Cikkek

Titkos forgatókönyv szerint dőlt a Malév? II.

A kővágószőlősi állami uránércdúsító üzem felszámolásának hosszú és zavaros története során többször összeértek a szálak Varga Jenő pécsi milliárdos, a minap csődhelyzetbe került nemzeti légitársaság, a Malév élére rejtélyes módon és megbízatással kinevezett vagyonfelügyelő, és a Malév elleni felszámolást elindító kisvállalkozás, a Bellum 2000 Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Krieg Ferenc között. Titkos forgatókönyv, második rész.

***

Amint arról tegnap beszámoltunk, Varga Jenőt, a Malév állami felszámoló által kijelölt vagyonfelügyelőjét szoros szálak köthetik a nemzeti légitársaság elleni felszámolási eljárást elindító hitelező céghez, amely valójában egy mikrovállalkozás. Törvényjavaslatok és kormányrendeletek időzítése utal arra, hogy a Malév-projektben a kétharmados kormánypárti parlamenti frakció, a fejlesztési minisztérium és a kormány is együttműködik a baloldalinak tartott pécsi milliárdossal, aki a felszámolópiacon szerezte hatalmas vagyonát.

>>> Titkos forgatókönyv szerint dőlt be a Malév?

A kővágószőlősi uránércdúsító üzem ingatlanai kalandos utat jártak be, amíg végül kikötöttek az eredeti tulajdonosukat, az állami uráncéget annak idején felszámoló Vectigalis Rt. volt vezetőjénél, Varga Jenőnél. Az átmenet évei alatt az azóta százmillió forintos nagyságrendű európai uniós támogatásból ipari parkot kialakító és működtető cég tulajdonosi viszonyai nem voltak könnyen átláthatók. Tisztviselők bukkantak fel tulajdonosként, üzletrészek cseréltek gazdát, offshore cégek jelentek meg a tulajdonosi hálóban. Mindeközben a vagyonhasznosító cég ügyvezetője Krieg Ferenc volt, az az ember, aki ügyvezető-tulajdonosa a Malév ellen 2012-ben felszámolási eljárást kezdeményező cégnek is.

Az uránfeldolgozás vége

A rendszerváltás idején a Németh-kormány döntést hozott a magyar uránbányászat felszámolásának szükségességéről, a rekultiváció elindításáról. A szétaprózódó Mecsek Ércbányászati Vállalattól az uránérctermelés- és feldolgozás egyre csökkenő jelentőségű feladatát 1992-től az akkor létrejött Mecsekurán Kft. vette át. 1994-ben kormányhatározat rendelkezett az uránbányászat megszüntetéséről, az okafogyottá vált vállalat ellen pedig – nyolcszázmilliós adósságállomány és évi egymilliárdos veszteség mellett – 1997-ben felszámolási eljárás indult. Felszámolónak a Baranya megyei bíróság a Vectigalis Általános Vállalkozási Rt.-t, Varga Jenő érdekeltségét jelölte ki.

A felszámolás alatt álló vállalat Varga Jenő vezetésével 1998-ban leányvállalatot hozott létre V.H.K. Vagyonhasznosító Kft. néven, és ebbe akkori árfolyamon több mint kétszázmillió forint nem pénzbeli tőkét apportált. Erre azért volt szükség, mert a terület rekultivációjára kiírt közbeszerzéseken a Mecsekurán – hiába álltak rendelkezésére erre a célra alkalmas ingatlanok, tárgyi eszközök, anyagok – felszámolás alatt álló vállalatként saját nevén nem indulhatott. Így kerültek tehát ki az állami Mecsekuránból a később a kővágószőlősi ipari park alapját képező ingatlanok.

2002-vel kezdődően a Mecsekurán Kft. többször is eladásra hirdette meg jókorára nőtt leányvállalatát, és ez idővel sikerrel járt: a cégben 2004. decemberében a Strabil Kft. szerzett tulajdont, 2005. februárjában pedig a kiürült Mecsekurán Kft.-t törölni lehetett. A cég utolsó felszámolóbiztosa a Vectigalis alkalmazásában álló Imhof Gábor, a pécsi egyetemen 2010-ben kitört korrupciós botrány főszereplője volt. A Strabil fő tulajdonosa, Komlós János a cég ügyvezetői posztjáról nem sokkal a V.H.K. megvásárlása után távozott, helyére Krieg Ferenc lépett. Újabb szűk fél év múlva, 2005 júliusában Komlós és cége, az Öresund helyett is új tulajdonost jegyeztek be a Strabilba, Krieg Ferenc azonban maradt cégvezető.

Krieg Ferenc cégei

Bellum 2000 Kft.: az a vállalat, amely 2012. február 2-án kérte a Malév elleni felszámolási eljárás elindítását. Tulajdonosa és ügyvezetője Krieg Ferenc. Korábban Kovács Gabriella ügyvédi irodájának címén működött.

