Cikkek

Egyéves az Átlátszó – megünnepeljük

Tavaly ilyenkor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy létrehozzunk egy olyan civil watchdog szervezetet, amely a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva segíti elő a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben, támogatja a közösség informált döntéshozatalhoz fűződő jogának érvényesülését, a közérdekű adatok nyilvánoságát, valamint segíti és védi azokat a közérdekű bejelentőket, akik a nyilvánossághoz kívánnak fordulni valamiféle visszásság, korrupciós ügy vagy hatalmi visszaélés leleplezése céljából. Ezzel párhuzamosan egy új üzleti modellt is ki szerettünk volna próbálni Magyarországon, az adományokból, nonprofit módon gazdálkodó, költségeit összekalapozó kiadóvállalatét.

Kalandokban bővelkedő egy évet tudhatunk magunk mögött, melynek során számos vállalásunkat sikerült teljesíteni, és a rendhagyó modell többé-kevésbé működőképesnek bizonyult. Az első cikkünk arról szólt, hogy „Az MVM az utolsó töltényig védelmezi Kocsisék offshore-, szálloda-, és atomtitkait„, az ezidáig utolsó pedig arról, hogy kipereltük ezeket a titkokat az állami óriásvállalattól és közzétettük őket. A rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya már a portál működésének első hetében az informátoraink kilétére volt kíváncsi, ezért a rendőrségen, az Alkotmánybíróságon és az Országgyűlésben is megvédtük az újságírói forrásvédelemhez való jogot, tehát hogy a nevük elhallgatását kérő információforrások személyazonosságának felfedésére még a nyomozó hatóság se kényszeríthesse a sajtó munkatársait.

Rólunk írták

Bodoky Tamás főszerkesztővel az élén a napokban kezdte meg munkáját az atlatszo.hu. Noha Bodoky Tamás nem rossz oknyomozó újságíró, az egész história, – mint a neve is megmutatja – eléggé átlátszó. Éppen úgy, mint a nagy testvér, a WikikLeaks, az egyik világhatalmista lobbi érdekeit szolgálja majd, ha kell természetesen a másikkal szemben is. Így nem magyar, hanem magyarországi. Átlátszó. – hunhir.info, 2011. július 5.

A „Ki Mit Tud”-ot valószínűleg teljes szívből gyűlöli minden állami/önkormányzati intézmény, szerv, vállalat, aminek csak örülni tudunk, úgyhogy a törvény betűje szerint virítsák csak szépen a közérdekű adatokat. A közérdekű adatok könnyen kezelhető megszerzéséért, a civil nyilvánosság erősítéséért ennél az oldalnál senki nem tett többet Magyarországon, úgyhogy ha létezik „Civil Power” különdíj, azt idén az Átlátszónak adnánk. – vastagbor.blog.hu, 2012. június 20.

MagyarLeaks névre keresztelt kiszivárogtató platformunk lehetővé teszi, hogy olyan módon fogadjunk információkat, hogy mi se legyünk tisztában a beküldő kilétével – az ily módon kiszivárogtatott dokumentumok közül talán Dörner György színházigazgatói pályázata, a kínaiak Malév-levele és a Közgép valódi tulajdonosának kilétéről tanúskodó dokumentum szóltak a legnagyobbakat. Fő célunk mégsem a kiszivárogtatások elősegítése, hanem hogy a közpénzből működő intézmények maguktól hozzák nyilvánosságra a közérdekű adatokat, ezért számtalan közérdekű adatigénylést indítottunk, és KiMitTud néven közérdekű adatigénylő portált indítottunk, amelyen az állampolgárok ügyvédi közreműködés nélkül is igényelhetnek közadatokat.

A szerintünk jogos adatigényléseket nem teljesítő közintézményeket bepereltük, pereket nyertünk többek között a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a  Külügyminisztérium ellen is. Oknyomozó projektjeink közül jelentős visszhangja volt egyebek mellett az MVM offshore ügyeiről, Belváros-Lipótváros vagyongazdálkodásáról, a Malév csődjéről, az építőipari csődökről és korrupcióról, valamint a felcsúti Orbán-birodalomról szóló cikksorozatainknak. Írásainkat néhány hónapja már ütős videóriportokkal is illusztrálni tudjuk, és Kis Oligarchatározót indítottunk a rendszerszintű összefüggések szemléltetésére.

Miért csinálom, amit? Mert idealista vagyok. Baromira nem motivál a sajtóközlemények kopipésztelése, a médiamunkának nevezett pr jófejségek közti somolygás. Nem akarom, hogy ettől a hazugságspiráltól legyen nekem jó. Inkább azokért próbálok tenni, akiknek nincs hangjuk, akik nem tudnak érvényesülni, vagy akiket igazságtalanság ér. Hiszek az összes nagy blablában a korrupcióellenességtől kezdve az esélyegyenlőségen át a környezetvédelemig. Ezek mellett pedig irtózatosan unom a bensőséges haveri viszonyok között leosztott érvényesülést, azt, hogy akinek nincs meg a kellő ismeretsége, pénze és hatalma, annak nem áll módjában előrébb jutni és akár valami jót alkotni. Emiatt még mérges is tudok lenni, a méreg pedig motivál. Szóval idealista vagyok. – aronman, videós-újságíró, atlatszo.hu

Az atlatszo.hu rendhagyó csapatmunkában készül, az újságírók mellett jogászok, közgazdászok és informatikusok dolgoznak a projektjeinken, köztük sokan ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesként, amit ezúton is köszönünk. Mindez nem vált volna lehetővé a nagyközönség adományozásban is megnyilvánuló pozitív visszajelzései nélkül sem, ami lehetővé teszi számunkra, hogy valóban függetlenül, egy mindenható tulajdonos, vagy gazdasági-politikai hátterű kompromisszumok nélkül tegyük a dolgunkat. Hálánk jeléül jubileumi szerkesztőségi fogadóórát tartunk július 4-én, szerdán 20.00 órától a Corvintető tetőteraszán, ahol olvasóink, támogatóink személyesen is találkozhatnak velünk.

A jubileumi szerkesztőségi fogadóórára itt lehet feliratkozni (Facebook)

 

Megosztás