Cikkek

Baji Csaba támogatta az MVM offshore projektjeit

„Baji Csaba 2006-2007-ben személyes tanácsadói szerződéssel tanácsadója volt a Puerto 2006 SL-nek, egyébként ugyanígy tanácsadója volt Kocsis Istvánnak. A tanácsadói szerződés alapján a teljesítésigazolások ellenében komoly összegeket is felvett. Ezt követően, vagy ennek során ő ismerte a nádprojektet illetőleg a Puerto 2006 ügyeit is és folyamatosan támogatta is” – ismét tárgyalási jegyzőkönyvet szivárogtatunk.

Amint arról korábban már beszámoltunk, bíróságon követel közel tízmilliárd forint kártérítést egy magyar cég az MVM Zrt-től 2007-ben félbemaradt energianád-projektje miatt. A Nád MPS-H Kft. egy ciprusi offshore cégtől, az Aquifex Ltd.-től kapott 3 millió eurós befektetésből kezdett a nagyszabású vállalkozásba, a cég vezetője azt állítja, hogy a pénz közvetetten az MVM-től érkezett. Az MVM vitatja hogy bármiféle jogviszonyban állt volna a nádas céggel, ugyanakkor tény: az Aquifex Ltd. a Meinl Bankon keresztül 6,35 millió euró befektetési kölcsönt kapott az MVM-től annak idején. Ez a tranzakció egyike volt azoknak a gyanús offshore ügyleteknek, amelyekben az MVM későbbi vezetősége büntetőfeljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál, és amelyek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly hűtlen kezeléssel gyanúsította meg Kocsist és társait, és ma már bűnszervezetről beszél.

Halott helyettesével takarózott Kocsis István a bíróság előtt

“Arra a kérdésre, hogy egy kb. 21 milliárd Ft-os beruházás illetve 1 milliárd Ft-os üzletrész szerzés és további 2,5 milliárd Ft-os hitelnyújtással kapcsolatos döntés körülményeire, hogyan lehetséges hogy nem emlékszem, előadom, hogy ez nem volt egy akkora horderejű ügy, hogy külön kellene emlékeznem.” Tovább a teljes cikkre.

Ebben az ügyben hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék július 17-én Szász Andrást, aki az Aquifex Ltd. ciprusi offshore cég rejtőzködő tulajdonosainak képviseletében járt el a gyanús tranzakciók során. A birtokunkba került tárgyalási jegyzőkönyv (PDF) tanúsága szerint az üzletember azt vallotta, hogy 2004-től 2011-ig képviselte az offshore céget, amellyel ma már csak tanácsadói kapcsolata van, míg Kocsis István akkori MVM-vezérnek 2006-2008 között volt személyes tanácsadója. Szász vallomása szerint a felperes Nád MPS-H Kft. tartozik 4 millió euróval az Aquifexnek, az egész nádprojekt pedig 1 milliárd euró nagyságrendű tőkebevonást igényelt volna, amihez az MVM-nek nem volt elég tőkéje, ezért ő további befektetőket keresett.

Szász alátámasztotta a nádas cég képviselőinek érvelését, miszerint az MVM akkori vezetősége ígéretet tett a nádprojekt finanszírozására, és azt a Meinl Bankon és az Aquifex Ltd.-n keresztül meg is kezdte, vagyis valóban az MVM-től származott a felperesnek átutalt 3 millió euró. „Határozottan állítom, hogy az a pénz, ami átutalásra került az Aquifex Ltd részéről a felperes számára, az az MVM pénze volt” – fogalmazott a bíróság előtt. Ezen a ponton azonban ellentétbe került egy korábbi nyilatkozatával, amire az alperesi képviselő rá is kérdezett: „az MVM által eszközölt befektetésből a Nád MPS-H tudomásom szerint nem került finanszírozásra” – nyilatkozta 2009-ben az Indexnek, a bíróságnak viszont most azt mondta, hogy anno az újságíró érthette félre amit mondani akart.

Ennél is érdekesebb azonban amit az MVM Zrt. jelenlegi vezérigazgatójáról, Baji Csabáról mondott Szász András a bíróság előtt. Amint arról korábban beszámoltunk, kiszivárogtatott dokumentumok bizonyítják hogy Baji az MVM-től, és az MVM-et megkárosító offshore cégtől is havi 1-1 millió forintos tanácsadói díjat húzott a ma már a Nemzeti Nyomozó Iroda által is vizsgált gyanús offshore tranzakciók, Kocsis István vezérigazgatósága idején.

Szász András erről most azt mondta hogy „Baji Csaba 2006-2007-ben személyes tanácsadói szerződéssel tanácsadója volt a Puerto 2006 SL-nek, egyébként ugyanígy tanácsadója volt Kocsis Istvánnak. A tanácsadói szerződés alapján a teljesítésigazolások ellenében komoly összegeket is felvett. Ezt követően, vagy ennek során ő ismerte a nádprojektet illetőleg a Puerto 2006 ügyeit is és folyamatosan támogatta is”.

Az MVM is havi 1 millióval honorálta Baji Csabát a szocialista panamák idején

A birtokunkba került dokumentumok szerint az MVM Zrt.-nek és egy az MVM-et több mint százmillió forinttal megkárosító offshore cégnek is havi 1-1 millió forintot értek az elmúlt években, szocialista kormányok idején a jelenlegi MVM-vezér Baji Csaba tanácsai. Az viszont még mindig nem derült ki, hogy történt-e bármiféle teljesítés Baji családi cége részéről akár az MVM, akár az MVM által perelt, a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore cég felé. Tovább a teljes cikkre.

Szász András tanúvallomása tehát alátámasztja hogy az MVM Zrt. jelenlegi, a Fidesz-kormány által kinevezett vezérigazgatója a korábban szocialista panamának beállított offshore-ügyek haszonélvezője volt. Szász a mai napig sérelmezi, hogy miközben korábban neki és Kocsis Istvánnak is jól fizetett tanácsadója volt a jelenlegi MVM-vezér, „miután azonban vezérigazgató lett, gyakorlatilag nem volt hajlandó szóba állni és a projektekről, ezekről a befektetésekről tárgyalni, beszélni, sem velem, sem Kocsis Istvánnal”.

Az MVM offshore-ügyekben a Nemzeti Nyomozó Iroda ma már bűnszervezetről, maffiáról beszél, amelynek Szász tanúvallomásának értelmében haszonélvezője lehetett a jelenlegi MVM-vezér, Baji Csaba is, aki pontosan ismerte, sőt folyamatosan támogatta a szóban forgó „projekteket, befektetéseket”.

A szövevényes ügynek eddig hét gyanúsítottja van, köztük Kocsis István volt vezérigazgató, Szász András korábbi főtanácsadó, Kovács József, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatója és Kapolyi László, az MSZP volt országgyűlési képviselője. Az egyik gyanúsított, Molnár László, Kocsis korábbi helyettese és jobbkeze meggyanúsítását követően elhalálozott. Az ügyben lezajlott belső vizsgálatok megállapításait tartalmazó, az MVM által „üzleti titokként” kezelt jelentéseket hosszas pereskedést követően júniusban tette közzé lapunk.

A Szász András tanúvallomását tartalmazó jegyzőkönyv innen letölthető (PDF)

Bodoky Tamás

 

Megosztás