Cikkek

Új földesúr Göbölpusztán: „Itt minden Mészáros Lőrincé”

Tavaly nyár óta abban a tudatban éltek Alcsútdoboz-Göböljárás lakói, hogy itt minden Mészáros Lőrincé, pedig csak ősszel írták ki az állami földbérletekre a pályázatot. „De hát itt most már mindent föl kell számoljunk, itt már nem tudunk fönnmaradni, teljes mértékben körbe lettünk kerítve, kijárónk sincs” – tárja szét karját a juhász, aki 9 éves korától dolgozott az állatok körül, de a közelmúltban kényszerűen megvált 200 birkájától, miután megérkezett az új tulajdonos. Hogyan került Mészáros Lőrinc nagy szarvasmarhatelepének szomszédságába Göböljárás lakóközössége – erre keresi a választ videoriportunk.

Alcsútdoboz-Göböljárás lakóit nem kérdezte meg terveiről Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, aki tavaly vetette meg lábát József főherceg egykori majorjának központjában. Az önfenntartó életmódra berendezkedett családok körül azóta elfogyott az eddig megélhetést adó föld. Évtizedeken át megéltek belőle, ám amikor az egykori Csákvári Állami Gazdaság területéből vásárolni szerettek volna, nem jártak sikerrel. Mészáros Lőrinc tavaly februárban alapított cége viszont idén áprilisban megvette a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től azt a 11 hektáros majort, ami a hercegi majorság területén működő egykori állami gazdaság göböljárási telepének központja volt. („Kérdezzen meg bárkit, hogy mit mond a Mészáros Lőrincről” – interjúnk a felcsúti polgármesterrel.)

Tavaly júniusban kereste fel a helyi juhászt Mészáros Lőrinc azzal, hogy fel kell számolnia állatállományát – a hodálya megmaradhat, azt kiveheti bérbe. A hatalmasság sietősen szedette föl a helyiek megtermelt terményeit – jöttek a dózeroló gépek. Mázsaszám rohadt az ott élőkre burgonya, dinnye, paprika, paradicsom. Mészáros gépei júliusban dózerolták ki a földből a félig fejlett zöldséget-gyümölcsöt, és karámokat építtetett a helyére – ezek azóta is üresen állnak. Nem úgy a szántókig megépített többi karám, amelyeket már százával népesítenek be a szarvasmarhák. Hogy honnan tudta tavaly nyáron Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft., hogy az ősszel kiírt állami földpályázatokon a nagy állattartás lesz a nyerő – rejtély. Csupán azt tudjuk, hogy a Nemzeti Földalapkezelő által meghirdetett valamennyi alcsútdobozi állami földet az egykori gázszerelő frissiben alapított mezőgazdasági társasága nyerte el.

Váradi András juhász, aki 9 éves korától Göbölpusztán őrizte a birkákat, nem merte megkockáztatni a pályázati pénzt – mire a pályázatot kiírták, már az egész lakóközösség abban a hiszemben élt, hogy „itt minden Orbán Viktoré és Mészáros Lőrincé”. A juhász kétszáz birkájától vált meg a legelők megfogyatkozásától való félelmében, hetven darabot tartott meg mindössze. De nem csak a juhász és családja érzik úgy, hogy a kör bezárult körülöttük,  előbb-utóbb menniük kell innen. Göbölpusztán 31 család él. A terület egyik fele mára Mészáros Lőrinc tulajdonába-használatába került, a másik felén Demján Sándor birtokai fekszenek. Ott sem volt problémamentes az üzletember birtokszerzése, ott is szorongatva érzik magukat az ott lakók.

Ferenczi Krisztina – Cs. Nagy Sándor

(Fotó: atlatszo.hu)

Korábbi cikkeink a Talpalatnyi föld sorozatból:

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

„Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc interjú

Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

 

Megosztás