Adatigénylések

KiMitTud: 120 millió forint a Rába-tranzakciókért

89 millió forintot kapott az UniCredit Bank a Rába-részvények megvásárlása során a nyilvános vételi ajánlat lebonyolításáért, de a részvényvásárlással az Equilor és a Siegler Ügyvédi Iroda is jól járt. Eközben 20 százalékos jutalékot kapnak az idegenforgalmi adó behajtásán dolgozó ellenőrök Balatonföldváron és idén mintegy 35 millió forint tűzvédelmi bírságot szabtak ki a fővárosban a katasztrófavédelmisek – olvasható a KiMitTud közérdekű adatigénylő portál sikeres adatigényléseiben. Több adatgazda is példás módon gyorsan, részletesen és közérthetően válaszolt a nekik küldött kérdésekre.

Összesen 120 millió forint értékben között szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Rába-részvények vásárlásával kapcsolatban – derül ki abból a közérdekű adatigénylésből, amelyet Kis Emőke küldött a KiMitTudon. A nyilvános vételi ajánlatot az UniCredit Bank Hungary Zrt. és az UniCredit CAIB bonyolították le, a PR-tanácsadók a WS Hungary Kft. és a MALLBECK Kommunikációs Tanácsadó Kft. voltak. Ezért a tevékenységért (a banki és letéti költségekkel együtt) 89 millió forintot kaptak összesen. Az Equilor Zrt.-nek tanácsadóként feladata volt a Rába maláj részvényesével való szerződéskötés elősegítése, a kapcsolattartás és a végrehajtás segítése – kicsivel több mint 30 millió forintért. A tranzakciós és az európai uniós szintű versenyhivatali eljárás lebonyolításában közreműködő Siegler Ügyvédi Iroda az ügylet teljes lebonyolításáért 100 ezer euró plusz áfát kap az MNV-től.

Kis Emőke egy másik adatigénylést is benyújtott, mégpedig egy korábbi témával kapcsolatban. Július elején arra volt kíváncsi, hogy az Alcsútdoboz-Vértesacsa területen található egykori honvédségi laktanyára vonatkozóan rendelkezik-e az MNV Zrt. érvényes hasznosítási szerződéssel. Az adatigénylő, Kis Emőke az Alcsútdoboz 049 hrsz.-ú és a Vértesacsa 0324 hrsz.-ú ingatlanra vonatkozó szerződéseket szerette volna kikérni – az alcsúti részt 2000-ben, a vértesacsait idén januárban adta át a Honvédelmi Minisztérium a vagyonkezelőnek. Az MNV akkor úgy válaszolt, hogy nincs ilyen szerződés. Kis Emőke ezután a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez fordult, akik arról tájékoztatták: ők sem rendelkeznek ilyen szerződéssel, a területek hasznosításáról később döntenek.

45 millió forint idegenforgalmi adóból

Három napon belül válaszolt Balatonföldvár önkormányzata a hozzájuk küldött adatigénylésre, amelyben Németh András a városban kiszabott idegenforgalmi adó behajtásának költségeiről érdeklődött. Idén nyár óta a Balaton-parti településen idegenforgalmi adót kell fizetni azok után a nem egyenes ági családtagok után, akik vendégségbe érkeznek földvári rokonaikhoz. Az önkormányzat külsős céggel nem kötött szerződést az adó behajtásával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok ellátására, azt 7 önkormányzati dolgozó végzi. Főleg azért, mert az adóellenőrzés adóhatósági feladat, így az önkormányzat munkatársainak kell azt elvégezni. A költségvetésben biztosított keretösszeg egyelőre 3 millió forint, de igény szerint ez módosulhat. Mivel nem külsős cég kapta a feladatot, megvalósíthatósági tanulmányt nem kellett készíteni, ám az önkormányzat tapasztalatai szerint az ellenőrzésre fordított 3-4 millió forint bőven megtérül a 44-45 millió forintos éves adóbevétellel és az ahhoz járó 66 millió forintos állami támogatással. Az ellenőrök jutalékos rendszerben dolgoznak, az év során ténylegesen befolyt idegenforgalmi adó 20 százalékára jogosultak.

35 millió forint tűzvédelmi bírságból

2011-ben több mint 7,8 millió forintot szabtak ki tűzvédelmi bírságként a Pest megyei hivatásos önkormányzati tűzoltóságok – derül ki abból az adatigénylésből, amelyet a KiMitTud-on küldött el Fáber Dávid a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. Idén minden bizonnyal ennél magasabb lesz az összeg, hiszen fél év eltelte után már 9,1 millió forintnál jár a kiszabott összeg. Azt, hogy ezt az összeget mire költik el, a január 1-jétől érvényes változások miatt picit bonyolult: a 2011-es évben behajtott összegnek az 50 százalékát, a 2012-es bevételnek pedig a teljes egészét kell a központi költségvetésbe befizetni. Év eleje óta tehát a bírságból származó bevétel már nem a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok sajátja, hanem a központi költségvetésé.

35 millió forint bírságot szabott ki 2012 első felében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság – ez eddig 178 esetet jelent. Tavaly mindössze 3,2 millió forint bírságot szabtak ki, ebből 9 ügyfél összesen 2,2 millió forintot fizetett be – áll egy Fáber Dávidnak a budapesti katasztrófavédelem számára küldött adatigénylésében. A 2010-ben kirótt, de részben csak tavaly befizetett bírság összege 1 millió forintot tett ki. A fővárosi és a Pest megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is példás gyorsasággal, mindössze 10 nap alatt küldte el részletes válaszát az adatigénylőnek.

Tovább a KiMitTud közadatigénylő portálra

D. Kovács Ildikó

(Fotó: innen.)

 

Megosztás