Cikkek

Kattints, lájkolj, adakozz, s a haza fényre derűl!

„Le fogjuk győzni a munkanélküliséget, a fiatalok kilátástalanságát, az idős emberek kiszolgáltatottságát, az oszd meg és uralkodj politikáját, az arroganciát, az ingatlanpanamát, a felelősség alóli kibúvási kísérletet, az offshore-lovagok praktikáit, a korrupciót, a pazarlást, a múltat.” – Orbán Viktor, 2010. május 14.

Kedves olvasóink, az atlatszo.hu működésének első néhány hete lenyűgöző és bátorító tapasztalatokkal gazdagított mindannyiunkat. Eddig ötvenezer olvasó, közel kétezer rajongó, közel kétszáz önkéntes, egytucat közérdekű adatigénylés, féltucat per, és egy sajnálatos rendőri túlkapás a bemutatkozásunk hevenyészett mérlege. Az első cikkünk az MVM régóta altatott, szőnyeg alá söpört korrupciós ügyeiről szólt – az érintetteket azóta egymás után gyanúsítja meg a Nemzeti Nyomozó Iroda. Tevékenységünkről számos magyar blog, újság, hírszájt, rádió- és tévécsatorna hírt adott, és külföldön is jelentek meg rólunk beszámolók. A kritikák döntő többsége pozitív, csak a hunhir.info és Seres László fanyalgott.

Mindez nem repült be sült galambként az ablakon. Az atlatszo.hu munkatársai és önkéntesei több hónapos kemény munkával, fizetség nélkül készítették elő és indították be ezt a projektet. Nincsenek pénzéhes tulajdonosaink és befolyásos hirdetőink, nem Puch Laci bácsi vagy Simicska Lajos bácsi fizeti a számláinkat: támogatási elveink kizárják az állami vagy politikai megrendeléseket, ezért szólhatunk bizonyos témákról szabadon. Költségeink viszont vannak, ezért arra kérünk mindenkit akinek szimpatikus ez a projekt, hogy lehetőségeihez mérten támogassa, bátorítsa anyagilag is – ötszáz forint is számít, sok kicsi sokra megy.

Az atlatszo.hu magánadományokból tartja fenn magát: közadakozásból eddig 1,3 millió forintot gyűjtöttünk össze, amit nagyon köszönünk, ez azonban sajnos nem elég: nonprofit szervezetünknek képesnek kell lennie szerényen, a piaci ár alatt, de mégiscsak megfizetni a projekten dolgozó szakembereket. Indulásunk óta elárasztják postaládáinkat a közérdekű bejelentések, rengeteg vérlázító történetről szerzünk tudomást, azt viszont nektek kell lehetővé tennetek számunkra, hogy pénzhiány miatt ne maradjunk le egy fontos ügyről sem. Sokan jelezték, hogy a PayPal vagy a Flattr támogatási forma lenne számukra megfelelő, ezért nemrégiben beüzemeltük ezeket a lehetőségeket is.

Támogatásokat az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad a MagNet Magyar Közösségi Bank 16200216-00141891 bankszámlaszámán. A PayPal ([email protected]) lehetővé teszi azt is, hogy PayPal account nélkül, közvetlenül bankkártyáról utaljatok adományt nekünk. A tavaly indult Flattr olyan közösségi mikrofizetési, pontosabban mikroadakozási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy az ingyenes internetes tartalmakat fogyasztók jelképes summával is  támogathassák a számukra kedves produkciókat.

A Flattr számunkra is oly kedves filozófiája szerint az online tartalomfogyasztók egyre gyakrabban válnak maguk is aktív tartalomkészítővé, ezért nem kezeli külön az adományozókat és az adománygyűjtőket. Minden regisztrált felhasználónak adakoznia kell havi 2 és 100 euró közötti summát, cserében a saját maga által készített tartalmon – blogon, videón, szoftveren, összefoglaló nevén a dolgon – adományt is gyűjthet a Facebook lájk-gombjára hajazó gomb megjelenítésével. A hónap végén a rendszer minden felhasználó adománykeretét szétosztja azok között a dolgok között, amelyeket a felhasználó ily módon lájkolt, a tartalomkészítőknek pedig jóváírják a többi regisztrált felhasználó tetszésnyilvánítását.

A PirateBay-alapító Peter Sunde által kitalált Flattr zseniálisan ötvözi a közösségi oldalak és a mikrofizetési rendszerek előnyös tulajdonságait: a PayPal, a Visa és a MasterCard által letiltott Wikileaks is ezt az adománygyűjtő platformot használja.

Megosztás