fót

„Minden jogszerű eszközzel meg fogjuk akadályozni!”– akkumulátor-üzemek ellen tiltakoznak Fóton

A fóti ipari parkban két cég is akkumulátor-gyártáshoz kapcsolódó tevékenység végzését tervezi. A dél-koreai hátterű HTNS Hungary Kft. négyezer tonna, akkumulátor-gyártáshoz használt veszélyes anyag raktározására bérelne épületrészt, egy másik cég pedig akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítene. A terv azonban nemcsak az üzemektől pár száz méterre élő lakosoknak, de a fideszes városvezetésnek sincs igazán ínyére. Fóton sokak számára ijesztő példa a gödi Samsung-gyár, amelyet rendszeresen büntetnek a hatóságok a biztonsági előírások megsértése miatt.  

Váratlanul érte a hír a fóti önkormányzatot és a helyi lakosokat, hogy a város ipari parkjában két cég is szeretne akkumulátor-gyártáshoz kapcsolódó üzemet, illetve raktárat létesíteni. 

Az egyik cég a hongkongi tulajdonú BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft., amely többek közt elektromos buszok gyártásával foglalkozik, s amelynek Komáromban van már egy telephelye. A cég egy 14 ezer négyzetméteres akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítene a HelloParks Fót nevű ipari és logisztikai park egyik csarnoképületében.   

Minderről a fóti önkormányzat csupán a BYD Kft. kérelmére indult környezetvédelmi eljárásból értesült, előzetesen a testület tagjainak semmilyen információjuk nem volt az üzem létesítéséről.

Vargha Nóra független fóti képviselő, környezetvédelmi tanácsnok októberben a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt. Szerinte az önkormányzat elképzeléseivel nem egyezik meg egy ilyen jellegű üzem létesítése. „A HelloParksszal folytatott tárgyalások során fel sem merült, hogy ilyen tevékenység érkezhet nem messzire a lakott területeinktől.” – írta a képviselő. 

A fóti ipari parkról – melynek csarnokait a Futureal csoporthoz tartozó HelloParks Management Kft. építi – készült ismertetőben ez olvasható: „A parkba logisztikai, illetve városi disztribúciót végző szolgáltatókat, könnyűipari gyártókat és összeszerelő vállalkozásokat várnak, de ki tudják elégíteni a speciális igényeket is.” 

A HelloParks Kft. egyébként szép gyarapodásnak indult; a tavalyi évben közel 1,4 milliárdos árbevételt ért el, ami közel hatszorosa az előző évinek. A nyereség is hasonlóan jól alakult; 2021-ben ez 82 millió forintra ugrott a 2020-as év 16 milliós eredménye után.

A lakosok kétlik, hogy akkumulátorok összeszerelése „nem veszélyes tevékenység”

A BYD Kft. előzetes vizsgálati dokumentációja szerint az üzemben előregyártott akkumulátor-cellákat ragasztanak majd össze, a tervek szerint évente 220 000 db akkumulátort fognak készíteni. „A telephelyen elektrolit folyadék előállítása, tárolása, felhasználása nem történik”, a tevékenység ezért „nem fog jelentős környezeti hatással járni” – állítja az engedélyhez készült vizsgálati dokumentum. 

A fóti önkormányzat számára azonban mindez nem volt eléggé meggyőző. Szakértői elemzést kértek az előzetes vizsgálati anyagról, majd Vargha Nóra kezdeményezésére az október 20-ai testületi ülésen határozatot fogadtak el arról, hogy a hatóságtól környezeti hatásvizsgálat lefolytatását kérik. Az ülésen Dr. Vass György polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: alapvetően az volt az elképzelésük, hogy csak olyan logisztikai, raktározási tevékenység lesz az ipari parkban, amely sem zajjal, sem egyéb más módon nem terheli a környezetet. A testület a kormányhivatalnak 11 pontos észrevételt nyújtott be; ebben azokat a hiányosságokat sorolták fel, melyek szerintük az előzetes vizsgálati anyagból kimaradtak. 

