Adatigénylések

Bepereljük az elszámoltatási kormánybiztost: Budai titkolja a ferihegyi szerződéseket

Az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosság szerint ezermilliárd forintos kárt okoztak a korábbi kormányzatok által kötött, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatos szerződések. Az atlatszo.hu szerette volna ellenőrizni Budai Gyula állításait, de a kormánybiztos nem adta ki a szerződéseket. Az atlatszo.hu bírósághoz fordul a ferihegyi szerődések nyilvánosságáért.

***

Közel ezermilliárd forint az az állami teher, amelyet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-vel kötött szerződés tartalmaz arra az esetre, ha a Malévet felszámolják – közölte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

A szerződés szerint „a felszámolási megszűnési összeg (…) megegyezik azzal, amely abban az esetben lenne fizetendő, ha a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megszünteti a vagyonkezelői szerződést”. Budai Gyula tájékoztatása szerint a hitelezőnek elsőbbséget biztosító úgynevezett senior adósság 90, illetve a tőkejuttatás 97 százalékát kell megfizetni a Budapest Airport fő tulajdonosának, a német Hochtief cégnek a Malév felszámolása esetén. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bemutatott szerződés arra az esetre szab terheket a magyar állam számára, ha a Malév felszámolása megkezdődik.

Budai Gyula az MTI kérdésére közölte, hogy a vagyonkezelői szerződésben tételesen szerepel senior adósság címén 1,5 milliárd euró, további 60 milliárd forint a részvények ellenértékeként, 390 milliárd forint a 75 évre szóló vagyonkezelési jogért, és 15 milliárd forint ingóságok ellenértékeként. Budai Gyula szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság akkori vezetője, Zelles Sándor által aláírt szerződés nem a magyar állam érdekét, hanem külföldi érdekeket képvisel. Kifejezetten a Hochtief részére biztosít olyan feltételeket, amelyek a Malév felszámolása esetén kedvező helyzetbe hozzák a német céget.

Kikértük a szerződéseket, de nem adták

A hír nyomán közérdekű adatigényléssel fordultunk Budai Gyulához, hogy adja ki valamennyi, a ferihegyi repülőtér privatizációjával összefüggő szerződés teljes másolatát. A kormánybiztosság azonban megtagadta adatigénylésünket. „Hivatalunk folyamatban lévő ügyekről tájékoztatást semmilyen formában nem ad. A kérdéses ügyre vonatkozóan minden olyan információt, mely nem esik a titkos ügykezelés szabályai alá, azaz publikus, megtalál honlapunkon teljes terjedelmében. Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.” – áll a kormánybiztosság válaszában.

Az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosság honlapján azonban nem szerepelnek a Budai Gyula által hivatkozott szerződések. A kormányzati honlapon a nemzeti légitársasággal és a repülőtérrel kapcsolatban csak a Borisz Abramovics, Költő Magdolna és a Resonator Kft. által aláírt szindikátusi szerződést, a Malév részvénykönyvét, valamint a Malév Zrt. és a Budapest Airport Zrt. privatizációjával és vagyonkezelésével kapcsolatos kormánybiztosi jelentéseket leltük fel. A Budai Gyula által hivatkozott, az államnak állítólag ezermilliárdos kárt okozó szerződések tehát nem publikusak. Az atlatszo.hu adatigényléses pert indít az elszámoltatási kormánybiztos ellen a ferihegyi szerződések nyilvánosságáért.

(Fotó: MTI)

 

Megosztás