Adatigényléses perek

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint Matolcsy György hazudott nekünk

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki elsőfokú ítéletében kimondta, a kínai befektetők és a magyar állam között, a Malév megmentéséről létrejött szándéknyilatkozatnak nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és nem is a Nemzetgazdasági Minisztérium az adatkezelője, hanem Matolcsy György mint kormánybiztos. Kár, hogy korábban pont azt írta nekünk (PDF) Matolcsy kormánybiztosként, hogy a dokumentum adatkezelője nem ő, hanem az NFM.

„Tavasszal fordultunk közérdekű adatigényléssel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy megismerjük a kínai befektetők és a magyar állam között, a Malév megmentéséről létrejött szándéknyilatkozatot. Az NFM nem adta, mi perre mentünk. […] Az atlatszo.hu által indított közadatigényléses per korábbi tárgyalásai során kiderült, hogy az NFM az adatigénylés megtagadása után átadta a dokumentumot a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ezért mi perbe hívtuk az NGM-et is. Az alperesek szerint azonban a dokumentum azon kormánybiztosság titkárságán van, melynek vezetésében Fellegi fejlesztési minisztert Matolcsy gazdasági miniszter váltotta.” – Malév-ügyben továbbra is trükköznek a bíróságon a minisztériumok

A legutóbbi tárgyaláson a bíróság az atlatszo.hu-t kötelezte az adatgazda azonosítására. Mi a minisztériumi Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint a központi államigazgatási szervekről szóló törvény alapján igyekeztünk biztosítani a bíróságot arról, hogy jó helyen keressük a Malév-papírokat. Az NFM és az NGM jogi képviselője mégis sikeresen meggyőzte a Fővárosi Törvényszéket arról, hogy annak ellenére beszélünk elkülönült szervezeti egységekről, hogy a kormánybiztos titkársága a minisztérium részeként működik és az adott időszakban azonos személy vezette.

Az elsőfokú vereség ellenére mindenképpen meg szeretnénk védeni Matolcsy György becsületét, ezért a Fővárosi Ítélőtáblához fellebbezünk.

Tovább a Malév-dossziéra

Megosztás