Feketén-fehéren leírta a hatóság, hogy veszélybe került a gödi Samsung-gyár több mint 1000 dolgozója | atlatszo.hu

Szerettük volna tudni, hogy a Samsung SDI gödi üzeme minden részletre kiterjedően megfelel-e a veszélyes üzemekre és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetekre vonatkozó jogszabályi követelményeknek, s hogy a Főosztály végzett-e ellenőrzést a gödi üzemben. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy tervezik-e a katasztrófavédelmi előírásokat sorozatosan megszegő gödi gyár bezáratását; ha pedig ezt nem tervezik, vállalják-e a teljes körű felelősséget a biztonságos és balesetmentes működésért.

A cég ennek nyomán hiánypótlásként egy kiegészítő dokumentumot készíttetett. Ebben megnevezték azokat a veszélyes anyagokat (főként ragasztókat), melyeket az akkumulátorcellák összeszerelésekor fognak használni. Szerintük ezek az anyagok a környezetbe nem juthatnak ki, ezért hatásvizsgálati eljárást továbbra sem tartanak indokoltnak. S mivel az akkumulátorok összeszerelése „nem veszélyes tevékenység”, az üzem működéséhez katasztrófavédelmi engedélyre sincs szükség. Tűzoltó berendezések természetesen lesznek, s a tesztüzemben egy merülő medence is épül, az akkumulátorok túlmelegedésének esetére.

Két akkumulátorgyártó üzem egy épületben 

A BYD dokumentumai szerint „a csarnokban, ahol az összeszerelő üzem létesül, egyéb cégek is jelen vannak, melyek mindegyike logisztikai tevékenységgel foglalkozik.” Azt viszont nem említik, hogy az egyikük, a HTNS Hungary Kft. négyezer tonna akkumulátor-gyártáshoz használt veszélyes anyagot kíván ugyanabban az épületben raktározni. A dél-koreai cég, mely elsősorban a gödi Samsung-gyárral áll kapcsolatban, a bérelt épületben 3000 tonna kobalt-lítium-mangán-nikkel-oxid (NMC) és 1000 tonna alumínium-lítium-nikkel-kobalt-oxid (NCA) tárolását tervezi. A veszélyes anyagok mennyisége miatt a raktár felső küszöbértékű veszélyes üzemnek számít, melyhez katasztrófavédelmi engedélyezési eljárást kell lefolytatni. 

A BYD Kft. akkumulátor-összeszerelő üzeme és a HTNS Kft. veszélyes anyag raktára a HelloParks Fót nevű ipari parkban; a két üzem ugyanabban a raktárcsarnokban, a lakóházaktól 4-500 méterre létesülne. (Fotó: Google Maps alapján)

Az engedélyezési eljárás részeként biztonsági jelentés készült, ez azonban szintén nem említi, hogy a bérelni kívánt csarnoképületben, a veszélyes raktár szomszédságában egy akkumulátor-összeszerelő üzem is létesül. 

A fótiaknak november végén nyílt lehetőségük arra, hogy a HTNS KFt. által tervezni kívánt tevékenységről egy közmeghallgatáson kérdéseket tegyenek fel. 

Az eseményt hétköznap délután 14 órára hirdették meg, mégis dugig megtelt a fóti művelődési ház díszterme. A lakosok a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértőit, a csarnoképületet bérbeadó Hello Parks Kft. képviselőit és a biztonsági jelentést készítő Generisk Kft. ügyvezetőjét kérdezhették. S bár a parázs hangulatú esemény az esti órákig elhúzódott, a jelenlévőket láthatóan nem elégítették ki és nem nyugtatták meg a hatóságoktól kapott válaszok. 

 

A két üzem csupán 400 méterre létesülne a város elegáns negyedének számító Fótliget Lakóparktól. A 24 órás portaszolgálattal őrzött, luxus-ingatlanokat is rejtő lakóparkban kb. 1200 ember él. De érintett Fót Sikátorpuszta nevű, az M3-as autóút túloldalán lévő városrésze és annak kb. hatszáz lakosa is.