Strabil Kft.: a Varga Jenő által felszámolt Mecsekurán Kft. hagyatékából megszerezte a V.H.K. Kft.-t, majd a cég birtokában lévő ingatlanokon európai uniós támogatással ipari parkot fejlesztett. 2009-ben került Varga Jenő érdekeltségébe.

Amíg Krieg Ferenc a Strabil Kft. ügyvezetői posztját töltötte be, a cégben végig tulajdonos volt a Guernsey szigetén bejegyzett offshore cég, a Mavex Limited, illetve 2006 végétől 2007 elejéig a magyar World-Metal Kft, 2007 március-július között pedig a hasonnevű World-Metal Zrt. Mindhárom vállalkozás a pécsi Nagy Gábor nevéhez köthető, aki Krieg mellett 2007-2009 között ügyvezetője is volt a Strabil Kft-nek.

A Strabil tulajdonosai Krieg Ferenc ügyvezetése alatt

Mavex Limited: Offshore cég; tulajdonosai, vezetői nem ismertek. Kézbesítési megbízottjaként feltűnt Nagy Gábor, Romics Ágnes és Kovács Gabriella is. A Strabil mellett két Nagy Gábor ügyvezette cégben volt tulajdonrésze: a Zalaegerszegi Magnum Hungáriában és a Zala-Worldben.

World-Metal Zrt.: Tisztségviselői voltak többek között Nagy Gábor, Romics Ágnes, és Kovács Gabriella. Feltűnt az Investlízing Zrt-ben, amely korábban Varga Jenő érdekeltsége volt.

World-Metal Kft.: Tulajdonosai között feltűnt Nagy Gábor és Koloszár László.

A V.H.K. 2007-re beolvadt a Strabilba, a World-Metal Kft. pedig 2007 októberében megszűnt. A V.H.K. beolvadásával egy kővágószőlősi cím jelent meg a Strabil fióktelepei közt, majd egy másik itteni cím lett a cég székhelye is. 2007-ben itt indult el a Pannova Ipari Park, amelyhez a Strabil később 126 millió forintos európai uniós támogatást is elnyert a Dél-Dunántúli Operatív Program keretéből, fejlesztésre. A World-Metal Zrt.-ből ismert Romics Ágnes eközben a Vectigalis Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.

A World-Metal Zrt. és több más, történetünkben érintett vállalkozás mellett be is költözött a Pannovia Ipari Parkba. Ott található még meg a Hungarchív, a zalaegerszegi Magnum Hungária, valamint az ipari park fejlesztéséhez uniós támogatást nyert pályázatot író cég is – amelynek honlapján Varga Jenő tulajdonosként üdvözli az olvasókat.

Miután Krieg távozott az ügyvezetői posztról, a Strabil tulajdonosi körében megjelent új tulajdonos Pannon Aktív Kft. ügyvezetője Varga Jenő, a cég tulajdonosa pedig a lánya. Varga egyébként már 2008-ban is megszemlélte leendő birtokát, amely felett cége tíz éve felszámolóként már diszponált, mielőtt eladta volna a Strabilnak: alig pár hónappal a pécsi időközi polgármesteri választás előtt a címért induló Szili Katalin házelnöki minőségében, Varga pedig a Munkaadók és Gyáriparosok Dél-Dunántúli Regionális Szövetségének elnökeként jelent meg a Strabil ipari parkjának fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón.

Varga Jenő érdekeltségei

Vectigalis Zrt.: Az egyik legnagyobb magyar felszámolóvállalat. Felügyelőbizottsági tagja volt a Mavex Limitednél és a World-Metal Zrt.-nél is feltűnő Romics Ágnes.

Pannon Aktív Kft.: Megszerezte a Vectigalis által felszámolt Mecsekurán telephelyén kővágószőlősi ipari parkot működtető, Krieg Ferenc által ügyvezetett Strabil Kft-t.

Investlízing Zrt.: Ügyvezetője Koloszár László, a World-Metal Zrt. tulajdonosa.

Hogy Krieg Ferenc ügyvezető igazgatói szerepe a Strabil Kft.-ben és a Malév elleni felszámolási eljárást elindító Bellum 2000 Kft.-ben nem véletlen egybeesés, arra Kovács Gabriella személye is utalhat. Kovács 2007-ben nyolc hónapon át tulajdonos volt Krieg mellett a Bellum 2000-ben, a Bellum 2000 címe pedig megalakulásától tavaly szeptemberig megegyezett azzal az ügyvédi irodával, ahol a nő dolgozik. Amikor a Mavex Limited tulajdonos, Krieg Ferenc ügyvezető volt a Strabil Kft.-ben, ezen a címen, ebben az ügyvédi irodában, személyesen Kovács Gabriella volt az offshore cég kézbesítési megbízottja. A Bellum és a Strabil éveken át osztozott egy százhalombattai címen is, amely jelenleg Krieg lakcímeként szerepel a cégadatbázisban.

(Fotó: innen.)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz az atlatszo.hu Facebook-csoportjához.

 

Megosztás