bekötöttségét vizsgáljuk. Tovább a bevezető cikkre.

A Kapos Extrát olvasva nem lehetnek kétségeink, hogy a városban dübörög a fejlődés és nagy a jólét. A heti jegyzetekben is hasonló a hangvétel: „…nem vagyok pesszimista a gazdasági fejlődés területén sem, különösen azóta, amióta olvasom a baloldali lapokban, hogy liberális közgazdászaink kivétel nélkül visszaesést jósolnak. Az ő előrejelzéseik pedig – mint tapasztaltuk –, még soha nem jöttek be” – írja a lapot korábban kiadó, azóta megszűnt Kapos Extra Kft. egykori tulajdonosa, Schenk János 2013. januári jegyzetében. Decemberben pedig arról értekezett, hogy a Fidesz-kabinet az elmúlt két és fél évben több kérdést oldott meg vagy indított el a megoldás felé, mint amennyit az elmúlt húsz év összes többi kormánya.

Az elköteleződés mögött nem pusztán a szerkesztőségi szervilizmus áll. A hagyományos hetilap helyett inkább hirdetési újságnak tűnő, heti 28 ezer példányban megjelenő sajtótermék kiadója az impresszum szerint a Zselici Forrás Szolgáltató Kft, amelynek ügyvezetője (nemrég még tulajdonosa) Szabó Krisztián Ferenc. (Az ő édesapja az a Szabó Ferenc, a fogaskerékgyártó cég tulajdonosa, aki demonstratívan kiállt az adóemelés mellett.) A Zselici Forrás Kft. az Opten adatai szerint igen szerény nyereséget termel, de szerencsére Szabó jövedelme nem kizárólag a Zselic nyereségességén múlik, hiszen a cégadatok alapján a városüzemeltetési cégnek, a Kapos Holding Zrt.-nek is igazgatósági tagja. Szabó igazgatósági stallumán keresztül tehát a városvezetésnek közvetlen befolyása van a „pártok csatározásaitól független” Kapos Extrára.

Figyelemre méltó a Somogy Megyei Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Somogy Televízió sorsa is. A Somogy Tv-t 2005-ben épp a Szita befolyása alatt álló Kapos TV tájékoztatási monopóliumának megtörésére, az egyoldalú tájékoztatás ellensúlyozására hozták létre: az akkori megyei közgyűlési elnök, a Gyurcsány-kormányban később miniszteri szerepet vállaló Gyenesei István Szita irányában elfogultnak tartotta az összes helyi médiumot. Gyenesei már rég nem megyei elnök, az általa a főszerkesztői székbe ültetett, később sikkasztással vádolt és emiatt menesztett Németh Károlyt pedig az Echo Tv korábbi vezérigazgatója, Kresz László váltotta. Ezzel a váltással elhallgatott a városvezetéssel szemben leginkább kritikus hang is.

A Kapos Tv és Rádió Nonprofit Kft.-nek – tehát közvetve az önkormányzatnak – 25 százalékos tulajdonrésze van a Kapos Rádióban, amelyet a helyi közvélekedés sokkal elfogulatlanabbnak tartott, mint a város tulajdonában lévő többi médiumot. Ám a Kapos Rádió 17 év működés után, 2012. októberében befejezte a sugárzást, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság formai okokra hivatkozva elutasította a pályázatát. Az indoklás ugyanaz volt, mint a Klub Rádió esetében: a pályázó nem írta alá a pályázati anyagok üres hátoldalát. A rádiós cég többségi, 75 százalékos tulajdonosa a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) – helyi forrásaink szerint Szita polgármesternek régi sérelme volt, hogy a TIT elhappolta előle a „Kapos” nevet és a frekvenciát is.

A már emlegetett Kapos Holding igazgatóságában találjuk a kaposvári cukorgyárat üzemeltető Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettesét, Hájos Lászlót is, aki éppen decemberben vette át a városi tévé médiadíját, amit többek között a gyár megmentéséért kapott. A cukorgyár többször is szerepelt már egész oldalas hirdetéssel a Kapos Extrában is. A Zselici Forrás tavaly decemberben tovább erősítette a pozícióját városban, ugyanis elnyert egy rádiófrekvenciát. A 91,2 MHz-en korábban az Enjoy Rádió szólt, 2012 júniusában azonban befejezte a sugárzást, miután a Somogy Megyei Közgyűlés kezdeményezte a működtető Somogy Média Kft. felszámolását a cég eladósodása miatt. Így a Kapos Rádió őszi megszűnésével a korábban négy helyi rádióval is rendelkező városban a Zselic Rádió konkurencia nélkül vághat bele a projektbe – a tulajdonos másik médiuma, a már emlegetett Kapos Extra eddigi produkciója alapján Szita polgármesternek az új médiumtól nincs miért tartania.