A fótligetiek közül a közmeghallgatáson többen elmondták, hogy minden jogi eszközt megragadnak a veszélyesnek ítélt beruházások megakadályozása érdekében. Emellett online petíciót indítottak – ehhez már közel kétezren csatlakoztak – és személyesen is gyűjtik az aláírásokat. Mint írják, „a giga kapacitású akkumulátor-gyár és vele egy épületen belül lévő felső küszöbértékű veszélyes, 4000 tonna mérgező anyagokat tároló raktár” ellen azért tiltakoznak, mert „a mérgező anyag kiszóródása esetén kialakulhat halálos veszélyeztetés és az akkumulátor gyártás során gyakori tűzeset is”.  

A fóti önkormányzat egyelőre azt várja, hogy megnyugtató választ kapjon a két üzem engedélyezési eljárásához fűzött észrevételeire. Vargha Nóra képviselő szerint a fóti testületben nem vitatják az akkumulátorgyártás szükségességét. Azt viszont nem értik, hogy miért a lakóövezetek közelében kívánják elhelyezni ezeket az üzemeket. Az engedélyezési eljárások átláthatatlansága, a jogszabályi környezet tisztázatlansága és a gödi gyárban bekövetkezett balesetek is riasztóak a fótiak számára.  

Fót is a gödi iparosítás stratégiai helyszíne

A tervezett, Fót természetvédelmi területeit is érintő 301-es útról írt cikkünkben már beszámoltunk  arról, hogy a gödi különleges gazdasági övezet (KGÖ) fejlesztési tervei egyáltalán nem állnak meg Göd határánál. A Pest Megyei Önkormányzat által készíttetett Stratégiai Operatív Program Göd városán kívül Fót, Dunakeszi, Sződ, Csomád településeket is a különleges gazdasági övezet részének tekinti. S bár a fótiakat valóban senki nem értesítette arról, hogy a Samsung gödi gyárának veszélyes anyagait Fóton is fogják raktározni, a hosszú távú tervek szerint az öt településen további, akkumulátorgyártáshoz kapcsoló beruházások várhatók.

A gödi különleges gazdasági övezet térképe (Forrás: Gödi különleges gazdasági övezet – Stratégiai Operatív Program)

„A térségben jelentős a még kihasználatlan, már kereskedelmi-gazdasági vagy ipari-gazdasági övezetbe sorolt terület, mely egy részben már meglévő, más részében kialakítandó infrastruktúrával fogadóképes bázisként alkalmas a szektor fejlesztésére.” – olvasható a tanulmányban. Emellett a program szerint a fejlesztés egyik fontos célja „a Samsunghoz és más nagyvállalatokhoz való beszállítói kapcsolódások fokozott megjelenése, övezeten belüli termelési-innovációs beszállítói hálózatok kialakulása.”

Tehát Fót és többi település nemcsak a gödi különleges gazdasági övezetből befolyt adókból részesül, hanem helyszíne és célpontja lesz további, főként akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó ipari beruházásoknak is. 

Ökológiai folyosó közepén vezetnék át a gödi Samsung-gyárat is kiszolgáló új főutat | atlatszo.hu

Az Átlátszó cikksorozata arról szól, hogy miképpen került Moszkva az eredetileg egy székely csoportosulás kezdeményezésére indult európai uniós aláírásgyűjtésbe, és egyáltalán hova tűntek a székelyek abból a kampányból, amit a valaha legendás dokumentumfilmes folytatott magyar állami százmilliókból a petíció mellett.

Szöveg: Bodnár Zsuzsa; Videó: Balogh Dénes

Nyitókép: Közmeghallgatás a fóti Vörösmarty Művelődési Házban 2022. november 29-én a HTNS Kft. akkumulátor-alapanyag raktára katasztrófavédelmi engedélyének ügyében (fotó: Balogh Dénes) 

Megosztás