Adatigénylések

Népszámlálás 2011: Itt az Educatio Nkft. szerződése

Bár az előzetes adatokat már közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), továbbra sem tudni ki végzi majd a papíralapú népszámlálási ívek adatainak feldolgozását, aminek eredeti, március 15-i határidejét egy kormányrendelet május 15-re módosította. A zavaros helyzet és az adatok feldolgozásában történt csúszás egyik oka forrásaink szerint két minisztérium, a KIM és az NFM vetélkedése lehet. A KSH ugyanis a KIM irányítása alatt van, míg a népszámlálási projekt egyik állami alvállalkozója – a papíralapú kérdőívek feldolgozásával megbízott Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. az NFM felügyelete alá tartozik. Kikértük a KSH és az Educatio Nkft. szerződését.

A kormány többször deklarálta, hogy a 2011. évi népszámlálás adatainak minél hamarabbi megismerése és nyilvánosságra hozatala fontos közérdek. Mégis több hónapos késést eredményezett, hogy az adatok feldolgozásának eredetileg tervezett menetébe a kormány a KSH számára teljesen váratlanul és érthetetlen módon beavatkozott, több hónapos bizonytalanságot okozva. Az adatfeldolgozással kapcsolatos munkákat eredetileg a KSH szerette volna közbeszereztetni: a szervezet vezetői találkoztak a piaci szereplőkkel, workshop-ot tartottak a tervezett projektről, és meghirdették a projektet a hivatal weboldalán. Az első ismerkedés után több céget is alkalmasnak láttak erre a feladatra, ám „a meghirdetni tervezett pályázatunk – fogalmunk sincs, hogy miért, de végül  nem ment át” – nyilatkozta megkeresésünkre a KSH egyik elnökhelyettese, Németh Zsolt.

A 2011. májusában megjelent kormányrendelet 2,5 milliárd forintot irányzott elő az adatfeldolgozásra, de ezt a rendeletet  a kormány egy hónappal később váratlanul visszavonta. Novemberben a KIM közölte, hogy nem piaci szereplőkkel kívánják megoldani ezt a feladatot. A még akkor pozíciójában lévő Gál András Levente jelentette be, hogy az Educatio Nkft. kapja a papíralapú kérdőívek feldolgozását. Az Educatio felett az NFM gyakorolja a tulajdonosi jogokat, ez az állami, nonprofit szervezet készítteti például a diákigazolványokat, a felvételi adatlapokat is. A projektbe „bevonásra került” Educatio Nonprofit Kft. is alvállalkozókkal, piaci szereplőkkel végeztetné el a feladatot, de így a KSH  helyett az Educatio választhatja ki, hogy pontosan kikkel.

2011. december 15-én szerződött az Educatio és a KSH a decemberben megjelent kormányrendeletben előírtaknak megfelelően. Viszont az Educatio több ajánlattételi felhívását és az azokat követően hozott döntéseit februárban megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), mert úgy alkalmaztak hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást, hogy annak a törvényi feltételei nem álltak fenn.

A Közbeszerzési Döntőbizottság az Educatio Kft. alábbi eljárásait kifogásolta:

1. Service Desk szolgáltatások nyújtása és szoftver licencek átadása. Becsült érték nettó 72.481.259 forint, ajánlattételre a Licenseport Zrt.-t hívták fel.

2. Informatikai eszközbeszerzés II. (szerverek, switchek, disk tárolóegység, optikai- és patch kábelek). Becsült érték nettó 40.000.000. forint, ajánlattételre a SzinvaNet Informatikai Kft.-t hívták fel.

3. Informatikai eszközbeszerzés I. (munkaállomás, szkenner stb.) Becsült érték 86.000.000. forint, ajánlattételre a Rufusz Computer Informatikai Zrt.-t hívták fel.

4. Munkaerő-kölcsönzés. Becsült érték  536.718.554. forint, ajánlattételre a Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-t hívták fel.

5. Gyenge- és erősáramú hálózat kiépítése, módosítása. Ajánlat értéke nettó 7.900.000. forint, az ajánlattételre felkért cég a Rufusz Computer Informatikai Zrt. volt.

6. ICR/OCR és workflow szoftver licenc vásárlás. A közbeszerzés becsült értéke 249.450.000. forint, ajánlattételre az Euro One Számítástechnikai Zrt.-t hívták fel.

7. Biztonságtechnikai rendszer kiépítése, integrálása. A közbeszerzés becsült értéke  11.000.000 forint, ajánlattételre a SMARTme Building Technologies Kft.-t hívták fel.

Az üzemszerű adatfeldolgozásnak 2012 március 1-én kellett volna elkezdődni, de ezt a dátumot a március közepén kiadott kormányrendelet május 15-re módosította, és egyúttal arról is rendelkezett, hogy a papíralapú kérdőívek feldolgozását közmunkások bevonásával  kell elvégeztetnie az Educationak.

A két állami költségvetésből működő szervezet – a KSH és az Educatio  – között született,  közel másfél milliárd forint értékű szerződést a KSH bocsátotta a rendelkezésünkre, miután az Educatio  ezt korábban megtagadta, arra hivatkozva, hogy a szerződés „több pontját a felek bizalmasnak minősítették, egyes rendelkezései pedig üzleti titoknak minősülnek”.

A KSH és az Educatio közti szerződés letölthető innen (PDF)

Horn Gabriella

(Fotó: innen)

 

 

Megosztás