Cikkek

MagyarLeaks: Kreatív könyvelés az MVM-nél

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Paksi Atomerőmű Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) korábbi gazdasági vezérigazgató-helyettesét a rendőrség. Molnár László ellen egy 2008 februárjában kötött, negyvenmillió forintos tanácsadói szerződés miatt indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya – adta hírül az MTI tegnap éjjel.

A munkával megbízott kft-nek a paksi atomerőmű bővítési lehetőségeiről kellett volna egy tanulmányt készíteni, harmincmillió forint egyösszegű, plusz napi kétszázezer forint díjazás ellenében. A megbízási szerződést Molnár László írta alá, és ő igazolta a teljesítést is. A rendőrök szerint az elkészült tanulmány értéktelen, korábbi dokumentumok összeollózásával, szó szerinti felhasználásával készült. A negyvenmilliós megbízási szerződés mellett a rendőrség az MVM 2006 és 2008 közötti tíz másik befektetését illetve ügyletét is vizsgálja. A nyomozóiroda név nélkül ugyan, de megerősítette, hogy az ügynek már van gyanúsítottja, aki szabadlábon védekezik. Az NNI közölte azt is, hogy az ügyben további gyanúsítások várhatók.

A szóban forgó tanulmányra kötött megbízási szerződés (PDF) egyébként az Energiaklub a Paksi Atomerőmű bővítésére irányuló Teller-projekt dokumentumainak nyilvánosságáért indított perének köszönhetően vált nyilvánossá. A dokumentumok kiadását a PA Zrt. természetesen megtagadta, ám áprilisban a szekszárdi másodfokú bíróság az összes anyag kiadását rendelte el ítéletében. A szerződéseket az Energia Kontroll Program honlapján lehet megnézni.

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint ez a 40 millió forint csak a jéghegy csúcsa, eurómilliók szivárogtak el ismeretlen tulajdonosi hátterű offshore cégekhez az MVM-től ebben az időszakban. Az ügyletsorozatban érintett offshore cégek ugyanahhoz a személyi körhöz kötődnek, akiktől az „összeollózott” bővítési tanulmányt rendelte meg az MVM. Egyébként ők ügyintézték az FTC-pályát is.

A korrupciógyanús ügyletsorozatra vonatkozó, feljelentéssel végződő belső vizsgálat dokumentumaiért az LMP perelt 2009 óta: a másodfokú, jogerős ítélet nyomán az MVM június végén kiadta az igényelt dokumentumokat, ám azok tartalmát jelentős részben kitakarással olvashatatlanná tették. Az atlatszo.hu ezért – miközben nyilvánosságra hozta az MVM által kiadott dokumentumokat – további adatigényléssel fordult az MVM-hez a kitakart részek nyilvánosságáért.

>>> Az MVM, az Aquifex Ltd. és a Meinl Bank háromoldalú megállapodása (PDF)

>>> Az Aquifex Ltd. ciprusi ügyvezetőjének nyilatkozata (PDF)

>>> A Jadran Investments Ltd. haszonbérleti szerződése (PDF)

>>> A Jadran Investments Ltd. céges adatszolgáltatása (PDF)

>>> Az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft. cégtörténete (PDF)

>>> Háttérsztori: Az MVM alkotmányos költsége (Élet és Irodalom, 2010. szeptember 10.)

>>> Háttérsztori: Körkörös adatvédelem (Élet és Irodalom, 2011. május 20.)

Megosztás