Médium Tulajdonos
Kapos Extra Zselici Forrás Kft.
Kaposvármost.hu Zselici Forrás Kft.
Kapos Tv Kapos Tv és Rádió Nonprofit Kft. (Kapos Holding)
Somogy Tv Somogy Televízió Nonprofit Kft. (Somogy Megyei Közgyűlés)
Kapos Rádió (2012. októbere óta nem műkődik) Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Kapos Tv és Rádió Nonprofit Kft.

 

Kaposvári kultúrkampf 

A Toldi-iskola országos visszhangot kapott ügye a helyiek szerint szintén egy politikai indíttatású konfliktusból robbant ki: úgy tartják, hogy a korábbi igazgató, Garaminé Szente Éva volt az egyetlen, inkább baloldali beállítottságú iskolavezető, és, mivel jogszerűen elmozdítani nem lehetett, ezért a jól működő iskolát kellett kiszervezni alóla. 2008-ban a polgármester már egyszer megpróbálkozott ezzel, de a szülők és a közvélemény ellenállása akkor még hatásosnak bizonyult. 2011-ben aztán az igazgatónő nyugdíjba vonult, az iskola gimnáziumi részét pedig összevonták a Munkácsy Mihály Gimnáziummal.

Az atlatszo.hu-nak nyilatkozók úgy látják, hogy a kaposvári középiskolák élére az elmúlt közel két évtizedben csak hiperlojális vezető kerülhetett, hiába szavazott adott esetben a tantestület más jelöltre. Ha viszont a jelölt jól fekszik a városvezetésnél, a kor sem számít: az Eötvös Loránd Gépipari Szakközépiskolában például a 62 éves korábbi igazgató kapott a fenntartótól további öt évre bizalmat.

A város, a régió és az ország kulturális életében is meghatározó szerepet játszó Csiky Gergely Színház sem kerülhette el a sorsát. Miután az előző igazgató, Babarczy László visszavonult, Znamenák Istvánt, vagy Mohácsi Jánost szerette volna utódjának. Szita megígérte Babarczynak hogy Znamenák lesz az igazgató, de őt végül csak egy évre nevezte ki. A megismételt pályázaton aztán a közismerten Fidesz-szimpatizáns Schwajda Györgyöt hirdették ki győztesnek. Schwajda halála után a színházi ügyekben jártas forrásaink szerint ugyanezek a politikai erők döntöttek úgy, hogy Rátóti Zoltán lesz az új igazgató. A Kaposvári Csiky Gergely Színház a nyolcvanas évek eleje óta a modern színjátszás egyik úttörője volt Magyarországon – mára az úgynevezett „Kaposvár-jelenségnek” nyomait sem találjuk: a korábban sikeres rendezőket és színészeket, Mohácsi Jánost, Keszég Lászlót, Réthly Attilát, Kocsis Pált, Znamenák Istvánt eltávolították, a színház évek óta nem nyert egy díjat sem, tavaly már a Pécsi Országos Színházi Találkozóra sem jutott el.

Az országos szinten bukott politikusnak számító kaposvári polgármester helyben még mindig erős ember, a kormánypártok köreiben nincs is riválisa. Hiába a várost eredmények nélkül eladósító unortodox „Kaposvár-modell” (bár kétségtelen, szökőkútból mintegy húsz épült az elmúlt években), hiába a vállalhatatlan Krakus Péterség, a szétvert színház, Szita nem adja fel: egy 2012. decemberi közgyűlésen már utalt arra, hogy a következő választáson is elindul. Médiatámogatásra ehhez megyei szinten is számíthat: a Somogyi Hírlapban 2010-ig rendszeresen kapott megjelenési lehetőséget; a lap szerkesztősége pedig épp az önkormányzattól bérelte az irodáit. A kapcsolat azóta már megromlott, de más városi médiumokkal azóta is több mint jó a viszony, a cégek vezetői pedig feltehetően nem fogják felszámolni az eddigi gyümölcsöző együttműködéseket.

D. Kovács Ildikó – Becker András

Tovább a cikksorozat többi írására.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. Címlapkép: Kovács Gergely. Egyelőre megválaszolatlan közérdekű adatigénylésünk arról, hogy a kaposvári önkormányzat mekkora összeget költött helyi sajtóorgánumok támogatására, fenntartására, beleértve az önkormányzati vagy magántulajdonban álló helyi lapokat, rádió-, és televízió-csatornákat, itt elérhető.

 

Megosztás