Adatigényléses perek

Pert nyertünk a dunavarsányi mézüzem 970 milliós uniós támogatásának ügyében

A „Mézfeldolgozó fejlesztése a Fulmer GmbH dunavarsányi üzemében” című projekt 970 millió forint európai uniós támogatást kapott a Fidesz-kormány jóvoltából. A támogatás iratait azonban a Államkincstár nem volt hajlandó kiadni, ezért pert indítottunk. A bíróság elsőfokon a javunkra ítélt és kötelezte az Államkincstárt a dokumentumok kiadására. Az ítélet szerint „a közpénzek felhasználásának átláthatósága kiemelt közérdek”.

Idén februárban a kormány váratlanul – és több termék közül egyedüliként – eltörölte az ukrán mézre tavaly bevezetett importtilalmat. Az Agrárminisztérium szerint erre az exportra dolgozó magyar mézfeldolgozók érdekében volt szükség. Az egyik legnagyobb ilyen cég az Aranynektár Kft., amelynél korábban (politikusi karrierje előtt) Nagy István agrárminiszter dolgozott. Az Aranynektár mellett működik a tulajdonos német cégének hazai fióktelepe is, aminek a kormány közel 1 milliárd forint EU-s támogatást adott 2022-ben.

Februárban cikksorozatban foglalkoztunk az ukrán méz behozatali tilalmának eltörlésével: írtunk a méhészek csalódottságáról, valamint Nagy István agrárminiszter és az Aranynektár Kft. régi kapcsolatáról, lehoztuk a cég tulajdonosának és a Mézkiszerelők Egyesületének véleményét a témáról, továbbá átböngésztük a magyar és az EU-s statisztikákat is.

Titkolják a támogatás iratait

Az Aranynektár Kft. tulajdonosa Fulmer/Takács Ferenc, és a cég dunavarsányi székhelye mellett működik a férfi németországi vállalkozásának, a Fulmer GmbH-nak a telephelye is. Az egyik cikkben beszámoltunk arról, hogy 2022-ben a kormány 970 millió forint európai uniós támogatást adott a „Mézfeldolgozó fejlesztése a Fulmer GmbH dunavarsányi üzemében” című projektre.

A kormányzati honlapon azonban semmiféle tájékoztatás nincs arról, hogy pontosan milyen beruházásra kapta a cég ezt a közel 1 milliárd forintot. Ezért annak érdekében, hogy többet tudjunk meg a támogatott projektről, közadatigénylésben kértük ki az ügyben illetékes Magyar Államkincstártól (MÁK)

  • a Fulmer GmbH Magyarországi Fióktelepe által benyújtott támogatási kérelmet,
  • a projekt támogatásáról szóló döntést,
  • és a projekt támogatói okiratát.

Adatigénylésünkre azonban a MÁK nem adta ki a kért iratokat a Fulmer GmbH hazai fióktelepének adott uniós támogatással kapcsolatban. Azt írták, hogy a dokumentumok „nem nyilvános” támogatási adatnak minősülnek, amiket nem lehet csak úgy kiadni egy sima adatigénylésre bárkinek.

Nyertünk a bíróságon

Nem értettük egyet ezzel az elutasítással, hiszen közpénzes támogatásról van szó, ezért pert indítottunk a papírokért. Május elején volt a tárgyalás Budapesten.

A MÁK az ellenkérelmében is hivatkozott arra, hogy a Fulmer GmbH-nak adott közel 1 milliárd forintos támogatással kapcsolatos dokumentumok „nem nyilvános” támogatási adatok, márpedig „egy adat nem lehet egyszerre közérdekű és nem nyilvános”.

Az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban nem osztotta ezt az álláspontot, és a kért iratok kiadására kötelezte az Államkincstárt. A bíróság szerint a közérdekű adatok nyilvánosságát szabályozó Infotörvény értelmében az általunk kért támogatási adatok közérdekű adatnak minősülnek.

Az ítélet szerint:

„A közpénzek felhasználásának átláthatósága kiemelt közérdek. ” 

A bíróság kitért arra is, hogy az Alaptörvény szerint „a közpénzek felhasználásának átláthatóságát biztosítani kell”, illetve az Alkotmánybíróság is megerősítette egy határozatban, hogy „a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog kitüntetett alkotmányos védelemben részesül a véleménynyilvánítás részeként”.

Magyar államkincstár

A Magyar Államkincstár épülete Budapesten, a Hold utcában (fotó: Google Maps)

Az ítélet szerint: „A támogatásra vonatkozó adatok átláthatóságát az uniós rendelet is előírja, és maga a támogatási összeg és a jogosult neve is közérdekből nyilvános adat. A támogatás igénybevevőjének a közpénz felhasználása során számolnia kell a nyilvánosság általi ellenőrzéssel.”

Azt is hozzátette a bíróság, hogy „Az alperes (az Államkincstár – a szerk.) a perben nem bizonyított semmilyen olyan körülményt, amely alapján a kérelemmel érintett társaságnak, vagy az alperesnek méltányolható érdeke fűződhetne ahhoz, hogy a kért adatok titokban maradjanak.” Most tehát izgatottan várjuk a Fulmer GmbH-nak adott közel 1 milliárd forintos támogatás iratait, hogy beszámolhassunk a tartalmukról.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Nagy István agrárminiszter beszédet mond a dunavarsányi mézüzem átadásán 2022 novemberében (fotó: Bóna Zoltán fideszes OGY-képviselő Facebook-oldala)

Megosztás