cikkünk nyomán

2018 óta 16 milliárd forintot költött kórházi klímákra a kormány, dicsekszik Rétvári

Júliusban megírtuk, hogy a tatabányai kórház üresen álló szárnyában május óta megy a klíma. Cikkünk után Vadai Ágnes DK-s képviselő megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogy ez miként lehetséges, hiszen betegekkel teli intézményekben nincs vagy nem működik a légkondi. Rétvári Bence államtitkár a válaszában először baloldalizott, majd közölte, hogy a kórházi klímák bonyolultabbak és drágábbak a háztartásokban használtaknál, de 2018-2024 között 16 milliárd forintot költött rájuk a kormány. Összehasonlításul: plakátkampányokra alkalmanként 10 milliárdot költenek, az augusztus 20-i ünnepségre pedig évi 10-15 milliárd forintot.

Rétvári Bence szerint a baloldal kórházakat zárt be, fizetést csökkentett, leépített, privatizált és vizitdíjat szedett az egészségügyben, a Fidesz viszont a magyar egészségügyi dolgozók mellett megvédi a betegek gyógyuláshoz való jogát is.

Július végén írtuk meg, hogy a tatabányai Szent Borbála Kórház új szárnyában, amelyet nettó 12 milliárd forintért építettek, május óta megy a klíma. Pedig az épület még teljesen üres, a kórházigazgató szerint várhatóan ősszel kezdődik csak meg benne a betegellátás. Mindez már önmagában is érdekes, annak fényében pedig különösen, hogy a nyári hőségriadó idején más intézményekben hűtés nélküli szobákban, 30-40 fokban feküdtek a betegek, és operációk maradtak el a műtők elromlott klímaberendezései miatt.

Cikkünk után Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK) írásbeli kérdéssel fordult az egészségügyért felelős Belügyminisztériumhoz. Egy nagyon egyszerű kérdést tett fel Pintér Sándor miniszternek:

„Egy üresen álló kórházi szárnyban működik a klíma,míg a magyar kórházak jelentős részében nem vagy alig. Hogyan lehetséges ez?”

A kérdésre Rétvári Bence belügyi államtitkár válaszolt. Azzal kezdte, hogy a baloldali kormányzás idején Vadaiék „kórházakat zártak be, fizetést csökkentettek, leépítettek, privatizáltak és vizitdíjat szedtek az egészségügyben”, a Fidesz ezzel szemben a magyar egészségügyi dolgozók mellett megvédi a betegek gyógyuláshoz való jogát” is. Felsorolta, hogy az Orbán-kormány felújított „részben vagy egészben 91 kórházat, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást, valamint megépített 23 új rendelőintézetet és 41 új mentőállomást”.

Ezután kifejtette, hogy „a kórházi légkezelő berendezések” jóval összetettebbek, mint a háztartási klímák, pótlásukra könnyen beszerezhető eszközök (split vagy mobilklímák) nem jöhetnek szóba, és a „javításuk milliós, cseréjük százmilliós nagyságrendben mérhető”.

Rétvári ezt követően felhívta Vadai Ágnes figyelmét arra, hogy

„2018-2024 között 16 milliárd forint értékben történtek légtechnikai beruházások” a kórházakban,

és „idén is 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre az azonnali kárelhárításra”. Az államtitkár azt is leírta a DK-s képviselőnek, hogy a nyár folyamán az Uzsoki és a Szent János kórház jelentett be „klímameghibásodás miatti ellátási problémát” a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak. Az pedig azonnal intézkedett: más szolgáltatókat jelölt ki, és kötelezte az Országos Mentőszolgálatot a betegek elhelyezésének koordinálására.

Rétvári Bence szerint ez teljes siker volt. Leírta Vadainak, hogy „a fenti intézkedések hatására beteg nem maradt ellátatlan”, és „minden sürgős ellátást igénylő beteg a legnagyobb kánikulában is ellátásban részesült”.

Az államtitkár ezután kitért arra, hogy milyen előírások vonatkoznak a kórházi légtechnikára, és hogy az intézmények „a tisztifőorvosi módszertani levele alapján, a rendelkezésre álló források keretei között valósítják meg a szükséges fejlesztéseket”. Majd azt írta, hogy a kormány „2010-től kezdődően fokozott figyelmet fordít az egészségügy fejlesztésére”, és megismételte, hogy 2018-2024 között 16 milliárd forint értékben történtek légtechnikai beruházások a kórházakban.

A 16 milliárd forint elsőre soknak tűnhet, de valójában egyáltalán nem az, pláne nem egy bő hatéves periódusra. Néhány példa, amire megközelítőleg ennyit vagy akár még jóval többet is költ(ött) a kormány:

 

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Siófoki Kórház-Rendelőintézetben az EgészségAblak mobilalkalmazásról tartott sajtótájékoztatón 2024. július 29-én. Mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő. (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42