Videóriport

„Hullazsákokba” bújt civilek demonstráltak a Parlamentnél a szociális törvény módosítása miatt

Kedd délután megszavazta a Parlament azt a salátatörvény-javaslatot, ami a szociális törvény módosításával tovább csökkenti az állami szerepvállalást a szociális ellátások biztosítása terén. Ezzel egyidőben 38 szervezet látványos flashmobbal tiltakozott a Kossuth téren az embertelennek ítélt döntés miatt. 

Civil szervezetek és szimpatizánsaik tiltakoztak november 22-én, kedden délután a Parlament előtt a szociális törvényt is módosító törvényjavaslat-csomag elfogadása miatt. A tiltakozók fekete „hullazsákokba” bújva kívánták demonstrálni, hogy az országgyűlés döntése áldozatokat fog szedni a társadalom legelesettebb tagjai közül.

A tiltakozás résztvevői az Átlátszónak elmondták: az átgondolatlan és alkotmányellenes törvénymódosítás célja, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon társadalom rászoruló tagjaiért.

A módosítás szerint ugyanis elsősorban az egyének, majd a családok, utánuk pedig az önkormányzatok feladata a szociális szolgáltatások biztosítása – az állam tehát a legutolsó helyre sorolja magát ebben a sorban. Holott az adóbevételekkel továbbra is az állam rendelkezik, annak egyenlőtlen elosztása miatt viszont tovább mélyül a társadalom szereplői közti egyébként is nagy szakadék.

A döntés ellen tiltakozó szervezetek korábbi közleménye szerint „elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi komplex és elhúzódó válsághelyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, a kormány nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait”.

 

A parlamenti demonstráció után Kovács Verát, az Utcáról Lakásba! Egyesület aktivistáját kérdeztük, aki többek közt elmondta: rendkívül aggasztó, hogy a szociális juttatások megállapításához az öregségi nyugdíjminimum alkalmazása helyett bevezetik a szociális vetítési alap fogalmát. Ezzel előkészítik vagy biztosítják azt, hogy ha az egyébként régóta szükséges minimumnyugdíj-emelésre sor kerül, az ne érintse a segélyek összegét.

Csordás Anett, a Civil Kollégium Alapítvány munkatársa és az Akadályok nélkül nevű csoport aktivistája szerint a törvénymódosítás

az otthonápolást végző családokat tovább sodorja az anyagi ellehetetlenülés felé.

Hubai László egyetemi tanár, szociálpolitikus pedig arról beszélt az Átlátszónak, hogy az egészségügyi törvény módosítása – mely a fekvőbeteg-szakellátásban ápoltakat a szociális ágazat hatáskörébe utalja s az ellátást térítési díjfizetéshez köti – negatívan hat majd a szociális szférára. Szerinte a most elfogadott döntések következményei közvetve vagy közvetlenül minden magyar állampolgárt sújtani fognak.

Szöveg: Bodnár Zsuzsa – Fotó és videó: Balogh Dénes

Megosztás