Adatigénylések

Megmentettük az adatvédelmi biztos honlapját

2012. január 1-jén az Alaptörvény hatálybalépésével a személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért felelős országgyűlési biztos, ombudsman megszűnt. Az adatvédelmi biztos tevékenysége során nem csak a konkrét ügyekben tett állásfoglalásaival járult hozzá a közérdekű adatok nagyobb nyilvánosságához, de éves beszámolói is komoly hatást gyakoroltak a joggyakorlatra.

Hasonlóan a bírósági, alkotmánybírósági joggyakorlathoz, az adatvédelmi biztos döntései iránymutatásul szolgálhattak a kifejezetten rövid tételes jog értelmezéséhez, a helyes döntések meghozatalához: Mi minősül adatnak? Hogyan érvényesülhet egymás mellett a személyes adatok védelme és a közérdekű adat nyilvánossága? Lehet-e az államnak üzleti titka?

Az adatvédelmi poszt megszüntetésével a biztosi állásfoglalások, beszámolók, döntések és számos más tájékoztatás közzétételére szolgáló honlap megszűnt. A biztos által védett érdekeket 2012. január 1-jétől képviselő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság honlapján ezek az információk nem érhetők el.

Az atlatszo.hu ezért közérdekű adatként kikérte és közzéteszi az ombudsmani honlap utolsó változatát. A honlap a 2011. december 31-i állapotot tükrözi, lezártsága miatt azonban nem tekinthető tökéletes másolatnak. A honlapon szereplő „vissza a régi honlapra” link a biztos korábbi honlapjához vezet, néhány információ ezen keresztül könnyebben megtalálható.

Ha valaki érez magában kedvet és energiát ahhoz, hogy az oldalt felhasználhatóbarátibbá tegye, forduljon hozzánk bizalommal.

>>> Tovább az adatvédelmi biztosi honlap másolatára

(Fotó: innen.)

 

Megosztás