médiaszereplés

Az Ukrajnának szállított helikopterekről beszélt Zubor Zalán a Klubrádióban

Francia katonai helikoptereket szállítottak az ukrán határőrségnek a nyugat-magyarországi Győr-Pér repülőterén keresztül. Ez néhány nappal azután derült ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium kategorikusan tagadta, hogy átengedték volna az Ukrajnába tartó katonai szállítmányokat a magyar légtéren. Az ügyről Zubor Zalán beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Februárban egy nyilvános webkamera rögzítette, ahogy három H125M Fennec típusú könnyű katonai helikopter érkezik a Győr-Pér repülőtérre, majd 10 órás várakozás és karbantartás után felszállnak. A gépek az Ukrán Állami Határőrszolgálat jelvényeit viselték.

Egy nappal korábban egy katonai témákkal foglalkozó ukrán hírportál számolt be arról, hogy Franciaország februárban 55 darab H125M helikoptert szállít Ukrajnának, amelyek közül az elsők már meg is érkeztek. A mellékelt fotókon látható helikopterek típusa és jelvényei megegyeznek a győri repülőtéren lefilmezettekkel. A webkamerás videókat pár nappal azután mutatta be az Átlátszó, hogy a Honvédelmi Minisztérium leszögezte: nem engedélyezték Ukrajnának szánt helikopterek áthaladását a magyar légtéren.

Videó bizonyítja, hogy a győri reptérről szálltak fel az ukránoknak átadott katonai helikopterek | atlatszo.hu

A horvát kormány még február végén jelentette be, hogy 14 darab Mi-8-as katonai helikoptert adna át az ukrán fegyveres erőknek – minden bizonnyal ezekre utal a Politico által idézett hírszerzési jelentés. A győri felvételeken nem ezek a helikopterek láthatók, hanem egy korábbi, francia-ukrán megegyezés alapján szállított gépek.

Cikkünk szerzője, Zubor Zalán a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának április 28-ai adásában beszélt a Magyarországon áthaladó katonai szállítmányokról.

Kollégánk elmondta, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok csaknem mindegyike a lengyelországi Rzeszówon halad át logisztikai okokból, hiszen innen lehet a legkönnyebben elérni Ukrajnát nagyobb szárazföldi közutakon. A magyar-ukrán határon közvetlenül áthaladó fegyverszállítmányról nem tudni, az azonban nem igaz, hogy a magyarországi infrastruktúrát, köztük a repülőtereket ne vennék igénybe a fegyverek Ukrajnába juttatásához.

 

Zubor Zalán arról is beszélt az adásban: nyilvános repülési naplókban látható, hogy az elmúlt hónapokban is számos katonai szállítógép haladt át a magyar légtéren, és érkezett meg Rzeszówba. Sőt, amerikai gépek közvetlenül Budapestről és a pápai katonai repülőtérről is szállítottak rakományt a lengyel reptérre.

Az Átlátszó újságírója rámutatott arra is, hogy a magyar légteret rendkívül gyakran használták Olaszországból és Bulgáriából induló szállítógépek – mindkét országról tudható, hogy szállít Ukrajnának fegyvereket, de a szállítás részleteit titokban tartja.

A rádióinterjúban szó esett arról is, mit mondott a Honvédelmi Minisztérium az áthaladó szállítmányokról, és miként kapcsolódik a helikopterügy a kiszivárgott Pentagon-iratokhoz.

Megosztás